StoryEditorOCM

međunarodni kriminalJedrilica koja je ukradena u Kaštelima pronađena u Brazilu! Policija izdala priopćenje

Piše OM
25. studenog 2023. - 16:41

JedrilicaHanse 588 Mischief koja je plovila pod hrvatskom zastavom i koja je ukradena 14. srpnja kada je posljednji put viđena s Pelješca u Mljetskom kanalu, pronađena je u Brazilu!

Naime, Federalna policija Brazila, uz pomoć mornarice, pokrenula je operaciju Albina  prošle subote s ciljem zapljene prekooceanske jedrilice, usidrene u Natal Yacht Klubu, zbog sumnje na međunarodni kriminal, piše Dalmacijadanas.

"Akcija ima za cilj identificirati i razbiti kriminalnu organizaciju koja krade i ponovno plasira plovila na međunarodno tržište, a rezultat je obavještajnog rada na temelju međunarodnih izvješća, u suradnji s brazilskom mornaricom i Natal Yacht Clubom", priopćilo je brazilsko Ministarstvo pravosuđa.

Prema istrazi, zaplijenjeno plovilo registrirano je u Hrvatskoj, a bilo je iznajmljeno ruskim turistima koji su uzeli plovilo, odvezli ga na nepoznato mjesto i promijenili mu karakteristike, preimenovali ga u Albina, a za to su izradili lažne dokumente o vlasništvu i registraciji, u Rusiji.

Jedrilica je isplovila za Brazil iz Maroka i stigla u glavni grad savezne države Rio Grande do Norte - Natal 20. rujna, sa samo dva člana posade, ruskim kapetanom i litvanskim mornarom, koji su usidrili u Yacht klubu Natal, te unaprijed platili za 60 dana boravka. Oni su otprilike tjedan dana kasnije napustili nacionalni teritorij zračnim putem, a plovilo je nastanjivala žena iz Latvije.

Pregledom je utvrđeno da dijelovi spomenute jedrilice imaju sličnosti s plovilom ukradenim u hrvatskim vodama, zbog čega je plovilo zaplijenjeno, jer je s lažnom dokumentacijom uplovilo na teritorij Brazila.

Tijekom akcije izvršena je naredba za pretragu i zapljenu koju je izdao Savezni sud u Rio Grande do Norteu. Strancu koji je bio na brodu zabranjeno je napuštanje zemlje.

Počinitelji će odgovarati za kaznena djela korištenja lažnih dokumenata brazilskim vlastima, zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca.

Istrage se nastavljaju u suradnji s Interpolom i Europolom, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Podsjetimo,  dva para iznajmila su jahtu 8. srpnja s lažnim papirima i putovnicama, a 14. srpnja su isključili uređaj za praćenje.

- Iznajmio sam im jahtu 8. srpnja u Hrvatskoj. Riječ je o dva para koja su unajmila i skipera. Uputili su se prema otoku Korčuli, gdje su 14. srpnja navečer iskrcali skipera i isključili uređaj za praćenje i od tada im se gubi svaki trag - rekao je tada menadžer Silvio Šupić koji je krađu i prijavio policiji.

25. travanj 2024 23:40