stdClass Object ( [id] => 1374751 [title] => Duše brodova na plaži Podsolarsko: otkrivamo velike tajne malog rezališta na šibenskoj Brodarici [alias] => duse-brodova-na-plazi-podsolarsko-otkrivamo-velike-tajne-malog-rezalista-na-sibenskoj-brodarici [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kupalište Jadrija, na koje su prije više od stotinu godina Šibenčani stizali parobrodima, slavom se može nositi s opatijskom Slatinom i splitskim Bačvicama. Danas su tu dojmljivi i nostalgični prizori s vratima kabina u svim duginim bojama. A mladost hrli na drugu stranu, na plažu Rezalište na Brodarici, točnije na predjelu Podsolarsko. A zove se tako, jer su tu nekoć umirali brodovi.

Malo je to znana epizoda iz naše pomorske povijesti, rezalište je radilo nepune dvije godine, izrezano je tek pet velikih brodova. Od tada je prošlo više od 60 godina pa se zaboravu na rezalište nije čuditi. Bitne dijelove njegova životopisa doznao sam tako davno, još krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća.

No, cijelu štoriju o Podsolarskom bilo bi mnogo teže posložiti da nije Milka Kronje, šibenskoga čovika od mora, iza kojega su godine predanoga prikupljanja građe o Slobodnoj plovidbi, o njezinim brodovima i ljudima, pa tako i njezinu rezalištu. Nije riječ samo o arhivskim izvorima nego nadasve dragocjenim sjećanjima veterana sa šibenske pomorske scene.

Dragocjena sjećanja

Zamisao o rezalištu došla od s otoka Krapnja, od skupine ronilaca predvođenih legendarnim Jerkom Tanfarom. Upravo od njega sam doznao mnogo toga, a darovao mi je i raritetne fotografije snimljene u rezalištu. Radeći u Brodospasu od njegova osnutka 1947. godine, krapanjski su ronioci sudjelovali u svim akcijama vađenja potopljenih brodova na Jadranu, znali su sve o podmorskom rezanju brodova, a otvaranjem rezališta željeli su doprinijeti svome kraju.

---

image

Jedina tehnika – plovna dizalica Div

---

Zamisao je bila da se rezalište izgradi na Brodarici, te da se sa Šibenikom spoji željezničkom prugom. Urbanisti nisu time bili oduševljeni, pa je u konačnici prošla gradnja rezališta, ali ne i pruge. Dokumenti iz arhive Milka Kronje kažu da je Narodni odbor Općine Šibenik 5. listopada 1960. dao suglasnost Slobodnoj plovidbi da djelatnost proširi i na rezanje brodova, a Okružni privredni sud u Splitu to je ozakonio 20. prosinca 1960. godine.

Operacija Maritenia ​

U priču o rezalištu tada na velika vrata ulazi beogradsko poduzeće Progres. Stariji čitatelji će se sjetiti podužega naslova Preprodajom brodova domaćim brodarima UDB-a financirala tajne akcije! iz lipanjskoga broja Otvorenog mora 2008. godine. Tada sam detaljno opisao Operaciju Maritenia kojom je Progres jeftino kupio 30 brodova i onda ih skupo prodao novoutemeljenim brodarskim poduzećima u Hrvatskoj i Crnoj Gori. A, golema je zarada išla u Udbine crne fondove.

Šibenska Slobodna plovidba je tada kupila svoje prve brodove, velike parobrode kanadske i američke ratne gradnje: Bor, Dorćol, Promina i Šubićevac. Nakon Operacije Maritenia Progres se okrenuo brodovima za rezanje, po iskušanoj formuli: starce jeftino kupi, staro željezo skupo prodaj jugoslavenskim željezarama. Zamisao o izgradnji rezališta u Šibeniku itekako se svidjela Progresu, pa ju je odlučio podržati, kreditima ponajprije.

Ipak, od zamisli do rezališta put je bio dug i trnovit. Obala na Brodarici bila je bez ikakve infrastrukture, a pristupne ceste su probijane kroz goli kamenjar. Na izvrsnoj fotografiji, koju nam je ustupio Igor Radin, vidi se kakva je pustoš vladala na tom groblju brodova. Jedina značajnija pomoć rezačima bio je Div, plovna dizalica službenoga naziva DIZ 24.

Odrezani pramac

Navodno je to bio nekadašnji talijanski teretni brod Peppino Tringali kojemu su, kako je na poleđini fotografije Diva napisao Jerko Tanfara, odrezali pramac i montirali granu nosivosti 30 do 40 tona. Nevolja je u tome što potraga u talijanskim i Lloyd’sovim arhivama nije otkrila nikakav trag broda koji bi se tako zvao. Kako bilo, dizalica je na kraju priče, kako je napisao legendarni ronilac, potonula uz obalu, a njezini ostatci još su dugo virili iz mora.

---

image

Preveze na plićaku – ova je pustoš groblje brodova

---

A koji je prvi brod izrezan na Brodarici? Već na tome pitanju počinju nevolje! To bi morao biti parobrod Livno dubrovačke Atlantske plovidbe koji je u rezalište doplovio 13. rujna 1961. godine. Taj dolazak nije sporan, ali je, prema saznanjima Milka Kronje, Livno izrezano u Svetome Kaji. No, u matičnim knjigama Brodospasova rezališta nema zabilješke o njegovu dolasku! Kako su Kronji kazivali ljudi iz Slobodne plovidbe, brod jest doplovio u rujnu 1961., ali rezalište još nije bilo u pogonu, pa su ga otpravili u Sveti Kajo.

Kažimo nešto i o samome akteru te tajnovite priče. Livno je bio tipični tramper britanske gradnje, dug 116,2 i širok 15,4 metra, nosivosti 7850 tona. Tada uobičajenom brzinom od 10 čvorova pokretao ga je parni stroj od 1850 konjskih snaga. Londonskoj tvrtki Pentwyn Steamship Co. Ltd. isporučen je u ožujku 1928. u Burntislandu pod imenom Pentyne. Pet godina poslije kupuje ga poznata kompanija Constants Ltd. i daje mu ime Offham. Samo četiri ljeta kasnije doplovit će u Jadran.

---

image

Enigma Livno – gdje je uistinu skončao?

---

Vjetrovi rata

Kao gotovo novi brod 1937. ga je kupilo Brodarsko društvo Jadran i na Sušaku ga upisalo pod imenom Lucijana. Doskora su zapuhali vjetrovi rata, pa će brod punih pet godina ploviti u službi Saveznika. Komunističke vlasti mu 1946. ime mijenjaju u Livno, a 1947. ga nacionaliziraju i dodjeljuju Jugoliniji. U flotu Atlantske plovidbe je ušao 1956. godine.

Isti je put prošao i parobrod Žužemberk za kojega znamo da je u šibensko rezalište doplovio 4. svibnja 1962. godine. Bio je to mnogo manji i mnogo stariji brod, dobro znani milnarski Ivan. Dug tek 72,4 i širok 10,9 metara, nosivosti skromnih 2080 tona, s još skromnijim parnim strojem od 700 konjskih snaga i najvećom brzinom od 9,5 čvorova.

Izgrađen je u travnju 1914. godine u škotskome gradiću Campbeltownu pod imenom Giacomo Feltrinelli za vlasnike iz Venecije. Nakratko će biti upisan i u Genovi, da bi ga 1930. kupilo Brodarsko poduzeće kap. Anton Babarović iz Milne. Nakon što je sretno preplovio cijeli rat, ime će mu 1946. promijeniti u Žužemberk. Ono je zbunjivalo sve na Jadranu dok se nije otkrilo da je riječ o nekom selu u Sloveniji. Nakon nacionalizacije 1947. ulazi u sastav Jugolinije, koja će ga 1957. prepustiti Kvarnerskoj plovidbi.

Do dolaska Žužemberka stvari su se u Podsolarskom bile donekle posložile. Ili se tako barem činilo. Prvi su veliki brodovi stigli u studenome 1961. godine. Što se rijetko zbiva zajedno su, bok uz bok, nasukani na plićak. O tome svjedoči fotografija što je snimio Jerko Tanfara. Bili su to parobrodi Sadiklar i Preveze kupljeni od turske kompanije Sadikzade Rusen Ogullari iz Istanbula.

Britanski dvojac

Dovoljno je reći: prepoznatljivi britanski tramperi, oba građena u Sunderlandu, jedan 1910., drugi 1924. godine. Ipak, Sadiklar zaslužuje koju rečenicu više. U pola stoljeća dugom životopisu punih je deset godina to bio dubrovački brod. Izgrađen 1910. kao Collingham, pet je puta mijenjao britanske vlasnike, prije nego je 1930. postao Duba. A vlasnik mu je bila Slobodna plovidba, doduše ona stara dubrovačka.

---

image

Bok uz bok zajedno su nasukani – Sadiklar i Preveze

---

Nakon turskoga dvojca stiže libanonski brod Helen. Na papiru ničim poseban, no na slici itekako jest. Dug 121 i širok 16,7 metara, nosivosti 8370 tona, građen je 1929. u Newcastleu za norvešku brodarsku tvrtku Westfal-Larsen pod imenom Brimanger. Brzinom od 12,5 čvorova pokretala su ga dva dizelska motora Kincaid-Burmeister & Wain od ukupno 3000 konjskih snaga. I upravo zbog njih važna je slika: brod je to bez dimnjaka! U to vrijeme vladavine parobroda, vlasnici su se voljeli hvaliti da je njihov brod motorni. A to se miljama daleko moglo vidjeti, jer plovi bez ciminjere i ne dimi.

Već u ljeto 1962. dao se naslutiti kraj priče o šibenskom rezalištu. Slobodna plovidba i Progres sve su teže surađivali, krediti su presušili, problemi su se gomilali. I onda u studenome 1962. stiže Irland. Veliki danski tanker, dug 159 i širok 20,6 metara, nosivosti 14.350 tona. Bio je još nov, za dansku tvrtku Dansk-Franske A/S izgrađen 1950. u Hamburgu. Ipak, tako brzo je izgubio bitku s još modernijim i većim tankerima. Ali je bio brod što je u svemu nadilazio vrlo skromne mogućnosti rezališta.

Izazov je bio golem, teško je oslikati što se sve događalo, no rezalište je na Irlandu izgubilo svoju bitku.

Točka je stavljena 1. travnja 1963. kada su svi radnici dobili otkaz. Ali, Irland do tada nije bio izrezan. Tek godinu i pol dana kasnije, u listopadu 1964., posljednji ostatci tankera uklonjeni su iz Podsolarskog...

---

image

Irland – preveliki izazov za skromno rezalište

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SAN KRAPANJSKIH RONILACA O REZALIŠTU U NJIHOVU KRAJU OSTVARIO SE PRIJE 60 GODINA, NO TRAJAO JE NEPUNA DVA LJETA, A IZREZANO JE TEK PET VELIKIH BRODOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SAN KRAPANJSKIH RONILACA O REZALIŠTU U NJIHOVU KRAJU OSTVARIO SE PRIJE 60 GODINA, NO TRAJAO JE NEPUNA DVA LJETA, A IZREZANO JE TEK PET VELIKIH BRODOVA brodovi i sudbine 2 0 8339 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-17 14:03:32 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-23 09:46:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-23 09:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SAN KRAPANJSKIH RONILACA O REZALIŠTU U NJIHOVU KRAJU OSTVARIO SE PRIJE 60 GODINA, NO TRAJAO JE NEPUNA DVA LJETA, A IZREZANO JE TEK PET VELIKIH BRODOVA [metadata] => robots= author= title=Duše brodova na plaži Podsolarsko: otkrivamo velike tajne malog rezališta na šibenskoj Brodarici page_title=Duše brodova na plaži Podsolarsko: otkrivamo velike tajne malog rezališta na šibenskoj Brodarici [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, Podsolarsko, Brodarica, Rezalište, Šibenik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26833970.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26597677.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26597678.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26597679.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26597680.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26597681.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/17\/26597682.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u010cudo od Brimangera <\/em>\u2013 plovi, a ne dimi<\/p>","

Jedina tehnika \u2013 plovna dizalica Div<\/em><\/p>","

Enigma Livno <\/em>\u2013 gdje je uistinu skon\u010dao?<\/p>","

Preveze <\/em>na pli\u0107aku \u2013 ova je pusto\u0161 groblje brodova<\/p>","

Bok uz bok zajedno su nasukani \u2013 Sadiklar <\/em>i Preveze<\/em><\/p>","

Irland <\/em>\u2013 preveliki izazov za skromno rezali\u0161te<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1504x845","hd_26833970_1920.jpg":"1920x1080","k_26833970_1280.jpg":"1280x1280","k_26833970_1024.jpg":"1024x1024","k_26833970_640.jpg":"640x640","k_26833970_480.jpg":"480x480","k_26833970_340.jpg":"340x340","k_26833970_220.jpg":"220x220","o_26833970_1280.jpg":"1280x719","o_26833970_1024.jpg":"1024x575","o_26833970_640.jpg":"640x359","o_26833970_480.jpg":"480x269","o_26833970_340.jpg":"340x191","o_26833970_220.jpg":"220x123","h_26833970_1280.jpg":"1280x854","h_26833970_1024.jpg":"1024x683","h_26833970_640.jpg":"640x427","h_26833970_480.jpg":"480x320","h_26833970_340.jpg":"340x227","h_26833970_220.jpg":"220x147","pp_26833970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26833970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26833970_640.jpg":"640x814","pp_26833970_480.jpg":"480x611","pp_26833970_340.jpg":"340x432","pp_26833970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1049","hd_26597677_1920.jpg":"1920x1080","k_26597677_1280.jpg":"1280x1280","k_26597677_1024.jpg":"1024x1024","k_26597677_640.jpg":"640x640","k_26597677_480.jpg":"480x480","k_26597677_340.jpg":"340x340","k_26597677_220.jpg":"220x220","o_26597677_1280.jpg":"1280x699","o_26597677_1024.jpg":"1024x559","o_26597677_640.jpg":"640x349","o_26597677_480.jpg":"480x262","o_26597677_340.jpg":"340x185","o_26597677_220.jpg":"220x120","h_26597677_1280.jpg":"1280x854","h_26597677_1024.jpg":"1024x683","h_26597677_640.jpg":"640x427","h_26597677_480.jpg":"480x320","h_26597677_340.jpg":"340x227","h_26597677_220.jpg":"220x147","pp_26597677_1280.jpg":"1280x1628","pp_26597677_1024.jpg":"1024x1303","pp_26597677_640.jpg":"640x814","pp_26597677_480.jpg":"480x611","pp_26597677_340.jpg":"340x432","pp_26597677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1869x1191","hd_26597678_1920.jpg":"1920x1080","k_26597678_1280.jpg":"1280x1280","k_26597678_1024.jpg":"1024x1024","k_26597678_640.jpg":"640x640","k_26597678_480.jpg":"480x480","k_26597678_340.jpg":"340x340","k_26597678_220.jpg":"220x220","o_26597678_1280.jpg":"1280x815","o_26597678_1024.jpg":"1024x652","o_26597678_640.jpg":"640x407","o_26597678_480.jpg":"480x305","o_26597678_340.jpg":"340x216","o_26597678_220.jpg":"220x140","h_26597678_1280.jpg":"1280x854","h_26597678_1024.jpg":"1024x683","h_26597678_640.jpg":"640x427","h_26597678_480.jpg":"480x320","h_26597678_340.jpg":"340x227","h_26597678_220.jpg":"220x147","pp_26597678_1280.jpg":"1280x1628","pp_26597678_1024.jpg":"1024x1303","pp_26597678_640.jpg":"640x814","pp_26597678_480.jpg":"480x611","pp_26597678_340.jpg":"340x432","pp_26597678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1312x782","hd_26597679_1920.jpg":"1920x1080","k_26597679_1280.jpg":"1280x1280","k_26597679_1024.jpg":"1024x1024","k_26597679_640.jpg":"640x640","k_26597679_480.jpg":"480x480","k_26597679_340.jpg":"340x340","k_26597679_220.jpg":"220x220","o_26597679_1280.jpg":"1280x762","o_26597679_1024.jpg":"1024x610","o_26597679_640.jpg":"640x381","o_26597679_480.jpg":"480x286","o_26597679_340.jpg":"340x202","o_26597679_220.jpg":"220x131","h_26597679_1280.jpg":"1280x854","h_26597679_1024.jpg":"1024x683","h_26597679_640.jpg":"640x427","h_26597679_480.jpg":"480x320","h_26597679_340.jpg":"340x227","h_26597679_220.jpg":"220x147","pp_26597679_1280.jpg":"1280x1628","pp_26597679_1024.jpg":"1024x1303","pp_26597679_640.jpg":"640x814","pp_26597679_480.jpg":"480x611","pp_26597679_340.jpg":"340x432","pp_26597679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1071","hd_26597680_1920.jpg":"1920x1080","k_26597680_1280.jpg":"1280x1280","k_26597680_1024.jpg":"1024x1024","k_26597680_640.jpg":"640x640","k_26597680_480.jpg":"480x480","k_26597680_340.jpg":"340x340","k_26597680_220.jpg":"220x220","o_26597680_1280.jpg":"1280x714","o_26597680_1024.jpg":"1024x571","o_26597680_640.jpg":"640x357","o_26597680_480.jpg":"480x267","o_26597680_340.jpg":"340x189","o_26597680_220.jpg":"220x122","h_26597680_1280.jpg":"1280x854","h_26597680_1024.jpg":"1024x683","h_26597680_640.jpg":"640x427","h_26597680_480.jpg":"480x320","h_26597680_340.jpg":"340x227","h_26597680_220.jpg":"220x147","pp_26597680_1280.jpg":"1280x1628","pp_26597680_1024.jpg":"1024x1303","pp_26597680_640.jpg":"640x814","pp_26597680_480.jpg":"480x611","pp_26597680_340.jpg":"340x432","pp_26597680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1084","hd_26597681_1920.jpg":"1920x1080","k_26597681_1280.jpg":"1280x1280","k_26597681_1024.jpg":"1024x1024","k_26597681_640.jpg":"640x640","k_26597681_480.jpg":"480x480","k_26597681_340.jpg":"340x340","k_26597681_220.jpg":"220x220","o_26597681_1280.jpg":"1280x722","o_26597681_1024.jpg":"1024x578","o_26597681_640.jpg":"640x361","o_26597681_480.jpg":"480x271","o_26597681_340.jpg":"340x191","o_26597681_220.jpg":"220x124","h_26597681_1280.jpg":"1280x854","h_26597681_1024.jpg":"1024x683","h_26597681_640.jpg":"640x427","h_26597681_480.jpg":"480x320","h_26597681_340.jpg":"340x227","h_26597681_220.jpg":"220x147","pp_26597681_1280.jpg":"1280x1628","pp_26597681_1024.jpg":"1024x1303","pp_26597681_640.jpg":"640x814","pp_26597681_480.jpg":"480x611","pp_26597681_340.jpg":"340x432","pp_26597681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x952","hd_26597682_1920.jpg":"1920x1080","k_26597682_1280.jpg":"1280x1280","k_26597682_1024.jpg":"1024x1024","k_26597682_640.jpg":"640x640","k_26597682_480.jpg":"480x480","k_26597682_340.jpg":"340x340","k_26597682_220.jpg":"220x220","o_26597682_1280.jpg":"1280x634","o_26597682_1024.jpg":"1024x507","o_26597682_640.jpg":"640x317","o_26597682_480.jpg":"480x238","o_26597682_340.jpg":"340x168","o_26597682_220.jpg":"220x109","h_26597682_1280.jpg":"1280x854","h_26597682_1024.jpg":"1024x683","h_26597682_640.jpg":"640x427","h_26597682_480.jpg":"480x320","h_26597682_340.jpg":"340x227","h_26597682_220.jpg":"220x147","pp_26597682_1280.jpg":"1280x1628","pp_26597682_1024.jpg":"1024x1303","pp_26597682_640.jpg":"640x814","pp_26597682_480.jpg":"480x611","pp_26597682_340.jpg":"340x432","pp_26597682_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14801491 Threads: 3 Questions: 3132017606 Slow queries: 6972729 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234607388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/duse-brodova-na-plazi-podsolarsko-otkrivamo-velike-tajne-malog-rezalista-na-sibenskoj-brodarici-1374751 [printLink] => /om/sa-svih-strana/duse-brodova-na-plazi-podsolarsko-otkrivamo-velike-tajne-malog-rezalista-na-sibenskoj-brodarici-1374751?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 471467 [name] => Podsolarsko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podsolarsko [link] => /tag/podsolarsko ) [3] => stdClass Object ( [id] => 294772 [name] => brodarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodarica [link] => /tag/brodarica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 384570 [name] => Rezalište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rezaliste [link] => /tag/rezaliste ) [5] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SAN KRAPANJSKIH RONILACA O REZALIŠTU U NJIHOVU KRAJU OSTVARIO SE PRIJE 60 GODINA, NO TRAJAO JE NEPUNA DVA LJETA, A IZREZANO JE TEK PET VELIKIH BRODOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Duše brodova na plaži Podsolarsko: otkrivamo velike tajne malog rezališta na šibenskoj Brodarici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26833970.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26833970.jpg [title] => Privatna arhiva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26597677.jpg [title] =>

Čudo od Brimangera – plovi, a ne dimi

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26597678.jpg [title] =>

Jedina tehnika – plovna dizalica Div

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26597679.jpg [title] =>

Enigma Livno – gdje je uistinu skončao?

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26597680.jpg [title] =>

Preveze na plićaku – ova je pustoš groblje brodova

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26597681.jpg [title] =>

Bok uz bok zajedno su nasukani – Sadiklar i Preveze

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/17/26597682.jpg [title] =>

Irland – preveliki izazov za skromno rezalište

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kupalište Jadrija, na koje su prije više od stotinu godina Šibenčani stizali parobrodima, slavom se može nositi s opatijskom Slatinom i splitskim Bačvicama. Danas su tu dojmljivi i nostalgični prizori s vratima kabina u svim duginim bojama. A mladost hrli na drugu stranu, na plažu Rezalište na Brodarici, točnije na predjelu Podsolarsko. A zove se tako, jer su tu nekoć umirali brodovi.

Malo je to znana epizoda iz naše pomorske povijesti, rezalište je radilo nepune dvije godine, izrezano je tek pet velikih brodova. Od tada je prošlo više od 60 godina pa se zaboravu na rezalište nije čuditi. Bitne dijelove njegova životopisa doznao sam tako davno, još krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća.

No, cijelu štoriju o Podsolarskom bilo bi mnogo teže posložiti da nije Milka Kronje, šibenskoga čovika od mora, iza kojega su godine predanoga prikupljanja građe o Slobodnoj plovidbi, o njezinim brodovima i ljudima, pa tako i njezinu rezalištu. Nije riječ samo o arhivskim izvorima nego nadasve dragocjenim sjećanjima veterana sa šibenske pomorske scene.

Dragocjena sjećanja

Zamisao o rezalištu došla od s otoka Krapnja, od skupine ronilaca predvođenih legendarnim Jerkom Tanfarom. Upravo od njega sam doznao mnogo toga, a darovao mi je i raritetne fotografije snimljene u rezalištu. Radeći u Brodospasu od njegova osnutka 1947. godine, krapanjski su ronioci sudjelovali u svim akcijama vađenja potopljenih brodova na Jadranu, znali su sve o podmorskom rezanju brodova, a otvaranjem rezališta željeli su doprinijeti svome kraju.

---

image

Jedina tehnika – plovna dizalica Div

---

Zamisao je bila da se rezalište izgradi na Brodarici, te da se sa Šibenikom spoji željezničkom prugom. Urbanisti nisu time bili oduševljeni, pa je u konačnici prošla gradnja rezališta, ali ne i pruge. Dokumenti iz arhive Milka Kronje kažu da je Narodni odbor Općine Šibenik 5. listopada 1960. dao suglasnost Slobodnoj plovidbi da djelatnost proširi i na rezanje brodova, a Okružni privredni sud u Splitu to je ozakonio 20. prosinca 1960. godine.

Operacija Maritenia ​

U priču o rezalištu tada na velika vrata ulazi beogradsko poduzeće Progres. Stariji čitatelji će se sjetiti podužega naslova Preprodajom brodova domaćim brodarima UDB-a financirala tajne akcije! iz lipanjskoga broja Otvorenog mora 2008. godine. Tada sam detaljno opisao Operaciju Maritenia kojom je Progres jeftino kupio 30 brodova i onda ih skupo prodao novoutemeljenim brodarskim poduzećima u Hrvatskoj i Crnoj Gori. A, golema je zarada išla u Udbine crne fondove.

Šibenska Slobodna plovidba je tada kupila svoje prve brodove, velike parobrode kanadske i američke ratne gradnje: Bor, Dorćol, Promina i Šubićevac. Nakon Operacije Maritenia Progres se okrenuo brodovima za rezanje, po iskušanoj formuli: starce jeftino kupi, staro željezo skupo prodaj jugoslavenskim željezarama. Zamisao o izgradnji rezališta u Šibeniku itekako se svidjela Progresu, pa ju je odlučio podržati, kreditima ponajprije.

Ipak, od zamisli do rezališta put je bio dug i trnovit. Obala na Brodarici bila je bez ikakve infrastrukture, a pristupne ceste su probijane kroz goli kamenjar. Na izvrsnoj fotografiji, koju nam je ustupio Igor Radin, vidi se kakva je pustoš vladala na tom groblju brodova. Jedina značajnija pomoć rezačima bio je Div, plovna dizalica službenoga naziva DIZ 24.

Odrezani pramac

Navodno je to bio nekadašnji talijanski teretni brod Peppino Tringali kojemu su, kako je na poleđini fotografije Diva napisao Jerko Tanfara, odrezali pramac i montirali granu nosivosti 30 do 40 tona. Nevolja je u tome što potraga u talijanskim i Lloyd’sovim arhivama nije otkrila nikakav trag broda koji bi se tako zvao. Kako bilo, dizalica je na kraju priče, kako je napisao legendarni ronilac, potonula uz obalu, a njezini ostatci još su dugo virili iz mora.

---

image

Preveze na plićaku – ova je pustoš groblje brodova

---

A koji je prvi brod izrezan na Brodarici? Već na tome pitanju počinju nevolje! To bi morao biti parobrod Livno dubrovačke Atlantske plovidbe koji je u rezalište doplovio 13. rujna 1961. godine. Taj dolazak nije sporan, ali je, prema saznanjima Milka Kronje, Livno izrezano u Svetome Kaji. No, u matičnim knjigama Brodospasova rezališta nema zabilješke o njegovu dolasku! Kako su Kronji kazivali ljudi iz Slobodne plovidbe, brod jest doplovio u rujnu 1961., ali rezalište još nije bilo u pogonu, pa su ga otpravili u Sveti Kajo.

Kažimo nešto i o samome akteru te tajnovite priče. Livno je bio tipični tramper britanske gradnje, dug 116,2 i širok 15,4 metra, nosivosti 7850 tona. Tada uobičajenom brzinom od 10 čvorova pokretao ga je parni stroj od 1850 konjskih snaga. Londonskoj tvrtki Pentwyn Steamship Co. Ltd. isporučen je u ožujku 1928. u Burntislandu pod imenom Pentyne. Pet godina poslije kupuje ga poznata kompanija Constants Ltd. i daje mu ime Offham. Samo četiri ljeta kasnije doplovit će u Jadran.

---

image

Enigma Livno – gdje je uistinu skončao?

---

Vjetrovi rata

Kao gotovo novi brod 1937. ga je kupilo Brodarsko društvo Jadran i na Sušaku ga upisalo pod imenom Lucijana. Doskora su zapuhali vjetrovi rata, pa će brod punih pet godina ploviti u službi Saveznika. Komunističke vlasti mu 1946. ime mijenjaju u Livno, a 1947. ga nacionaliziraju i dodjeljuju Jugoliniji. U flotu Atlantske plovidbe je ušao 1956. godine.

Isti je put prošao i parobrod Žužemberk za kojega znamo da je u šibensko rezalište doplovio 4. svibnja 1962. godine. Bio je to mnogo manji i mnogo stariji brod, dobro znani milnarski Ivan. Dug tek 72,4 i širok 10,9 metara, nosivosti skromnih 2080 tona, s još skromnijim parnim strojem od 700 konjskih snaga i najvećom brzinom od 9,5 čvorova.

Izgrađen je u travnju 1914. godine u škotskome gradiću Campbeltownu pod imenom Giacomo Feltrinelli za vlasnike iz Venecije. Nakratko će biti upisan i u Genovi, da bi ga 1930. kupilo Brodarsko poduzeće kap. Anton Babarović iz Milne. Nakon što je sretno preplovio cijeli rat, ime će mu 1946. promijeniti u Žužemberk. Ono je zbunjivalo sve na Jadranu dok se nije otkrilo da je riječ o nekom selu u Sloveniji. Nakon nacionalizacije 1947. ulazi u sastav Jugolinije, koja će ga 1957. prepustiti Kvarnerskoj plovidbi.

Do dolaska Žužemberka stvari su se u Podsolarskom bile donekle posložile. Ili se tako barem činilo. Prvi su veliki brodovi stigli u studenome 1961. godine. Što se rijetko zbiva zajedno su, bok uz bok, nasukani na plićak. O tome svjedoči fotografija što je snimio Jerko Tanfara. Bili su to parobrodi Sadiklar i Preveze kupljeni od turske kompanije Sadikzade Rusen Ogullari iz Istanbula.

Britanski dvojac

Dovoljno je reći: prepoznatljivi britanski tramperi, oba građena u Sunderlandu, jedan 1910., drugi 1924. godine. Ipak, Sadiklar zaslužuje koju rečenicu više. U pola stoljeća dugom životopisu punih je deset godina to bio dubrovački brod. Izgrađen 1910. kao Collingham, pet je puta mijenjao britanske vlasnike, prije nego je 1930. postao Duba. A vlasnik mu je bila Slobodna plovidba, doduše ona stara dubrovačka.

---

image

Bok uz bok zajedno su nasukani – Sadiklar i Preveze

---

Nakon turskoga dvojca stiže libanonski brod Helen. Na papiru ničim poseban, no na slici itekako jest. Dug 121 i širok 16,7 metara, nosivosti 8370 tona, građen je 1929. u Newcastleu za norvešku brodarsku tvrtku Westfal-Larsen pod imenom Brimanger. Brzinom od 12,5 čvorova pokretala su ga dva dizelska motora Kincaid-Burmeister & Wain od ukupno 3000 konjskih snaga. I upravo zbog njih važna je slika: brod je to bez dimnjaka! U to vrijeme vladavine parobroda, vlasnici su se voljeli hvaliti da je njihov brod motorni. A to se miljama daleko moglo vidjeti, jer plovi bez ciminjere i ne dimi.

Već u ljeto 1962. dao se naslutiti kraj priče o šibenskom rezalištu. Slobodna plovidba i Progres sve su teže surađivali, krediti su presušili, problemi su se gomilali. I onda u studenome 1962. stiže Irland. Veliki danski tanker, dug 159 i širok 20,6 metara, nosivosti 14.350 tona. Bio je još nov, za dansku tvrtku Dansk-Franske A/S izgrađen 1950. u Hamburgu. Ipak, tako brzo je izgubio bitku s još modernijim i većim tankerima. Ali je bio brod što je u svemu nadilazio vrlo skromne mogućnosti rezališta.

Izazov je bio golem, teško je oslikati što se sve događalo, no rezalište je na Irlandu izgubilo svoju bitku.

Točka je stavljena 1. travnja 1963. kada su svi radnici dobili otkaz. Ali, Irland do tada nije bio izrezan. Tek godinu i pol dana kasnije, u listopadu 1964., posljednji ostatci tankera uklonjeni su iz Podsolarskog...

---

image

Irland – preveliki izazov za skromno rezalište

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva

Čudo od Brimangera – plovi, a ne dimi


Jedina tehnika – plovna dizalica Div


Enigma Livno – gdje je uistinu skončao?


Preveze na plićaku – ova je pustoš groblje brodova


Bok uz bok zajedno su nasukani – Sadiklar i Preveze


Irland – preveliki izazov za skromno rezalište

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/duse-brodova-na-plazi-podsolarsko-otkrivamo-velike-tajne-malog-rezalista-na-sibenskoj-brodarici-1374751 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5530656785e7c12843c0b591415fd6ae89cc5e17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Du%C5%A1e+brodova+na+pla%C5%BEi+Podsolarsko%3A+otkrivamo+velike+tajne+malog+rezali%C5%A1ta+na+%C5%A1ibenskoj+Brodarici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fduse-brodova-na-plazi-podsolarsko-otkrivamo-velike-tajne-malog-rezalista-na-sibenskoj-brodarici-1374751 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fduse-brodova-na-plazi-podsolarsko-otkrivamo-velike-tajne-malog-rezalista-na-sibenskoj-brodarici-1374751 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SAN KRAPANJSKIH RONILACA O REZALIŠTU U NJIHOVU KRAJU OSTVARIO SE PRIJE 60 GODINA, NO TRAJAO JE NEPUNA DVA LJETA, A IZREZANO JE TEK PET VELIKIH BRODOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineDuše brodova na plaži Podsolarsko: otkrivamo velike tajne malog rezališta na šibenskoj Brodarici

Piše MARIJAN ŽUVIĆ
23. ožujka 2024. - 10:46

Kupalište Jadrija, na koje su prije više od stotinu godina Šibenčani stizali parobrodima, slavom se može nositi s opatijskom Slatinom i splitskim Bačvicama. Danas su tu dojmljivi i nostalgični prizori s vratima kabina u svim duginim bojama. A mladost hrli na drugu stranu, na plažu Rezalište na Brodarici, točnije na predjelu Podsolarsko. A zove se tako, jer su tu nekoć umirali brodovi.

Malo je to znana epizoda iz naše pomorske povijesti, rezalište je radilo nepune dvije godine, izrezano je tek pet velikih brodova. Od tada je prošlo više od 60 godina pa se zaboravu na rezalište nije čuditi. Bitne dijelove njegova životopisa doznao sam tako davno, još krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća.

No, cijelu štoriju o Podsolarskom bilo bi mnogo teže posložiti da nije Milka K...

10. svibanj 2024 18:42