StoryEditorOCM

‘Methatug‘Luka Antwerpen-Bruges predstavila prvi remorker na svijetu koji pokreće - metanol!

Piše OM
18. svibnja 2024. - 09:26

Luka Antwerpen-Bruges predstavila je prvi tegljač na metanol na svijetu, Methatug, kao dio svog cilja da postane klimatski neutralna do 2050. godine, prenosi Pomorac.hr.

Metanol, čisto gorivo koje se može proizvesti iz obnovljivih izvora, pruža niže emisije štetnih plinova i može se koristiti i u novim i u prilagođenim brodovima. Projekt Methatug dio je europske inicijative FASTWATER, koju financira program Horizon 2020, a čiji je cilj prikazati metanol kao održivo gorivo za brodsku industriju.

Methatug, s vučom od 50 tona, može pohraniti 12.000 litara metanola, osiguravajući dovoljno goriva za dva tjedna rada. Tegljač ima dual fuel motor s pogonom i na metanol i na tradicionalno gorivo, ističe gCaptain.

Luka Antwerpen-Bruges je peta najveća luka za bunkere na svijetu. Cilj joj je postati “luka s više vrsta goriva”, gdje brodovi za unutarnju i pomorsku plovidbu mogu skladištiti ne samo konvencionalna, već i alternativna goriva s niskim udjelom ugljika, poput metanola, vodika ili električne energije.

Luka je ranije ove godine obilježila svoje prvo opskrbljivanje broda metanolom s Maerskovim zelenim kontejnerskim brodom na metanol, Ane Maersk. U prosincu je luka svjedočila porinuću prvog tegljača na vodikov pogon na svijetu, Hydrotug 1, u partnerstvu s belgijskom brodarskom grupom CMB.TECH.

 

01. lipanj 2024 13:25