StoryEditorOCM
Životu eteru s giulianom

Splićanka Domina o životu u velikoj obitelji: Svašta sam slušala, ali ono ružne stvari, svakakve predrasude doživila...

Piše Mozaik SD
17. svibnja 2024. - 23:18

Povodom Međunarodnog dana obitelji,koji se obilježava 15. svibnja, u svom večernjem showu srijedom na Radio Dalmaciji, Giuliano je ugostio studenticu prve godine Komunikologije u Dubrovniku, Dominu Dužević, koja dolazi iz trinaestoročlane splitske familije.

image
Obitelj Dužević FOTO: Sara Bekavac

Trendovi se mijenjaju i današnji mladi bračni parovi se odlučuju za jedno do dvoje djece, ali to nije slučaj za obitelj Dužević, u kojoj je Domina jedna od jedanaestero djece i to peta po redu sa sestrom blizankom.

"Domina, dobra večer. Kako si ?"- Giuliano je započeo razgovor sa svojom sugovornicom.

"Dobra večer, evo dobro. Ti ?"- kroz smijeh je odgovorila. 

" Međunarodni je dan obitelji i zato si tu. Jako bitan dan, imaš 10-ero braće i sestara."

" Tako je, jedanaestero dice, točnije osam sestara i dva brata,"- pozitivno kroz smijuljenje priča Domina. 

Inače, u nastavku razgovora doznajemo da je najstarijoj sestri 25 godina, a najmlađem bratu godina dana. Najstarije dvije sestre su se udale, te ih je ostalo osam, s obzirom da Domina studira u Dubrovniku.

‘‘ Brojčano je odmah lakše, kaže Domina.

" Reci mi kako je živit u tako velikoj familiji? Ti si jedna od rijetkih osoba koja nam to može najbolje ispričati ", nastavio je Giuliano.

" Za mene je to stvarno blagoslov, jer mislim da toliko zajedništvo niko ne može doživit jer, mmm, mislim naravno da se mi i svađamo i sve, ali nekako familija je meni na prvom mistu i mislim da je stvarno blagoslov imat toliku familiju di će ti uvik neko bit tu za tebe, di ćemo si pomagati, di ćemo biti u zajedništvu", ponosno i s ljubavlju je odgovorila Domina.

Giuliana je zanimalo i  kako izgledaju jutra u velikim familijama, koliko kruha se jede, koliko toaleta imaju i još mnogo zanimljivih pitanja, na koja možete poslušati odgovore OVDJE.

" Koje su najčešće predrasude s kojima si se srela, kad ljudima spomeneš koliko vas je ?", zanimalo je Giuliana.

" Pa svakakve sam predrasude i doživila, pogotovo, ja bi rekla ono u vrime puberteta, ne znam to mi je isto bilo teško razdoblje, ne samo što sam ja bila u pubertetu, i mislila ono ‘ ajme meni, ka zašto nas je ovoliko‘, nego ono i ekipa ono ‘ ajme, ka, kako vi možete ‘. Pa  svašta sam čula, ali ne bi govorila. Ali ono ružne stvari, ali eto pokušavala sam to ne slušat, jer ono znam da mi je Bog da toliku familiju s razlogom. A onda posli, ono stvarno ljudi se naviknu i shvaćaju koliki je to dar."

Pred sam kraj intervjua Giuliana je zanimalo kako njih 11 podijele jednu čokoladu.

Kroz smijeh i veselim tonom, Domina je odgovarila:" Znači, mogu ti reć da mi je naj, najbolji dan bia u Dubrovniku kad sam si kupila veliku čokoladu i sama ju izila. I gledaju me prijatelji i govore ‘ čoviče, kako si uspila to sve izist sama?‘, a ja govorin znači cili život moran pojist dvi kockice svake čokolade, pusti me na miru, izist ću ovu veliku, makar mi loše došlo. " 

Za kraj emisije, Domina je otkrila da joj je najdraža uspomena s familijom bila kad su išli djedu s Hvara na sprovod, koliko  god nam to zvučalo glupo i tužno, kako kaže ona, ali tada su svi bili zajedno, sve ih je to spojilo, napominje Domina, te se zahvaljuje Bogu na svakom momentu koje im je dao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 03:23