StoryEditorOCM

veliki jubilejU Rijeci se obilježava Europski dan pomorstva i 250 godina od uspostave lučkih kapetanija

Piše M.I.
20. svibnja 2024. - 10:22

Ovog ponedjeljka, 20. svibnja u Rijeci se, na Europski dan pomorstva, održava prigodna svečanost kojom će se obilježiti 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj, a temeljem Državnog proglasa o plovidbi (tal. Editto politico di navigazione mercantile Austriaca) hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije.

Upravno-administrativni sustav lučkih kapetanija na prostoru Republike Hrvatske postoji u kontinuitetu od Državnog proglasa o plovidbi od 25. travnja 1774. godine, dok odgovarajuće koordinativno tijelo ili tijela lučkih kapetanija postoje od 1850. godine, čime se baštini tradicijski identitet i organizacija lučkih kapetanija i središnje uprave, kao okosnice vlasti na moru i u pomorstvu.

Na prigodnoj svečanosti, koja će započeti u 11 sati, okupit će se predstavnici sustava uprave sigurnosti plovidbe, predstavnici pomorske industrije, akademske zajednice i povezanih institucija te lokalne i regionalne vlasti, a kojima će se uvodno obratiti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U sklopu događaja, održat će se i panel rasprava na kojoj će biti više govora o Državnom proglasu, sačuvanoj maritimnoj baštini te ulozi i važnosti lučkih kapetanija pa tako i na području Rijeke koja je uz Trst, u spomenutom Državnom proglasu, bila prva na prostoru današnje Hrvatske u kojoj je imenovan lučki kapetan.

02. lipanj 2024 12:05