stdClass Object ( [id] => 1250551 [title] => Marina, ribarnica, ‘boat in kino‘... Evo kako su studenti osmislili prostor splitskog škvera [alias] => marina-ribarnica-na-otvorenom-boat-in-kino-studenti-osmislili-uredenje-golemog-prostora-splitskog-skvera [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne biste vjerovali, ali engleski i splitski studenti imaju rješenja za budući život splitskog škvera! Bolje rečeno, za golem prostor koje brodogradilište danas zauzima u Supavlovoj uvali.

Pa tu ima mjesta za stanove, hotele, marinu, kupalište, razne javne sadržaje, kulturne i sportske, za parkove, šetnice, čitav dugi morski kanal, “boat in kino”, filmove i projekcije koje ćete gledati iz svoje brodice na platnu spuštenom s golemih škverskih dizalica… Ima mjesta i za navoze: za suživot metalaca i nemetalaca, za praznik cvijeća, biciklističke utrke, festivale, performanse. Željezničku stanicu, svašta!

Što ako jednog dana više ne bude te tvornice brodova u Splitu? Ili se sažme u danas realnije granice? Legitimno je pitanje koje se nameće s obzirom na “Brodosplitovo” teško stanje, gotovo pa stečajno. Pogotovo što se taj prostor nalazi usred grada - koji više nema kamo - na sjevernim obalama poluotoka. I zauzima čak 400.000 četvornih metara površine: od Stinica i “Konzuma”na istoku, pa južno preko trgovačkog centra “Joker” i Brodarice, zatim uzduž Puta Supavla do Spaladium Arene i Lore na zapadu.

A tik do škverske istočne ograde na Stinicama planiran je danas-sutra, tko zna kada, novi most koji bi se pružao preko zaljeva do Kaštela, a dalje, tunelom kroz Kozjak, prometnica bi vodila do autoceste kod Vučevice. Trebao bi to biti najbrži spoj Splita s Dalmatinom. Sve bi otvorilo potpuno nove, dosad zanemarivane sjeverne vizure i perspektive grada. Dosad gotovo samo industrijske: s gomilom pogona, skladišta, tvorničkih objekata, odlagališta. Ili naprosto zapuštene. Na kraju splitskog srca.

Golemi prostor

U takvim okvirima kreće se naša priča, pa evo što studenti vide u Supavlu:

- Split je okrenut jugu, osunčanoj strani obale, kao i ostatak Dalmacije. Tu je Riva, Palača, stara gradska jezgra, tu se razvijalo urbano središte i širilo se zrakasto, najviše na istok. Ali, ima Split i svoju sjevernu stranu, a sjever bi mogao postati novi jug - još jedno gradsko središte. Budući da samo tu na poluotoku ima još slobodnog prostora - kaže nam Marko Dželalija, student pete, završne godine arhitektonskog studija u Splitu.

Zajedno s još pet kolega - Brunom Jankovićem, Antoniom Fržopom, Korinom Nikom Kučić, Brigitom Krnjaić i Lorisom Gizdićem - a u okviru kolegija Diplomski studio II, što im je najbitniji predmet, osmislili su u proteklom ljetnom semestru “projekt škver”. Pod budnim okom profesora Tome Plejića, pa Ivana Jurića, Zrinke Visković i Jure Bešlića.

---

image

Splitski studenti arhitekture o škveru: Marko Dželalija, Bruno Janković, Antonio Fržop, Korina Nika Kučić, Brigita Krnjaić, Loris Gizdić

 

Privatni album
---

Zadatak je bio izabrati i srediti dio grada koji ima odnos sa Zrinsko-frankopanskom ulicom, koja predstavlja stanovitu os, odnosno kralježnicu, povezujući (post)industrijski sjever s jugom i gradskim nukleusom iz kojeg se kroz stoljeća rascvjetao Split.

- Nas šestero odabralo je škver. Drugi su nizali Tursku kulu, Poljud, Spinut, Stari plac, Trg Hrvatske bratske zajednice… Škver je i mjesto velike memorije na industrijski rast grada, hranio je desetljećima puste tisuće obitelji, dio je splitskog identiteta i zato ga nismo htjeli skroz izbrisati, kao da nikada nije ni postojao. Ali, realno govoreći, koristi previše prostora za proizvodnju koju ima - govori Dželalija.

Osobito zapadni škverski dio, onaj prema Areni i Lori. Studenti su surađivali s “Brodosplitom”, bili u obilascima, razgovarali. Zaključivši da 60 posto škverskog prostora - od ukupno 400.000 kvadrata - može bez ikakva problema poslužiti za nešto novo, a 40 posto može ostati škveranima za gradnju brodova.

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

Na zapadu, prema Lori, golem je prostor, uglavnom neuređena pustopoljina, koji je splitskim studentima bio najzanimljiviji za definiciju i oblikovanje novih sadržaja. U cijelosti su ga promijenili, baš kao i južni škverski potez, onaj uzduž Puta Supavla, od “Jokera” do Arene, gdje su danas neki napušteni objekti i administrativne zgrade.

- Na jugu smo, uz postojeću cestu, zamislili uglavnom stambeni dio, barem 80 posto za tu svrhu, a zapadni dio potpuno je nov. Tu nam je bio glavni naglasak, tu su mjesta promjene. A u središnjem dijelu i na istoku Supavla ostao bi škver - tumači Dželalija.

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

Na škverskom zapadu studentima je glavna inspiracija bio Miami. Ono što se zamišljalo na splitskoj Zapadnoj obali, gdje su Banovina, hoteli “Marjan” i “Ambasador”, gdje se ljeti vezuju luksuzne jahte, gdje je ACI-jeva marina.

Bilo bi tu visokih zgrada, hotela, stambenih prostora, restorana, butika, raznih ekskluzivnijih sadržaja. Na vrhu te osi bio bi umjetni otok s kupalištem i multifunkcionalnim objektom te potpuno novim pogledom na Kaštelanski zaljev. Blizu bi bila i marina. A uzduž osi morski kanal. Onako, kao Miami Beach i njegov waterfront, odnosno obala, riva.

- Ali, bilo bi i obilje sadržaja za građane: mogli biste prići svojim kaićem i vozikati se, gledati film iz broda s platna koje drži škverska dizalica. Ili otići brodom do Arene: na koncert, utakmicu, sajam. Druge bi dizalice držale krov ribarnice i tržnice na otvorenom. Pogodne su i za razne instalacije, zašto ne i bungee jumping, čak smo razmišljali i o ziplineu. Tri nogometna igrališta, dva odbojkaška, drugi sportski tereni i sadržaji. Biciklističke staze, široke pješačke zone, ma svašta...

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

Stotine zamisli

Dželalija kaže da su jesenas imali izložbu i da su Splićani odlično reagirali: sijevale su stotine njihovih zamisli, što bi oni i kako učinili s tim prostorom:

- Ljudi vide potencijal na škverskom području, što je sjajno. Takva mjesta ne moraju umrijeti s povlačenjem industrije, ona mogu dobiti potpuno novu ulogu. Naprimjer, sjever - novo središte i energija, zaključuje budući arhitekt Marko Dželalija.

Naravno, studenti ništa ne prejudiciraju, iznijeli su tek svoje zamisli u okviru studijskog zadatka, a kakva sudbina zaista očekuje škver i škversko područje, tek ćemo ustanoviti.

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

A sada Britanci: studenti završne godine arhitekture uglednog sveučilišta iz engleskoga grada Batha (koji je ime dobio po rimskim kupeljima, a na popisu je UNESCO-ove liste svjetske baštine, kao i naša stara gradska jezgra, uostalom) boravili su u Splitu u listopadu 2018. godine. “The Guardian” je tada Sveučilište “Guide” proglasio šestim najboljim u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvuči nevjerojatno, ali i oni su izabrali upravo Split i škver za svoj studijski rad, iako prethodno nisu imali nikakve veze s našim gradom. Susreli su se bili s arhitektima Sašom Randićem, zatim Ivanom Jurićem i Hrvojem Bartulovićem s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, te Draženom Pejkovićem iz Grada Splita. Škverski glasnogovornik Josip Jurišić vodio ih je po “Brodosplitu”.

Nešto manje od godinu dana posvetili su projektu koji razmatra razvojnu strategiju Splita, s posebnim naglaskom na prometna rješenja povezivanja sjevernog i južnog dijela grada, i to preko zelenog pojasa. Studenti su bili Sam Bunn, Yee Wei Gan, Tom Lowe, Yuchen Mei, Stephen Oldham i Hugh Pearce, a radili su pod mentorstvom profesora Alexa Wrighta. U travnju 2019. godine, na poziv Razvojne agencije Split - RaST, predstavili su bili svoje prijedloge u Splitu, o čemu je u Slobodnoj Dalmaciji pisao kolega Damir Šarac: “Studenti s Otoka Split nazvaju glavnim gradom Jadrana. Posebnu pozornost posvetili su prostoru brodogradilišta te njegovim vezama s Turskom kulom kao velikim javnim prostorom te zaključili da škver zauzima višak prostora u odnosu na današnje proizvodne kapacitete.”

Britanci su istaknuli da brodogradilište više ne djeluje u skladu s kapacitetima koje je imalo nekad, ali su također shvatili da je ono važan simbol gradske industrijske baštine. Pa su zamislili scenarij - slično kao njihovi splitski kolege nešto kasnije - u kojem bi škver mogao nastaviti s radom u smanjenom kapacitetu dok bi mu se istodobno donijele nove funkcije kako bi se ostvarila ekonomska održivost. Inspiraciju su dobili na Obali Viktorije i Alberta u Cape Townu u Južnoj Africi, gdje je škver postao uspješna maloprodajna lokacija, javno trgovište, dok je industrijska aktivnost ostala u manjem opsegu.

Moderni sadržaji

Zanimljivo, gosti iz Velike Britanije razgledali su bili i splitski Masterplan koji govori o razvoju Kopilice (i istočne obale Gradske luke), prostora koji se naslanja baš na škversko područje.

”Naš prvi dojam je da nam prijedlozi dijele mnoge temeljne principe i strategije, što nas je iznenadilo, s obzirom da su razvijeni u izolaciji, neovisno jedan o drugom. Iako su se te strategije materijalizirale u različita rješenja, oba plana se bave istim pitanjima i izazovima te dijele ista načela. Dugoročne strategije važne su za gradove kako bi postali otporniji na ekonomske i ekološke promjene. Brownfield lokacije pružaju mogućnosti za razvoj novih naselja u srcu grada, iskorištavanje vrijednog zemljišta i uklanjanje potrebe za razvojem izvan granica grada”, rekli su bili studenti s Otoka.

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

Inspirirani su bili i gradovima kao što su Barcelona i Boston, koji su prošli kroz slične vrste tranzicije, gdje su bivša industrijska zemljišta pretvorena u inovacijske četvrti kako bi se privukli novi radnici koji revitaliziraju gospodarstvo grada.

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

Britanci su škversko područje zamislili kao potpuno nov grad u gradu: pretežito s javnim sadržajima namijenjenim svim građanima. S lakom željeznicom i kolodvorskom zgradom, promenadama uz more, restoranima, kavanama i terasama. S obiljem zelenih područja koja se nadovezuju na obližnju Tursku kulu i Park mladosti, s botaničkim vrtom i parkom skulptura, ljetnim pozornicama i festivalima uz more.

Zadržali bi dio stare škverske industrijske arhitekture i preinačili je za modernije sadržaje: kultura u skladištima, portalne dizalice kao kulise za kino, visoke dizalice kao platforme za uspinjanje i panoramsko razgledavanje Kaštelanskog zaljeva, vodeni sportovi u škverskom bazenu, triatlon kao ključni sportski godišnji događaj. Pa škole, stanovi, razne radionice, hoteli, trgovački centar i razni društveni sadržaji.

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

Sve što čini jedan mali grad. Ukratko, život. Na sjeveru. Splita. 

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
------
image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ako se splitski škver ugasi što će biti s 400 tisuća kvadrata? Oni imaju rješenje, pogledajte što predlažu: ima tu mjesta za stanove, hotele,

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nova budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Ako se splitski škver ugasi što će biti s 400 tisuća kvadrata? Oni imaju rješenje, pogledajte što predlažu: ima tu mjesta za stanove, hotele,

nova budućnost 2 0 10167 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-21 07:10:47 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Damir Tolj/SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-21 07:35:31 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-12-21 07:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 131 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ako se splitski škver ugasi što će biti s 400 tisuća kvadrata? Oni imaju rješenje, pogledajte što predlažu: ima tu mjesta za stanove, hotele, [metadata] => robots= author= title=Ako se splitski škver ugasi što će biti s tih 400 tisuća kvadrata? Oni imaju rješenje, pogledajte što predlažu: ima tu mjesta za stanove, hotele, marinu, boat in kino.... [metakey] => Brodosplit, škver [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24031661.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003277.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003276.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003271.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003270.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003269.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003268.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003267.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003266.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003265.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003262.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003261.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003260.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003259.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003258.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003257.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003256.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003255.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003299.jpg","\/images\/docs\/2022\/12\/21\/24005973.pdf","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003313.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24003314.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

\u0160kver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveu\u010dili\u0161ta u Bathu<\/p>","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","

Prostor \u0161kvera u viziji splitskih studenata ahritekture<\/p>","

Marko D\u017eelalija, Bruno Jankovi\u0107, Antonio Fr\u017eop, Korina Nika Ku\u010di\u0107, Brigita Krnjai\u0107, Loris Gizdi\u0107<\/p>","

Splitski studenti arhitekture o \u0161kveru: Marko D\u017eelalija, Bruno Jankovi\u0107, Antonio Fr\u017eop, Korina Nika Ku\u010di\u0107, Brigita Krnjai\u0107, Loris Gizdi\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","47:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1556x724","hd_24031661_1920.jpg":"1920x1080","k_24031661_1280.jpg":"1280x1280","k_24031661_1024.jpg":"1024x1024","k_24031661_640.jpg":"640x640","k_24031661_480.jpg":"480x480","k_24031661_340.jpg":"340x340","k_24031661_220.jpg":"220x220","o_24031661_1280.jpg":"1280x595","o_24031661_1024.jpg":"1024x476","o_24031661_640.jpg":"640x297","o_24031661_480.jpg":"480x223","o_24031661_340.jpg":"340x158","o_24031661_220.jpg":"220x102","h_24031661_1280.jpg":"1280x854","h_24031661_1024.jpg":"1024x683","h_24031661_640.jpg":"640x427","h_24031661_480.jpg":"480x320","h_24031661_340.jpg":"340x227","h_24031661_220.jpg":"220x147","pp_24031661_1280.jpg":"1280x1628","pp_24031661_1024.jpg":"1024x1303","pp_24031661_640.jpg":"640x814","pp_24031661_480.jpg":"480x611","pp_24031661_340.jpg":"340x432","pp_24031661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2484","hd_24003277_1920.jpg":"1920x1080","k_24003277_1280.jpg":"1280x1280","k_24003277_1024.jpg":"1024x1024","k_24003277_640.jpg":"640x640","k_24003277_480.jpg":"480x480","k_24003277_340.jpg":"340x340","k_24003277_220.jpg":"220x220","o_24003277_1280.jpg":"1280x1656","o_24003277_1024.jpg":"1024x1324","o_24003277_640.jpg":"640x828","o_24003277_480.jpg":"480x621","o_24003277_340.jpg":"340x439","o_24003277_220.jpg":"220x284","h_24003277_1280.jpg":"1280x854","h_24003277_1024.jpg":"1024x683","h_24003277_640.jpg":"640x427","h_24003277_480.jpg":"480x320","h_24003277_340.jpg":"340x227","h_24003277_220.jpg":"220x147","pp_24003277_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003277_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003277_640.jpg":"640x814","pp_24003277_480.jpg":"480x611","pp_24003277_340.jpg":"340x432","pp_24003277_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2335","hd_24003276_1920.jpg":"1920x1080","k_24003276_1280.jpg":"1280x1280","k_24003276_1024.jpg":"1024x1024","k_24003276_640.jpg":"640x640","k_24003276_480.jpg":"480x480","k_24003276_340.jpg":"340x340","k_24003276_220.jpg":"220x220","o_24003276_1280.jpg":"1280x1556","o_24003276_1024.jpg":"1024x1245","o_24003276_640.jpg":"640x778","o_24003276_480.jpg":"480x583","o_24003276_340.jpg":"340x413","o_24003276_220.jpg":"220x267","h_24003276_1280.jpg":"1280x854","h_24003276_1024.jpg":"1024x683","h_24003276_640.jpg":"640x427","h_24003276_480.jpg":"480x320","h_24003276_340.jpg":"340x227","h_24003276_220.jpg":"220x147","pp_24003276_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003276_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003276_640.jpg":"640x814","pp_24003276_480.jpg":"480x611","pp_24003276_340.jpg":"340x432","pp_24003276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2201","hd_24003271_1920.jpg":"1920x1080","k_24003271_1280.jpg":"1280x1280","k_24003271_1024.jpg":"1024x1024","k_24003271_640.jpg":"640x640","k_24003271_480.jpg":"480x480","k_24003271_340.jpg":"340x340","k_24003271_220.jpg":"220x220","o_24003271_1280.jpg":"1280x1467","o_24003271_1024.jpg":"1024x1173","o_24003271_640.jpg":"640x733","o_24003271_480.jpg":"480x550","o_24003271_340.jpg":"340x389","o_24003271_220.jpg":"220x252","h_24003271_1280.jpg":"1280x854","h_24003271_1024.jpg":"1024x683","h_24003271_640.jpg":"640x427","h_24003271_480.jpg":"480x320","h_24003271_340.jpg":"340x227","h_24003271_220.jpg":"220x147","pp_24003271_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003271_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003271_640.jpg":"640x814","pp_24003271_480.jpg":"480x611","pp_24003271_340.jpg":"340x432","pp_24003271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2201","hd_24003270_1920.jpg":"1920x1080","k_24003270_1280.jpg":"1280x1280","k_24003270_1024.jpg":"1024x1024","k_24003270_640.jpg":"640x640","k_24003270_480.jpg":"480x480","k_24003270_340.jpg":"340x340","k_24003270_220.jpg":"220x220","o_24003270_1280.jpg":"1280x1467","o_24003270_1024.jpg":"1024x1173","o_24003270_640.jpg":"640x733","o_24003270_480.jpg":"480x550","o_24003270_340.jpg":"340x389","o_24003270_220.jpg":"220x252","h_24003270_1280.jpg":"1280x854","h_24003270_1024.jpg":"1024x683","h_24003270_640.jpg":"640x427","h_24003270_480.jpg":"480x320","h_24003270_340.jpg":"340x227","h_24003270_220.jpg":"220x147","pp_24003270_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003270_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003270_640.jpg":"640x814","pp_24003270_480.jpg":"480x611","pp_24003270_340.jpg":"340x432","pp_24003270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2201","hd_24003269_1920.jpg":"1920x1080","k_24003269_1280.jpg":"1280x1280","k_24003269_1024.jpg":"1024x1024","k_24003269_640.jpg":"640x640","k_24003269_480.jpg":"480x480","k_24003269_340.jpg":"340x340","k_24003269_220.jpg":"220x220","o_24003269_1280.jpg":"1280x1467","o_24003269_1024.jpg":"1024x1173","o_24003269_640.jpg":"640x733","o_24003269_480.jpg":"480x550","o_24003269_340.jpg":"340x389","o_24003269_220.jpg":"220x252","h_24003269_1280.jpg":"1280x854","h_24003269_1024.jpg":"1024x683","h_24003269_640.jpg":"640x427","h_24003269_480.jpg":"480x320","h_24003269_340.jpg":"340x227","h_24003269_220.jpg":"220x147","pp_24003269_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003269_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003269_640.jpg":"640x814","pp_24003269_480.jpg":"480x611","pp_24003269_340.jpg":"340x432","pp_24003269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2201","hd_24003268_1920.jpg":"1920x1080","k_24003268_1280.jpg":"1280x1280","k_24003268_1024.jpg":"1024x1024","k_24003268_640.jpg":"640x640","k_24003268_480.jpg":"480x480","k_24003268_340.jpg":"340x340","k_24003268_220.jpg":"220x220","o_24003268_1280.jpg":"1280x1467","o_24003268_1024.jpg":"1024x1173","o_24003268_640.jpg":"640x733","o_24003268_480.jpg":"480x550","o_24003268_340.jpg":"340x389","o_24003268_220.jpg":"220x252","h_24003268_1280.jpg":"1280x854","h_24003268_1024.jpg":"1024x683","h_24003268_640.jpg":"640x427","h_24003268_480.jpg":"480x320","h_24003268_340.jpg":"340x227","h_24003268_220.jpg":"220x147","pp_24003268_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003268_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003268_640.jpg":"640x814","pp_24003268_480.jpg":"480x611","pp_24003268_340.jpg":"340x432","pp_24003268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2201","hd_24003267_1920.jpg":"1920x1080","k_24003267_1280.jpg":"1280x1280","k_24003267_1024.jpg":"1024x1024","k_24003267_640.jpg":"640x640","k_24003267_480.jpg":"480x480","k_24003267_340.jpg":"340x340","k_24003267_220.jpg":"220x220","o_24003267_1280.jpg":"1280x1467","o_24003267_1024.jpg":"1024x1173","o_24003267_640.jpg":"640x733","o_24003267_480.jpg":"480x550","o_24003267_340.jpg":"340x389","o_24003267_220.jpg":"220x252","h_24003267_1280.jpg":"1280x854","h_24003267_1024.jpg":"1024x683","h_24003267_640.jpg":"640x427","h_24003267_480.jpg":"480x320","h_24003267_340.jpg":"340x227","h_24003267_220.jpg":"220x147","pp_24003267_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003267_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003267_640.jpg":"640x814","pp_24003267_480.jpg":"480x611","pp_24003267_340.jpg":"340x432","pp_24003267_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2201","hd_24003266_1920.jpg":"1920x1080","k_24003266_1280.jpg":"1280x1280","k_24003266_1024.jpg":"1024x1024","k_24003266_640.jpg":"640x640","k_24003266_480.jpg":"480x480","k_24003266_340.jpg":"340x340","k_24003266_220.jpg":"220x220","o_24003266_1280.jpg":"1280x1467","o_24003266_1024.jpg":"1024x1173","o_24003266_640.jpg":"640x733","o_24003266_480.jpg":"480x550","o_24003266_340.jpg":"340x389","o_24003266_220.jpg":"220x252","h_24003266_1280.jpg":"1280x854","h_24003266_1024.jpg":"1024x683","h_24003266_640.jpg":"640x427","h_24003266_480.jpg":"480x320","h_24003266_340.jpg":"340x227","h_24003266_220.jpg":"220x147","pp_24003266_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003266_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003266_640.jpg":"640x814","pp_24003266_480.jpg":"480x611","pp_24003266_340.jpg":"340x432","pp_24003266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24003265_1920.jpg":"1920x1080","k_24003265_1280.jpg":"1280x1280","k_24003265_1024.jpg":"1024x1024","k_24003265_640.jpg":"640x640","k_24003265_480.jpg":"480x480","k_24003265_340.jpg":"340x340","k_24003265_220.jpg":"220x220","o_24003265_1280.jpg":"1280x720","o_24003265_1024.jpg":"1024x576","o_24003265_640.jpg":"640x360","o_24003265_480.jpg":"480x270","o_24003265_340.jpg":"340x191","o_24003265_220.jpg":"220x123","h_24003265_1280.jpg":"1280x854","h_24003265_1024.jpg":"1024x683","h_24003265_640.jpg":"640x427","h_24003265_480.jpg":"480x320","h_24003265_340.jpg":"340x227","h_24003265_220.jpg":"220x147","pp_24003265_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003265_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003265_640.jpg":"640x814","pp_24003265_480.jpg":"480x611","pp_24003265_340.jpg":"340x432","pp_24003265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24003262_1920.jpg":"1920x1080","k_24003262_1280.jpg":"1280x1280","k_24003262_1024.jpg":"1024x1024","k_24003262_640.jpg":"640x640","k_24003262_480.jpg":"480x480","k_24003262_340.jpg":"340x340","k_24003262_220.jpg":"220x220","o_24003262_1280.jpg":"1280x720","o_24003262_1024.jpg":"1024x576","o_24003262_640.jpg":"640x360","o_24003262_480.jpg":"480x270","o_24003262_340.jpg":"340x191","o_24003262_220.jpg":"220x123","h_24003262_1280.jpg":"1280x854","h_24003262_1024.jpg":"1024x683","h_24003262_640.jpg":"640x427","h_24003262_480.jpg":"480x320","h_24003262_340.jpg":"340x227","h_24003262_220.jpg":"220x147","pp_24003262_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003262_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003262_640.jpg":"640x814","pp_24003262_480.jpg":"480x611","pp_24003262_340.jpg":"340x432","pp_24003262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24003261_1920.jpg":"1920x1080","k_24003261_1280.jpg":"1280x1280","k_24003261_1024.jpg":"1024x1024","k_24003261_640.jpg":"640x640","k_24003261_480.jpg":"480x480","k_24003261_340.jpg":"340x340","k_24003261_220.jpg":"220x220","o_24003261_1280.jpg":"1280x720","o_24003261_1024.jpg":"1024x576","o_24003261_640.jpg":"640x360","o_24003261_480.jpg":"480x270","o_24003261_340.jpg":"340x191","o_24003261_220.jpg":"220x123","h_24003261_1280.jpg":"1280x854","h_24003261_1024.jpg":"1024x683","h_24003261_640.jpg":"640x427","h_24003261_480.jpg":"480x320","h_24003261_340.jpg":"340x227","h_24003261_220.jpg":"220x147","pp_24003261_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003261_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003261_640.jpg":"640x814","pp_24003261_480.jpg":"480x611","pp_24003261_340.jpg":"340x432","pp_24003261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1727x919","hd_24003260_1920.jpg":"1920x1080","k_24003260_1280.jpg":"1280x1280","k_24003260_1024.jpg":"1024x1024","k_24003260_640.jpg":"640x640","k_24003260_480.jpg":"480x480","k_24003260_340.jpg":"340x340","k_24003260_220.jpg":"220x220","o_24003260_1280.jpg":"1280x681","o_24003260_1024.jpg":"1024x544","o_24003260_640.jpg":"640x340","o_24003260_480.jpg":"480x255","o_24003260_340.jpg":"340x180","o_24003260_220.jpg":"220x117","h_24003260_1280.jpg":"1280x854","h_24003260_1024.jpg":"1024x683","h_24003260_640.jpg":"640x427","h_24003260_480.jpg":"480x320","h_24003260_340.jpg":"340x227","h_24003260_220.jpg":"220x147","pp_24003260_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003260_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003260_640.jpg":"640x814","pp_24003260_480.jpg":"480x611","pp_24003260_340.jpg":"340x432","pp_24003260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x770","hd_24003259_1920.jpg":"1920x1080","k_24003259_1280.jpg":"1280x1280","k_24003259_1024.jpg":"1024x1024","k_24003259_640.jpg":"640x640","k_24003259_480.jpg":"480x480","k_24003259_340.jpg":"340x340","k_24003259_220.jpg":"220x220","o_24003259_1280.jpg":"1280x616","o_24003259_1024.jpg":"1024x492","o_24003259_640.jpg":"640x308","o_24003259_480.jpg":"480x231","o_24003259_340.jpg":"340x163","o_24003259_220.jpg":"220x105","h_24003259_1280.jpg":"1280x854","h_24003259_1024.jpg":"1024x683","h_24003259_640.jpg":"640x427","h_24003259_480.jpg":"480x320","h_24003259_340.jpg":"340x227","h_24003259_220.jpg":"220x147","pp_24003259_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003259_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003259_640.jpg":"640x814","pp_24003259_480.jpg":"480x611","pp_24003259_340.jpg":"340x432","pp_24003259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1510x825","hd_24003258_1920.jpg":"1920x1080","k_24003258_1280.jpg":"1280x1280","k_24003258_1024.jpg":"1024x1024","k_24003258_640.jpg":"640x640","k_24003258_480.jpg":"480x480","k_24003258_340.jpg":"340x340","k_24003258_220.jpg":"220x220","o_24003258_1280.jpg":"1280x699","o_24003258_1024.jpg":"1024x559","o_24003258_640.jpg":"640x349","o_24003258_480.jpg":"480x262","o_24003258_340.jpg":"340x185","o_24003258_220.jpg":"220x120","h_24003258_1280.jpg":"1280x854","h_24003258_1024.jpg":"1024x683","h_24003258_640.jpg":"640x427","h_24003258_480.jpg":"480x320","h_24003258_340.jpg":"340x227","h_24003258_220.jpg":"220x147","pp_24003258_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003258_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003258_640.jpg":"640x814","pp_24003258_480.jpg":"480x611","pp_24003258_340.jpg":"340x432","pp_24003258_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1813x1124","hd_24003257_1920.jpg":"1920x1080","k_24003257_1280.jpg":"1280x1280","k_24003257_1024.jpg":"1024x1024","k_24003257_640.jpg":"640x640","k_24003257_480.jpg":"480x480","k_24003257_340.jpg":"340x340","k_24003257_220.jpg":"220x220","o_24003257_1280.jpg":"1280x793","o_24003257_1024.jpg":"1024x634","o_24003257_640.jpg":"640x396","o_24003257_480.jpg":"480x297","o_24003257_340.jpg":"340x210","o_24003257_220.jpg":"220x136","h_24003257_1280.jpg":"1280x854","h_24003257_1024.jpg":"1024x683","h_24003257_640.jpg":"640x427","h_24003257_480.jpg":"480x320","h_24003257_340.jpg":"340x227","h_24003257_220.jpg":"220x147","pp_24003257_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003257_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003257_640.jpg":"640x814","pp_24003257_480.jpg":"480x611","pp_24003257_340.jpg":"340x432","pp_24003257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1467x826","hd_24003256_1920.jpg":"1920x1080","k_24003256_1280.jpg":"1280x1280","k_24003256_1024.jpg":"1024x1024","k_24003256_640.jpg":"640x640","k_24003256_480.jpg":"480x480","k_24003256_340.jpg":"340x340","k_24003256_220.jpg":"220x220","o_24003256_1280.jpg":"1280x720","o_24003256_1024.jpg":"1024x576","o_24003256_640.jpg":"640x360","o_24003256_480.jpg":"480x270","o_24003256_340.jpg":"340x191","o_24003256_220.jpg":"220x123","h_24003256_1280.jpg":"1280x854","h_24003256_1024.jpg":"1024x683","h_24003256_640.jpg":"640x427","h_24003256_480.jpg":"480x320","h_24003256_340.jpg":"340x227","h_24003256_220.jpg":"220x147","pp_24003256_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003256_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003256_640.jpg":"640x814","pp_24003256_480.jpg":"480x611","pp_24003256_340.jpg":"340x432","pp_24003256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1899x1287","hd_24003255_1920.jpg":"1920x1080","k_24003255_1280.jpg":"1280x1280","k_24003255_1024.jpg":"1024x1024","k_24003255_640.jpg":"640x640","k_24003255_480.jpg":"480x480","k_24003255_340.jpg":"340x340","k_24003255_220.jpg":"220x220","o_24003255_1280.jpg":"1280x867","o_24003255_1024.jpg":"1024x693","o_24003255_640.jpg":"640x433","o_24003255_480.jpg":"480x325","o_24003255_340.jpg":"340x230","o_24003255_220.jpg":"220x149","h_24003255_1280.jpg":"1280x854","h_24003255_1024.jpg":"1024x683","h_24003255_640.jpg":"640x427","h_24003255_480.jpg":"480x320","h_24003255_340.jpg":"340x227","h_24003255_220.jpg":"220x147","pp_24003255_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003255_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003255_640.jpg":"640x814","pp_24003255_480.jpg":"480x611","pp_24003255_340.jpg":"340x432","pp_24003255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1076x5315","hd_24003299_1920.jpg":"1920x1080","k_24003299_1280.jpg":"1280x1280","k_24003299_1024.jpg":"1024x1024","k_24003299_640.jpg":"640x640","k_24003299_480.jpg":"480x480","k_24003299_340.jpg":"340x340","k_24003299_220.jpg":"220x220","o_24003299_1280.jpg":"1280x6322","o_24003299_1024.jpg":"1024x5058","o_24003299_640.jpg":"640x3161","o_24003299_480.jpg":"480x2371","o_24003299_340.jpg":"340x1679","o_24003299_220.jpg":"220x1086","h_24003299_1280.jpg":"1280x854","h_24003299_1024.jpg":"1024x683","h_24003299_640.jpg":"640x427","h_24003299_480.jpg":"480x320","h_24003299_340.jpg":"340x227","h_24003299_220.jpg":"220x147","pp_24003299_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003299_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003299_640.jpg":"640x814","pp_24003299_480.jpg":"480x611","pp_24003299_340.jpg":"340x432","pp_24003299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"x","hd_24005973_1920.pdf":"1920x1080","k_24005973_1280.pdf":"1280x1280","k_24005973_1024.pdf":"1024x1024","k_24005973_640.pdf":"640x640","k_24005973_480.pdf":"480x480","k_24005973_340.pdf":"340x340","k_24005973_220.pdf":"220x220","o_24005973_1280.pdf":"1280x0","o_24005973_1024.pdf":"1024x0","o_24005973_640.pdf":"640x0","o_24005973_480.pdf":"480x0","o_24005973_340.pdf":"340x0","o_24005973_220.pdf":"220x0","h_24005973_1280.pdf":"1280x854","h_24005973_1024.pdf":"1024x683","h_24005973_640.pdf":"640x427","h_24005973_480.pdf":"480x320","h_24005973_340.pdf":"340x227","h_24005973_220.pdf":"220x147","pp_24005973_1280.pdf":"1280x1628","pp_24005973_1024.pdf":"1024x1303","pp_24005973_640.pdf":"640x814","pp_24005973_480.pdf":"480x611","pp_24005973_340.pdf":"340x432","pp_24005973_220.pdf":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_24003313_1920.jpg":"1920x1080","k_24003313_1280.jpg":"1280x1280","k_24003313_1024.jpg":"1024x1024","k_24003313_640.jpg":"640x640","k_24003313_480.jpg":"480x480","k_24003313_340.jpg":"340x340","k_24003313_220.jpg":"220x220","o_24003313_1280.jpg":"1280x960","o_24003313_1024.jpg":"1024x768","o_24003313_640.jpg":"640x480","o_24003313_480.jpg":"480x360","o_24003313_340.jpg":"340x255","o_24003313_220.jpg":"220x165","h_24003313_1280.jpg":"1280x854","h_24003313_1024.jpg":"1024x683","h_24003313_640.jpg":"640x427","h_24003313_480.jpg":"480x320","h_24003313_340.jpg":"340x227","h_24003313_220.jpg":"220x147","pp_24003313_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003313_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003313_640.jpg":"640x814","pp_24003313_480.jpg":"480x611","pp_24003313_340.jpg":"340x432","pp_24003313_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_24003314_1920.jpg":"1920x1080","k_24003314_1280.jpg":"1280x1280","k_24003314_1024.jpg":"1024x1024","k_24003314_640.jpg":"640x640","k_24003314_480.jpg":"480x480","k_24003314_340.jpg":"340x340","k_24003314_220.jpg":"220x220","o_24003314_1280.jpg":"1280x960","o_24003314_1024.jpg":"1024x768","o_24003314_640.jpg":"640x480","o_24003314_480.jpg":"480x360","o_24003314_340.jpg":"340x255","o_24003314_220.jpg":"220x165","h_24003314_1280.jpg":"1280x854","h_24003314_1024.jpg":"1024x683","h_24003314_640.jpg":"640x427","h_24003314_480.jpg":"480x320","h_24003314_340.jpg":"340x227","h_24003314_220.jpg":"220x147","pp_24003314_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003314_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003314_640.jpg":"640x814","pp_24003314_480.jpg":"480x611","pp_24003314_340.jpg":"340x432","pp_24003314_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14998287 Threads: 4 Questions: 3150456802 Slow queries: 7031792 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234968223 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/marina-ribarnica-na-otvorenom-boat-in-kino-studenti-osmislili-uredenje-golemog-prostora-splitskog-skvera-1250551 [printLink] => /om/vijesti/marina-ribarnica-na-otvorenom-boat-in-kino-studenti-osmislili-uredenje-golemog-prostora-splitskog-skvera-1250551?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289137 [name] => škver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skver [link] => /tag/skver ) [2] => stdClass Object ( [id] => 304986 [name] => studenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studenti [link] => /tag/studenti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ako se splitski škver ugasi što će biti s 400 tisuća kvadrata? Oni imaju rješenje, pogledajte što predlažu: ima tu mjesta za stanove, hotele,

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nova budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marina, ribarnica, ‘boat in kino‘... Evo kako su studenti osmislili prostor splitskog škvera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-23-22-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24031661.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24031661.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003277.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003276.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003271.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003270.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003269.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003268.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003267.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003266.jpg [title] =>

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003265.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003262.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003261.jpg [title] => Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003260.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003259.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003258.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003257.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003256.jpg [title] => Privatni album ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003255.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003299.jpg [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/docs/2022/12/21/24005973.pdf [title] =>

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003313.jpg [title] =>

Marko Dželalija, Bruno Janković, Antonio Fržop, Korina Nika Kučić, Brigita Krnjaić, Loris Gizdić

Privatni album ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24003314.jpg [title] =>

Splitski studenti arhitekture o škveru: Marko Dželalija, Bruno Janković, Antonio Fržop, Korina Nika Kučić, Brigita Krnjaić, Loris Gizdić

 

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne biste vjerovali, ali engleski i splitski studenti imaju rješenja za budući život splitskog škvera! Bolje rečeno, za golem prostor koje brodogradilište danas zauzima u Supavlovoj uvali.

Pa tu ima mjesta za stanove, hotele, marinu, kupalište, razne javne sadržaje, kulturne i sportske, za parkove, šetnice, čitav dugi morski kanal, “boat in kino”, filmove i projekcije koje ćete gledati iz svoje brodice na platnu spuštenom s golemih škverskih dizalica… Ima mjesta i za navoze: za suživot metalaca i nemetalaca, za praznik cvijeća, biciklističke utrke, festivale, performanse. Željezničku stanicu, svašta!

Što ako jednog dana više ne bude te tvornice brodova u Splitu? Ili se sažme u danas realnije granice? Legitimno je pitanje koje se nameće s obzirom na “Brodosplitovo” teško stanje, gotovo pa stečajno. Pogotovo što se taj prostor nalazi usred grada - koji više nema kamo - na sjevernim obalama poluotoka. I zauzima čak 400.000 četvornih metara površine: od Stinica i “Konzuma”na istoku, pa južno preko trgovačkog centra “Joker” i Brodarice, zatim uzduž Puta Supavla do Spaladium Arene i Lore na zapadu.

A tik do škverske istočne ograde na Stinicama planiran je danas-sutra, tko zna kada, novi most koji bi se pružao preko zaljeva do Kaštela, a dalje, tunelom kroz Kozjak, prometnica bi vodila do autoceste kod Vučevice. Trebao bi to biti najbrži spoj Splita s Dalmatinom. Sve bi otvorilo potpuno nove, dosad zanemarivane sjeverne vizure i perspektive grada. Dosad gotovo samo industrijske: s gomilom pogona, skladišta, tvorničkih objekata, odlagališta. Ili naprosto zapuštene. Na kraju splitskog srca.

Golemi prostor

U takvim okvirima kreće se naša priča, pa evo što studenti vide u Supavlu:

- Split je okrenut jugu, osunčanoj strani obale, kao i ostatak Dalmacije. Tu je Riva, Palača, stara gradska jezgra, tu se razvijalo urbano središte i širilo se zrakasto, najviše na istok. Ali, ima Split i svoju sjevernu stranu, a sjever bi mogao postati novi jug - još jedno gradsko središte. Budući da samo tu na poluotoku ima još slobodnog prostora - kaže nam Marko Dželalija, student pete, završne godine arhitektonskog studija u Splitu.

Zajedno s još pet kolega - Brunom Jankovićem, Antoniom Fržopom, Korinom Nikom Kučić, Brigitom Krnjaić i Lorisom Gizdićem - a u okviru kolegija Diplomski studio II, što im je najbitniji predmet, osmislili su u proteklom ljetnom semestru “projekt škver”. Pod budnim okom profesora Tome Plejića, pa Ivana Jurića, Zrinke Visković i Jure Bešlića.

---

image

Splitski studenti arhitekture o škveru: Marko Dželalija, Bruno Janković, Antonio Fržop, Korina Nika Kučić, Brigita Krnjaić, Loris Gizdić

 

Privatni album
---

Zadatak je bio izabrati i srediti dio grada koji ima odnos sa Zrinsko-frankopanskom ulicom, koja predstavlja stanovitu os, odnosno kralježnicu, povezujući (post)industrijski sjever s jugom i gradskim nukleusom iz kojeg se kroz stoljeća rascvjetao Split.

- Nas šestero odabralo je škver. Drugi su nizali Tursku kulu, Poljud, Spinut, Stari plac, Trg Hrvatske bratske zajednice… Škver je i mjesto velike memorije na industrijski rast grada, hranio je desetljećima puste tisuće obitelji, dio je splitskog identiteta i zato ga nismo htjeli skroz izbrisati, kao da nikada nije ni postojao. Ali, realno govoreći, koristi previše prostora za proizvodnju koju ima - govori Dželalija.

Osobito zapadni škverski dio, onaj prema Areni i Lori. Studenti su surađivali s “Brodosplitom”, bili u obilascima, razgovarali. Zaključivši da 60 posto škverskog prostora - od ukupno 400.000 kvadrata - može bez ikakva problema poslužiti za nešto novo, a 40 posto može ostati škveranima za gradnju brodova.

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

Na zapadu, prema Lori, golem je prostor, uglavnom neuređena pustopoljina, koji je splitskim studentima bio najzanimljiviji za definiciju i oblikovanje novih sadržaja. U cijelosti su ga promijenili, baš kao i južni škverski potez, onaj uzduž Puta Supavla, od “Jokera” do Arene, gdje su danas neki napušteni objekti i administrativne zgrade.

- Na jugu smo, uz postojeću cestu, zamislili uglavnom stambeni dio, barem 80 posto za tu svrhu, a zapadni dio potpuno je nov. Tu nam je bio glavni naglasak, tu su mjesta promjene. A u središnjem dijelu i na istoku Supavla ostao bi škver - tumači Dželalija.

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

Na škverskom zapadu studentima je glavna inspiracija bio Miami. Ono što se zamišljalo na splitskoj Zapadnoj obali, gdje su Banovina, hoteli “Marjan” i “Ambasador”, gdje se ljeti vezuju luksuzne jahte, gdje je ACI-jeva marina.

Bilo bi tu visokih zgrada, hotela, stambenih prostora, restorana, butika, raznih ekskluzivnijih sadržaja. Na vrhu te osi bio bi umjetni otok s kupalištem i multifunkcionalnim objektom te potpuno novim pogledom na Kaštelanski zaljev. Blizu bi bila i marina. A uzduž osi morski kanal. Onako, kao Miami Beach i njegov waterfront, odnosno obala, riva.

- Ali, bilo bi i obilje sadržaja za građane: mogli biste prići svojim kaićem i vozikati se, gledati film iz broda s platna koje drži škverska dizalica. Ili otići brodom do Arene: na koncert, utakmicu, sajam. Druge bi dizalice držale krov ribarnice i tržnice na otvorenom. Pogodne su i za razne instalacije, zašto ne i bungee jumping, čak smo razmišljali i o ziplineu. Tri nogometna igrališta, dva odbojkaška, drugi sportski tereni i sadržaji. Biciklističke staze, široke pješačke zone, ma svašta...

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

Stotine zamisli

Dželalija kaže da su jesenas imali izložbu i da su Splićani odlično reagirali: sijevale su stotine njihovih zamisli, što bi oni i kako učinili s tim prostorom:

- Ljudi vide potencijal na škverskom području, što je sjajno. Takva mjesta ne moraju umrijeti s povlačenjem industrije, ona mogu dobiti potpuno novu ulogu. Naprimjer, sjever - novo središte i energija, zaključuje budući arhitekt Marko Dželalija.

Naravno, studenti ništa ne prejudiciraju, iznijeli su tek svoje zamisli u okviru studijskog zadatka, a kakva sudbina zaista očekuje škver i škversko područje, tek ćemo ustanoviti.

---

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album
---

A sada Britanci: studenti završne godine arhitekture uglednog sveučilišta iz engleskoga grada Batha (koji je ime dobio po rimskim kupeljima, a na popisu je UNESCO-ove liste svjetske baštine, kao i naša stara gradska jezgra, uostalom) boravili su u Splitu u listopadu 2018. godine. “The Guardian” je tada Sveučilište “Guide” proglasio šestim najboljim u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvuči nevjerojatno, ali i oni su izabrali upravo Split i škver za svoj studijski rad, iako prethodno nisu imali nikakve veze s našim gradom. Susreli su se bili s arhitektima Sašom Randićem, zatim Ivanom Jurićem i Hrvojem Bartulovićem s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, te Draženom Pejkovićem iz Grada Splita. Škverski glasnogovornik Josip Jurišić vodio ih je po “Brodosplitu”.

Nešto manje od godinu dana posvetili su projektu koji razmatra razvojnu strategiju Splita, s posebnim naglaskom na prometna rješenja povezivanja sjevernog i južnog dijela grada, i to preko zelenog pojasa. Studenti su bili Sam Bunn, Yee Wei Gan, Tom Lowe, Yuchen Mei, Stephen Oldham i Hugh Pearce, a radili su pod mentorstvom profesora Alexa Wrighta. U travnju 2019. godine, na poziv Razvojne agencije Split - RaST, predstavili su bili svoje prijedloge u Splitu, o čemu je u Slobodnoj Dalmaciji pisao kolega Damir Šarac: “Studenti s Otoka Split nazvaju glavnim gradom Jadrana. Posebnu pozornost posvetili su prostoru brodogradilišta te njegovim vezama s Turskom kulom kao velikim javnim prostorom te zaključili da škver zauzima višak prostora u odnosu na današnje proizvodne kapacitete.”

Britanci su istaknuli da brodogradilište više ne djeluje u skladu s kapacitetima koje je imalo nekad, ali su također shvatili da je ono važan simbol gradske industrijske baštine. Pa su zamislili scenarij - slično kao njihovi splitski kolege nešto kasnije - u kojem bi škver mogao nastaviti s radom u smanjenom kapacitetu dok bi mu se istodobno donijele nove funkcije kako bi se ostvarila ekonomska održivost. Inspiraciju su dobili na Obali Viktorije i Alberta u Cape Townu u Južnoj Africi, gdje je škver postao uspješna maloprodajna lokacija, javno trgovište, dok je industrijska aktivnost ostala u manjem opsegu.

Moderni sadržaji

Zanimljivo, gosti iz Velike Britanije razgledali su bili i splitski Masterplan koji govori o razvoju Kopilice (i istočne obale Gradske luke), prostora koji se naslanja baš na škversko područje.

”Naš prvi dojam je da nam prijedlozi dijele mnoge temeljne principe i strategije, što nas je iznenadilo, s obzirom da su razvijeni u izolaciji, neovisno jedan o drugom. Iako su se te strategije materijalizirale u različita rješenja, oba plana se bave istim pitanjima i izazovima te dijele ista načela. Dugoročne strategije važne su za gradove kako bi postali otporniji na ekonomske i ekološke promjene. Brownfield lokacije pružaju mogućnosti za razvoj novih naselja u srcu grada, iskorištavanje vrijednog zemljišta i uklanjanje potrebe za razvojem izvan granica grada”, rekli su bili studenti s Otoka.

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

Inspirirani su bili i gradovima kao što su Barcelona i Boston, koji su prošli kroz slične vrste tranzicije, gdje su bivša industrijska zemljišta pretvorena u inovacijske četvrti kako bi se privukli novi radnici koji revitaliziraju gospodarstvo grada.

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

Britanci su škversko područje zamislili kao potpuno nov grad u gradu: pretežito s javnim sadržajima namijenjenim svim građanima. S lakom željeznicom i kolodvorskom zgradom, promenadama uz more, restoranima, kavanama i terasama. S obiljem zelenih područja koja se nadovezuju na obližnju Tursku kulu i Park mladosti, s botaničkim vrtom i parkom skulptura, ljetnim pozornicama i festivalima uz more.

Zadržali bi dio stare škverske industrijske arhitekture i preinačili je za modernije sadržaje: kultura u skladištima, portalne dizalice kao kulise za kino, visoke dizalice kao platforme za uspinjanje i panoramsko razgledavanje Kaštelanskog zaljeva, vodeni sportovi u škverskom bazenu, triatlon kao ključni sportski godišnji događaj. Pa škole, stanovi, razne radionice, hoteli, trgovački centar i razni društveni sadržaji.

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

Sve što čini jedan mali grad. Ukratko, život. Na sjeveru. Splita. 

---

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
------
image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture


Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Marko Dželalija, Bruno Janković, Antonio Fržop, Korina Nika Kučić, Brigita Krnjaić, Loris Gizdić

Privatni album

Splitski studenti arhitekture o škveru: Marko Dželalija, Bruno Janković, Antonio Fržop, Korina Nika Kučić, Brigita Krnjaić, Loris Gizdić

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/marina-ribarnica-na-otvorenom-boat-in-kino-studenti-osmislili-uredenje-golemog-prostora-splitskog-skvera-1250551 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56255f4f7081fbd5f7b2cc74a5b57dbc42adf749 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marina%2C+ribarnica%2C+%E2%80%98boat+in+kino%E2%80%98...+Evo+kako+su+studenti+osmislili+prostor+splitskog+%C5%A1kvera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fmarina-ribarnica-na-otvorenom-boat-in-kino-studenti-osmislili-uredenje-golemog-prostora-splitskog-skvera-1250551 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fmarina-ribarnica-na-otvorenom-boat-in-kino-studenti-osmislili-uredenje-golemog-prostora-splitskog-skvera-1250551 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ako se splitski škver ugasi što će biti s 400 tisuća kvadrata? Oni imaju rješenje, pogledajte što predlažu: ima tu mjesta za stanove, hotele,

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nova budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nova budućnostMarina, ribarnica, ‘boat in kino‘... Evo kako su studenti osmislili prostor splitskog škvera

Piše Damir Tolj/SD
21. prosinca 2022. - 08:21

Ne biste vjerovali, ali engleski i splitski studenti imaju rješenja za budući život splitskog škvera! Bolje rečeno, za golem prostor koje brodogradilište danas zauzima u Supavlovoj uvali.

Pa tu ima mjesta za stanove, hotele, marinu, kupalište, razne javne sadržaje, kulturne i sportske, za parkove, šetnice, čitav dugi morski kanal, “boat in kino”, filmove i projekcije koje ćete gledati iz svoje brodice na platnu spuštenom s golemih škverskih dizalica… Ima mjesta i za navoze: za suživot metalaca i nemetalaca, za praznik cvijeća, biciklističke utrke, festivale, performanse. Željezničku stanicu, svašta!

Što ako jednog dana više ne bude te tvornice brodova u Splitu? Ili se sažme u danas realnije granice? Legitimno je pitanje koje se nameće s obzirom na “Brodosplitovo” teško stanje, gotovo pa stečajno. Pogotovo što se taj prostor nalazi usred grada - koji više nema kamo - na sjevernim obalama poluotoka. I zauzima čak 400.000 četvornih metara površine: od Stinica i “Konzuma”na istoku, pa južno preko trgovačkog centra “Joker” i Brodarice, zatim uzduž Puta Supavla do Spaladium Arene i Lore na zapadu.

A tik do škverske istočne ograde na Stinicama planiran je danas-sutra, tko zna kada, novi most koji bi se pružao preko zaljeva do Kaštela, a dalje, tunelom kroz Kozjak, prometnica bi vodila do autoceste kod Vučevice. Trebao bi to biti najbrži spoj Splita s Dalmatinom. Sve bi otvorilo potpuno nove, dosad zanemarivane sjeverne vizure i perspektive grada. Dosad gotovo samo industrijske: s gomilom pogona, skladišta, tvorničkih objekata, odlagališta. Ili naprosto zapuštene. Na kraju splitskog srca.

Golemi prostor

U takvim okvirima kreće se naša priča, pa evo što studenti vide u Supavlu:

- Split je okrenut jugu, osunčanoj strani obale, kao i ostatak Dalmacije. Tu je Riva, Palača, stara gradska jezgra, tu se razvijalo urbano središte i širilo se zrakasto, najviše na istok. Ali, ima Split i svoju sjevernu stranu, a sjever bi mogao postati novi jug - još jedno gradsko središte. Budući da samo tu na poluotoku ima još slobodnog prostora - kaže nam Marko Dželalija, student pete, završne godine arhitektonskog studija u Splitu.

Zajedno s još pet kolega - Brunom Jankovićem, Antoniom Fržopom, Korinom Nikom Kučić, Brigitom Krnjaić i Lorisom Gizdićem - a u okviru kolegija Diplomski studio II, što im je najbitniji predmet, osmislili su u proteklom ljetnom semestru “projekt škver”. Pod budnim okom profesora Tome Plejića, pa Ivana Jurića, Zrinke Visković i Jure Bešlića.

image

Splitski studenti arhitekture o škveru: Marko Dželalija, Bruno Janković, Antonio Fržop, Korina Nika Kučić, Brigita Krnjaić, Loris Gizdić

 

Privatni album

Zadatak je bio izabrati i srediti dio grada koji ima odnos sa Zrinsko-frankopanskom ulicom, koja predstavlja stanovitu os, odnosno kralježnicu, povezujući (post)industrijski sjever s jugom i gradskim nukleusom iz kojeg se kroz stoljeća rascvjetao Split.

- Nas šestero odabralo je škver. Drugi su nizali Tursku kulu, Poljud, Spinut, Stari plac, Trg Hrvatske bratske zajednice… Škver je i mjesto velike memorije na industrijski rast grada, hranio je desetljećima puste tisuće obitelji, dio je splitskog identiteta i zato ga nismo htjeli skroz izbrisati, kao da nikada nije ni postojao. Ali, realno govoreći, koristi previše prostora za proizvodnju koju ima - govori Dželalija.

Osobito zapadni škverski dio, onaj prema Areni i Lori. Studenti su surađivali s “Brodosplitom”, bili u obilascima, razgovarali. Zaključivši da 60 posto škverskog prostora - od ukupno 400.000 kvadrata - može bez ikakva problema poslužiti za nešto novo, a 40 posto može ostati škveranima za gradnju brodova.

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Na zapadu, prema Lori, golem je prostor, uglavnom neuređena pustopoljina, koji je splitskim studentima bio najzanimljiviji za definiciju i oblikovanje novih sadržaja. U cijelosti su ga promijenili, baš kao i južni škverski potez, onaj uzduž Puta Supavla, od “Jokera” do Arene, gdje su danas neki napušteni objekti i administrativne zgrade.

- Na jugu smo, uz postojeću cestu, zamislili uglavnom stambeni dio, barem 80 posto za tu svrhu, a zapadni dio potpuno je nov. Tu nam je bio glavni naglasak, tu su mjesta promjene. A u središnjem dijelu i na istoku Supavla ostao bi škver - tumači Dželalija.

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Na škverskom zapadu studentima je glavna inspiracija bio Miami. Ono što se zamišljalo na splitskoj Zapadnoj obali, gdje su Banovina, hoteli “Marjan” i “Ambasador”, gdje se ljeti vezuju luksuzne jahte, gdje je ACI-jeva marina.

Bilo bi tu visokih zgrada, hotela, stambenih prostora, restorana, butika, raznih ekskluzivnijih sadržaja. Na vrhu te osi bio bi umjetni otok s kupalištem i multifunkcionalnim objektom te potpuno novim pogledom na Kaštelanski zaljev. Blizu bi bila i marina. A uzduž osi morski kanal. Onako, kao Miami Beach i njegov waterfront, odnosno obala, riva.

- Ali, bilo bi i obilje sadržaja za građane: mogli biste prići svojim kaićem i vozikati se, gledati film iz broda s platna koje drži škverska dizalica. Ili otići brodom do Arene: na koncert, utakmicu, sajam. Druge bi dizalice držale krov ribarnice i tržnice na otvorenom. Pogodne su i za razne instalacije, zašto ne i bungee jumping, čak smo razmišljali i o ziplineu. Tri nogometna igrališta, dva odbojkaška, drugi sportski tereni i sadržaji. Biciklističke staze, široke pješačke zone, ma svašta...

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

Stotine zamisli

Dželalija kaže da su jesenas imali izložbu i da su Splićani odlično reagirali: sijevale su stotine njihovih zamisli, što bi oni i kako učinili s tim prostorom:

- Ljudi vide potencijal na škverskom području, što je sjajno. Takva mjesta ne moraju umrijeti s povlačenjem industrije, ona mogu dobiti potpuno novu ulogu. Naprimjer, sjever - novo središte i energija, zaključuje budući arhitekt Marko Dželalija.

Naravno, studenti ništa ne prejudiciraju, iznijeli su tek svoje zamisli u okviru studijskog zadatka, a kakva sudbina zaista očekuje škver i škversko područje, tek ćemo ustanoviti.

image

Prostor škvera u viziji splitskih studenata ahritekture

Privatni album

A sada Britanci: studenti završne godine arhitekture uglednog sveučilišta iz engleskoga grada Batha (koji je ime dobio po rimskim kupeljima, a na popisu je UNESCO-ove liste svjetske baštine, kao i naša stara gradska jezgra, uostalom) boravili su u Splitu u listopadu 2018. godine. “The Guardian” je tada Sveučilište “Guide” proglasio šestim najboljim u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvuči nevjerojatno, ali i oni su izabrali upravo Split i škver za svoj studijski rad, iako prethodno nisu imali nikakve veze s našim gradom. Susreli su se bili s arhitektima Sašom Randićem, zatim Ivanom Jurićem i Hrvojem Bartulovićem s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, te Draženom Pejkovićem iz Grada Splita. Škverski glasnogovornik Josip Jurišić vodio ih je po “Brodosplitu”.

Nešto manje od godinu dana posvetili su projektu koji razmatra razvojnu strategiju Splita, s posebnim naglaskom na prometna rješenja povezivanja sjevernog i južnog dijela grada, i to preko zelenog pojasa. Studenti su bili Sam Bunn, Yee Wei Gan, Tom Lowe, Yuchen Mei, Stephen Oldham i Hugh Pearce, a radili su pod mentorstvom profesora Alexa Wrighta. U travnju 2019. godine, na poziv Razvojne agencije Split - RaST, predstavili su bili svoje prijedloge u Splitu, o čemu je u Slobodnoj Dalmaciji pisao kolega Damir Šarac: “Studenti s Otoka Split nazvaju glavnim gradom Jadrana. Posebnu pozornost posvetili su prostoru brodogradilišta te njegovim vezama s Turskom kulom kao velikim javnim prostorom te zaključili da škver zauzima višak prostora u odnosu na današnje proizvodne kapacitete.”

Britanci su istaknuli da brodogradilište više ne djeluje u skladu s kapacitetima koje je imalo nekad, ali su također shvatili da je ono važan simbol gradske industrijske baštine. Pa su zamislili scenarij - slično kao njihovi splitski kolege nešto kasnije - u kojem bi škver mogao nastaviti s radom u smanjenom kapacitetu dok bi mu se istodobno donijele nove funkcije kako bi se ostvarila ekonomska održivost. Inspiraciju su dobili na Obali Viktorije i Alberta u Cape Townu u Južnoj Africi, gdje je škver postao uspješna maloprodajna lokacija, javno trgovište, dok je industrijska aktivnost ostala u manjem opsegu.

Moderni sadržaji

Zanimljivo, gosti iz Velike Britanije razgledali su bili i splitski Masterplan koji govori o razvoju Kopilice (i istočne obale Gradske luke), prostora koji se naslanja baš na škversko područje.

”Naš prvi dojam je da nam prijedlozi dijele mnoge temeljne principe i strategije, što nas je iznenadilo, s obzirom da su razvijeni u izolaciji, neovisno jedan o drugom. Iako su se te strategije materijalizirale u različita rješenja, oba plana se bave istim pitanjima i izazovima te dijele ista načela. Dugoročne strategije važne su za gradove kako bi postali otporniji na ekonomske i ekološke promjene. Brownfield lokacije pružaju mogućnosti za razvoj novih naselja u srcu grada, iskorištavanje vrijednog zemljišta i uklanjanje potrebe za razvojem izvan granica grada”, rekli su bili studenti s Otoka.

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Inspirirani su bili i gradovima kao što su Barcelona i Boston, koji su prošli kroz slične vrste tranzicije, gdje su bivša industrijska zemljišta pretvorena u inovacijske četvrti kako bi se privukli novi radnici koji revitaliziraju gospodarstvo grada.

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Britanci su škversko područje zamislili kao potpuno nov grad u gradu: pretežito s javnim sadržajima namijenjenim svim građanima. S lakom željeznicom i kolodvorskom zgradom, promenadama uz more, restoranima, kavanama i terasama. S obiljem zelenih područja koja se nadovezuju na obližnju Tursku kulu i Park mladosti, s botaničkim vrtom i parkom skulptura, ljetnim pozornicama i festivalima uz more.

Zadržali bi dio stare škverske industrijske arhitekture i preinačili je za modernije sadržaje: kultura u skladištima, portalne dizalice kao kulise za kino, visoke dizalice kao platforme za uspinjanje i panoramsko razgledavanje Kaštelanskog zaljeva, vodeni sportovi u škverskom bazenu, triatlon kao ključni sportski godišnji događaj. Pa škole, stanovi, razne radionice, hoteli, trgovački centar i razni društveni sadržaji.

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album

Sve što čini jedan mali grad. Ukratko, život. Na sjeveru. Splita. 

image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
image

Škver kako ga vide studenti arhitekture s Britanskog sveučilišta u Bathu

Privatni album
13. svibanj 2024 01:22