StoryEditorOCM
ŽivotPREVARANT

Srpski zavodnik harao po Beogradu: lagao je o svome identitetu, istobno je imao čak pet žena. Evo što kažu žrtve

Piše mozaik sd
18. studenog 2023. - 20:42

Neuobičajena priča (s početka prošlog stoljeća) o zgodnom frajeru iz Beograda koji je imao istodobno čak pet supruga i na koncu je osuđen za poligamiju zabavila je ovih dana javnost, a donosi je portal Kaldrma.

Naime, sa svih pet žena zavodnik sa lažnim imenima je stao pred oltar i zakleo im se na vječnu ljubav iako je još uvijek bio u braku s prethodnicom, odnosno više njih. Navodno se mladenac nije u životu baš pretrgnuo radeći, ali se očigledno volio - ženiti. Predstavljao se svakoj kao imućni inženjer Oto Kodega, a najprije je zaprosio Štefaniju, zaposlenicu jedne prodavaonice parfema.

- Bio je lijepe vanjštine, brzo sam se zaljubila – pričala je prevarena mladenka, sa čijom su plaćom započeli zajednički život. I bilo im je, kaže Štefanija, lijepo. No, njezin novopečeni suprug uskoro je morao na put...

Otišao je u Kulu gdje je upoznao bogatu udovicu, gospođu Etelku. Za nju je bio grof Oliver koji posjeduje veliko imanje u Mađarskoj; nakon samo dva tjedna stali su pred oltar. Hvalila se Etelka da mu je kod nje bilo jako lijepo:

– Za samo dva mjeseca zajedničkog života udebljao se osam kilograma. Kod mene se bez sumnje dobro osjećao - zaključila je Etelka.

No, beogradskom donžuanu je u provinciji bilo jako dosadno, bio je željan novih izazova. Ponovno odlazi u Beograd, ali sada pod imenom Dragan Blažek. Tamo upoznaje Stevku, ubrzo useljava u njezin stan, slijedi vjenčanje, dakako, pod njegovim novim imenom. Lako je nabavljao lažne dokumente, čini se, a svojoj trećoj supruzi predstavio se kao "oficir koji je pritom završio i tehniku". Mlad, lijep i ambiciozan; nikako nije mogao da se opredijeli kojom profesijom da se bavi. Tako se hvalila zaljubljena, lakovjerna Stevka svojim prijateljicama i rodbini.

– Živeli smo sretno, ali skromno – pričala je mlada prevarena gospođa.

– Moj ušteđeni novac je doduše brzo nestao, ali i ja sam nešto potrošila. Stanovali smo u Zemunu, a on je poslom često putovao - pravdala ga je.

No, ta su putovanja bila na kratke pruge: mladenac je išao tek preko mosta u Beogradu, gdje je upoznao svoju četvrtu suprugu, učiteljicu Vidosavu. Njoj je, pak, imponiralo što se druži s gospodinom koji je"vikendom lovio sa ministrima".

– U braku je bio idealan domaćin – pričala je beogradska učiteljica. – Cijelo susjedstvo mi je zavidjelo. Sve je išlo po mojoj volji, bio je i veoma fin. Govorila sam mu ponekad da bi trebalo da bude muškarčina, pa da na mene malko i podvikne - govorila je učiteljica, dok je lovac već bio u potrazi za novom lovinom. I to u Pančevačkom ritu, a to je za predratni Beograd bilo prilično daleko. Zbog toga često nije dolazio kući na konak. Nije ni slutila učiteljica da je njen voljeni suprug bio u potrazi za novom ženom.

A on se, sada kao inženjer Kamenski, oženio peti put i to bankarskom službenicom Dragicom.

Nova izabranica njegovog srca nije bila pretjerano zaljubljena u njega, ali je na navaljivanje rodbine odlučila "ne propustiti dobru priliku". Vjenčali su se u Sabornoj crkvi, ručak upriličili u "Imperijalu", a čestitanje u obiteljskoj kući na Terazijama.

Bah, tko zna koliko bi još žena beogradski probisvijet još prevario da mu se fotografija sa posljednjeg, tako glamuroznog, vjenčanja nije pojavila u novinama kao vijest o životu uspješnih u prijestolnici. Tada su ga četiri supruge prepoznale i dotrčale u policiju. Sve četiri su tog Proljeća Gospodnjeg 1934. svog zakonitog muža prijavile isljedničkom uredu, prenosi Kaldrma.

Oliver, Oto, Dragan Blažek, Kamenski (i tko zna kako još), nije poricao učinjeno i kroz suze se pravdao:

-Nisam krao, niti ubijao. Samo sam se ženio!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 14:00