stdClass Object ( [id] => 1293727 [title] => Naš kroničar donosi priče o‘Dubrovniku‘, ‘Tijatu‘, ‘Olei‘ i ‘Valunu‘, otpisanim brodovima Jadrolinije [alias] => jadrolinija-obnavlja-flotu-nas-kronicar-donosi-price-o-otpisanim-brodovima-dubrovniku-tijatu-olei-i-valunu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ostvari li se i dio planova, najava i očekivanja, 2023. će sigurno biti jedna od najdinamičnijih godina u povijesti Jadrolinije, brodara koji je lani obilježio 75. obljetnicu osnutka. Vijesti sustižu jedna drugu, teško je to sve pratiti u medijskoj novonormalnosti gdje se tek rijetki bave pomorskim temama, pa tako i Jadrolinijom.

Velika obnova

Što se to u Jadroliniji sada zbiva? Odgovor je zahtjevna zadaća, jer je program obnove flote tako ambiciozan i zahtjevan da se, kako se slikovito izrazio jedan pomorski znalac, u palači Jadran na riječkoj Rivi svjetla ne bi smjela gasiti mjesecima! U svom tom kolopletu brodova koji će otići, koji će doći, koji će se naručiti krenut ćemo od – otpisanih.

Po planu poslovanja Jadrolinija će u 2023. rashodovati brodove Tijat, Olea, Valun i Dubrovnik. Zamijeniti se moraju dva putnička broda starija od 60 godina (Postira, Premuda), pa brzi brodovi stariji od 30 godina (Silba, Novalja, Karolina), a u trećoj, najbrojnijoj, skupini su brodovi koji u budućnosti neće moći udovoljiti novim standardima prijevoza (brzi brod Dora i trajekti Sis, Sv. Juraj, Mate Balota i Lastovo). Sveukupno 14 dobro nam znanih imena!

Na čelu toga konvoja otpisanih plovi feribot Dubrovnik. Nakon toliko tjedana neizvjesnosti, konačno je razriješena osnovna dvojba: hoće li otploviti na još samo jednu, ultimu partencu do rezališta u Aliagi ili ga čeka nova mladost. Poslije pregleda u doku Viktora Lenca u Martinšćici pojavio se bijeli dim: dobri stari Dubrovnik brodit će i dalje, ali daleko na jugu, pod grčkom zastavom i zvučnim imenom Prince.

Rijetka ukazanja

Od svih naših feribota Dubrovnik je u javnosti najmanje poznat. Malo tko je njime putovao, mnogi ga nisu ni vidjeli, premda je na Jadran stigao još 1996. godine. Kupljen je prvotno za dužobalnu prugu s produžetkom do Grčke, te prekojadranske linije Split – Ancona i Dubrovnik – Bari. Izuzmemo li Stari Grad, rijetko bi se drugdje ukazao.

---

image

Dani za sjećanje - Dubrovnik u Splitu 2011. godine

---

Izvorno je to bio irski brod. Pripadao je tamo vodećoj tvrtki British & Irish Steam Packet Co. Ltd. iz Dublina, a pamti se i kao najveći feribot izgrađen u Irskoj. Kao Connacht, brod dug 122 i širok 18,8 metara, porinut je u lipnju 1978. godine u Corku, a namijenjen je bio prugama između irskih i britanskih luka. Mogao je ukrcati 326 automobila i 960 putnika, a kada je u veljači 1979. krenuo na prvu plovidbu između Corka i Swansea učinio je to impresivno: brzinom od 20 čvorova koju su mu davala četiri stroja od ukupno 13.240 kilovata! U ljeto 1986. brod kupuju Francuzi, te ga šalju na uređenje u poznato njemačko brodogradilište Meyer Werft. U prosincu se vraća u novome sjaju, s imenom Duchesse Anne. Sljedećih osam godina plovi između Saint Maloa, te britanskih i irskih luka, da bi ga 1996. kupila Jadrolinija.

Kašnjenje pomoći

Ploveći, što bi se pjesnički kazalo lontano dagli occhi, lontano dal cuore, Dubrovnik je na Jadranu proveo punih četvrt stoljeća. I onda je došla 2022.! Jadrolinija odlučuje prodati brod kojemu istječu svjedodžbe, te 4. listopada raspisuje natječaj s rokom od samo 20 dana, uz cijenu od 2.850.000 eura. Kako ponuda nije bilo, slijedi novi natječaj koji istječe 28. ožujka 2023., kada prestaje i valjanost svjedodžbi.

Već tada kreću nagađanja i spekulacije. Kakvo je stanje Dubrovnika, ima li na brodu azbesta, hoće li na koncu morati u rezalište ili će ga ipak netko kupiti, spominju se i Grci i Crnogorci... Za to vrijeme plovi iz Splita za Anconu, a onda na pruzi Split-Vis. Iz Splita je zauvijek otplovio 26. ožujka 2023. Iz Grčke su stizale vijesti da obitelj Akroumanis želi kupiti Dubrovnika za svoju tvrtku A-Ships, a za održavanje pruge Brindisi-Krf-Igoumenitsa. Na kraju se pokazalo da je u moru nagađanja to jedino bilo točno.

No, znalci upozoravaju da je odlaskom Dubrovnika nastao veliki problem na međunarodnim linijama. Prema objavljenome plovidbenome redu Jadrolinije u 2023. će se održavati linije Zadar-Ancona, Ancona-Split, Split-Bari i Bari-Dubrovnik. I na svima će ploviti Marko Polo! Drugi feribot za međunarodne linije, kojega Jadrolinija kani kupiti, trebao bi stići na samome kraju 2023., prekasno da pomogne Marku Polu kojemu je točno 50 godina.

Nedoumica nije trebalo biti oko brodova koji će biti u brazdi Dubrovnika na putu bez povratka. A već ih itekako ima! Jadrolinija je trebala povući iz plovidbe veteranski par: klasični putnički brod Tijat i brzi dvotrupac Olea. Njihovo je stanje takvo da se s odlukom nije moglo više čekati. Objavljene pojedinosti o ozbiljnim nevoljama tih brodova potiču pitanja zašto se to nije učinilo mnogo prije.

Izvorno hrvatski

Moglo se čuti da će Tijata na liniji Šibenik-Zlarin-Prvić-Vodice zamijeniti brod Premuda, čiju bi prugu Mali Lošinj-Unije-Srakane-Susak preuzeo novi brod kupljen u Grčkoj. No pokazalo se da će on stići tek na jesen, pa cijelu sezonu u plovidbi po Kvarneru ostaje stara Premuda, i sama na popisu otpisanih, no pomagat će joj trajekt Sv. Juraj.

---

image

Tijat u Šibeniku – hoće li ga spasiti peticija?

---

I dok za Oleom nitko neće žaliti, za mnogo starijim Tijatom svakako hoće. Čim je potvrđeno da odlazi, pokrenuto je na internetu potpisivanje peticije kojom se traži da se brod uvrsti u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i tako spasi od rezališta. Nakon slične inicijative, već se krajem 2018. činilo izvjesnim da će se bijeli brodić naći u Registru, ali se ništa nije dogodilo.

Jedno je sigurno: Tijat je jedini putnički brod hrvatske gradnje sačuvan na Jadranu u izvornome obliku. Pokazuje to i fotografija što ju je nedavno snimio šibenski čovik od mora Milko Kronja, a na kojoj zahvaljujemo. O Tijatu smo mnogo pisali, pa samo podsjetimo da je to bio jedan od tri broda za lokalne pruge izgrađena u Splitu 1955. godine. Ti mali, no vrlo skladni i iznimno čvrsti brodovi, dugi 27.6 i široki sedam metara, s originalnim švicarskim strojevima Sulzer, stvarani su uistinu udarnički. Ohrid je zaplovio u svibnju, Karlovac u lipnju, a Valjevo u srpnju 1955. godine. Na početku Domovinskoga rata pomorci Jadrolinije su s malo boje Ohrid nakratko pretvorili u Hrid, a Valjevo u Val. I dok je Valjevo odmah 1991. postalo Ozalj, Ohridu je tek u rujnu 1997. ime promijenjeno u Tijat.

Brza starica

A Olea? Starica među brzim brodovima izgrađena je 1981. u brodogradilištu Westermoen Hydrofoil u norveškome Mandalu kao dio velike flote vrlo sličnih brzih brodova tipa Westamaran. Izvorni su joj vlasnici bili Španjolci, a Riječani su je kupili 1994. u Francuskoj. Olea je gotovo 30 godina plovila u zadarskome okružju, posljednjih godinama na linijama iz Zadra za Bribinj, Božavu, Zverinac, Sestrunj i Rivanj, te Iž i Ravu. Teško da ima koji zadarski bodul koji njome nije putovao!

---

image

Olea u Zadru – u dobrim danima snimio je Marinko Radulić

---

Među brodovima koji bi, po planovima Jadrolinije, trebali tijekom 2023. otići u rashod, čitaj rezalište, je i trajekt Valun. Sjajan brod, koji je u Jadran doplovio preko sedam mora, sve iz Japana, bio je i ostao neobični svat na kojega se otočani nisu naviknuli ni nakon četvrt stoljeća. U punoj brzini pred Splitom ga je, još u srpnju 2008. godine, snimio Igor Brboleža. O Valunu će biti mnogo više riječi kad mu dođe vrijeme za ultimu partencu.

S odlazak okrenimo se dolascima. Toliko spominjana prinova Jadrolinije na pruzi Mali Lošinj-Unije-Srakane-Susak očekivala se s velikom znatiželjom, no umjesto u proljeće tamo će tek nekako s jeseni. Po svim podatcima o tome brodu moglo bi se reći da je Jadrolinija imala sreću što su se njegovi vlasnici javili na natječaj za kupnju. Brod, čije novo ime u Rijeci još nije obznanjeno, star je 19 godina, dug je 46.9 i širok 9 metara, a najvećom brzinom od 14.5 čvorova pokreću ga dva dizelska motora Caterpillar od ukupno 1268 kilovata.

---

image

Valun je stigao preko sedam mora

---

Brod restoran

Pod imenom Lady Gio trup broda izgrađen je 2004. godine u turskome Eregliju, a na opremanje je otegljen u talijansku Marina di Carraru, u poznato brodogradilište Apuania. Kao brod restoran bio je na vezu u Cataniji, a služio je i za ljetne izlete sve do 2013. kad je otplovio u Veneciju. Tamo je postao vrlo popularan brod za razgledanje grada, ali i gastronomske prigode, Zapazili su ga poduzetnici s Malte i 2019. kupili za isti posao u Valletti. No, njihove je planove potopila pandemija korone.

S mrtvoga veza spasili su ga Grci, tvrtka Star Gem Maritime Co. iz Pireja. Pod imenom Panagia Evaggelistria preuređen je u klasični putnički brod, ali s rampom za ukrcaj tereta na krmi. Upravo ono što treba Jadroliniji na Kvarneru! Sada plovi u Dodekaneskom otočju u Egejskome moru, na prugama između otoka Nisirosa, Kosa i Tilosa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jadrolinija obnavlja flotu: naš kroničar donosi priče o otpisanim brodovima - ‘Dubrovniku‘, ‘Tijatu‘, ‘Olei‘ i ‘Valunu‘ OSTVARI LI SE I DIO PLANOVA, NAJAVA I OČEKIVANJA, 2023. ĆE BITI JEDNA OD NAJDINAMIČNIJIH GODINA U POVIJESTI JADROLINIJE, BRODARA KOJI JE LANI PROSLAVIO 75. ROĐENDAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A sad adio... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Jadrolinija obnavlja flotu: naš kroničar donosi priče o otpisanim brodovima - ‘Dubrovniku‘, ‘Tijatu‘, ‘Olei‘ i ‘Valunu‘ OSTVARI LI SE I DIO PLANOVA, NAJAVA I OČEKIVANJA, 2023. ĆE BITI JEDNA OD NAJDINAMIČNIJIH GODINA U POVIJESTI JADROLINIJE, BRODARA KOJI JE LANI PROSLAVIO 75. ROĐENDAN A sad adio... 2 0 8518 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-22 16:34:27 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-28 08:06:41 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-05-28 08:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 90 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => OSTVARI LI SE I DIO PLANOVA, NAJAVA I OČEKIVANJA, 2023. ĆE BITI JEDNA OD NAJDINAMIČNIJIH GODINA U POVIJESTI JADROLINIJE, BRODARA KOJI JE LANI PROSLAVIO 75. ROĐENDAN [metadata] => robots= author= title=Jadrolinija obnavlja flotu: naš kroničar donosi priče o otpisanim brodovima - 'Dubrovniku', 'Tijatu', 'Olei' i 'Valunu' [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, Jadrolinija, otpisani brodovi, Tijat, Valun, Dubrovnik, Olea [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/22\/24987337.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/22\/24749266.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/22\/24749267.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/22\/24749268.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/22\/24749269.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/22\/24749270.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/22\/24749271.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a, Cropix\/Arhiva","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Valun<\/em> <\/em>je stigao preko sedam mora<\/p>","

Dani za sje\u0107anje - Dubrovnik<\/em> <\/em>u Splitu 2011. godine<\/p>","

I Mate Balota<\/em> <\/em>na kraju je puta<\/p>","

Olea<\/em> <\/em>u Zadru \u2013 u dobrim danima snimio je Marinko Raduli\u0107<\/p>","

Panagia Evaggelistria<\/em>\u00a0zaplovit \u0107e Kvarnerom<\/p>","

Tijat<\/em> <\/em>u \u0160ibeniku \u2013 ho\u0107e li ga spasiti peticija?<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1401x885","hd_24987337_1920.jpg":"1920x1080","k_24987337_1280.jpg":"1280x1280","k_24987337_1024.jpg":"1024x1024","k_24987337_640.jpg":"640x640","k_24987337_480.jpg":"480x480","k_24987337_340.jpg":"340x340","k_24987337_220.jpg":"220x220","o_24987337_1280.jpg":"1280x808","o_24987337_1024.jpg":"1024x646","o_24987337_640.jpg":"640x404","o_24987337_480.jpg":"480x303","o_24987337_340.jpg":"340x214","o_24987337_220.jpg":"220x138","h_24987337_1280.jpg":"1280x854","h_24987337_1024.jpg":"1024x683","h_24987337_640.jpg":"640x427","h_24987337_480.jpg":"480x320","h_24987337_340.jpg":"340x227","h_24987337_220.jpg":"220x147","pp_24987337_1280.jpg":"1280x1628","pp_24987337_1024.jpg":"1024x1303","pp_24987337_640.jpg":"640x814","pp_24987337_480.jpg":"480x611","pp_24987337_340.jpg":"340x432","pp_24987337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1182x742","hd_24749266_1920.jpg":"1920x1080","k_24749266_1280.jpg":"1280x1280","k_24749266_1024.jpg":"1024x1024","k_24749266_640.jpg":"640x640","k_24749266_480.jpg":"480x480","k_24749266_340.jpg":"340x340","k_24749266_220.jpg":"220x220","o_24749266_1280.jpg":"1280x803","o_24749266_1024.jpg":"1024x642","o_24749266_640.jpg":"640x401","o_24749266_480.jpg":"480x301","o_24749266_340.jpg":"340x213","o_24749266_220.jpg":"220x138","h_24749266_1280.jpg":"1280x854","h_24749266_1024.jpg":"1024x683","h_24749266_640.jpg":"640x427","h_24749266_480.jpg":"480x320","h_24749266_340.jpg":"340x227","h_24749266_220.jpg":"220x147","pp_24749266_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749266_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749266_640.jpg":"640x814","pp_24749266_480.jpg":"480x611","pp_24749266_340.jpg":"340x432","pp_24749266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1408","hd_24749267_1920.jpg":"1920x1080","k_24749267_1280.jpg":"1280x1280","k_24749267_1024.jpg":"1024x1024","k_24749267_640.jpg":"640x640","k_24749267_480.jpg":"480x480","k_24749267_340.jpg":"340x340","k_24749267_220.jpg":"220x220","o_24749267_1280.jpg":"1280x938","o_24749267_1024.jpg":"1024x750","o_24749267_640.jpg":"640x469","o_24749267_480.jpg":"480x352","o_24749267_340.jpg":"340x249","o_24749267_220.jpg":"220x161","h_24749267_1280.jpg":"1280x854","h_24749267_1024.jpg":"1024x683","h_24749267_640.jpg":"640x427","h_24749267_480.jpg":"480x320","h_24749267_340.jpg":"340x227","h_24749267_220.jpg":"220x147","pp_24749267_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749267_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749267_640.jpg":"640x814","pp_24749267_480.jpg":"480x611","pp_24749267_340.jpg":"340x432","pp_24749267_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24749268_1920.jpg":"1920x1080","k_24749268_1280.jpg":"1280x1280","k_24749268_1024.jpg":"1024x1024","k_24749268_640.jpg":"640x640","k_24749268_480.jpg":"480x480","k_24749268_340.jpg":"340x340","k_24749268_220.jpg":"220x220","o_24749268_1280.jpg":"1280x719","o_24749268_1024.jpg":"1024x575","o_24749268_640.jpg":"640x359","o_24749268_480.jpg":"480x269","o_24749268_340.jpg":"340x191","o_24749268_220.jpg":"220x123","h_24749268_1280.jpg":"1280x854","h_24749268_1024.jpg":"1024x683","h_24749268_640.jpg":"640x427","h_24749268_480.jpg":"480x320","h_24749268_340.jpg":"340x227","h_24749268_220.jpg":"220x147","pp_24749268_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749268_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749268_640.jpg":"640x814","pp_24749268_480.jpg":"480x611","pp_24749268_340.jpg":"340x432","pp_24749268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_24749269_1920.jpg":"1920x1080","k_24749269_1280.jpg":"1280x1280","k_24749269_1024.jpg":"1024x1024","k_24749269_640.jpg":"640x640","k_24749269_480.jpg":"480x480","k_24749269_340.jpg":"340x340","k_24749269_220.jpg":"220x220","o_24749269_1280.jpg":"1280x960","o_24749269_1024.jpg":"1024x768","o_24749269_640.jpg":"640x480","o_24749269_480.jpg":"480x360","o_24749269_340.jpg":"340x255","o_24749269_220.jpg":"220x165","h_24749269_1280.jpg":"1280x854","h_24749269_1024.jpg":"1024x683","h_24749269_640.jpg":"640x427","h_24749269_480.jpg":"480x320","h_24749269_340.jpg":"340x227","h_24749269_220.jpg":"220x147","pp_24749269_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749269_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749269_640.jpg":"640x814","pp_24749269_480.jpg":"480x611","pp_24749269_340.jpg":"340x432","pp_24749269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1181","hd_24749270_1920.jpg":"1920x1080","k_24749270_1280.jpg":"1280x1280","k_24749270_1024.jpg":"1024x1024","k_24749270_640.jpg":"640x640","k_24749270_480.jpg":"480x480","k_24749270_340.jpg":"340x340","k_24749270_220.jpg":"220x220","o_24749270_1280.jpg":"1280x787","o_24749270_1024.jpg":"1024x629","o_24749270_640.jpg":"640x393","o_24749270_480.jpg":"480x295","o_24749270_340.jpg":"340x209","o_24749270_220.jpg":"220x135","h_24749270_1280.jpg":"1280x854","h_24749270_1024.jpg":"1024x683","h_24749270_640.jpg":"640x427","h_24749270_480.jpg":"480x320","h_24749270_340.jpg":"340x227","h_24749270_220.jpg":"220x147","pp_24749270_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749270_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749270_640.jpg":"640x814","pp_24749270_480.jpg":"480x611","pp_24749270_340.jpg":"340x432","pp_24749270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1156","hd_24749271_1920.jpg":"1920x1080","k_24749271_1280.jpg":"1280x1280","k_24749271_1024.jpg":"1024x1024","k_24749271_640.jpg":"640x640","k_24749271_480.jpg":"480x480","k_24749271_340.jpg":"340x340","k_24749271_220.jpg":"220x220","o_24749271_1280.jpg":"1280x770","o_24749271_1024.jpg":"1024x616","o_24749271_640.jpg":"640x385","o_24749271_480.jpg":"480x289","o_24749271_340.jpg":"340x204","o_24749271_220.jpg":"220x132","h_24749271_1280.jpg":"1280x854","h_24749271_1024.jpg":"1024x683","h_24749271_640.jpg":"640x427","h_24749271_480.jpg":"480x320","h_24749271_340.jpg":"340x227","h_24749271_220.jpg":"220x147","pp_24749271_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749271_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749271_640.jpg":"640x814","pp_24749271_480.jpg":"480x611","pp_24749271_340.jpg":"340x432","pp_24749271_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15552940 Threads: 2 Questions: 3210461750 Slow queries: 7239487 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236169357 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/jadrolinija-obnavlja-flotu-nas-kronicar-donosi-price-o-otpisanim-brodovima-dubrovniku-tijatu-olei-i-valunu-1293727 [printLink] => /om/nautika/jadrolinija-obnavlja-flotu-nas-kronicar-donosi-price-o-otpisanim-brodovima-dubrovniku-tijatu-olei-i-valunu-1293727?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 471777 [name] => Jadrolinija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadrolinija [link] => /tag/jadrolinija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 717848 [name] => otpisani brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-28 10:02:35 [main_article_id] => 0 [alias] => otpisani-brodovi [link] => /tag/otpisani-brodovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 368236 [name] => tijat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tijat [link] => /tag/tijat ) [5] => stdClass Object ( [id] => 335199 [name] => Valun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => valun [link] => /tag/valun ) [6] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [7] => stdClass Object ( [id] => 717849 [name] => Olea [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-28 10:02:35 [main_article_id] => 0 [alias] => olea [link] => /tag/olea ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jadrolinija obnavlja flotu: naš kroničar donosi priče o otpisanim brodovima - ‘Dubrovniku‘, ‘Tijatu‘, ‘Olei‘ i ‘Valunu‘ OSTVARI LI SE I DIO PLANOVA, NAJAVA I OČEKIVANJA, 2023. ĆE BITI JEDNA OD NAJDINAMIČNIJIH GODINA U POVIJESTI JADROLINIJE, BRODARA KOJI JE LANI PROSLAVIO 75. ROĐENDAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A sad adio... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naš kroničar donosi priče o‘Dubrovniku‘, ‘Tijatu‘, ‘Olei‘ i ‘Valunu‘, otpisanim brodovima Jadrolinije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24987337.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni arhiv Marijana Žuvića, Cropix/Arhiva [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24987337.jpg [title] => Privatni arhiv Marijana Žuvića, Cropix/Arhiva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24749266.jpg [title] =>

Valun je stigao preko sedam mora

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24749267.jpg [title] =>

Dani za sjećanje - Dubrovnik u Splitu 2011. godine

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24749268.jpg [title] =>

I Mate Balota na kraju je puta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24749269.jpg [title] =>

Olea u Zadru – u dobrim danima snimio je Marinko Radulić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24749270.jpg [title] =>

Panagia Evaggelistria zaplovit će Kvarnerom

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/22/24749271.jpg [title] =>

Tijat u Šibeniku – hoće li ga spasiti peticija?

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ostvari li se i dio planova, najava i očekivanja, 2023. će sigurno biti jedna od najdinamičnijih godina u povijesti Jadrolinije, brodara koji je lani obilježio 75. obljetnicu osnutka. Vijesti sustižu jedna drugu, teško je to sve pratiti u medijskoj novonormalnosti gdje se tek rijetki bave pomorskim temama, pa tako i Jadrolinijom.

Velika obnova

Što se to u Jadroliniji sada zbiva? Odgovor je zahtjevna zadaća, jer je program obnove flote tako ambiciozan i zahtjevan da se, kako se slikovito izrazio jedan pomorski znalac, u palači Jadran na riječkoj Rivi svjetla ne bi smjela gasiti mjesecima! U svom tom kolopletu brodova koji će otići, koji će doći, koji će se naručiti krenut ćemo od – otpisanih.

Po planu poslovanja Jadrolinija će u 2023. rashodovati brodove Tijat, Olea, Valun i Dubrovnik. Zamijeniti se moraju dva putnička broda starija od 60 godina (Postira, Premuda), pa brzi brodovi stariji od 30 godina (Silba, Novalja, Karolina), a u trećoj, najbrojnijoj, skupini su brodovi koji u budućnosti neće moći udovoljiti novim standardima prijevoza (brzi brod Dora i trajekti Sis, Sv. Juraj, Mate Balota i Lastovo). Sveukupno 14 dobro nam znanih imena!

Na čelu toga konvoja otpisanih plovi feribot Dubrovnik. Nakon toliko tjedana neizvjesnosti, konačno je razriješena osnovna dvojba: hoće li otploviti na još samo jednu, ultimu partencu do rezališta u Aliagi ili ga čeka nova mladost. Poslije pregleda u doku Viktora Lenca u Martinšćici pojavio se bijeli dim: dobri stari Dubrovnik brodit će i dalje, ali daleko na jugu, pod grčkom zastavom i zvučnim imenom Prince.

Rijetka ukazanja

Od svih naših feribota Dubrovnik je u javnosti najmanje poznat. Malo tko je njime putovao, mnogi ga nisu ni vidjeli, premda je na Jadran stigao još 1996. godine. Kupljen je prvotno za dužobalnu prugu s produžetkom do Grčke, te prekojadranske linije Split – Ancona i Dubrovnik – Bari. Izuzmemo li Stari Grad, rijetko bi se drugdje ukazao.

---

image

Dani za sjećanje - Dubrovnik u Splitu 2011. godine

---

Izvorno je to bio irski brod. Pripadao je tamo vodećoj tvrtki British & Irish Steam Packet Co. Ltd. iz Dublina, a pamti se i kao najveći feribot izgrađen u Irskoj. Kao Connacht, brod dug 122 i širok 18,8 metara, porinut je u lipnju 1978. godine u Corku, a namijenjen je bio prugama između irskih i britanskih luka. Mogao je ukrcati 326 automobila i 960 putnika, a kada je u veljači 1979. krenuo na prvu plovidbu između Corka i Swansea učinio je to impresivno: brzinom od 20 čvorova koju su mu davala četiri stroja od ukupno 13.240 kilovata! U ljeto 1986. brod kupuju Francuzi, te ga šalju na uređenje u poznato njemačko brodogradilište Meyer Werft. U prosincu se vraća u novome sjaju, s imenom Duchesse Anne. Sljedećih osam godina plovi između Saint Maloa, te britanskih i irskih luka, da bi ga 1996. kupila Jadrolinija.

Kašnjenje pomoći

Ploveći, što bi se pjesnički kazalo lontano dagli occhi, lontano dal cuore, Dubrovnik je na Jadranu proveo punih četvrt stoljeća. I onda je došla 2022.! Jadrolinija odlučuje prodati brod kojemu istječu svjedodžbe, te 4. listopada raspisuje natječaj s rokom od samo 20 dana, uz cijenu od 2.850.000 eura. Kako ponuda nije bilo, slijedi novi natječaj koji istječe 28. ožujka 2023., kada prestaje i valjanost svjedodžbi.

Već tada kreću nagađanja i spekulacije. Kakvo je stanje Dubrovnika, ima li na brodu azbesta, hoće li na koncu morati u rezalište ili će ga ipak netko kupiti, spominju se i Grci i Crnogorci... Za to vrijeme plovi iz Splita za Anconu, a onda na pruzi Split-Vis. Iz Splita je zauvijek otplovio 26. ožujka 2023. Iz Grčke su stizale vijesti da obitelj Akroumanis želi kupiti Dubrovnika za svoju tvrtku A-Ships, a za održavanje pruge Brindisi-Krf-Igoumenitsa. Na kraju se pokazalo da je u moru nagađanja to jedino bilo točno.

No, znalci upozoravaju da je odlaskom Dubrovnika nastao veliki problem na međunarodnim linijama. Prema objavljenome plovidbenome redu Jadrolinije u 2023. će se održavati linije Zadar-Ancona, Ancona-Split, Split-Bari i Bari-Dubrovnik. I na svima će ploviti Marko Polo! Drugi feribot za međunarodne linije, kojega Jadrolinija kani kupiti, trebao bi stići na samome kraju 2023., prekasno da pomogne Marku Polu kojemu je točno 50 godina.

Nedoumica nije trebalo biti oko brodova koji će biti u brazdi Dubrovnika na putu bez povratka. A već ih itekako ima! Jadrolinija je trebala povući iz plovidbe veteranski par: klasični putnički brod Tijat i brzi dvotrupac Olea. Njihovo je stanje takvo da se s odlukom nije moglo više čekati. Objavljene pojedinosti o ozbiljnim nevoljama tih brodova potiču pitanja zašto se to nije učinilo mnogo prije.

Izvorno hrvatski

Moglo se čuti da će Tijata na liniji Šibenik-Zlarin-Prvić-Vodice zamijeniti brod Premuda, čiju bi prugu Mali Lošinj-Unije-Srakane-Susak preuzeo novi brod kupljen u Grčkoj. No pokazalo se da će on stići tek na jesen, pa cijelu sezonu u plovidbi po Kvarneru ostaje stara Premuda, i sama na popisu otpisanih, no pomagat će joj trajekt Sv. Juraj.

---

image

Tijat u Šibeniku – hoće li ga spasiti peticija?

---

I dok za Oleom nitko neće žaliti, za mnogo starijim Tijatom svakako hoće. Čim je potvrđeno da odlazi, pokrenuto je na internetu potpisivanje peticije kojom se traži da se brod uvrsti u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i tako spasi od rezališta. Nakon slične inicijative, već se krajem 2018. činilo izvjesnim da će se bijeli brodić naći u Registru, ali se ništa nije dogodilo.

Jedno je sigurno: Tijat je jedini putnički brod hrvatske gradnje sačuvan na Jadranu u izvornome obliku. Pokazuje to i fotografija što ju je nedavno snimio šibenski čovik od mora Milko Kronja, a na kojoj zahvaljujemo. O Tijatu smo mnogo pisali, pa samo podsjetimo da je to bio jedan od tri broda za lokalne pruge izgrađena u Splitu 1955. godine. Ti mali, no vrlo skladni i iznimno čvrsti brodovi, dugi 27.6 i široki sedam metara, s originalnim švicarskim strojevima Sulzer, stvarani su uistinu udarnički. Ohrid je zaplovio u svibnju, Karlovac u lipnju, a Valjevo u srpnju 1955. godine. Na početku Domovinskoga rata pomorci Jadrolinije su s malo boje Ohrid nakratko pretvorili u Hrid, a Valjevo u Val. I dok je Valjevo odmah 1991. postalo Ozalj, Ohridu je tek u rujnu 1997. ime promijenjeno u Tijat.

Brza starica

A Olea? Starica među brzim brodovima izgrađena je 1981. u brodogradilištu Westermoen Hydrofoil u norveškome Mandalu kao dio velike flote vrlo sličnih brzih brodova tipa Westamaran. Izvorni su joj vlasnici bili Španjolci, a Riječani su je kupili 1994. u Francuskoj. Olea je gotovo 30 godina plovila u zadarskome okružju, posljednjih godinama na linijama iz Zadra za Bribinj, Božavu, Zverinac, Sestrunj i Rivanj, te Iž i Ravu. Teško da ima koji zadarski bodul koji njome nije putovao!

---

image

Olea u Zadru – u dobrim danima snimio je Marinko Radulić

---

Među brodovima koji bi, po planovima Jadrolinije, trebali tijekom 2023. otići u rashod, čitaj rezalište, je i trajekt Valun. Sjajan brod, koji je u Jadran doplovio preko sedam mora, sve iz Japana, bio je i ostao neobični svat na kojega se otočani nisu naviknuli ni nakon četvrt stoljeća. U punoj brzini pred Splitom ga je, još u srpnju 2008. godine, snimio Igor Brboleža. O Valunu će biti mnogo više riječi kad mu dođe vrijeme za ultimu partencu.

S odlazak okrenimo se dolascima. Toliko spominjana prinova Jadrolinije na pruzi Mali Lošinj-Unije-Srakane-Susak očekivala se s velikom znatiželjom, no umjesto u proljeće tamo će tek nekako s jeseni. Po svim podatcima o tome brodu moglo bi se reći da je Jadrolinija imala sreću što su se njegovi vlasnici javili na natječaj za kupnju. Brod, čije novo ime u Rijeci još nije obznanjeno, star je 19 godina, dug je 46.9 i širok 9 metara, a najvećom brzinom od 14.5 čvorova pokreću ga dva dizelska motora Caterpillar od ukupno 1268 kilovata.

---

image

Valun je stigao preko sedam mora

---

Brod restoran

Pod imenom Lady Gio trup broda izgrađen je 2004. godine u turskome Eregliju, a na opremanje je otegljen u talijansku Marina di Carraru, u poznato brodogradilište Apuania. Kao brod restoran bio je na vezu u Cataniji, a služio je i za ljetne izlete sve do 2013. kad je otplovio u Veneciju. Tamo je postao vrlo popularan brod za razgledanje grada, ali i gastronomske prigode, Zapazili su ga poduzetnici s Malte i 2019. kupili za isti posao u Valletti. No, njihove je planove potopila pandemija korone.

S mrtvoga veza spasili su ga Grci, tvrtka Star Gem Maritime Co. iz Pireja. Pod imenom Panagia Evaggelistria preuređen je u klasični putnički brod, ali s rampom za ukrcaj tereta na krmi. Upravo ono što treba Jadroliniji na Kvarneru! Sada plovi u Dodekaneskom otočju u Egejskome moru, na prugama između otoka Nisirosa, Kosa i Tilosa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni arhiv Marijana Žuvića, Cropix/Arhiva

Valun je stigao preko sedam mora


Dani za sjećanje - Dubrovnik u Splitu 2011. godine


I Mate Balota na kraju je puta


Olea u Zadru – u dobrim danima snimio je Marinko Radulić


Panagia Evaggelistria zaplovit će Kvarnerom


Tijat u Šibeniku – hoće li ga spasiti peticija?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/jadrolinija-obnavlja-flotu-nas-kronicar-donosi-price-o-otpisanim-brodovima-dubrovniku-tijatu-olei-i-valunu-1293727 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c1e81066e8341e735857d46f27942d594254c4e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1+kroni%C4%8Dar+donosi+pri%C4%8De+o%E2%80%98Dubrovniku%E2%80%98%2C+%E2%80%98Tijatu%E2%80%98%2C+%E2%80%98Olei%E2%80%98+i+%E2%80%98Valunu%E2%80%98%2C+otpisanim+brodovima+Jadrolinije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fjadrolinija-obnavlja-flotu-nas-kronicar-donosi-price-o-otpisanim-brodovima-dubrovniku-tijatu-olei-i-valunu-1293727 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fjadrolinija-obnavlja-flotu-nas-kronicar-donosi-price-o-otpisanim-brodovima-dubrovniku-tijatu-olei-i-valunu-1293727 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jadrolinija obnavlja flotu: naš kroničar donosi priče o otpisanim brodovima - ‘Dubrovniku‘, ‘Tijatu‘, ‘Olei‘ i ‘Valunu‘ OSTVARI LI SE I DIO PLANOVA, NAJAVA I OČEKIVANJA, 2023. ĆE BITI JEDNA OD NAJDINAMIČNIJIH GODINA U POVIJESTI JADROLINIJE, BRODARA KOJI JE LANI PROSLAVIO 75. ROĐENDAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A sad adio... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

A sad adio...Naš kroničar donosi priče o‘Dubrovniku‘, ‘Tijatu‘, ‘Olei‘ i ‘Valunu‘, otpisanim brodovima Jadrolinije

Piše MARIJAN ŽUVIĆ
28. svibnja 2023. - 10:02

Ostvari li se i dio planova, najava i očekivanja, 2023. će sigurno biti jedna od najdinamičnijih godina u povijesti Jadrolinije, brodara koji je lani obilježio 75. obljetnicu osnutka. Vijesti sustižu jedna drugu, teško je to sve pratiti u medijskoj novonormalnosti gdje se tek rijetki bave pomorskim temama, pa tako i Jadrolinijom.

Velika obnova

Što se to u Jadroliniji sada zbiva? Odgovor je zahtjevna zadaća, jer je program obnove flote tako ambiciozan i zahtjevan da se, kako se slikovito izrazio jedan pomorski znalac, u palači Jadran na riječkoj Rivi svjetla ne bi smjela gasiti mjesecima! U svom tom kolopletu brodova koji će otići, koji će doći, koji će se naručiti krenut ćemo od – otpisanih.

Po planu poslovanja Jadrolinija će u 2023. rashodovati brodove Tijat, Olea, Valu...

19. svibanj 2024 11:26