U Hrvatskoj je lani prijavljeno više od 23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom, a zanimljivo je da su kućanstva mjesta u kojima se najčešće događaju trovanja patogenim mikroorganizmima.
Tijekom vrućih ljetnih mjeseci spomenutih je slučajeva, naravno, znatno više pa su stoga Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu (HAH) pokrenuli medijsku kampanju pod nazivom "4 0" (Operi, Odvoji, Obradi, Ohladi) kojom se ukazuje na najčešće pogreške prilikom pripreme i rukovanja hranom. Hrvati se najčešće truju mesom i jajima, kao i kolačima u kojima su se koristila jaja za pripremu kreme, a rjeđe voćem i povrćem koje, također, zna biti kontaminirano virusima i različitim parazitima.
- U 2016. godini najviše je bilo slučajeva virusnih ob...
StoryEditorOCM
Hrvatskaoperi, odvoji, obradi, ohladi...
Ljetne vrućine pogoduju opasnim bakterijama u hrani: ove namirnice najveća su prijetnja zdravlju, evo kako izbjeći trovanje te što napraviti zarazite li se u restoranu ili fast foodu
2. kolovoza 2017. - 16:00
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?