Novosti Hrvatska

Zagreb: studenti prosvjedovali tražeći besplatno visoko školstvo

Više od tisuću studenata danas je prosvjedovalo na zagrebačkim ulicama tražeći besplatno visoko školstvo za sve, kako "društvo znanja ne bi ostalo samo apstraktna sintagma".

Glasna prosvjedna povorka krenula je jutros ispred Filozofskog fakulteta, nastavila se kod "Mimare", gdje su se studentima pridružili kolege s PMF-a, a završila na Katarininom trgu, kao najbližem mjestu Vladi i Saboru, s kojega su onima koji bi trebali riješiti njihove probleme mogli uputiti svoje poruke.

Transparentima i povicima na postajama do Gornjega grada, te noseći maketu crkve na Markovu trgu kao simbol prosvjeda, studenti su poručivali kako "obrazovanje nije na prodaju", da se novac mora ulagati u "školstvo, a ne u vojsku", da je na djelu "EUtanazija obrazovanja" te da "nemaju što izgubiti osim školarina".

Tražimo da Vlada subvencionira troškove studiranja za sve preddiplomce i diplomce, te da ulaže više novaca iz proračuna u obrazovanje, jer sada izdvaja znatno manje od europskog prosjeka, rekao je student Alen Sućeska u ime organizatora.

"Znamo da se naši zahtjevi ne mogu ostvariti preko noći, ali besplatno studiranje nije mit", istaknuo je Sućeska, dodavši kako više od 60 posto europskih država ima besplatno školstvo.

Ispred zagrebačkog Sveučilišta, predstavnici studenata razgovarali su s prorektorom Tonkom Ćurkom, koji je nakratko izašao s proslave Dana Sveučilišta i, podržavši njihova nastojanja u ostvarenju ciljeva, ocijenio kako zahtjev za besplatnim studiranjem nije realan.

Potporu studentima dao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, istaknuvši da, s obzirom na bezvlađe na hrvatskim fakultetima, država mora preuzeti svoj dio odgovornosti kako bi svi u startu imali jednaku mogućnost školovanja.

Studenti su isticali kako se od 1991. do 2006. ukupan broj studenata povećao za 82 posto, a da njih 60 posto plaća svoj studij, što je povećanje od čak 814 posto.

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa uputili su svoje zahtjeve e-mailom, no u Ministarstvu kažu da ga nisu dobili. Studenti su najavili da će ponovno prosvjedovati, ako današnji prosvjed ne rezultira uspostavljanjem komunikacije s vlastima.

Prosvjed je organizirala Bolonjska sekcija Kluba studenata Filozofskog fakulteta, no sudjelovali su i studenti ostalih fakulteta. Prosvjed s istim ciljem održava se danas i u Puli.

Kao dio Svjetskog dana protiv komercijalizacije školstva, studentski prosvjedi održavaju se danas u 23 zemlje svijeta, od Australije i Bangladeša, preko mnogih europskih zemalja, do SAD-a i Čilea.

(H)

I pulski studenti prosvjeduju

Tristotinjak pulskih studenata okupilo se danas na Trgu Portarati u Puli na prosvjedu kojim su izrazili nezadovoljstvo trenutačnom politikom u visokom školstvu.

"Znanje nije roba", "Prodajem bubreg za semestar", "Želimo ravnopravnu raspodjelu među sveučilištima", "Hoćemo zakone, a ne obećanja", samo su neki od transparenata koje su pulski studenti istaknuli na prosvjedu. Time su se pridružili kolegama iz Zagreba, koji su prvi najavili prosvjed i pozvali studente iz drugih hrvatskih gradova da im se priključe na Svjetski dan borbe protiv komercijalizacije visokog školstva.

"Na ovaj način želimo se solidarizirati s kolegama diljem svijeta koji skupo plaćaju da bi ostvarili jednu od osnovnih ljudskih prava, pravo na obrazovanje, bez obzira na spol, rasu ili imovinski status", poručila je predsjednica studentske udruge Vijeća za suradnju studenata Anita Buhin. Dodala je kako danas gotovo 60 posto studenata plaća svoj studij te kako se od 1991. do 2006. ukupan broj studenata povećao za 82 posto, a broj onih koji sami financiraju svoj studij za 814 posto.

I to sve, kako je kazala, "u zemlji sa samo deset posto fakultetski obrazovanih građana". Po njezinim riječima studenti prosvjedom od Hrvatskog sabora zahtijevaju da donese zakon po kojem će visoko školstvo u hrvatskom društvu biti besplatno i svima pristupačno.

Naslovnica Hrvatska