StoryEditorOCM
Promo arhivMSC Seaside

MSC Cruises slavi drugi novi brod u šest mjeseci uz najavu dodatnih novih brodova

Piše PROMO
30. studenog 2017. - 12:11

Jučer je u brodogradilištu Fincantieri (Monfalcone, Italija) MSC Cruises službeno preuzeo novu perjanicu MSC Seaside. To je drugi novi brod koji se pridružio floti u 2017. godini.

Povodom svečanosti preuzimanja, MSC Cruises i Fincantieri također su potpisali narudžbe za izgradnju dva Seaside EVO broda, daljnju evoluciju klase Seaside. Uz ova dva dodatna broda, investicijski plan kompanije sad obuhvaća ukupno 12 novih brodova koji bi se trebali izgraditi do 2026. godine uz ukupnu investiciju od 10,5 milijardi eura. Svečanosti preuzimanja prisustvovao je i Sergio Mattarella, predsjednik Republike Italije, Graziano Delrio, talijanski ministar infrastrukture i prijevoza te ostali uzvanici i predstavnici vlasti.

Izvršni predsjednik MSC Cruises-a, Pierfrancesco Vago, izjavio je: „Isporuka broda MSC Seaside označava još jednu prekretnicu u povijesti i budućnosti naše kompanije, ali je ujedno i ključni trenutak za čitavu industriju. To je prvi brod petog prototipa koji će turističkoj industriji donijeti potpuno inovativan proizvod.

S dva nova broda koja su se pridružila floti u posljednjih šest mjeseci te uz dodatak dva Seaside EVO broda našem investicijskom planu, sada smo u još boljem položaju da proširimo naš globalni trag. Očekujemo dostavu barem jednog novog broda svake godine do 2026., a njih ukupno šest će zaploviti između 2017. i 2020. godine.“

S lijeva na desno: Pier Paolo Scala, zapovjednik MSC Seaside; Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik, MSC Cruises; Sergio Mattarella, predsjednik Republike Italije; Roberto Olivari, direktor brodogradilišta Monfalcone, Fincantieri; Graziano Delrio, talijanski ministar infrastrukture i prijevoza; Gianluigi Aponte, predsjednik MSC grupe

Prema novom sporazumu između MSC Cruisesa i Fincantierija, originalni upis u knjigu narudžbi trećeg broda klase Seaside s dostavom u 2021. godini zamijenjen je odlukom o gradnji prvog od dva Seaside EVO broda. Drugi brod će biti dostavljen 2023. godine.

Seaside EVO bit će još većih dimenzija, gostima će ponuditi više kabina, veći MSC Yacht Club, a moći će ugostiti 5.646 putnika. U isto vrijeme, brodovi će biti opremljeni s najmodernijom tehnologijom zaštite okoliša uključujući EGC (Exhaust Gas Cleaning) tehnologiju koja zadovoljava najstrože pravilnike o ispušnim tvarima u lukama i područjima plovidbe; najmoderniji sustav upravljanja i recikliranja otpada; napredni sustav pročišćavanja voda koji udovoljava najvišim standardima ove industrije, ali i nadmašuje propisane standarde; tu je još i napredni sustav očuvanja energije i topline.

U svim područjima broda postavit će se štedljivi uređaji najnovije generacije te LED rasvjeta. Brodovi će također biti opremljeni SRC (Selective Catalytic Reduction) sustavom, naprednim sustavom kontrole emisije koji značajno smanjuje količinu dušikovog oksida (NOx) i reducira ga na bezopasni dušik (N2) i vodu.

Tijekom jučerašnje svečanosti odala se počast stoljetnoj pomorskoj tradiciji: Roberto Olivari, direktor brodogradilišta Fincantieri, predao je zapovjedniku broda MSC Seaside, Pieru Paolu Scali, ampulu koja sadrži vodu koja je prva dotaknula trup u trenutku porinuća ranije ove godine. MSC Seaside danas se nalazi u Trstu na svečanom predstavljanju, a zatim će zaploviti do Miamija u kojem će 21.12. biti održana svečanost imenovanja, a koji će ujedno biti njegova matična luka.


MSC Seaside prvi je brod klase Seaside i predstavlja potpuno novi prototip te je sa zapremninom od 153.516 BT i kapacitetom od 5.119 putnika druga novogradnja koja pripada novoj generaciji mega brodova za krstarenja u floti MSC Cruisesa te prvi koji je isporučio Fincantieri. Sestrinski brod, MSC Seaview, floti će se pridružiti u 6. mjesecu 2018. godine te otvoriti svoju ljetnu sezonu u Mediteranu.

Na današnjoj svečanosti, g. Vago je otkrio da će svečano krštenje za MSC Seaview biti održano u Civitavecchiji, Italija, 2.6.2018.

NAPOMENA
Karakteristike MSC Seaside
Dužina/širina/visina: 323.3m/41m/72m
Bruto tonaža: 153,516 BT
Gosti: 5,119
Posada: 1,413
Maksimalna brzina: 21.3 čvora
14. brod flote MSC Cruisesa od osnivanja kompanije 2003. godine
Prvi brod klase Seaside
Sestrinski brod: MSC Seaview
Izgrađen u brodogradilištu Fincantieri (Monfalcone)
Datum isporuke: 29. studeni 2017.
Svečanost imenovanja: Miami, Florida 21.12.2017.
Područje plovidbe: Karibi  
Sati rada potrebni za izgradnju broda: 10 milijuna
Broj uključenih zaposlenika Fincantierija: 4,000

Karakteristike Seaside EVO
Dužina/širina: 339m/41m
Bruto tonaža: 169,380 GRT
Gosti: 5,646
Posada: 1,634
Bit će izgrađen u: Fincantieri (Monfalcone brodogradilište)

Više informacija na: http://www.mscpressarea.com


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:31