stdClass Object ( [id] => 1210135 [title] => Nautičari zagađuju više od kruzera! Profesor iz Dubrovnika: Brodice, jahte, jedrilice i manji putnički brodovi nose najveći rizik za fekalno onečišćenje [alias] => nauticari-zagaduju-vise-od-kruzera-profesor-iz-dubrovnika-proveo-je-istrazivanje-evo-rezultata [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U proteklih dvadesetak godina hrvatski Jadran doživio je veliki rast pomorskoga prometa zahvaljujući bumu nautičkog i kruzing turizma.

U priobalju i kanalima, osobito tijekom ljetne sezone, plove brojne brodice, jahte i brodovi za kružna putovanja svih veličina, a na sidrištima u uvalama, marinama i lukama vlada golema gužva.

Takvo povećanje broja plovila i ljudi na njima značajno je povećalo i rizik od onečišćenja mora raznovrsnim tvarima u koje spadaju i crne otpadne vode s plovila.

Ta rastuća ekološka prijetnja bila je i glavna tema doktorske disertacije dr. sc. Žarka Koboevića, profesora na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, obranjene prije tri godine.

Budući da je njegov doktorat temeljen na provedenom istraživanju zagađenja fekalnim bakterijama na 8 tipičnih lokacija, zamolili smo dr. Koboevića da nam iznese utvrđene činjenice i prijedloge za ekološko očuvanje Jadrana.

Izbor lokacija

- Na kojim ste lokacijama proveli svoje istraživanje zagađenja mora i zašto ste baš njih izabrali?

- Nakon što sam postavio i proveo teoretski model onečišćenja mora fekalnim vodama sa svih tipova plovila i na svim tipičnim lokacijama u prvom dijelu disertacije, te time dokazao povezanost plovila i fekalnog onečišćenja u moru, htio sam tu tezu i ispravnost modela dokazati i na praktičan način. Prvi je korak bio analiziranje uzoraka mora na prisustvo fekalnih bakterija, a potom sam znanstvenim metodama planirao obraditi podatke i utvrditi povezanost tih bakterija s plovilima na tim lokacijama.

---

image

Dr. Žarko Koboević doktorirao je na istraživanju fekalnog zagađenja mora

Tonči Plazibat/Cropix
---

More sam uzorkovao na širem akvatoriju Dubrovnika zato jer tu živim i krećem se, a i zbog toga što u tom akvatoriju ima raznih lokacija gdje se zadržavaju razni tipovi plovila. Zbog širine istraživanja, logičan izbor uzorkovanja mora bile su neke tipične lokacije: ACI marina Komolac, Luka Gruž, more uz rivu u Cavtatu gdje se vezuju velike jahte, more uz rivu u Gružu gdje borave domaći brodovi za višednevne izlete, sidrište između Grada i Lokruma, sidrište za brodice u uvali ispred Zatona Malog, uvala naseljenog mjesta otoka Lopuda i nenaseljena uvala Šunj na otoku Lopud.

---

image

Svaki uzorak dobivao je svoju oznaku

Žarko Koboević
---

- Koliko je trajalo vaše istraživanje i na koji ste način vršili uzorkovanje mora?

- Uzorkovanje mora trajalo je 14 mjeseci tako da se dobiju podaci kroz cijelu godinu, i kada u sezoni postoji velik promet plovila i kada ga zimi na pojedinim lokacijama nema. Obrada podataka trajala je i nešto dulje​.​

Sam postupak uzimanja uzoraka provodio sam po uputama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Prvo bih u Zavodu uzeo sterilne staklene boce predviđene za takvu namjenu, zatim bih pošao na lokaciju uzorkovanja barkom ili autom, te uvijek na istom mjestu uronio bocu pričvršćenu za mezomariner na točno metar dubine, pričekao da se napuni, a potom je začepio sterilnim čepom i stavio u ručni hladnjak. Isti dan bih boce odnio Zavodu za javno zdravstvo na analizu uzoraka.

Uzorkovanje sam provodio najmanje dva puta na mjesec, i to po danu kad nije južina, kiša ili bura, kako na lokaciji uzorkovanja ne bi bilo nikakvih vanjskih utjecaja na uzorak koji se uzima.

---

image

Uzimanja uzorka morske vode s metra dubine u sterilnu bocu

Žarko Koboević
---

- Je li uzimanje uzoraka bilo u korelaciji s brojem plovila u tome trenutku na konkretnoj lokaciji?

- Da, u trenutku uzorkovanja uzimali su se podaci i o broju plovila, tipu plovila, te ukupnom broju osoba na plovilima, kako bi se kasnije moglo te podatke obraditi statističkim metodama i provjeriti međusobnu povezanost.

Čvrsti dokazi

- Što je temeljni zaključak provedenog istraživanja kada je riječ o konkretnim lokacijama, te o vrsti i veličini brodova koji na njima borave?

- Ne samo da je zaključeno, nego je dokazano rezultatima uzorkovanja mora i obradom tih podataka da je rizik onečišćenja mora uz obalu fekalnim vodama s plovila veći i manje prihvatljiv pri plovidbi i zadržavanju manjih i rekreacijskih plovila u akvatoriju, nego pri plovidbi i zadržavanju velikih brodova za kružna putovanja. Ili preciznije rečeno: kruzeri se ubrajaju u skupinu s najmanjom razinom rizika za onečišćenje obalnog mora fekalnim vodama, jer ne postoji njihova povezanost s fekalnim kolifornim bakterijama u moru.

---

image

Crvenom bojom označena su mjesta na kojima su uzimani uzorci

Žarko Koboević
---

Manja rekreacijska i komercijalna plovila (brodice jahte, jedrilice, manji putnički brodovi u nacionalnoj plovidbi) ubrajaju se u skupinu s najvećim rizikom, jer postoji njihova povezanost s bakterijama u moru na više lokacija na kojima se uzorkovalo more za provedbu ovog istraživanja.

- Kakve učinke imaju crne vode na more i ljude?

- Opće poznato je da su štetne za ljudsko zdravlje, jer uzrokuju niz bolesti i tegoba. No, također su štetne i za gospodarstvo, osobito za turizam, školjkarstvo i ribarstvo, zatim za ekologiju morskih organizama itd.

- S obzirom na odabrana različita mjesta uzorkovanja, slična slika bi se vjerojatno dobila i na drugim lokacijama u hrvatskom Jadranu?

- Da, u to sam uvjeren jer i na drugim mjestima na Jadranu prometuju isti tipovi plovila, u istim ili sličnim infrastrukturnim uvjetima i upravljani po istim obrascima ljudskog ponašanja.

- Jahte, pa čak i novije brodice, uglavnom imaju sustave za prihvat crnih voda. No, imajući u vidu podatke koje ste dobili čini se da ih ne koriste kako bi trebalo, već ispuštaju te vode i u uvalama?

- Razlog tome je nepostojanje dovoljno dobre zakonske regulative u RH, ali i neorganiziranost i nefunkcionalnost sustava za prihvat ili koncesionarski način prihvata fekalnih voda koji se naplaćuje. Dodatni je problem i još uvijek nedovoljno razvijena svijest i savjest korisnika plovila kada je prihvatljivom ekološkom ponašanju riječ, pa čak i osnovnoj pristojnosti.

Jednostavne preinake

- U razgovorima s brojnim našim nautičarima čuli smo da gotovo sve veće uvale ljeti postaju neugodne za kupanje, jer su krcate brodica koje u more ispuštaju fekalije. Što aktualni zakonski propisi govore o takvoj praksi?

- Postoji čitav niz propusta, rupa i nedorečenosti u propisima.U mnogim propisima se samo površno dotiče ova problematika, a u niti u jednom nije decidirano navedeno što je zabranjeno, koje su opcije i sankcije, tko osigurava provedbu propisa i na koji način. U ovom dijelu nedostaje ono što je propisao MARPOL-om (Međunarodna konferencija o zagađenju mora) za brodove u međunarodnoj plovidbi.

---

image

Jedna od lokacija za uzorkovanje mora bila je uvala Šunj na otoku Lopudu

Žarko Koboević
---

- Koje zakonske promjene smatrate potrebnim kako bi se poboljšalo postojeće stanje i naše priobalje sačuvalo od ove vrste zagađenja?

- Najvažniji preduvjet je da se donese neki konkretni pravilnik ili uredba kojima bi se u detalje regulirao ovaj problem. To više što je riječ o doista značajnom problemu, pa je krajnje vrijeme da se sadašnje stanje vandalizma prema moru i nama koji ga koristimo počne rješavati na učinkovitiji način. Drugi važan faktor je nužnost organizacije lokalne samouprave za efikasno prikupljanje fekalnih voda s plovila i njihovo zbrinjavanje kroz kopnene instalacije.

- U svojoj disertaciji preporučili ste neke tehničke modifikacije na plovilima koje bi pomogle da se fekalne vode manje ispuštaju u more?

​- Preporučio sam da se u jahtama i brodicama koje imaju ugrađen spremnik za crne otpadne vode obavi modifikacija cjevovoda između spremnika i ventila na oplati za ispust u more. Tu treba ugraditi troputni ventil i dio cjevovoda sa spojem na palubi kroz koji bi se sadržaj tanka ispuštao u prihvatne uređaje za crne vode na kopnu.

---

image

Mjesto uzorkovanja u Cavtatu

Žarko Koboević
---

Za jahte i brodice koje nemaju ugrađen spremnik za prikupljanje crnih otpadnih voda, preporučio sam pak da ugrade takav spremnik, pa makar i maloga kapaciteta. Naravno, uz mogućnost njegova pražnjenja u more i preko palubnog priključka u kopnene prihvatne stanice. Pritom treba imati na umu, ako je već potrebno prazniti spremnik u more, onda to treba činiti na udaljenostima od preko tri nautičke milje od obale i pri brzini od najmanje 4 čvora.​

No, još nešto želim reći. Tehnički je ovo najlakše riješiti, jer su potrebne pumpe, cijevi i crni tankovi danas standardna oprema koju je lako ugraditi ako na plovilu ne postoji. Veći problem je gdje prikupljene fekalne vode ispustiti, budući da to još uvijek nije organizacijski ni praktično riješeno na razini koja je potrebna za njihovo dostupno i jednostavno zbrinjavanje na kopnu.

---

SVE SAM ​FINANCIRAO SVOJIM NOVCEM

Kako ste u praktičnom smislu proveli tako dugo istraživanje, mislim na uzimanje uzoraka, financiranje analiza...?

- Uz puno volje i vlastitih sredstava. Prvo sam morao kupiti barku s motorom da bih uopće mogao doći na lokacije do kojih se ne može doći kopnom. A budući da nije bilo dugog načina, jer nije predviđeno da institucija financira nekome disertaciju, morao sam sve financirati svojim sredstvima. I barku, i gorivo, i analize uzoraka mora, sve sam plaćao svojom ušteđevinom... Zato sada vozim stari umjesto novoga auta. Ali neće mi biti žao ako ovi napori dadu imalo rezultata, jer bi svaka disertacija trebala dati svoj doprinos boljitku društva i zajednice, a ne postizanju samo osobnih ciljeva.

---

---

KORISNE TABLETE KLORA

Svim vlasnicima i operaterima koji imaju zahode na plovilima, sa spremnikom ili bez njega, treba preporučiti da na plovilu imaju tablete klora ili klor u granulama, te da ih koriste sukladno uputama za sterilizaciju crnih otpadnih voda prije njihova ispuštanja u more. Već i to bi značajno poboljšalo situaciju.

---

---

OBALNI GRADOVI I KANALIZACIJA

- Što se događa kada se crne vode iz broda ispumpaju u prihvatne stanice na kopnu, fiksne ili mobilne. Jer ako oni to ispuste u kanalizacijsku mrežu, sve se opet vrati u more?

- Apsolutno točno. S razlikom da najčešće ti ispusti iz kopnenih kanalizacijskih sustava idu dalje od obale i na veću dubinu, pa time manje utječu na onaj uski pojas obalnoga mora koji koristimo za rekreaciju i gospodarstvo. Ali kumulativno i ukupno onečišćenje mora fekalnim vodama s kopna je neusporedivo veće nego sa svih plovila.​

---

---

​ISPUH KRUZERA

- Kruzeri očigledno nisu krivci za fekalno zagađivanje hrvatskog priobalja, no jesu za zagađivanje mora ispuhom svojih dizelskih motora. Imate li sugestiju kako to riješiti?

- Svaki motor doprinosi onečišćenju zraka, pa tako i brodski motori kruzera, koje god ekološke standarde oni zadovoljavali. Time se nisam posebno bavio, pa nemam konkretnih prijedloga, osim da problem treba sagledati šire i izvan svoga mikro-okruženja. Recimo, treba uzeti u obzir da bi se oni koji se voze brodom, da nisu na brodu, vozili u svome mjestu autom, motorinom, autobusom, avionom itd. A sva ta vožnja doprinosi onečišćenju zraka, samo na drugom mjestu i drugim sredstvima. Mislim da ovakve probleme valja rješavati na globalnoj razini, pa ih tek onda primjenjivati na lokalnoj.

---

---

image

Moje istraživanje jasno definira problem, a rješenja su u rukama države

Tonči Plazibat/Cropix
------
image

Uzorci su uzimani i u uvali Šunj na otoku Lopudu

Žarko Koboević
---

*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Otvorenog mora od travnja 2019. godine

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znanstvena analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => znanstvena analiza 2 0 8559 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-03-04 10:41:49 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-22 06:03:12 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-21 13:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850116.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850110.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850111.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850117.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850118.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850219.png","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850220.png","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850221.png","\/images\/slike\/2019\/03\/04\/10850282.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017darko Koboevi\u0107","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","\u017darko Koboevi\u0107","\u017darko Koboevi\u0107","\u017darko Koboevi\u0107","\u017darko Koboevi\u0107","\u017darko Koboevi\u0107","\u017darko Koboevi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uzorci iz luke Gru\u017e pokazali su da kruzeri fekalno ne zaga\u0111uju more<\/p>","

Dr. \u017darko Koboevi\u0107 doktorirao je na istra\u017eivanju fekalnog zaga\u0111enja mora<\/p>","

Moje istra\u017eivanje <\/u>jasno definira problem, a rje\u0161enja su u rukama dr\u017eave<\/p>","

Uzimanja uzorka morske vode s metra dubine u sterilnu bocu<\/p>","

Svaki uzorak dobivao je svoju oznaku<\/p>","

Crvenom bojom ozna\u010dena su mjesta na kojima su uzimani uzorci<\/p>","

Jedna od lokacija za uzorkovanje mora bila je uvala \u0160unj na otoku Lopudu<\/p>","

Mjesto uzorkovanja u Cavtatu<\/p>","

Uzorci su uzimani i u uvali \u0160unj na otoku Lopudu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_10850116_1920.jpg":"1920x1080","k_10850116_1280.jpg":"1280x1280","k_10850116_1024.jpg":"1024x1024","k_10850116_640.jpg":"640x640","k_10850116_480.jpg":"480x480","k_10850116_340.jpg":"340x340","k_10850116_220.jpg":"220x220","o_10850116_1280.jpg":"1280x960","o_10850116_1024.jpg":"1024x768","o_10850116_640.jpg":"640x480","o_10850116_480.jpg":"480x360","o_10850116_340.jpg":"340x255","o_10850116_220.jpg":"220x165","h_10850116_1280.jpg":"1280x854","h_10850116_1024.jpg":"1024x683","h_10850116_640.jpg":"640x427","h_10850116_480.jpg":"480x320","h_10850116_340.jpg":"340x227","h_10850116_220.jpg":"220x147","pp_10850116_1280.jpg":"1280x1628","pp_10850116_1024.jpg":"1024x1303","pp_10850116_640.jpg":"640x814","pp_10850116_480.jpg":"480x611","pp_10850116_340.jpg":"340x432","pp_10850116_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_10850110_1920.jpg":"1920x1080","k_10850110_1280.jpg":"1280x1280","k_10850110_1024.jpg":"1024x1024","k_10850110_640.jpg":"640x640","k_10850110_480.jpg":"480x480","k_10850110_340.jpg":"340x340","k_10850110_220.jpg":"220x220","o_10850110_1280.jpg":"1280x854","o_10850110_1024.jpg":"1024x683","o_10850110_640.jpg":"640x427","o_10850110_480.jpg":"480x320","o_10850110_340.jpg":"340x227","o_10850110_220.jpg":"220x146","h_10850110_1280.jpg":"1280x854","h_10850110_1024.jpg":"1024x683","h_10850110_640.jpg":"640x427","h_10850110_480.jpg":"480x320","h_10850110_340.jpg":"340x227","h_10850110_220.jpg":"220x147","pp_10850110_1280.jpg":"1280x1628","pp_10850110_1024.jpg":"1024x1303","pp_10850110_640.jpg":"640x814","pp_10850110_480.jpg":"480x611","pp_10850110_340.jpg":"340x432","pp_10850110_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_10850111_1920.jpg":"1920x1080","k_10850111_1280.jpg":"1280x1280","k_10850111_1024.jpg":"1024x1024","k_10850111_640.jpg":"640x640","k_10850111_480.jpg":"480x480","k_10850111_340.jpg":"340x340","k_10850111_220.jpg":"220x220","o_10850111_1280.jpg":"1280x854","o_10850111_1024.jpg":"1024x683","o_10850111_640.jpg":"640x427","o_10850111_480.jpg":"480x320","o_10850111_340.jpg":"340x227","o_10850111_220.jpg":"220x146","h_10850111_1280.jpg":"1280x854","h_10850111_1024.jpg":"1024x683","h_10850111_640.jpg":"640x427","h_10850111_480.jpg":"480x320","h_10850111_340.jpg":"340x227","h_10850111_220.jpg":"220x147","pp_10850111_1280.jpg":"1280x1628","pp_10850111_1024.jpg":"1024x1303","pp_10850111_640.jpg":"640x814","pp_10850111_480.jpg":"480x611","pp_10850111_340.jpg":"340x432","pp_10850111_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x480","hd_10850117_1920.jpg":"1920x1080","k_10850117_1280.jpg":"1280x1280","k_10850117_1024.jpg":"1024x1024","k_10850117_640.jpg":"640x640","k_10850117_480.jpg":"480x480","k_10850117_340.jpg":"340x340","k_10850117_220.jpg":"220x220","o_10850117_1280.jpg":"1280x960","o_10850117_1024.jpg":"1024x768","o_10850117_640.jpg":"640x480","o_10850117_480.jpg":"480x360","o_10850117_340.jpg":"340x255","o_10850117_220.jpg":"220x165","h_10850117_1280.jpg":"1280x854","h_10850117_1024.jpg":"1024x683","h_10850117_640.jpg":"640x427","h_10850117_480.jpg":"480x320","h_10850117_340.jpg":"340x227","h_10850117_220.jpg":"220x147","pp_10850117_1280.jpg":"1280x1628","pp_10850117_1024.jpg":"1024x1303","pp_10850117_640.jpg":"640x814","pp_10850117_480.jpg":"480x611","pp_10850117_340.jpg":"340x432","pp_10850117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x480","hd_10850118_1920.jpg":"1920x1080","k_10850118_1280.jpg":"1280x1280","k_10850118_1024.jpg":"1024x1024","k_10850118_640.jpg":"640x640","k_10850118_480.jpg":"480x480","k_10850118_340.jpg":"340x340","k_10850118_220.jpg":"220x220","o_10850118_1280.jpg":"1280x960","o_10850118_1024.jpg":"1024x768","o_10850118_640.jpg":"640x480","o_10850118_480.jpg":"480x360","o_10850118_340.jpg":"340x255","o_10850118_220.jpg":"220x165","h_10850118_1280.jpg":"1280x854","h_10850118_1024.jpg":"1024x683","h_10850118_640.jpg":"640x427","h_10850118_480.jpg":"480x320","h_10850118_340.jpg":"340x227","h_10850118_220.jpg":"220x147","pp_10850118_1280.jpg":"1280x1628","pp_10850118_1024.jpg":"1024x1303","pp_10850118_640.jpg":"640x814","pp_10850118_480.jpg":"480x611","pp_10850118_340.jpg":"340x432","pp_10850118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1035x562","hd_10850219_1920.png":"1920x1080","k_10850219_1280.png":"1280x1280","k_10850219_1024.png":"1024x1024","k_10850219_640.png":"640x640","k_10850219_480.png":"480x480","k_10850219_340.png":"340x340","k_10850219_220.png":"220x220","o_10850219_1280.png":"1280x695","o_10850219_1024.png":"1024x556","o_10850219_640.png":"640x347","o_10850219_480.png":"480x260","o_10850219_340.png":"340x184","o_10850219_220.png":"220x119","h_10850219_1280.png":"1280x854","h_10850219_1024.png":"1024x683","h_10850219_640.png":"640x427","h_10850219_480.png":"480x320","h_10850219_340.png":"340x227","h_10850219_220.png":"220x147","pp_10850219_1280.png":"1280x1628","pp_10850219_1024.png":"1024x1303","pp_10850219_640.png":"640x814","pp_10850219_480.png":"480x611","pp_10850219_340.png":"340x432","pp_10850219_220.png":"220x280"},{"size0":"975x713","hd_10850220_1920.png":"1920x1080","k_10850220_1280.png":"1280x1280","k_10850220_1024.png":"1024x1024","k_10850220_640.png":"640x640","k_10850220_480.png":"480x480","k_10850220_340.png":"340x340","k_10850220_220.png":"220x220","o_10850220_1280.png":"1280x936","o_10850220_1024.png":"1024x748","o_10850220_640.png":"640x468","o_10850220_480.png":"480x351","o_10850220_340.png":"340x248","o_10850220_220.png":"220x160","h_10850220_1280.png":"1280x854","h_10850220_1024.png":"1024x683","h_10850220_640.png":"640x427","h_10850220_480.png":"480x320","h_10850220_340.png":"340x227","h_10850220_220.png":"220x147","pp_10850220_1280.png":"1280x1628","pp_10850220_1024.png":"1024x1303","pp_10850220_640.png":"640x814","pp_10850220_480.png":"480x611","pp_10850220_340.png":"340x432","pp_10850220_220.png":"220x280"},{"size0":"714x741","hd_10850221_1920.png":"1920x1080","k_10850221_1280.png":"1280x1280","k_10850221_1024.png":"1024x1024","k_10850221_640.png":"640x640","k_10850221_480.png":"480x480","k_10850221_340.png":"340x340","k_10850221_220.png":"220x220","o_10850221_1280.png":"1280x1328","o_10850221_1024.png":"1024x1062","o_10850221_640.png":"640x664","o_10850221_480.png":"480x498","o_10850221_340.png":"340x352","o_10850221_220.png":"220x228","h_10850221_1280.png":"1280x854","h_10850221_1024.png":"1024x683","h_10850221_640.png":"640x427","h_10850221_480.png":"480x320","h_10850221_340.png":"340x227","h_10850221_220.png":"220x147","pp_10850221_1280.png":"1280x1628","pp_10850221_1024.png":"1024x1303","pp_10850221_640.png":"640x814","pp_10850221_480.png":"480x611","pp_10850221_340.png":"340x432","pp_10850221_220.png":"220x280"},{"size0":"2048x1536","hd_10850282_1920.png":"1920x1080","k_10850282_1280.png":"1280x1280","k_10850282_1024.png":"1024x1024","k_10850282_640.png":"640x640","k_10850282_480.png":"480x480","k_10850282_340.png":"340x340","k_10850282_220.png":"220x220","o_10850282_1280.png":"1280x960","o_10850282_1024.png":"1024x768","o_10850282_640.png":"640x480","o_10850282_480.png":"480x360","o_10850282_340.png":"340x255","o_10850282_220.png":"220x165","h_10850282_1280.png":"1280x854","h_10850282_1024.png":"1024x683","h_10850282_640.png":"640x427","h_10850282_480.png":"480x320","h_10850282_340.png":"340x227","h_10850282_220.png":"220x147","pp_10850282_1280.png":"1280x1628","pp_10850282_1024.png":"1024x1303","pp_10850282_640.png":"640x814","pp_10850282_480.png":"480x611","pp_10850282_340.png":"340x432","pp_10850282_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7384715 Threads: 7 Questions: 1527235199 Slow queries: 4644295 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110567634 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/nauticari-zagaduju-vise-od-kruzera-profesor-iz-dubrovnika-proveo-je-istrazivanje-evo-rezultata-1210135 [printLink] => /om/nautika/nauticari-zagaduju-vise-od-kruzera-profesor-iz-dubrovnika-proveo-je-istrazivanje-evo-rezultata-1210135?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 685198 [name] => ŽARKO KOBOEVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-21 15:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => zarko-koboevic [link] => /tag/zarko-koboevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 333007 [name] => zagađenje mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagadenje-mora [link] => /tag/zagadenje-mora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 685199 [name] => nautičari zagađenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-21 15:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticari-zagadenje [link] => /tag/nauticari-zagadenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 685200 [name] => kruzeri zagađenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-21 15:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => kruzeri-zagadenje [link] => /tag/kruzeri-zagadenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znanstvena analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nautičari zagađuju više od kruzera! Profesor iz Dubrovnika: Brodice, jahte, jedrilice i manji putnički brodovi nose najveći rizik za fekalno onečišćenje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850116.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Žarko Koboević [mainImageDesc] =>

Uzorci iz luke Gruž pokazali su da kruzeri fekalno ne zagađuju more

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850116.jpg [title] =>

Uzorci iz luke Gruž pokazali su da kruzeri fekalno ne zagađuju more

Žarko Koboević ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850110.jpg [title] =>

Dr. Žarko Koboević doktorirao je na istraživanju fekalnog zagađenja mora

Tonči Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850111.jpg [title] =>

Moje istraživanje jasno definira problem, a rješenja su u rukama države

Tonči Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850117.jpg [title] =>

Uzimanja uzorka morske vode s metra dubine u sterilnu bocu

Žarko Koboević ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850118.jpg [title] =>

Svaki uzorak dobivao je svoju oznaku

Žarko Koboević ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850219.png [title] =>

Crvenom bojom označena su mjesta na kojima su uzimani uzorci

Žarko Koboević ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850220.png [title] =>

Jedna od lokacija za uzorkovanje mora bila je uvala Šunj na otoku Lopudu

Žarko Koboević ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850221.png [title] =>

Mjesto uzorkovanja u Cavtatu

Žarko Koboević ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/04/10850282.png [title] =>

Uzorci su uzimani i u uvali Šunj na otoku Lopudu

Žarko Koboević ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U proteklih dvadesetak godina hrvatski Jadran doživio je veliki rast pomorskoga prometa zahvaljujući bumu nautičkog i kruzing turizma.

U priobalju i kanalima, osobito tijekom ljetne sezone, plove brojne brodice, jahte i brodovi za kružna putovanja svih veličina, a na sidrištima u uvalama, marinama i lukama vlada golema gužva.

Takvo povećanje broja plovila i ljudi na njima značajno je povećalo i rizik od onečišćenja mora raznovrsnim tvarima u koje spadaju i crne otpadne vode s plovila.

Ta rastuća ekološka prijetnja bila je i glavna tema doktorske disertacije dr. sc. Žarka Koboevića, profesora na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, obranjene prije tri godine.

Budući da je njegov doktorat temeljen na provedenom istraživanju zagađenja fekalnim bakterijama na 8 tipičnih lokacija, zamolili smo dr. Koboevića da nam iznese utvrđene činjenice i prijedloge za ekološko očuvanje Jadrana.

Izbor lokacija

- Na kojim ste lokacijama proveli svoje istraživanje zagađenja mora i zašto ste baš njih izabrali?

- Nakon što sam postavio i proveo teoretski model onečišćenja mora fekalnim vodama sa svih tipova plovila i na svim tipičnim lokacijama u prvom dijelu disertacije, te time dokazao povezanost plovila i fekalnog onečišćenja u moru, htio sam tu tezu i ispravnost modela dokazati i na praktičan način. Prvi je korak bio analiziranje uzoraka mora na prisustvo fekalnih bakterija, a potom sam znanstvenim metodama planirao obraditi podatke i utvrditi povezanost tih bakterija s plovilima na tim lokacijama.

---

image

Dr. Žarko Koboević doktorirao je na istraživanju fekalnog zagađenja mora

Tonči Plazibat/Cropix
---

More sam uzorkovao na širem akvatoriju Dubrovnika zato jer tu živim i krećem se, a i zbog toga što u tom akvatoriju ima raznih lokacija gdje se zadržavaju razni tipovi plovila. Zbog širine istraživanja, logičan izbor uzorkovanja mora bile su neke tipične lokacije: ACI marina Komolac, Luka Gruž, more uz rivu u Cavtatu gdje se vezuju velike jahte, more uz rivu u Gružu gdje borave domaći brodovi za višednevne izlete, sidrište između Grada i Lokruma, sidrište za brodice u uvali ispred Zatona Malog, uvala naseljenog mjesta otoka Lopuda i nenaseljena uvala Šunj na otoku Lopud.

---

image

Svaki uzorak dobivao je svoju oznaku

Žarko Koboević
---

- Koliko je trajalo vaše istraživanje i na koji ste način vršili uzorkovanje mora?

- Uzorkovanje mora trajalo je 14 mjeseci tako da se dobiju podaci kroz cijelu godinu, i kada u sezoni postoji velik promet plovila i kada ga zimi na pojedinim lokacijama nema. Obrada podataka trajala je i nešto dulje​.​

Sam postupak uzimanja uzoraka provodio sam po uputama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Prvo bih u Zavodu uzeo sterilne staklene boce predviđene za takvu namjenu, zatim bih pošao na lokaciju uzorkovanja barkom ili autom, te uvijek na istom mjestu uronio bocu pričvršćenu za mezomariner na točno metar dubine, pričekao da se napuni, a potom je začepio sterilnim čepom i stavio u ručni hladnjak. Isti dan bih boce odnio Zavodu za javno zdravstvo na analizu uzoraka.

Uzorkovanje sam provodio najmanje dva puta na mjesec, i to po danu kad nije južina, kiša ili bura, kako na lokaciji uzorkovanja ne bi bilo nikakvih vanjskih utjecaja na uzorak koji se uzima.

---

image

Uzimanja uzorka morske vode s metra dubine u sterilnu bocu

Žarko Koboević
---

- Je li uzimanje uzoraka bilo u korelaciji s brojem plovila u tome trenutku na konkretnoj lokaciji?

- Da, u trenutku uzorkovanja uzimali su se podaci i o broju plovila, tipu plovila, te ukupnom broju osoba na plovilima, kako bi se kasnije moglo te podatke obraditi statističkim metodama i provjeriti međusobnu povezanost.

Čvrsti dokazi

- Što je temeljni zaključak provedenog istraživanja kada je riječ o konkretnim lokacijama, te o vrsti i veličini brodova koji na njima borave?

- Ne samo da je zaključeno, nego je dokazano rezultatima uzorkovanja mora i obradom tih podataka da je rizik onečišćenja mora uz obalu fekalnim vodama s plovila veći i manje prihvatljiv pri plovidbi i zadržavanju manjih i rekreacijskih plovila u akvatoriju, nego pri plovidbi i zadržavanju velikih brodova za kružna putovanja. Ili preciznije rečeno: kruzeri se ubrajaju u skupinu s najmanjom razinom rizika za onečišćenje obalnog mora fekalnim vodama, jer ne postoji njihova povezanost s fekalnim kolifornim bakterijama u moru.

---

image

Crvenom bojom označena su mjesta na kojima su uzimani uzorci

Žarko Koboević
---

Manja rekreacijska i komercijalna plovila (brodice jahte, jedrilice, manji putnički brodovi u nacionalnoj plovidbi) ubrajaju se u skupinu s najvećim rizikom, jer postoji njihova povezanost s bakterijama u moru na više lokacija na kojima se uzorkovalo more za provedbu ovog istraživanja.

- Kakve učinke imaju crne vode na more i ljude?

- Opće poznato je da su štetne za ljudsko zdravlje, jer uzrokuju niz bolesti i tegoba. No, također su štetne i za gospodarstvo, osobito za turizam, školjkarstvo i ribarstvo, zatim za ekologiju morskih organizama itd.

- S obzirom na odabrana različita mjesta uzorkovanja, slična slika bi se vjerojatno dobila i na drugim lokacijama u hrvatskom Jadranu?

- Da, u to sam uvjeren jer i na drugim mjestima na Jadranu prometuju isti tipovi plovila, u istim ili sličnim infrastrukturnim uvjetima i upravljani po istim obrascima ljudskog ponašanja.

- Jahte, pa čak i novije brodice, uglavnom imaju sustave za prihvat crnih voda. No, imajući u vidu podatke koje ste dobili čini se da ih ne koriste kako bi trebalo, već ispuštaju te vode i u uvalama?

- Razlog tome je nepostojanje dovoljno dobre zakonske regulative u RH, ali i neorganiziranost i nefunkcionalnost sustava za prihvat ili koncesionarski način prihvata fekalnih voda koji se naplaćuje. Dodatni je problem i još uvijek nedovoljno razvijena svijest i savjest korisnika plovila kada je prihvatljivom ekološkom ponašanju riječ, pa čak i osnovnoj pristojnosti.

Jednostavne preinake

- U razgovorima s brojnim našim nautičarima čuli smo da gotovo sve veće uvale ljeti postaju neugodne za kupanje, jer su krcate brodica koje u more ispuštaju fekalije. Što aktualni zakonski propisi govore o takvoj praksi?

- Postoji čitav niz propusta, rupa i nedorečenosti u propisima.U mnogim propisima se samo površno dotiče ova problematika, a u niti u jednom nije decidirano navedeno što je zabranjeno, koje su opcije i sankcije, tko osigurava provedbu propisa i na koji način. U ovom dijelu nedostaje ono što je propisao MARPOL-om (Međunarodna konferencija o zagađenju mora) za brodove u međunarodnoj plovidbi.

---

image

Jedna od lokacija za uzorkovanje mora bila je uvala Šunj na otoku Lopudu

Žarko Koboević
---

- Koje zakonske promjene smatrate potrebnim kako bi se poboljšalo postojeće stanje i naše priobalje sačuvalo od ove vrste zagađenja?

- Najvažniji preduvjet je da se donese neki konkretni pravilnik ili uredba kojima bi se u detalje regulirao ovaj problem. To više što je riječ o doista značajnom problemu, pa je krajnje vrijeme da se sadašnje stanje vandalizma prema moru i nama koji ga koristimo počne rješavati na učinkovitiji način. Drugi važan faktor je nužnost organizacije lokalne samouprave za efikasno prikupljanje fekalnih voda s plovila i njihovo zbrinjavanje kroz kopnene instalacije.

- U svojoj disertaciji preporučili ste neke tehničke modifikacije na plovilima koje bi pomogle da se fekalne vode manje ispuštaju u more?

​- Preporučio sam da se u jahtama i brodicama koje imaju ugrađen spremnik za crne otpadne vode obavi modifikacija cjevovoda između spremnika i ventila na oplati za ispust u more. Tu treba ugraditi troputni ventil i dio cjevovoda sa spojem na palubi kroz koji bi se sadržaj tanka ispuštao u prihvatne uređaje za crne vode na kopnu.

---

image

Mjesto uzorkovanja u Cavtatu

Žarko Koboević
---

Za jahte i brodice koje nemaju ugrađen spremnik za prikupljanje crnih otpadnih voda, preporučio sam pak da ugrade takav spremnik, pa makar i maloga kapaciteta. Naravno, uz mogućnost njegova pražnjenja u more i preko palubnog priključka u kopnene prihvatne stanice. Pritom treba imati na umu, ako je već potrebno prazniti spremnik u more, onda to treba činiti na udaljenostima od preko tri nautičke milje od obale i pri brzini od najmanje 4 čvora.​

No, još nešto želim reći. Tehnički je ovo najlakše riješiti, jer su potrebne pumpe, cijevi i crni tankovi danas standardna oprema koju je lako ugraditi ako na plovilu ne postoji. Veći problem je gdje prikupljene fekalne vode ispustiti, budući da to još uvijek nije organizacijski ni praktično riješeno na razini koja je potrebna za njihovo dostupno i jednostavno zbrinjavanje na kopnu.

---

SVE SAM ​FINANCIRAO SVOJIM NOVCEM

Kako ste u praktičnom smislu proveli tako dugo istraživanje, mislim na uzimanje uzoraka, financiranje analiza...?

- Uz puno volje i vlastitih sredstava. Prvo sam morao kupiti barku s motorom da bih uopće mogao doći na lokacije do kojih se ne može doći kopnom. A budući da nije bilo dugog načina, jer nije predviđeno da institucija financira nekome disertaciju, morao sam sve financirati svojim sredstvima. I barku, i gorivo, i analize uzoraka mora, sve sam plaćao svojom ušteđevinom... Zato sada vozim stari umjesto novoga auta. Ali neće mi biti žao ako ovi napori dadu imalo rezultata, jer bi svaka disertacija trebala dati svoj doprinos boljitku društva i zajednice, a ne postizanju samo osobnih ciljeva.

---

---

KORISNE TABLETE KLORA

Svim vlasnicima i operaterima koji imaju zahode na plovilima, sa spremnikom ili bez njega, treba preporučiti da na plovilu imaju tablete klora ili klor u granulama, te da ih koriste sukladno uputama za sterilizaciju crnih otpadnih voda prije njihova ispuštanja u more. Već i to bi značajno poboljšalo situaciju.

---

---

OBALNI GRADOVI I KANALIZACIJA

- Što se događa kada se crne vode iz broda ispumpaju u prihvatne stanice na kopnu, fiksne ili mobilne. Jer ako oni to ispuste u kanalizacijsku mrežu, sve se opet vrati u more?

- Apsolutno točno. S razlikom da najčešće ti ispusti iz kopnenih kanalizacijskih sustava idu dalje od obale i na veću dubinu, pa time manje utječu na onaj uski pojas obalnoga mora koji koristimo za rekreaciju i gospodarstvo. Ali kumulativno i ukupno onečišćenje mora fekalnim vodama s kopna je neusporedivo veće nego sa svih plovila.​

---

---

​ISPUH KRUZERA

- Kruzeri očigledno nisu krivci za fekalno zagađivanje hrvatskog priobalja, no jesu za zagađivanje mora ispuhom svojih dizelskih motora. Imate li sugestiju kako to riješiti?

- Svaki motor doprinosi onečišćenju zraka, pa tako i brodski motori kruzera, koje god ekološke standarde oni zadovoljavali. Time se nisam posebno bavio, pa nemam konkretnih prijedloga, osim da problem treba sagledati šire i izvan svoga mikro-okruženja. Recimo, treba uzeti u obzir da bi se oni koji se voze brodom, da nisu na brodu, vozili u svome mjestu autom, motorinom, autobusom, avionom itd. A sva ta vožnja doprinosi onečišćenju zraka, samo na drugom mjestu i drugim sredstvima. Mislim da ovakve probleme valja rješavati na globalnoj razini, pa ih tek onda primjenjivati na lokalnoj.

---

---

image

Moje istraživanje jasno definira problem, a rješenja su u rukama države

Tonči Plazibat/Cropix
------
image

Uzorci su uzimani i u uvali Šunj na otoku Lopudu

Žarko Koboević
---

*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Otvorenog mora od travnja 2019. godine

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Žarko Koboević Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Žarko Koboević Žarko Koboević Žarko Koboević Žarko Koboević Žarko Koboević Žarko Koboević
Žarko Koboević

Uzorci iz luke Gruž pokazali su da kruzeri fekalno ne zagađuju more

Tonči Plazibat/Cropix

Dr. Žarko Koboević doktorirao je na istraživanju fekalnog zagađenja mora

Tonči Plazibat/Cropix

Moje istraživanje jasno definira problem, a rješenja su u rukama države

Žarko Koboević

Uzimanja uzorka morske vode s metra dubine u sterilnu bocu

Žarko Koboević

Svaki uzorak dobivao je svoju oznaku

Žarko Koboević

Crvenom bojom označena su mjesta na kojima su uzimani uzorci

Žarko Koboević

Jedna od lokacija za uzorkovanje mora bila je uvala Šunj na otoku Lopudu

Žarko Koboević

Mjesto uzorkovanja u Cavtatu

Žarko Koboević

Uzorci su uzimani i u uvali Šunj na otoku Lopudu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/nauticari-zagaduju-vise-od-kruzera-profesor-iz-dubrovnika-proveo-je-istrazivanje-evo-rezultata-1210135 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dc101284c72be00d87eb9befb3950471ed03e684 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nauti%C4%8Dari+zaga%C4%91uju+vi%C5%A1e+od+kruzera%21+Profesor+iz+Dubrovnika%3A+Brodice%2C+jahte%2C+jedrilice+i+manji+putni%C4%8Dki+brodovi+nose+najve%C4%87i+rizik+za+fekalno+one%C4%8Di%C5%A1%C4%87enje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnauticari-zagaduju-vise-od-kruzera-profesor-iz-dubrovnika-proveo-je-istrazivanje-evo-rezultata-1210135 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnauticari-zagaduju-vise-od-kruzera-profesor-iz-dubrovnika-proveo-je-istrazivanje-evo-rezultata-1210135 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znanstvena analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

znanstvena analizaNautičari zagađuju više od kruzera! Profesor iz Dubrovnika: Brodice, jahte, jedrilice i manji putnički brodovi nose najveći rizik za fekalno onečišćenje

Piše Miomir Štrbac
21. srpnja 2022. - 15:10

U proteklih dvadesetak godina hrvatski Jadran doživio je veliki rast pomorskoga prometa zahvaljujući bumu nautičkog i kruzing turizma.

U priobalju i kanalima, osobito tijekom ljetne sezone, plove brojne brodice, jahte i brodovi za kružna putovanja svih veličina, a na sidrištima u uvalama, marinama i lukama vlada golema gužva.

Takvo povećanje broja plovila i ljudi na njima značajno je povećalo i rizik od onečišćenja mora raznovrsnim tvarima u koje spadaju i crne otpadne vode s plovila.

Ta rastuća ekološka prijetnja bila je i glavna tema doktorske disertacije dr. sc. Žarka Koboevića, profesora na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, obranjene prije tri godine.

Budući da je njegov doktorat temeljen na provedenom istraživanju zagađenja fekalnim bakterijama na 8 tipičnih...

11. svibanj 2024 20:34