StoryEditorOCM

Cetorhinus maximusRijedak gost: u Tršćanskom zaljevu uočena golema psina, druga najveća riba na svijetu!

Piše S.N./JL
14. ožujka 2024. - 08:45

Prije nekoliko dana Tršćanski je zaljev posjetio neobičan i rijedak gost - golema psina latinskog naziva Cetorhinus maximus.

Fotografija na kojoj se vide leđne peraje životinje, objavljena je na Facebook stranici Area Marina Protetta Miramare.

‘Posjet ovog morskog psa dugog oko 8 metara, koji je uočen između Santa Croce i Marine di Aurisina, divna je vijest za Tršćanski zaljev i za njegovu bioraznolikost te pruža nadu u oporavak vrste koja je sve ugroženije diljem Sredozemlja‘, napisali su.

Golema psina rijetko navraća u vode oko Trsta. Posljednja put je viđena 2015. godine u vodama oko Duina.

‘Prisutnost ovog morskog psa ne mora vas brinuti. Iako je njegova veličina dojmljiva - to je druga najveća riba na svijetu nakon kitopsine - ovaj se morski pas hrani isključivo planktonom i sasvim malim ribama. Ono o čemu bismo trebali brinuti je da se ova vrsta smatra ugroženom‘, napisali su na Facebooku.

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita pozvao je sve koji su možda uspjeli snimiti golemu psinu, da pošalju svoje fotografije.

‘Golema psina (Cetorhinus maximus), druga najveća vrsta ribe na svijetu, upravo je viđena u Trščanskom zaljevu. Gotovo svake godine u ovo doba ova vrsta se viđa u Jadranu, najviše na području sjevernog Jadrana‘, kazao je Ugarković u objavi na Facebooku.

27. travanj 2024 00:50