stdClass Object ( [id] => 1380419 [title] => Zadrani s ‘Atlantskom plovidbom‘ postaju gospodari Jadrana! Pozabavili smo se brojkama [alias] => zadrani-s-atlantskom-plovidbom-postaju-gospodari-jadrana-pozabavili-smo-se-brojkama [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iznad metropolitanskoga Eurotowera, na čijem 22. katu stoluje Zagrebačka burza, pojavio se 20. veljače 2024. godine bijeli dim. Stigla je obavijest da je zadarska Tankerska plovidba okončala postupak preuzimanja dubrovačke Atlantske plovidbe. Dva najveća hrvatska brodarska društva, vršnjaci rođeni 1955. godine, postali su jedno. I više nego dovoljno da 2024. proglasimo povijesnom za naše brodarstvo.

Nakon što se stijeg svetoga Krševana zavihorio nad tri četvrtine tonaže hrvatskoga brodovlja ništa više na plavim putovima neće biti isto. A ako se dogodili da Tankerska plovidba preuzme i splitski Jadroplov, postali bi gospodari cijeloga Jadrana. Začudo, u pomorskim krugovima nema osobitoga uzbuđenja, a ponajmanje iznenađenja. Jer, bio je to toliko očekivan potez kojemu su svi zazivali uspjeh.

Dovršena priča

Znalci se ne opterećuju brojkama i postotcima, dostatna im je činjenica da je preuzimanje završeno. Sada se pokušava dokučiti što slijedi, ili, kako se običava kazati, što će učiniti Mario Pavić. Prvi čovjek Tankerske plovidbe postao je svojevrsnim simbolom uspona zadarskoga brodara, a svi su uvjereni da se na nove poteze neće dugo čekati. Mi ćemo se, ipak, pozabaviti brojkama.

U bitku za Atlantsku plovidbu Zadrani su ušli gotovo u tišini početkom jeseni 2023. kada je provedena njezina dokapitalizacija. Upisali su 638.501 dionicu i stekli 32,65 posto temeljnoga kapitala. S dionicama koje je imala od prije Tankerska je u listopadu 2023. dostigla 818.563 dionica, odnosno 39,1 posto temeljnoga kapitala. Time je nastala zakonska obveza za davanje ponude za preuzimanje preostaloga dioničkoga portfelja. To je sada i učinjeno.

Uz ulaganje od nekih 67 milijuna eura Tankerska sada ima 1,34 milijuna dionica ili 64,11 posto temeljnoga kapitala dubrovačkoga brodara. Te više nego dovoljno glasova da na skupštini dioničara upravlja Atlantskom. Novi su iskoraci sigurni, ali koji točno i kada teško je reći. Znalci su suglasni da su najmanje očekivani na tankerskome tržištu.

Upravo su visoke tankerske vozarine, potaknute najprije ratom u Ukrajini, a od listopada 2023. dodatno uzburkane krvoprolićem u Gazi, osjetno podebljale bilance zadarskoga brodara. No, istodobno su učinile tankere skupljima i nedostupnijima nego ikad, pa su planovi o obnovi i jačanju flote stavljeni na čekanje.

Imperativ diversifikacije

U takvim okolnostima magična je riječ diversifikacija. Upravo je to Tankerska plovidba i učinila. Zadrani su dugi niz godina imali brodove za sipke terete, no stalno su smanjivali taj dio flote, da bi danas ostala samo tri mala bulk carriera. Istodobno je Atlantska plovidba poslovanje temeljila isključivo na sipkim teretima. Jasno je bilo da se te dvije flote nadopunjuju, te da ih treba udružiti.

Ljudi od mora podsjećaju da pravila o sedam sitih i sedam gladnih godina u brodarstvu nisu tek priče. Nakon konjunkture, visokih vozarina, meda i mlijeka, dolaze bijedne vozarine, gubitci i mrtvi vezovi, jad i čemer. No, rijetko se događa da istodobno budu pogođeno i tankersko i tržište sipkih tereta.

Premda mnogi misle da je Tankerska mnogo veća, jača i mlađa od Atlantske u stvarnosti nije tako. Zadrani imaju ukupno 13 brodova, a Dubrovčani jedanaest. Kod nosivosti prevaga je dakako na Tankerskoj, jer je dostatan jedan njihov tanker da je načini. No razlika nije drastična. U trenutku preuzimanja, nosivost dubrovačkoga brodovlja bila je 646.155 tona, a Zadrani su imali 847.235 tona.

Zato je starost brodovlja jednaka do decimale! Prosječna dob kod Zadrana je 11,5, a kod Dubrovčana 11,6 godina. I nije to tako loše, no prosjek je vrag. Tako Atlantska ima posve novi Kamsarmax brod AP Dubrovnik, najveći u svojoj povijesti, ali i panamaxe Miho Pracat i Zagreb koji će sada proslaviti 16. rođendan. Blizanci AP Držić i AP Sveti Vlaho čine se kao da su zaplovili jučer, a već im je 15 ljeta. U floti Tankerske samo su dva tako stara broda, tankeri Dugi Otok i Olib, izgrađeni u Splitu prije 16, odnosno 15 godina.

---

image

Ponos Atlantske – AP Dubrovnik, najveći u povijesti

---

Perjanice flote

Perjanice zadarske flote za prijevoz naftnih derivata i kemikalija su tankeri Vukovar, Zoilo, Dalmacija i Pag, svi izgrađeni u Koreji 2015. godine. Uplovili su tada u legendu! Te sam godine u Otvorenom moru napisao da se nikad nije dogodilo da novi brodar s novim novcem u samo nekoliko mjeseci stvori flotu iz svjetskoga vrha, a to je upravo uspijevala tvrtka Tankerska Next Generation s novogradnjama vrijednim više od milijardu kuna!

Sada se s novim novcem dogodila Atlantska. Prošli su dani kad su Gospari imali i elitne hotele i zrakoplovnu kompaniju i mnogo što drugo. Tko još pamti da se u listopadu 2007. dionica Atlantske prodavala za 3775 kuna, a sad ih je Tankerska preuzimala po 53,50 eura ili 400 kuna. Upravo objavljena izvješća kažu da su Dubrovčani poslovnu 2023. okončali s gubitkom.

Srećom, zapuhali su novi vjetrovi, poslovna 2024. počela je da bolje nije mogla. U Kini su za Atlantsku naručena dva najmodernija bulk carriera klase Ultramax, nosivosti 63.500 tona i vrijedna 65 milijuna dolara. Oba bi trebala zaploviti 2026. godine. Ta je vijest imala velikoga odjeka i u svijetu.

---

image

Tanker Dugi Otok u Brodosplitu je snimio Josip Jurišić

---

Odagnati su time strahovi da će Tankerska ugasiti Atlantsku i preseliti je u Zadar. Brodar je to koji je ostavio toliko duboki trag u životu i povijesti Dubrovnika, no neki drugi kupac time se, vjerojatno, ne bi zamarao. Zadrani su ostanak obećali i to poštuju. U razgovorima što poslije čak se ističe prijedlog da Tankerska upravljanje svojim bulk carrierima preseli u Dubrovnik. No, to su ipak, detalji.

Glavno je pitanje što će Tankerska još učiniti na Jadranu. Ukupna nosivost združenoga brodovlja od 1.493.390 tona čini dvije trećine svekolike nosivosti hrvatske flote. A ona je zadnjega dana 2023. bila tako malih 2.067.397 tona. Time smo se vratili pola stoljeća unatrag, u 1975. godinu, i tadašnjih 2.039.253 tona.

Osipanje brodara

Uz Tankersku i Atlantsku na Jadranu su ostala još samo dva brodara u dugoj plovidbi: splitski Jadroplov i pulski Alpha Adriatic, nekadašnja Uljanik Plovidba. Može se čuti kako bi Zadrani sada htjeli i Jadroplov. Ne, oni ga ne bi htjeli sada, oni ga pokušavaju preuzeti već 20 godina! Ima li bolje potvrde od naslova iz Slobodne Dalmacije od 24. prosinca 2005. Točno tri mjeseca poslije toga Hrvatski fond za privatizaciju je odbio zadarsku ponudu.

---

image

Zadrani već 20 godina žele Jadroplov – naslov iz 2005.

---

No, u Tankerskoj nisu odustajali ni nakon svih neuspjeha. Od kako je u srpnju 2013. godine Mario Pavić postao predsjednikom Uprave mnogo je puta ponovio da su spremni preuzeti Jadroplov, ali uvijek uz ogradu ne pod bilo koju cijenu i pod bilo kojim uvjetima. Koji su to uvjeti bilo je i ostalo predmetom nagađanja u pomorskim krugovima.

A sve te godine Jadroplov je brodio nemirnim poslovnim vodama. Tek je 2022. nova uprava na čelu s kap. Ivanom Pavlovićem napravila iskorak, preuzevši u Japanu novi brod za prijevoz ukapljenoga plina Marko Marulić. Blizanac Vis slijedio ga je prošle godine. Ipak, osnovu flote čini pet bulk carriera prosječne starosti 18 godina, od kojih je najmlađi Solin od 12, a najstariji Split od čak 26 ljeta. A Zadrani su i dalje zainteresirani za njihovo preuzimanje. O interesu za pulski Alpha Adriatic, pak, zasad nitko ne govori.

---

image

Svom snagom naprijed – tanker Zoilo

TANKERSKA PLOVIDBA
---

Slijedeći korak

Zato mnogi govore o zadarskoj floti brzih putničkih brodova, pitajući se što bi bio sljedeći korak u njezinu razvoju, pa čak i to hoće li ga uopće biti. Iskorak u širenju djelatnosti učinjen je u veljači 2020. kada je Tankerska plovidba, zajedno sa šibenskim brodogradilištem Iskra, od Lenka Garbina kupila brodarsku tvrtku G & V Line. Vrlo brzo Zadrani postaju jedini vlasnici te joj, u siječnju 2021. godine, ime mijenjaju u TP Line.

I tada slijedi pravi tsunami prinova! U 2021. kupuju se Aenona, Anastazija i Arta, pa u 2022. Kolovare i Puntamika, te u 2023. Kalelarga i Proversa. Sve vrhunski dvotrupci, gotovo posve novi. Flota je to s kojom se nitko na Jadranu ne može mjeriti. Zadrani osvajaju tržište, dobivaju i državne linije... I kad se činilo da im je samo nebo granica - sve staje!

---

image

Sjajna brza flota – dvotrupac TP Linea

---

Čak su i novi dvotrupci Kolovare i Puntamika, tek kupljeni u Singapuru, prodani Jadroliniji! Koliko čuđenja, koliko pitanja. Ni dobro upućeni ne mogu dokučiti što se zbiva. Ali, tko zna, moguće se i tu doskora pojavi neki bijeli dim...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PREUZIMANJEM ATLANTSKE PLOVIDBE ZADRANI SU POSTALI GOSPODARI TRI ČETVRTINE HRVATSKOGA BRODOVLJA, A PREUZMU LI I JADROPLOV, CIJELI ĆE JADRAN BITI POD ZASTAVOM SVETOGA KRŠEVANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijesna godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PREUZIMANJEM ATLANTSKE PLOVIDBE ZADRANI SU POSTALI GOSPODARI TRI ČETVRTINE HRVATSKOGA BRODOVLJA, A PREUZMU LI I JADROPLOV, CIJELI ĆE JADRAN BITI POD ZASTAVOM SVETOGA KRŠEVANA povijesna godina 2 0 8310 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-15 09:36:17 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-14 10:27:09 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2024-04-13 08:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => PREUZIMANJEM ATLANTSKE PLOVIDBE ZADRANI SU POSTALI GOSPODARI TRI ČETVRTINE HRVATSKOGA BRODOVLJA, A PREUZMU LI I JADROPLOV, CIJELI ĆE JADRAN BITI POD ZASTAVOM SVETOGA KRŠEVANA [metadata] => robots= author= title=Zadrani s 'Atlantskom plovidbom' postaju gospodari Jadrana! Pozabavili smo se brojkama page_title=Zadrani s 'Atlantskom plovidbom' postaju gospodari Jadrana! Pozabavili smo se brojkama [metakey] => marijan žuvić, brodovi i sudbine, atlantska plovidba, tankerska plovidba, preuzimanje atlantske plovidbe [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26958648.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26779328.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26779329.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26779330.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26779331.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26779332.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26779333.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tankerska plovidba, Privatni album","ATLANTSKA PLOVIDBA","","","","","TANKERSKA PLOVIDBA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Preuzimanjem Atlantske plovidbe Zadrani su podtali gospodari tri \u010detvrtine hrvatskog brodovlja\u00a0<\/p>","

AP Dr\u017ei\u0107<\/em><\/em> kao da je ju\u010der zaplovio<\/p>","

Ponos Atlantske <\/em>\u2013\u00a0AP Dubrovnik<\/em><\/em>, najve\u0107i u povijesti<\/p>","

Tanker Dugi Otok\u00a0<\/em><\/em>u Brodosplitu<\/em><\/em> <\/em>je\u00a0snimio Josip Juri\u0161i\u0107<\/p>","

Zadrani ve\u0107 20 godina \u017eele Jadroplov<\/em> <\/em>\u2013 naslov iz 2005.<\/p>","

Sjajna brza flota \u2013 dvotrupac TP Linea<\/em><\/p>","

Svom snagom naprijed \u2013 tanker Zoilo<\/em><\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1492x900","hd_26958648_1920.jpg":"1920x1080","k_26958648_1280.jpg":"1280x1280","k_26958648_1024.jpg":"1024x1024","k_26958648_640.jpg":"640x640","k_26958648_480.jpg":"480x480","k_26958648_340.jpg":"340x340","k_26958648_220.jpg":"220x220","o_26958648_1280.jpg":"1280x772","o_26958648_1024.jpg":"1024x617","o_26958648_640.jpg":"640x386","o_26958648_480.jpg":"480x289","o_26958648_340.jpg":"340x205","o_26958648_220.jpg":"220x132","h_26958648_1280.jpg":"1280x854","h_26958648_1024.jpg":"1024x683","h_26958648_640.jpg":"640x427","h_26958648_480.jpg":"480x320","h_26958648_340.jpg":"340x227","h_26958648_220.jpg":"220x147","pp_26958648_1280.jpg":"1280x1628","pp_26958648_1024.jpg":"1024x1303","pp_26958648_640.jpg":"640x814","pp_26958648_480.jpg":"480x611","pp_26958648_340.jpg":"340x432","pp_26958648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1213","hd_26779328_1920.jpg":"1920x1080","k_26779328_1280.jpg":"1280x1280","k_26779328_1024.jpg":"1024x1024","k_26779328_640.jpg":"640x640","k_26779328_480.jpg":"480x480","k_26779328_340.jpg":"340x340","k_26779328_220.jpg":"220x220","o_26779328_1280.jpg":"1280x808","o_26779328_1024.jpg":"1024x646","o_26779328_640.jpg":"640x404","o_26779328_480.jpg":"480x303","o_26779328_340.jpg":"340x214","o_26779328_220.jpg":"220x138","h_26779328_1280.jpg":"1280x854","h_26779328_1024.jpg":"1024x683","h_26779328_640.jpg":"640x427","h_26779328_480.jpg":"480x320","h_26779328_340.jpg":"340x227","h_26779328_220.jpg":"220x147","pp_26779328_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779328_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779328_640.jpg":"640x814","pp_26779328_480.jpg":"480x611","pp_26779328_340.jpg":"340x432","pp_26779328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1368","hd_26779329_1920.jpg":"1920x1080","k_26779329_1280.jpg":"1280x1280","k_26779329_1024.jpg":"1024x1024","k_26779329_640.jpg":"640x640","k_26779329_480.jpg":"480x480","k_26779329_340.jpg":"340x340","k_26779329_220.jpg":"220x220","o_26779329_1280.jpg":"1280x912","o_26779329_1024.jpg":"1024x729","o_26779329_640.jpg":"640x456","o_26779329_480.jpg":"480x342","o_26779329_340.jpg":"340x242","o_26779329_220.jpg":"220x156","h_26779329_1280.jpg":"1280x854","h_26779329_1024.jpg":"1024x683","h_26779329_640.jpg":"640x427","h_26779329_480.jpg":"480x320","h_26779329_340.jpg":"340x227","h_26779329_220.jpg":"220x147","pp_26779329_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779329_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779329_640.jpg":"640x814","pp_26779329_480.jpg":"480x611","pp_26779329_340.jpg":"340x432","pp_26779329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_26779330_1920.jpg":"1920x1080","k_26779330_1280.jpg":"1280x1280","k_26779330_1024.jpg":"1024x1024","k_26779330_640.jpg":"640x640","k_26779330_480.jpg":"480x480","k_26779330_340.jpg":"340x340","k_26779330_220.jpg":"220x220","o_26779330_1280.jpg":"1280x896","o_26779330_1024.jpg":"1024x716","o_26779330_640.jpg":"640x448","o_26779330_480.jpg":"480x336","o_26779330_340.jpg":"340x238","o_26779330_220.jpg":"220x154","h_26779330_1280.jpg":"1280x854","h_26779330_1024.jpg":"1024x683","h_26779330_640.jpg":"640x427","h_26779330_480.jpg":"480x320","h_26779330_340.jpg":"340x227","h_26779330_220.jpg":"220x147","pp_26779330_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779330_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779330_640.jpg":"640x814","pp_26779330_480.jpg":"480x611","pp_26779330_340.jpg":"340x432","pp_26779330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1378","hd_26779331_1920.jpg":"1920x1080","k_26779331_1280.jpg":"1280x1280","k_26779331_1024.jpg":"1024x1024","k_26779331_640.jpg":"640x640","k_26779331_480.jpg":"480x480","k_26779331_340.jpg":"340x340","k_26779331_220.jpg":"220x220","o_26779331_1280.jpg":"1280x918","o_26779331_1024.jpg":"1024x734","o_26779331_640.jpg":"640x459","o_26779331_480.jpg":"480x344","o_26779331_340.jpg":"340x244","o_26779331_220.jpg":"220x157","h_26779331_1280.jpg":"1280x854","h_26779331_1024.jpg":"1024x683","h_26779331_640.jpg":"640x427","h_26779331_480.jpg":"480x320","h_26779331_340.jpg":"340x227","h_26779331_220.jpg":"220x147","pp_26779331_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779331_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779331_640.jpg":"640x814","pp_26779331_480.jpg":"480x611","pp_26779331_340.jpg":"340x432","pp_26779331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1100","hd_26779332_1920.jpg":"1920x1080","k_26779332_1280.jpg":"1280x1280","k_26779332_1024.jpg":"1024x1024","k_26779332_640.jpg":"640x640","k_26779332_480.jpg":"480x480","k_26779332_340.jpg":"340x340","k_26779332_220.jpg":"220x220","o_26779332_1280.jpg":"1280x733","o_26779332_1024.jpg":"1024x586","o_26779332_640.jpg":"640x366","o_26779332_480.jpg":"480x275","o_26779332_340.jpg":"340x194","o_26779332_220.jpg":"220x126","h_26779332_1280.jpg":"1280x854","h_26779332_1024.jpg":"1024x683","h_26779332_640.jpg":"640x427","h_26779332_480.jpg":"480x320","h_26779332_340.jpg":"340x227","h_26779332_220.jpg":"220x147","pp_26779332_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779332_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779332_640.jpg":"640x814","pp_26779332_480.jpg":"480x611","pp_26779332_340.jpg":"340x432","pp_26779332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1059x1544","hd_26779333_1920.jpg":"1920x1080","k_26779333_1280.jpg":"1280x1280","k_26779333_1024.jpg":"1024x1024","k_26779333_640.jpg":"640x640","k_26779333_480.jpg":"480x480","k_26779333_340.jpg":"340x340","k_26779333_220.jpg":"220x220","o_26779333_1280.jpg":"1280x1866","o_26779333_1024.jpg":"1024x1492","o_26779333_640.jpg":"640x933","o_26779333_480.jpg":"480x699","o_26779333_340.jpg":"340x495","o_26779333_220.jpg":"220x320","h_26779333_1280.jpg":"1280x854","h_26779333_1024.jpg":"1024x683","h_26779333_640.jpg":"640x427","h_26779333_480.jpg":"480x320","h_26779333_340.jpg":"340x227","h_26779333_220.jpg":"220x147","pp_26779333_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779333_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779333_640.jpg":"640x814","pp_26779333_480.jpg":"480x611","pp_26779333_340.jpg":"340x432","pp_26779333_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7470858 Threads: 2 Questions: 1535990559 Slow queries: 4671675 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110801974 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/zadrani-s-atlantskom-plovidbom-postaju-gospodari-jadrana-pozabavili-smo-se-brojkama-1380419 [printLink] => /om/vijesti/zadrani-s-atlantskom-plovidbom-postaju-gospodari-jadrana-pozabavili-smo-se-brojkama-1380419?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376232 [name] => atlantska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atlantska-plovidba [link] => /tag/atlantska-plovidba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 328056 [name] => tankerska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tankerska-plovidba [link] => /tag/tankerska-plovidba ) [4] => stdClass Object ( [id] => 755391 [name] => preuzimanje atlantske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-13 10:18:44 [main_article_id] => 0 [alias] => preuzimanje-atlantske-plovidbe [link] => /tag/preuzimanje-atlantske-plovidbe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PREUZIMANJEM ATLANTSKE PLOVIDBE ZADRANI SU POSTALI GOSPODARI TRI ČETVRTINE HRVATSKOGA BRODOVLJA, A PREUZMU LI I JADROPLOV, CIJELI ĆE JADRAN BITI POD ZASTAVOM SVETOGA KRŠEVANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijesna godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zadrani s ‘Atlantskom plovidbom‘ postaju gospodari Jadrana! Pozabavili smo se brojkama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26958648.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tankerska plovidba, Privatni album [mainImageDesc] =>

Preuzimanjem Atlantske plovidbe Zadrani su podtali gospodari tri četvrtine hrvatskog brodovlja 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26958648.jpg [title] =>

Preuzimanjem Atlantske plovidbe Zadrani su podtali gospodari tri četvrtine hrvatskog brodovlja 

Tankerska plovidba, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26779328.jpg [title] =>

AP Držić kao da je jučer zaplovio

ATLANTSKA PLOVIDBA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26779329.jpg [title] =>

Ponos Atlantske – AP Dubrovnik, najveći u povijesti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26779330.jpg [title] =>

Tanker Dugi Otok u Brodosplitu je snimio Josip Jurišić

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26779331.jpg [title] =>

Zadrani već 20 godina žele Jadroplov – naslov iz 2005.

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26779332.jpg [title] =>

Sjajna brza flota – dvotrupac TP Linea

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26779333.jpg [title] =>

Svom snagom naprijed – tanker Zoilo

TANKERSKA PLOVIDBA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iznad metropolitanskoga Eurotowera, na čijem 22. katu stoluje Zagrebačka burza, pojavio se 20. veljače 2024. godine bijeli dim. Stigla je obavijest da je zadarska Tankerska plovidba okončala postupak preuzimanja dubrovačke Atlantske plovidbe. Dva najveća hrvatska brodarska društva, vršnjaci rođeni 1955. godine, postali su jedno. I više nego dovoljno da 2024. proglasimo povijesnom za naše brodarstvo.

Nakon što se stijeg svetoga Krševana zavihorio nad tri četvrtine tonaže hrvatskoga brodovlja ništa više na plavim putovima neće biti isto. A ako se dogodili da Tankerska plovidba preuzme i splitski Jadroplov, postali bi gospodari cijeloga Jadrana. Začudo, u pomorskim krugovima nema osobitoga uzbuđenja, a ponajmanje iznenađenja. Jer, bio je to toliko očekivan potez kojemu su svi zazivali uspjeh.

Dovršena priča

Znalci se ne opterećuju brojkama i postotcima, dostatna im je činjenica da je preuzimanje završeno. Sada se pokušava dokučiti što slijedi, ili, kako se običava kazati, što će učiniti Mario Pavić. Prvi čovjek Tankerske plovidbe postao je svojevrsnim simbolom uspona zadarskoga brodara, a svi su uvjereni da se na nove poteze neće dugo čekati. Mi ćemo se, ipak, pozabaviti brojkama.

U bitku za Atlantsku plovidbu Zadrani su ušli gotovo u tišini početkom jeseni 2023. kada je provedena njezina dokapitalizacija. Upisali su 638.501 dionicu i stekli 32,65 posto temeljnoga kapitala. S dionicama koje je imala od prije Tankerska je u listopadu 2023. dostigla 818.563 dionica, odnosno 39,1 posto temeljnoga kapitala. Time je nastala zakonska obveza za davanje ponude za preuzimanje preostaloga dioničkoga portfelja. To je sada i učinjeno.

Uz ulaganje od nekih 67 milijuna eura Tankerska sada ima 1,34 milijuna dionica ili 64,11 posto temeljnoga kapitala dubrovačkoga brodara. Te više nego dovoljno glasova da na skupštini dioničara upravlja Atlantskom. Novi su iskoraci sigurni, ali koji točno i kada teško je reći. Znalci su suglasni da su najmanje očekivani na tankerskome tržištu.

Upravo su visoke tankerske vozarine, potaknute najprije ratom u Ukrajini, a od listopada 2023. dodatno uzburkane krvoprolićem u Gazi, osjetno podebljale bilance zadarskoga brodara. No, istodobno su učinile tankere skupljima i nedostupnijima nego ikad, pa su planovi o obnovi i jačanju flote stavljeni na čekanje.

Imperativ diversifikacije

U takvim okolnostima magična je riječ diversifikacija. Upravo je to Tankerska plovidba i učinila. Zadrani su dugi niz godina imali brodove za sipke terete, no stalno su smanjivali taj dio flote, da bi danas ostala samo tri mala bulk carriera. Istodobno je Atlantska plovidba poslovanje temeljila isključivo na sipkim teretima. Jasno je bilo da se te dvije flote nadopunjuju, te da ih treba udružiti.

Ljudi od mora podsjećaju da pravila o sedam sitih i sedam gladnih godina u brodarstvu nisu tek priče. Nakon konjunkture, visokih vozarina, meda i mlijeka, dolaze bijedne vozarine, gubitci i mrtvi vezovi, jad i čemer. No, rijetko se događa da istodobno budu pogođeno i tankersko i tržište sipkih tereta.

Premda mnogi misle da je Tankerska mnogo veća, jača i mlađa od Atlantske u stvarnosti nije tako. Zadrani imaju ukupno 13 brodova, a Dubrovčani jedanaest. Kod nosivosti prevaga je dakako na Tankerskoj, jer je dostatan jedan njihov tanker da je načini. No razlika nije drastična. U trenutku preuzimanja, nosivost dubrovačkoga brodovlja bila je 646.155 tona, a Zadrani su imali 847.235 tona.

Zato je starost brodovlja jednaka do decimale! Prosječna dob kod Zadrana je 11,5, a kod Dubrovčana 11,6 godina. I nije to tako loše, no prosjek je vrag. Tako Atlantska ima posve novi Kamsarmax brod AP Dubrovnik, najveći u svojoj povijesti, ali i panamaxe Miho Pracat i Zagreb koji će sada proslaviti 16. rođendan. Blizanci AP Držić i AP Sveti Vlaho čine se kao da su zaplovili jučer, a već im je 15 ljeta. U floti Tankerske samo su dva tako stara broda, tankeri Dugi Otok i Olib, izgrađeni u Splitu prije 16, odnosno 15 godina.

---

image

Ponos Atlantske – AP Dubrovnik, najveći u povijesti

---

Perjanice flote

Perjanice zadarske flote za prijevoz naftnih derivata i kemikalija su tankeri Vukovar, Zoilo, Dalmacija i Pag, svi izgrađeni u Koreji 2015. godine. Uplovili su tada u legendu! Te sam godine u Otvorenom moru napisao da se nikad nije dogodilo da novi brodar s novim novcem u samo nekoliko mjeseci stvori flotu iz svjetskoga vrha, a to je upravo uspijevala tvrtka Tankerska Next Generation s novogradnjama vrijednim više od milijardu kuna!

Sada se s novim novcem dogodila Atlantska. Prošli su dani kad su Gospari imali i elitne hotele i zrakoplovnu kompaniju i mnogo što drugo. Tko još pamti da se u listopadu 2007. dionica Atlantske prodavala za 3775 kuna, a sad ih je Tankerska preuzimala po 53,50 eura ili 400 kuna. Upravo objavljena izvješća kažu da su Dubrovčani poslovnu 2023. okončali s gubitkom.

Srećom, zapuhali su novi vjetrovi, poslovna 2024. počela je da bolje nije mogla. U Kini su za Atlantsku naručena dva najmodernija bulk carriera klase Ultramax, nosivosti 63.500 tona i vrijedna 65 milijuna dolara. Oba bi trebala zaploviti 2026. godine. Ta je vijest imala velikoga odjeka i u svijetu.

---

image

Tanker Dugi Otok u Brodosplitu je snimio Josip Jurišić

---

Odagnati su time strahovi da će Tankerska ugasiti Atlantsku i preseliti je u Zadar. Brodar je to koji je ostavio toliko duboki trag u životu i povijesti Dubrovnika, no neki drugi kupac time se, vjerojatno, ne bi zamarao. Zadrani su ostanak obećali i to poštuju. U razgovorima što poslije čak se ističe prijedlog da Tankerska upravljanje svojim bulk carrierima preseli u Dubrovnik. No, to su ipak, detalji.

Glavno je pitanje što će Tankerska još učiniti na Jadranu. Ukupna nosivost združenoga brodovlja od 1.493.390 tona čini dvije trećine svekolike nosivosti hrvatske flote. A ona je zadnjega dana 2023. bila tako malih 2.067.397 tona. Time smo se vratili pola stoljeća unatrag, u 1975. godinu, i tadašnjih 2.039.253 tona.

Osipanje brodara

Uz Tankersku i Atlantsku na Jadranu su ostala još samo dva brodara u dugoj plovidbi: splitski Jadroplov i pulski Alpha Adriatic, nekadašnja Uljanik Plovidba. Može se čuti kako bi Zadrani sada htjeli i Jadroplov. Ne, oni ga ne bi htjeli sada, oni ga pokušavaju preuzeti već 20 godina! Ima li bolje potvrde od naslova iz Slobodne Dalmacije od 24. prosinca 2005. Točno tri mjeseca poslije toga Hrvatski fond za privatizaciju je odbio zadarsku ponudu.

---

image

Zadrani već 20 godina žele Jadroplov – naslov iz 2005.

---

No, u Tankerskoj nisu odustajali ni nakon svih neuspjeha. Od kako je u srpnju 2013. godine Mario Pavić postao predsjednikom Uprave mnogo je puta ponovio da su spremni preuzeti Jadroplov, ali uvijek uz ogradu ne pod bilo koju cijenu i pod bilo kojim uvjetima. Koji su to uvjeti bilo je i ostalo predmetom nagađanja u pomorskim krugovima.

A sve te godine Jadroplov je brodio nemirnim poslovnim vodama. Tek je 2022. nova uprava na čelu s kap. Ivanom Pavlovićem napravila iskorak, preuzevši u Japanu novi brod za prijevoz ukapljenoga plina Marko Marulić. Blizanac Vis slijedio ga je prošle godine. Ipak, osnovu flote čini pet bulk carriera prosječne starosti 18 godina, od kojih je najmlađi Solin od 12, a najstariji Split od čak 26 ljeta. A Zadrani su i dalje zainteresirani za njihovo preuzimanje. O interesu za pulski Alpha Adriatic, pak, zasad nitko ne govori.

---

image

Svom snagom naprijed – tanker Zoilo

TANKERSKA PLOVIDBA
---

Slijedeći korak

Zato mnogi govore o zadarskoj floti brzih putničkih brodova, pitajući se što bi bio sljedeći korak u njezinu razvoju, pa čak i to hoće li ga uopće biti. Iskorak u širenju djelatnosti učinjen je u veljači 2020. kada je Tankerska plovidba, zajedno sa šibenskim brodogradilištem Iskra, od Lenka Garbina kupila brodarsku tvrtku G & V Line. Vrlo brzo Zadrani postaju jedini vlasnici te joj, u siječnju 2021. godine, ime mijenjaju u TP Line.

I tada slijedi pravi tsunami prinova! U 2021. kupuju se Aenona, Anastazija i Arta, pa u 2022. Kolovare i Puntamika, te u 2023. Kalelarga i Proversa. Sve vrhunski dvotrupci, gotovo posve novi. Flota je to s kojom se nitko na Jadranu ne može mjeriti. Zadrani osvajaju tržište, dobivaju i državne linije... I kad se činilo da im je samo nebo granica - sve staje!

---

image

Sjajna brza flota – dvotrupac TP Linea

---

Čak su i novi dvotrupci Kolovare i Puntamika, tek kupljeni u Singapuru, prodani Jadroliniji! Koliko čuđenja, koliko pitanja. Ni dobro upućeni ne mogu dokučiti što se zbiva. Ali, tko zna, moguće se i tu doskora pojavi neki bijeli dim...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tankerska plovidba, Privatni album ATLANTSKA PLOVIDBA TANKERSKA PLOVIDBA
Tankerska plovidba, Privatni album

Preuzimanjem Atlantske plovidbe Zadrani su podtali gospodari tri četvrtine hrvatskog brodovlja 

ATLANTSKA PLOVIDBA

AP Držić kao da je jučer zaplovio


Ponos Atlantske – AP Dubrovnik, najveći u povijesti


Tanker Dugi Otok u Brodosplitu je snimio Josip Jurišić


Zadrani već 20 godina žele Jadroplov – naslov iz 2005.


Sjajna brza flota – dvotrupac TP Linea

TANKERSKA PLOVIDBA

Svom snagom naprijed – tanker Zoilo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/zadrani-s-atlantskom-plovidbom-postaju-gospodari-jadrana-pozabavili-smo-se-brojkama-1380419 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=478f2f4ebbd4961e518d75fc78d9b120a26fee98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zadrani+s+%E2%80%98Atlantskom+plovidbom%E2%80%98+postaju+gospodari+Jadrana%21+Pozabavili+smo+se+brojkama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fzadrani-s-atlantskom-plovidbom-postaju-gospodari-jadrana-pozabavili-smo-se-brojkama-1380419 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fzadrani-s-atlantskom-plovidbom-postaju-gospodari-jadrana-pozabavili-smo-se-brojkama-1380419 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PREUZIMANJEM ATLANTSKE PLOVIDBE ZADRANI SU POSTALI GOSPODARI TRI ČETVRTINE HRVATSKOGA BRODOVLJA, A PREUZMU LI I JADROPLOV, CIJELI ĆE JADRAN BITI POD ZASTAVOM SVETOGA KRŠEVANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => povijesna godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

povijesna godinaZadrani s ‘Atlantskom plovidbom‘ postaju gospodari Jadrana! Pozabavili smo se brojkama

Piše MARIJAN ŽUVIĆ
13. travnja 2024. - 10:18
Preuzimanjem Atlantske plovidbe Zadrani su podtali gospodari tri četvrtine hrvatskog brodovlja Tankerska plovidba, Privatni album

Iznad metropolitanskoga Eurotowera, na čijem 22. katu stoluje Zagrebačka burza, pojavio se 20. veljače 2024. godine bijeli dim. Stigla je obavijest da je zadarska Tankerska plovidba okončala postupak preuzimanja dubrovačke Atlantske plovidbe. Dva najveća hrvatska brodarska društva, vršnjaci rođeni 1955. godine, postali su jedno. I više nego dovoljno da 2024. proglasimo povijesnom za naše brodarstvo.

Nakon što se stijeg svetoga Krševana zavihorio nad tri četvrtine tonaže hrvatskoga brodovlja ništa više na plavim putovima neće biti isto. A ako se dogodili da Tankerska plovidba preuzme i splitski Jadroplov, postali bi gospodari cijeloga Jadrana. Začudo, u pomorskim krugovima nema osobitoga uzbuđenja, a ponajmanje iznenađenja. Jer, bio je to toliko očekivan potez kojemu su ...

12. svibanj 2024 20:29