stdClass Object ( [id] => 1124936 [title] => Kada pronađete arbune, na udicama se najčešće nađu jedinke slične veličine, no u jatu bude i nekoliko krupnijih primjeraka. Evo kako ih uloviti [alias] => kada-pronadete-arbune-na-udicama-se-najcesce-nadu-primjerci-slicne-velicine-no-u-jatu-bude-i-nekoliko-krupnijih-primjeraka-evo-kako-ih-uloviti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Arbun je jedna od najčešćih i vrlo uobičajenih lovina kojom se pune ribolovne kante, čuvarice i jacere čim se pojave prvi znakovi proljeća. Naravno, lovi se on i u zimskom razdoblju, ali ipak znatno rjeđe pri čemu su i oni što ga u tom skoro pa hibernacijskom periodu znaju prevariti, malobrojni. No postepenim podizanjem temperature mora budi se i raste i metabolizam svih riba, pa tako i arbuna.

Generacijska veličina

Arbun je riba koju ne prati glas posebno inteligentne i zahtjevne lovine. U većini slučajeva je sam lov jednostavan, pri čemu se najveća mudrost polaže na otkrivanje jata, odnosno terena na kojem arbuni obitavaju. Kada se to područje otkrije, tada lov postaje manje-više jednostavan, pri čemu se često događa da se na predvezu istovremeno nađu dva, pa i tri arbuna. No koliki će ti arbuni biti i kako doskočiti onim velikima, ne znaju baš svi.

Arbun je riba koja nastanjuje hridinasto ljušturasto, ali u principu ravno dno. Nalazimo ga i na pjeskovito muljevitom dnu, dok je na potpuno muljevitom ipak nešto rjeđi s iznimkom pojedinih mikrolokacija, poput onih na zapadnoj obali Istre.

Kao bentoska vrsta, sav mu je životni interes vezan uz dno. Na dnu pronalazi hranu i zaklon tako da se od njega u principu i ne odvaja. Odizanje od dna u visini od nekoliko metara nije često, a kada do toga i dođe, tada se cijelo jato podigne, pa se u vrlo krakom vremenu po inerciji ponovo spusti. Ako je u pitanju veliko jato, tada je razlog takvog odizanja najčešće ili nagla promjena kurenta ili prisutnost kakvog većeg predatora koji se zavlači između jata i dna.

---

image
Prosječni arbuni su u pravilu sitni
---

Budući da su arbuni ribe jata, kada ih se pronađe, najčešće se na udicama nađu primjerci manje-više iste veličine, generacijski vrlo bliski. No isto tako se u većini slučajeva, bez obzira na prosječnu veličinu primjeraka, u jatu skoro uvijek nalazi i nekoliko većih, krupnijih primjeraka koji ne moraju nužno biti vođe. Oni su tu i zajedno s jatom pretražuju dno bez ikakvih pretenzija na bilo što u čemu bi im veličina možda mogla pomoći.

Arbuni slove kao ribe koje nisu posebno osjetljive ni na promjer ni na vidljivost strune. Ipak, kada se pogleda veliki arbun, ne može se ne postaviti pitanje kako je uspio toliko narasti. Je li u pitanju samo puka sreća u izbjegavanju cijele šume ribolovnih alata ili je u pitanju ipak nekakav nagon za samoodržanjem uz određenu razinu svijesti o potencijalno opasnim situacijama?

Puni želuci

Veliki arbuni ne narastu veliki samo zato što se dobro hrane ili zato što žive u nekakvim optimalnim uvjetima. Veliki arbuni su redovito stari i dovoljno iskusni zbog čega su i narasli do impresivnih dimenzija. Tko god je imao priliku čistiti vlastiti ulov prosječno velikih arbuna, što znači da pričamo o dimenziji od oko 0,25 kilograma po primjerku, mogao je često naići na pune želuce vlastite ješke. Najčešće je većina ulovljene ribe poprilično sita, pri čemu je želudac uglavnom ispunjen netom korištenom ješkom.

---

image
U jatu su uglavnom sve ribe slične veličine
---

I tada se čovjek zapita koliko je ribe uistinu bilo dolje? Je li moguće da je to što se nalazi u kanti cijelo jato, jer kada se zbroji potrošena ješka i ona pronađena u želucima, broj je uglavnom skoro pa poravnat. Tko je imao sreću pa je mogao pod morem promatrati arbune kako se hrane, mogao je vidjeti da postoji određena razlika u njihovu hranjenju u odnosu na hranjenje neke druge sitnije ribe.

Tako primjerice, dok špari, gire ili bukve na potencijalni obrok navaljuju bez osobitog opreza i najčešće u grupi, arbuni ipak pokazuju određenu dozu opreza. Kada se u njihovu arealu nađe obrok, poput primjerice, naješkane udice, njemu će najbrže prići sitniji arbuni i zaustaviti se na nekoliko centimetara ispred, pažljivo odmjeravajući krije li taj obrok kakvu opasnost.

To odmjeravanje katkad traje i više minuta, no najčešće tek nekoliko desetaka sekundi pri čemu se, ako je interesenata više, to vrijeme drastično smanjuje. Što je gužva veća, vremena za odluku je manje, a što znači da će obrok završiti u ustima najbrže ribe. Tako uglavnom i bude.

No, ako vremena za kalkulaciju ima više, tada na scenu mogu nastupiti i oni oprezniji i sumnjičaviji, što znači i veći primjerci.
Veliki arbuni nemaju otupljena osjetila. Oni su jako dobro svjesni svih promjena u svojoj okolini, pa tako i ješke kad s neba padne na dno.

---

image
Velika ješka i strpljenje
---

No isto tako su uvijek oprezni, zbog čega su i narasli tako veliki. Nisu brzopleti i prije nego naprave bilo koji korak, uvijek sačekaju kratko vrijeme da utvrde postoji li išta nelogično ili neuobičajeno što bi ih moglo na bilo koji način ugroziti.

Naravno, ta se kalkulacija ne odvija na svjesnoj nego na podsvjesnoj razini i premda se općenito misli da ribe ne doživljavaju svijet oko sebe kao učionicu, neka novija istraživanja govore u prilog genskom prijenosu iskustava.

Zamrznute situacije

Dakle, kada olovnica dotakne dno, i kad se uz nju i nad njom zanjišu prame s naješkanim udicama, sva riba iz neposredne ali i iz dalje okoline je trenutno svjesna toga događaja. Dio riba je uočio i olovnicu i ješku dok su još tonule, zbog čega su reakcije tog dijela nešto ishitrenije. No ti ishitreni primjerci u okrutnom podmorskom svijetu uglavnom ne požive dovoljno dugo da bi tu svoju ishitrenost i neoprez mogle prenijeti potomstvu kao dominantnu osobinu.

Ako ti ishitreni primjerci, čija veličina uglavnom ne zadovoljava čak ni one koji ne biraju, ne napadnu udice, sljedeća garnitura koja prilazi udicama primjerci su prosječne veličine jata. Ostatak jata je jako dobro svjestan činjenice da je olovnica udarila u dno, jer je svojim udarcem proizvela poprilično jasnu i glasnu buku koja je privukla pažnju svega što može čuti pod morem. No taj ostatak jata je jednako tako svjestan i činjenice da im se u neposrednoj blizini nalazi nešto jestivo.

---

image
Skupilo se…
---

Ako se ništa ne pomakne, ta zamrznuta situacija procjene može potrajati, no ako se neka od ishitrenijih riba polakomi i krene prema ješki, velika je vjerojatnost da će za njom krenuti još nekoliko sličnih, očito nedugovječnih primjeraka. Okidač dakle može biti lakomost nedoraslih i glupljih primjeraka iza jata, ali i nestrpljenje ribolovca koji nakon zatezanja strune, neposredno nakon što olovnica dotakne dno, ponovo podiže olovnicu puštajući je da još jednom udari u dno i na taj način pokrećući kompletan predvez, prame, a s njima i ješku.

Ako je ješka u prvom spuštanju pala u neposrednu blizinu gladnih usta, takvo pomicanje drastično skraćuje vrijeme procjene i griz slijedi u trenutku kada se ješka počinje micati, a najkasnije kada olovnica ponovo udari u dno. U tom trenutku ješka izgleda kao obrok koji bi mogao pobjeći zbog čega je napad neizostavan i nužan. Još ako je metabolizam ubrzan zbog više temperature ili su želuci prazni zbog cjelonoćnog posta, tada će napad uslijediti još energičnije, brže i ishitrenije.

Izdržljiva ješka

No dok spomenuti prosječni primjerci žure izgubiti glavu zbog dagnje ili još živog gambora, veliki primjerci strpljivo stoje na rubu jata, bez ikakvih pretenzija za preuzimanjem vodstva u nečem što zapravo nije uobičajeno. Samo ako ponuđena ješka bude na istom mjestu dovoljno dugo, i ako ne napravi nikakvu štetu ničemu u neposrednoj okolini, veliki arbun će prići, progurati se kroz znatiželjno jato manjih primjeraka i uzeti ponuđenu ješku.

---

image
Ovi su bili na rubu jata
---

Način na koji će je uzeti, hoće li je ispljunuti, premetati po ustima ili naprosto progutati ovisi i o mnogim drugim faktorima, no da bi velikog arbuna natjerali da u jatu malih i znatno lakomijih arbuna bude prvi na udici, moramo biti strpljivi. Jedan od preduvjeta je svakako ješka koja mora izdržati eventualne napade sitnije ribe. Ta ješka mora biti bogata, velika i nadasve ukusna, a istovremeno dovoljno čvrsta i kvalitetno nadjenuta na udicu. U tome od velike pomoći mogu biti igla za nadijevanje i silikonski konac.

Mnogi ribolovci prakticiraju labavu sendvič montažu kod koje je najukusniji i lovni dio dobro pričvršćen uz udicu, dok je još barem toliki dio ješke zakačen samo pro forma, pri čemu je uloga tog labavog dijela oslabiti oprez i natjerati arbune na ishitrene postupke. Naravno, ako su na dnu samo veliki arbuni i ako ne pokazuju nikakav oprez tada je sve ovo suvišno, no kada se love mali arbuni, a znamo da se na dnu vjerojatno kriju i veliki tada su ovakve kalkulacije neophodne.

Nevidljivi grizovi

Dizanje olovnice od dna i kuckanje može biti od pomoći ako arbuni ne grizu. Također može pomoći i povlačenje olovnice po dnu, tzv oranje i grebanje. Takav postupak je dobar okidač za većinu arbuna uključujući i one velike. Ipak, katkada se dogodi da u tom povlačenju dođe do griza koji nagovještava veliku ribu, a koja se u tom trzaju nije zakačila. U tom je slučaju trenutno potrebno prestati s povlačenjem i pomicanjem pribora i u more otpustiti koji metar strune.

---

image
Ovaj je dugo pipkao
---

Ne treba vas brinuti količina otpuštene strune, jer je pod morem vrlo rijetko stanje potpuno mirno. Kurenti u kratkom vremenu višak strune napnu tako da je kontakt s predvezom opet, skoro pa direktan. Ako se sličan neodlučni griz ponovi, postupak popuštanja treba ponoviti, čak i nekoliko puta nakon čega u 90 posto slučajeva veliki arbun na površinu izlazi s duboko progutanom udicom.

Naravno, da bi takve nevidljive grizove uopće uočili, potreban je kvalitetan štap s još kvalitetnijim vrhom. S klasičnim, relativno krutim vrhovima takvu je igru živaca praktički nemoguće uočiti, pa stoga i reakcija u pravilu izostaje, no s pravim vrhom se i manje iskusan ribolovac može upustiti u ovu igru nadmudrivanja.

Tanko i nosivo

Važan detalj koji mnogi ribolovci s vremenom počinju ignorirati i zapostavljati jest debljina predveza, odnosno prame.
Nakon više izgubljenih ili oštećenih prama, većina ribolovaca prije ili poslije otkrije kako manje-više slične rezultate može ostvariti i sa znatno debljom strunom. Tako se u relativno kratkom vremenu predvezi počinju formirati od 0,35 milimetarskog fluorokarbona, dok su prame promjera od 0,27 do 0,30 milimetara.

---

image
Lijepa i velika uspomena
---

I istina, takvi predvezi rade, love i donose ribu, no kad se napravi statistički presjek kroz sezonu u kojoj se lovilo isključivo takvim predvezom, tada se zaključi da je nasukano jako malo riba težih od pola kilograma dok se prosjek zapravo vrti oko onih ishitrenih 25 dekagrama.

Tanka prama je u lovu velikih arbuna ključni detalj i ne treba se bojati tankih promjera. Arbuni se u pravilu love na ravnim dnima na kojima zadjeva zapravo nema i kad se zakači veći primjerak, uz malo smirenog pristupa ispunjenog kalkuliranjem kočnicom i amortiziranjem spomenutim dobrim štapom, riba izlazi na površinu bez problema.

A što se same nosivosti prame tiče, tu pak straha ne bi trebalo biti. Primjerice, vrlo kvalitetan i često korišten Seaguarov fluorokarbon FXR promjera 0,185 ima nosivost od 4 kilograma, što znači da bi ribu od kilogram težine trebao moći podnijeti bez osobitih problema.

---

image
Ne treba se bojati tankih prama


 
---

---

image
Ovakav ulov mnogi samo sanjaju
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crveni princ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => crveni princ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-02 15:29:46 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 22:00:48 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-05 13:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 68 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491562.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491568.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491566.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491565.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491563.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491561.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491560.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491559.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491558.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491557.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491556.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491555.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491553.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/02\/5491552.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Velika je\u0161ka i strpljenje","No\u0107ni pristup s puno \u010dekanja nasukao je ovog arbuna","Ovi su bili na rubu jata","Lijepa i velika uspomena","Ovaj je dugo pipkao","Prosje\u010dni arbuni su u pravilu sitni","Kvalitetno postavljena je\u0161ka izdr\u017eala je napade sitne ribe","Ne treba se bojati tankih prama
\n
\n
\n\u00a0","U jatu su uglavnom sve ribe sli\u010dne veli\u010dine","Bez dobrog vrha nema ni dobrog rezultata","Ovakav ulov mnogi samo sanjaju","Skupilo se\u2026","Kvalitetan \u0161tap je osnovni preduvjet"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_5491562_1920.jpg":"1920x1080","k_5491562_1280.jpg":"1280x1280","k_5491562_1024.jpg":"1024x1024","k_5491562_640.jpg":"640x640","k_5491562_480.jpg":"480x480","k_5491562_340.jpg":"340x340","k_5491562_220.jpg":"220x220","o_5491562_1280.jpg":"1280x960","o_5491562_1024.jpg":"1024x768","o_5491562_640.jpg":"640x480","o_5491562_480.jpg":"480x360","o_5491562_340.jpg":"340x255","o_5491562_220.jpg":"220x165","h_5491562_1280.jpg":"1280x854","h_5491562_1024.jpg":"1024x683","h_5491562_640.jpg":"640x427","h_5491562_480.jpg":"480x320","h_5491562_340.jpg":"340x227","h_5491562_220.jpg":"220x147","pp_5491562_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491562_1024.jpg":"805x1024","pp_5491562_640.jpg":"503x640","pp_5491562_480.jpg":"377x480","pp_5491562_340.jpg":"267x340","pp_5491562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5491568_1920.jpg":"1920x1080","k_5491568_1280.jpg":"1280x1280","k_5491568_1024.jpg":"1024x1024","k_5491568_640.jpg":"640x640","k_5491568_480.jpg":"480x480","k_5491568_340.jpg":"340x340","k_5491568_220.jpg":"220x220","o_5491568_1280.jpg":"1280x1706","o_5491568_1024.jpg":"1024x1365","o_5491568_640.jpg":"640x853","o_5491568_480.jpg":"480x640","o_5491568_340.jpg":"340x453","o_5491568_220.jpg":"220x293","h_5491568_1280.jpg":"1280x854","h_5491568_1024.jpg":"1024x683","h_5491568_640.jpg":"640x427","h_5491568_480.jpg":"480x320","h_5491568_340.jpg":"340x227","h_5491568_220.jpg":"220x147","pp_5491568_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491568_1024.jpg":"805x1024","pp_5491568_640.jpg":"503x640","pp_5491568_480.jpg":"377x480","pp_5491568_340.jpg":"267x340","pp_5491568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5491566_1920.jpg":"1920x1080","k_5491566_1280.jpg":"1280x1280","k_5491566_1024.jpg":"1024x1024","k_5491566_640.jpg":"640x640","k_5491566_480.jpg":"480x480","k_5491566_340.jpg":"340x340","k_5491566_220.jpg":"220x220","o_5491566_1280.jpg":"1280x960","o_5491566_1024.jpg":"1024x768","o_5491566_640.jpg":"640x480","o_5491566_480.jpg":"480x360","o_5491566_340.jpg":"340x255","o_5491566_220.jpg":"220x165","h_5491566_1280.jpg":"1280x854","h_5491566_1024.jpg":"1024x683","h_5491566_640.jpg":"640x427","h_5491566_480.jpg":"480x320","h_5491566_340.jpg":"340x227","h_5491566_220.jpg":"220x147","pp_5491566_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491566_1024.jpg":"805x1024","pp_5491566_640.jpg":"503x640","pp_5491566_480.jpg":"377x480","pp_5491566_340.jpg":"267x340","pp_5491566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5491565_1920.jpg":"1920x1080","k_5491565_1280.jpg":"1280x1280","k_5491565_1024.jpg":"1024x1024","k_5491565_640.jpg":"640x640","k_5491565_480.jpg":"480x480","k_5491565_340.jpg":"340x340","k_5491565_220.jpg":"220x220","o_5491565_1280.jpg":"1280x960","o_5491565_1024.jpg":"1024x768","o_5491565_640.jpg":"640x480","o_5491565_480.jpg":"480x360","o_5491565_340.jpg":"340x255","o_5491565_220.jpg":"220x165","h_5491565_1280.jpg":"1280x854","h_5491565_1024.jpg":"1024x683","h_5491565_640.jpg":"640x427","h_5491565_480.jpg":"480x320","h_5491565_340.jpg":"340x227","h_5491565_220.jpg":"220x147","pp_5491565_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491565_1024.jpg":"805x1024","pp_5491565_640.jpg":"503x640","pp_5491565_480.jpg":"377x480","pp_5491565_340.jpg":"267x340","pp_5491565_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5491563_1920.jpg":"1920x1080","k_5491563_1280.jpg":"1280x1280","k_5491563_1024.jpg":"1024x1024","k_5491563_640.jpg":"640x640","k_5491563_480.jpg":"480x480","k_5491563_340.jpg":"340x340","k_5491563_220.jpg":"220x220","o_5491563_1280.jpg":"1280x960","o_5491563_1024.jpg":"1024x768","o_5491563_640.jpg":"640x480","o_5491563_480.jpg":"480x360","o_5491563_340.jpg":"340x255","o_5491563_220.jpg":"220x165","h_5491563_1280.jpg":"1280x854","h_5491563_1024.jpg":"1024x683","h_5491563_640.jpg":"640x427","h_5491563_480.jpg":"480x320","h_5491563_340.jpg":"340x227","h_5491563_220.jpg":"220x147","pp_5491563_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491563_1024.jpg":"805x1024","pp_5491563_640.jpg":"503x640","pp_5491563_480.jpg":"377x480","pp_5491563_340.jpg":"267x340","pp_5491563_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5491561_1920.jpg":"1920x1080","k_5491561_1280.jpg":"1280x1280","k_5491561_1024.jpg":"1024x1024","k_5491561_640.jpg":"640x640","k_5491561_480.jpg":"480x480","k_5491561_340.jpg":"340x340","k_5491561_220.jpg":"220x220","o_5491561_1280.jpg":"1280x960","o_5491561_1024.jpg":"1024x768","o_5491561_640.jpg":"640x480","o_5491561_480.jpg":"480x360","o_5491561_340.jpg":"340x255","o_5491561_220.jpg":"220x165","h_5491561_1280.jpg":"1280x854","h_5491561_1024.jpg":"1024x683","h_5491561_640.jpg":"640x427","h_5491561_480.jpg":"480x320","h_5491561_340.jpg":"340x227","h_5491561_220.jpg":"220x147","pp_5491561_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491561_1024.jpg":"805x1024","pp_5491561_640.jpg":"503x640","pp_5491561_480.jpg":"377x480","pp_5491561_340.jpg":"267x340","pp_5491561_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5491560_1920.jpg":"1920x1080","k_5491560_1280.jpg":"1280x1280","k_5491560_1024.jpg":"1024x1024","k_5491560_640.jpg":"640x640","k_5491560_480.jpg":"480x480","k_5491560_340.jpg":"340x340","k_5491560_220.jpg":"220x220","o_5491560_1280.jpg":"1280x1706","o_5491560_1024.jpg":"1024x1365","o_5491560_640.jpg":"640x853","o_5491560_480.jpg":"480x640","o_5491560_340.jpg":"340x453","o_5491560_220.jpg":"220x293","h_5491560_1280.jpg":"1280x854","h_5491560_1024.jpg":"1024x683","h_5491560_640.jpg":"640x427","h_5491560_480.jpg":"480x320","h_5491560_340.jpg":"340x227","h_5491560_220.jpg":"220x147","pp_5491560_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491560_1024.jpg":"805x1024","pp_5491560_640.jpg":"503x640","pp_5491560_480.jpg":"377x480","pp_5491560_340.jpg":"267x340","pp_5491560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5491559_1920.jpg":"1920x1080","k_5491559_1280.jpg":"1280x1280","k_5491559_1024.jpg":"1024x1024","k_5491559_640.jpg":"640x640","k_5491559_480.jpg":"480x480","k_5491559_340.jpg":"340x340","k_5491559_220.jpg":"220x220","o_5491559_1280.jpg":"1280x1706","o_5491559_1024.jpg":"1024x1365","o_5491559_640.jpg":"640x853","o_5491559_480.jpg":"480x640","o_5491559_340.jpg":"340x453","o_5491559_220.jpg":"220x293","h_5491559_1280.jpg":"1280x854","h_5491559_1024.jpg":"1024x683","h_5491559_640.jpg":"640x427","h_5491559_480.jpg":"480x320","h_5491559_340.jpg":"340x227","h_5491559_220.jpg":"220x147","pp_5491559_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491559_1024.jpg":"805x1024","pp_5491559_640.jpg":"503x640","pp_5491559_480.jpg":"377x480","pp_5491559_340.jpg":"267x340","pp_5491559_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1355","hd_5491558_1920.jpg":"1920x1080","k_5491558_1280.jpg":"1280x1280","k_5491558_1024.jpg":"1024x1024","k_5491558_640.jpg":"640x640","k_5491558_480.jpg":"480x480","k_5491558_340.jpg":"340x340","k_5491558_220.jpg":"220x220","o_5491558_1280.jpg":"1280x903","o_5491558_1024.jpg":"1024x722","o_5491558_640.jpg":"640x451","o_5491558_480.jpg":"480x338","o_5491558_340.jpg":"340x239","o_5491558_220.jpg":"220x155","h_5491558_1280.jpg":"1280x854","h_5491558_1024.jpg":"1024x683","h_5491558_640.jpg":"640x427","h_5491558_480.jpg":"480x320","h_5491558_340.jpg":"340x227","h_5491558_220.jpg":"220x147","pp_5491558_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491558_1024.jpg":"805x1024","pp_5491558_640.jpg":"503x640","pp_5491558_480.jpg":"377x480","pp_5491558_340.jpg":"267x340","pp_5491558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5491557_1920.jpg":"1920x1080","k_5491557_1280.jpg":"1280x1280","k_5491557_1024.jpg":"1024x1024","k_5491557_640.jpg":"640x640","k_5491557_480.jpg":"480x480","k_5491557_340.jpg":"340x340","k_5491557_220.jpg":"220x220","o_5491557_1280.jpg":"1280x960","o_5491557_1024.jpg":"1024x768","o_5491557_640.jpg":"640x480","o_5491557_480.jpg":"480x360","o_5491557_340.jpg":"340x255","o_5491557_220.jpg":"220x165","h_5491557_1280.jpg":"1280x854","h_5491557_1024.jpg":"1024x683","h_5491557_640.jpg":"640x427","h_5491557_480.jpg":"480x320","h_5491557_340.jpg":"340x227","h_5491557_220.jpg":"220x147","pp_5491557_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491557_1024.jpg":"805x1024","pp_5491557_640.jpg":"503x640","pp_5491557_480.jpg":"377x480","pp_5491557_340.jpg":"267x340","pp_5491557_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5491556_1920.jpg":"1920x1080","k_5491556_1280.jpg":"1280x1280","k_5491556_1024.jpg":"1024x1024","k_5491556_640.jpg":"640x640","k_5491556_480.jpg":"480x480","k_5491556_340.jpg":"340x340","k_5491556_220.jpg":"220x220","o_5491556_1280.jpg":"1280x853","o_5491556_1024.jpg":"1024x682","o_5491556_640.jpg":"640x426","o_5491556_480.jpg":"480x320","o_5491556_340.jpg":"340x226","o_5491556_220.jpg":"220x146","h_5491556_1280.jpg":"1280x854","h_5491556_1024.jpg":"1024x683","h_5491556_640.jpg":"640x427","h_5491556_480.jpg":"480x320","h_5491556_340.jpg":"340x227","h_5491556_220.jpg":"220x147","pp_5491556_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491556_1024.jpg":"805x1024","pp_5491556_640.jpg":"503x640","pp_5491556_480.jpg":"377x480","pp_5491556_340.jpg":"267x340","pp_5491556_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1232x1632","hd_5491555_1920.jpg":"1920x1080","k_5491555_1280.jpg":"1280x1280","k_5491555_1024.jpg":"1024x1024","k_5491555_640.jpg":"640x640","k_5491555_480.jpg":"480x480","k_5491555_340.jpg":"340x340","k_5491555_220.jpg":"220x220","o_5491555_1280.jpg":"1280x1695","o_5491555_1024.jpg":"1024x1356","o_5491555_640.jpg":"640x847","o_5491555_480.jpg":"480x635","o_5491555_340.jpg":"340x450","o_5491555_220.jpg":"220x291","h_5491555_1280.jpg":"1280x854","h_5491555_1024.jpg":"1024x683","h_5491555_640.jpg":"640x427","h_5491555_480.jpg":"480x320","h_5491555_340.jpg":"340x227","h_5491555_220.jpg":"220x147","pp_5491555_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491555_1024.jpg":"805x1024","pp_5491555_640.jpg":"503x640","pp_5491555_480.jpg":"377x480","pp_5491555_340.jpg":"267x340","pp_5491555_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5491553_1920.jpg":"1920x1080","k_5491553_1280.jpg":"1280x1280","k_5491553_1024.jpg":"1024x1024","k_5491553_640.jpg":"640x640","k_5491553_480.jpg":"480x480","k_5491553_340.jpg":"340x340","k_5491553_220.jpg":"220x220","o_5491553_1280.jpg":"1280x960","o_5491553_1024.jpg":"1024x768","o_5491553_640.jpg":"640x480","o_5491553_480.jpg":"480x360","o_5491553_340.jpg":"340x255","o_5491553_220.jpg":"220x165","h_5491553_1280.jpg":"1280x854","h_5491553_1024.jpg":"1024x683","h_5491553_640.jpg":"640x427","h_5491553_480.jpg":"480x320","h_5491553_340.jpg":"340x227","h_5491553_220.jpg":"220x147","pp_5491553_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491553_1024.jpg":"805x1024","pp_5491553_640.jpg":"503x640","pp_5491553_480.jpg":"377x480","pp_5491553_340.jpg":"267x340","pp_5491553_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5491552_1920.jpg":"1920x1080","k_5491552_1280.jpg":"1280x1280","k_5491552_1024.jpg":"1024x1024","k_5491552_640.jpg":"640x640","k_5491552_480.jpg":"480x480","k_5491552_340.jpg":"340x340","k_5491552_220.jpg":"220x220","o_5491552_1280.jpg":"1280x960","o_5491552_1024.jpg":"1024x768","o_5491552_640.jpg":"640x480","o_5491552_480.jpg":"480x360","o_5491552_340.jpg":"340x255","o_5491552_220.jpg":"220x165","h_5491552_1280.jpg":"1280x854","h_5491552_1024.jpg":"1024x683","h_5491552_640.jpg":"640x427","h_5491552_480.jpg":"480x320","h_5491552_340.jpg":"340x227","h_5491552_220.jpg":"220x147","pp_5491552_1280.jpg":"1006x1280","pp_5491552_1024.jpg":"805x1024","pp_5491552_640.jpg":"503x640","pp_5491552_480.jpg":"377x480","pp_5491552_340.jpg":"267x340","pp_5491552_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15456697 Threads: 6 Questions: 3197355430 Slow queries: 7192396 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235922100 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kada-pronadete-arbune-na-udicama-se-najcesce-nadu-primjerci-slicne-velicine-no-u-jatu-bude-i-nekoliko-krupnijih-primjeraka-evo-kako-ih-uloviti-1124936 [printLink] => /om/ribolov/kada-pronadete-arbune-na-udicama-se-najcesce-nadu-primjerci-slicne-velicine-no-u-jatu-bude-i-nekoliko-krupnijih-primjeraka-evo-kako-ih-uloviti-1124936?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350857 [name] => arbun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arbun [link] => /tag/arbun ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650550 [name] => kako loviti arbune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-arbune [link] => /tag/kako-loviti-arbune ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650641 [name] => lov arbuna savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 00:01:27 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-arbuna-savjeti [link] => /tag/lov-arbuna-savjeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crveni princ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kada pronađete arbune, na udicama se najčešće nađu jedinke slične veličine, no u jatu bude i nekoliko krupnijih primjeraka. Evo kako ih uloviti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491562.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491562.jpg [title] => Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491568.jpg [title] => Velika ješka i strpljenje ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491566.jpg [title] => Noćni pristup s puno čekanja nasukao je ovog arbuna ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491565.jpg [title] => Ovi su bili na rubu jata ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491563.jpg [title] => Lijepa i velika uspomena ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491561.jpg [title] => Ovaj je dugo pipkao ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491560.jpg [title] => Prosječni arbuni su u pravilu sitni ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491559.jpg [title] => Kvalitetno postavljena ješka izdržala je napade sitne ribe ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491558.jpg [title] => Ne treba se bojati tankih prama


 
) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491557.jpg [title] => U jatu su uglavnom sve ribe slične veličine ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491556.jpg [title] => Bez dobrog vrha nema ni dobrog rezultata ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491555.jpg [title] => Ovakav ulov mnogi samo sanjaju ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491553.jpg [title] => Skupilo se… ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/02/5491552.jpg [title] => Kvalitetan štap je osnovni preduvjet ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Arbun je jedna od najčešćih i vrlo uobičajenih lovina kojom se pune ribolovne kante, čuvarice i jacere čim se pojave prvi znakovi proljeća. Naravno, lovi se on i u zimskom razdoblju, ali ipak znatno rjeđe pri čemu su i oni što ga u tom skoro pa hibernacijskom periodu znaju prevariti, malobrojni. No postepenim podizanjem temperature mora budi se i raste i metabolizam svih riba, pa tako i arbuna.

Generacijska veličina

Arbun je riba koju ne prati glas posebno inteligentne i zahtjevne lovine. U većini slučajeva je sam lov jednostavan, pri čemu se najveća mudrost polaže na otkrivanje jata, odnosno terena na kojem arbuni obitavaju. Kada se to područje otkrije, tada lov postaje manje-više jednostavan, pri čemu se često događa da se na predvezu istovremeno nađu dva, pa i tri arbuna. No koliki će ti arbuni biti i kako doskočiti onim velikima, ne znaju baš svi.

Arbun je riba koja nastanjuje hridinasto ljušturasto, ali u principu ravno dno. Nalazimo ga i na pjeskovito muljevitom dnu, dok je na potpuno muljevitom ipak nešto rjeđi s iznimkom pojedinih mikrolokacija, poput onih na zapadnoj obali Istre.

Kao bentoska vrsta, sav mu je životni interes vezan uz dno. Na dnu pronalazi hranu i zaklon tako da se od njega u principu i ne odvaja. Odizanje od dna u visini od nekoliko metara nije često, a kada do toga i dođe, tada se cijelo jato podigne, pa se u vrlo krakom vremenu po inerciji ponovo spusti. Ako je u pitanju veliko jato, tada je razlog takvog odizanja najčešće ili nagla promjena kurenta ili prisutnost kakvog većeg predatora koji se zavlači između jata i dna.

---

image
Prosječni arbuni su u pravilu sitni
---

Budući da su arbuni ribe jata, kada ih se pronađe, najčešće se na udicama nađu primjerci manje-više iste veličine, generacijski vrlo bliski. No isto tako se u većini slučajeva, bez obzira na prosječnu veličinu primjeraka, u jatu skoro uvijek nalazi i nekoliko većih, krupnijih primjeraka koji ne moraju nužno biti vođe. Oni su tu i zajedno s jatom pretražuju dno bez ikakvih pretenzija na bilo što u čemu bi im veličina možda mogla pomoći.

Arbuni slove kao ribe koje nisu posebno osjetljive ni na promjer ni na vidljivost strune. Ipak, kada se pogleda veliki arbun, ne može se ne postaviti pitanje kako je uspio toliko narasti. Je li u pitanju samo puka sreća u izbjegavanju cijele šume ribolovnih alata ili je u pitanju ipak nekakav nagon za samoodržanjem uz određenu razinu svijesti o potencijalno opasnim situacijama?

Puni želuci

Veliki arbuni ne narastu veliki samo zato što se dobro hrane ili zato što žive u nekakvim optimalnim uvjetima. Veliki arbuni su redovito stari i dovoljno iskusni zbog čega su i narasli do impresivnih dimenzija. Tko god je imao priliku čistiti vlastiti ulov prosječno velikih arbuna, što znači da pričamo o dimenziji od oko 0,25 kilograma po primjerku, mogao je često naići na pune želuce vlastite ješke. Najčešće je većina ulovljene ribe poprilično sita, pri čemu je želudac uglavnom ispunjen netom korištenom ješkom.

---

image
U jatu su uglavnom sve ribe slične veličine
---

I tada se čovjek zapita koliko je ribe uistinu bilo dolje? Je li moguće da je to što se nalazi u kanti cijelo jato, jer kada se zbroji potrošena ješka i ona pronađena u želucima, broj je uglavnom skoro pa poravnat. Tko je imao sreću pa je mogao pod morem promatrati arbune kako se hrane, mogao je vidjeti da postoji određena razlika u njihovu hranjenju u odnosu na hranjenje neke druge sitnije ribe.

Tako primjerice, dok špari, gire ili bukve na potencijalni obrok navaljuju bez osobitog opreza i najčešće u grupi, arbuni ipak pokazuju određenu dozu opreza. Kada se u njihovu arealu nađe obrok, poput primjerice, naješkane udice, njemu će najbrže prići sitniji arbuni i zaustaviti se na nekoliko centimetara ispred, pažljivo odmjeravajući krije li taj obrok kakvu opasnost.

To odmjeravanje katkad traje i više minuta, no najčešće tek nekoliko desetaka sekundi pri čemu se, ako je interesenata više, to vrijeme drastično smanjuje. Što je gužva veća, vremena za odluku je manje, a što znači da će obrok završiti u ustima najbrže ribe. Tako uglavnom i bude.

No, ako vremena za kalkulaciju ima više, tada na scenu mogu nastupiti i oni oprezniji i sumnjičaviji, što znači i veći primjerci.
Veliki arbuni nemaju otupljena osjetila. Oni su jako dobro svjesni svih promjena u svojoj okolini, pa tako i ješke kad s neba padne na dno.

---

image
Velika ješka i strpljenje
---

No isto tako su uvijek oprezni, zbog čega su i narasli tako veliki. Nisu brzopleti i prije nego naprave bilo koji korak, uvijek sačekaju kratko vrijeme da utvrde postoji li išta nelogično ili neuobičajeno što bi ih moglo na bilo koji način ugroziti.

Naravno, ta se kalkulacija ne odvija na svjesnoj nego na podsvjesnoj razini i premda se općenito misli da ribe ne doživljavaju svijet oko sebe kao učionicu, neka novija istraživanja govore u prilog genskom prijenosu iskustava.

Zamrznute situacije

Dakle, kada olovnica dotakne dno, i kad se uz nju i nad njom zanjišu prame s naješkanim udicama, sva riba iz neposredne ali i iz dalje okoline je trenutno svjesna toga događaja. Dio riba je uočio i olovnicu i ješku dok su još tonule, zbog čega su reakcije tog dijela nešto ishitrenije. No ti ishitreni primjerci u okrutnom podmorskom svijetu uglavnom ne požive dovoljno dugo da bi tu svoju ishitrenost i neoprez mogle prenijeti potomstvu kao dominantnu osobinu.

Ako ti ishitreni primjerci, čija veličina uglavnom ne zadovoljava čak ni one koji ne biraju, ne napadnu udice, sljedeća garnitura koja prilazi udicama primjerci su prosječne veličine jata. Ostatak jata je jako dobro svjestan činjenice da je olovnica udarila u dno, jer je svojim udarcem proizvela poprilično jasnu i glasnu buku koja je privukla pažnju svega što može čuti pod morem. No taj ostatak jata je jednako tako svjestan i činjenice da im se u neposrednoj blizini nalazi nešto jestivo.

---

image
Skupilo se…
---

Ako se ništa ne pomakne, ta zamrznuta situacija procjene može potrajati, no ako se neka od ishitrenijih riba polakomi i krene prema ješki, velika je vjerojatnost da će za njom krenuti još nekoliko sličnih, očito nedugovječnih primjeraka. Okidač dakle može biti lakomost nedoraslih i glupljih primjeraka iza jata, ali i nestrpljenje ribolovca koji nakon zatezanja strune, neposredno nakon što olovnica dotakne dno, ponovo podiže olovnicu puštajući je da još jednom udari u dno i na taj način pokrećući kompletan predvez, prame, a s njima i ješku.

Ako je ješka u prvom spuštanju pala u neposrednu blizinu gladnih usta, takvo pomicanje drastično skraćuje vrijeme procjene i griz slijedi u trenutku kada se ješka počinje micati, a najkasnije kada olovnica ponovo udari u dno. U tom trenutku ješka izgleda kao obrok koji bi mogao pobjeći zbog čega je napad neizostavan i nužan. Još ako je metabolizam ubrzan zbog više temperature ili su želuci prazni zbog cjelonoćnog posta, tada će napad uslijediti još energičnije, brže i ishitrenije.

Izdržljiva ješka

No dok spomenuti prosječni primjerci žure izgubiti glavu zbog dagnje ili još živog gambora, veliki primjerci strpljivo stoje na rubu jata, bez ikakvih pretenzija za preuzimanjem vodstva u nečem što zapravo nije uobičajeno. Samo ako ponuđena ješka bude na istom mjestu dovoljno dugo, i ako ne napravi nikakvu štetu ničemu u neposrednoj okolini, veliki arbun će prići, progurati se kroz znatiželjno jato manjih primjeraka i uzeti ponuđenu ješku.

---

image
Ovi su bili na rubu jata
---

Način na koji će je uzeti, hoće li je ispljunuti, premetati po ustima ili naprosto progutati ovisi i o mnogim drugim faktorima, no da bi velikog arbuna natjerali da u jatu malih i znatno lakomijih arbuna bude prvi na udici, moramo biti strpljivi. Jedan od preduvjeta je svakako ješka koja mora izdržati eventualne napade sitnije ribe. Ta ješka mora biti bogata, velika i nadasve ukusna, a istovremeno dovoljno čvrsta i kvalitetno nadjenuta na udicu. U tome od velike pomoći mogu biti igla za nadijevanje i silikonski konac.

Mnogi ribolovci prakticiraju labavu sendvič montažu kod koje je najukusniji i lovni dio dobro pričvršćen uz udicu, dok je još barem toliki dio ješke zakačen samo pro forma, pri čemu je uloga tog labavog dijela oslabiti oprez i natjerati arbune na ishitrene postupke. Naravno, ako su na dnu samo veliki arbuni i ako ne pokazuju nikakav oprez tada je sve ovo suvišno, no kada se love mali arbuni, a znamo da se na dnu vjerojatno kriju i veliki tada su ovakve kalkulacije neophodne.

Nevidljivi grizovi

Dizanje olovnice od dna i kuckanje može biti od pomoći ako arbuni ne grizu. Također može pomoći i povlačenje olovnice po dnu, tzv oranje i grebanje. Takav postupak je dobar okidač za većinu arbuna uključujući i one velike. Ipak, katkada se dogodi da u tom povlačenju dođe do griza koji nagovještava veliku ribu, a koja se u tom trzaju nije zakačila. U tom je slučaju trenutno potrebno prestati s povlačenjem i pomicanjem pribora i u more otpustiti koji metar strune.

---

image
Ovaj je dugo pipkao
---

Ne treba vas brinuti količina otpuštene strune, jer je pod morem vrlo rijetko stanje potpuno mirno. Kurenti u kratkom vremenu višak strune napnu tako da je kontakt s predvezom opet, skoro pa direktan. Ako se sličan neodlučni griz ponovi, postupak popuštanja treba ponoviti, čak i nekoliko puta nakon čega u 90 posto slučajeva veliki arbun na površinu izlazi s duboko progutanom udicom.

Naravno, da bi takve nevidljive grizove uopće uočili, potreban je kvalitetan štap s još kvalitetnijim vrhom. S klasičnim, relativno krutim vrhovima takvu je igru živaca praktički nemoguće uočiti, pa stoga i reakcija u pravilu izostaje, no s pravim vrhom se i manje iskusan ribolovac može upustiti u ovu igru nadmudrivanja.

Tanko i nosivo

Važan detalj koji mnogi ribolovci s vremenom počinju ignorirati i zapostavljati jest debljina predveza, odnosno prame.
Nakon više izgubljenih ili oštećenih prama, većina ribolovaca prije ili poslije otkrije kako manje-više slične rezultate može ostvariti i sa znatno debljom strunom. Tako se u relativno kratkom vremenu predvezi počinju formirati od 0,35 milimetarskog fluorokarbona, dok su prame promjera od 0,27 do 0,30 milimetara.

---

image
Lijepa i velika uspomena
---

I istina, takvi predvezi rade, love i donose ribu, no kad se napravi statistički presjek kroz sezonu u kojoj se lovilo isključivo takvim predvezom, tada se zaključi da je nasukano jako malo riba težih od pola kilograma dok se prosjek zapravo vrti oko onih ishitrenih 25 dekagrama.

Tanka prama je u lovu velikih arbuna ključni detalj i ne treba se bojati tankih promjera. Arbuni se u pravilu love na ravnim dnima na kojima zadjeva zapravo nema i kad se zakači veći primjerak, uz malo smirenog pristupa ispunjenog kalkuliranjem kočnicom i amortiziranjem spomenutim dobrim štapom, riba izlazi na površinu bez problema.

A što se same nosivosti prame tiče, tu pak straha ne bi trebalo biti. Primjerice, vrlo kvalitetan i često korišten Seaguarov fluorokarbon FXR promjera 0,185 ima nosivost od 4 kilograma, što znači da bi ribu od kilogram težine trebao moći podnijeti bez osobitih problema.

---

image
Ne treba se bojati tankih prama


 
---

---

image
Ovakav ulov mnogi samo sanjaju
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić

Velika ješka i strpljenje

Noćni pristup s puno čekanja nasukao je ovog arbuna

Ovi su bili na rubu jata

Lijepa i velika uspomena

Ovaj je dugo pipkao

Prosječni arbuni su u pravilu sitni

Kvalitetno postavljena ješka izdržala je napade sitne ribe

Ne treba se bojati tankih prama


 

U jatu su uglavnom sve ribe slične veličine

Bez dobrog vrha nema ni dobrog rezultata

Ovakav ulov mnogi samo sanjaju

Skupilo se…

Kvalitetan štap je osnovni preduvjet
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kada-pronadete-arbune-na-udicama-se-najcesce-nadu-primjerci-slicne-velicine-no-u-jatu-bude-i-nekoliko-krupnijih-primjeraka-evo-kako-ih-uloviti-1124936 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a977c1f07e945fcc5240c1007cd5635a19bf20e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kada+prona%C4%91ete+arbune%2C+na+udicama+se+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87e+na%C4%91u+jedinke+sli%C4%8Dne+veli%C4%8Dine%2C+no+u+jatu+bude+i+nekoliko+krupnijih+primjeraka.+Evo+kako+ih+uloviti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkada-pronadete-arbune-na-udicama-se-najcesce-nadu-primjerci-slicne-velicine-no-u-jatu-bude-i-nekoliko-krupnijih-primjeraka-evo-kako-ih-uloviti-1124936 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkada-pronadete-arbune-na-udicama-se-najcesce-nadu-primjerci-slicne-velicine-no-u-jatu-bude-i-nekoliko-krupnijih-primjeraka-evo-kako-ih-uloviti-1124936 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crveni princ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

crveni princKada pronađete arbune, na udicama se najčešće nađu jedinke slične veličine, no u jatu bude i nekoliko krupnijih primjeraka. Evo kako ih uloviti

Piše Boris Bulić
5. rujna 2021. - 15:01

Arbun je jedna od najčešćih i vrlo uobičajenih lovina kojom se pune ribolovne kante, čuvarice i jacere čim se pojave prvi znakovi proljeća. Naravno, lovi se on i u zimskom razdoblju, ali ipak znatno rjeđe pri čemu su i oni što ga u tom skoro pa hibernacijskom periodu znaju prevariti, malobrojni. No postepenim podizanjem temperature mora budi se i raste i metabolizam svih riba, pa tako i arbuna.

Generacijska veličina

Arbun je riba koju ne prati glas posebno inteligentne i zahtjevne lovine. U većini slučajeva je sam lov jednostavan, pri čemu se najveća mudrost polaže na otkrivanje jata, odnosno terena na kojem arbuni obitavaju. Kada se to područje otkrije, tada lov postaje manje-više jednostavan, pri čemu se često događa da se na predvezu istovremeno nađu dva, pa i tri arbuna. No...

18. svibanj 2024 08:42