StoryEditorOCM
ZdravljeSVAKA DOB I SPOL

Radite po suncu? Čuvajte se melanoma! Ispovijest ovog muškarca pali sve alarme: Pojavio se krvavi mjehur, maleni...

Piše MOZAIK SD
17. svibnja 2024. - 14:50

Britanac Aiden McKay boluje od 4. stadija melanoma kože. Od trenutka kad je doznao, njegov život i život cijele familije se jednostavno "raspao", kako kaže i sam Aiden. Prvi put melanom mu je je dijagnosticiran 2019. i uspješno izliječen, ali se 2022. vratio i proširio na mozak i pluća. 

Život na otvorenom glavni krivac

Za svoju dijagnozu krivi djetinjstvo i mladost, koje je proveo na farmi, gdje je provodio puno vremena na otvorenom, a uopće nije bio upućen u važnost korištenja kreme za sunčanje.

"Odgojen sam kao farmer od ‘malih nogu‘, stalno na otvorenom. Tada nije bilo krema za sunčanje i biti dobro " spržen" od sunca tijekom ljetnih praznika je bilo skroz normalno. Jedino što smo imali bio je losion s kalaminom kao lijek za opekline", rekao je Aiden za BBC News NI.

Opasna faza 

Gospodin McKay je rekao da ne može prežaliti što nije znao više o ovome problemu i o tome kako izbjeći rak kože.

"Obavezno nosite šešire i koristite kreme za sunčanje", savjetuje svima koji rade na otvorenome, u vrtovima.

Upozorio je da čim primijetite neka "oštećenja" na koži, izrasline, tzv. lezije, da odmah idete liječniku.

"Moje lezije su se pojavile pomalo, poput krvavog mjehura i mislio sam da je to zaista mali krvavi mjehur, možda čak i bezazlen ugriz. Ignorirao sam to nekih osam tjedana, a baš je to vrijeme bilo dovoljno da se bolest razvije od možda stadija 1 ili stadija 2 pa sve do stadija 4 melanoma."

Gospodin McKay je pojasnio da nije smrtno bolestan, ali je u "opasnoj fazi".

Naime, četvrti stadij znači da se rak proširio na drugi tjelesni organ. McKay, koji se cijeli život bavio poljoprivredom iz hobija, morao je odustati od toga zbog liječenja raka.

"Rak je potpuno ograničio bilo koju od poljoprivrednih zanimacija. Liječenje je prilično teško. Penjanje uz stepenice sad je borba, rad na farmi bio bi nemoguć."

Boravak na otvorenom

Sva zanimanja na otvorenom su posebno rizična, doktori upozoravaju da zaštitimo kožu i da provjeravamo sve neobične promjene na koži.

image

Pregled madeža preporuča se učiniti jednom godišnje

Voisin/Phanie Via Afp

Što je melanom?

Melanom je peta najčešća vrsta raka. Može se proširiti na druge dijelove tijela. Svatko može razviti melanom, bez obzira na dob, rasu ili spol.

Koji su simptomi melanoma?

Najčešći simptom je pojava novog madeža, odnosno promjena postojećeg. To može biti promjena boje, oblika ili veličine, ili ako madež postane bolan ili svrbež. Nacionalna zdravstvena organizacija savjetuje ljudima da obavezno posjete liječnika opće prakse ako pronađu novi ili neobičan trag na koži koji ne nestaje nakon nekoliko tjedana.

Abeceda provjere madeža

Asimetrija: dvije polovice razlikuju se po obliku

Obrub: rubovi nepravilni ili nazubljeni

Boja: neravnomjerna/mrljasta; nijanse crne, bijele, sive, smeđe ili ružičaste; dvije ili više boja = sumnjivo

Promjer: za većinu melanoma najmanje 6 mm

Evolucija: promjena veličine, oblika ili boje

image

Pregledom madeža možete rano otkriti maligni melanom

Astier/Bsip Via Afp

Može li se melanom spriječiti?

Danas više ljudi od melanoma u Velikoj Britaniji nego u Australiji, navodi Melanoma Focus.

Njegova izvršna direktorica Susanna Daniels rekla je da se bolest "uvelike može spriječiti".

“Zaštita djece od opeklina najbolji je način na koji možemo smanjiti njihove šanse za razvoj melanoma u budućnosti. Otprilike 9 od 10 slučajeva raka kože može se spriječiti i važno je da ljudi ozbiljno shvate upozorenja o opasnostima prekomjernog izlaganja suncu."

‘Gadan rak‘

Za sada je Aidan McKay u remisiji, ali zna da bi se rak mogao vratiti bilo kada.

"Dakle, svaka tri mjeseca sve se stavlja na čekanje. Morate saznati hoćete li moći nastaviti (i) uživati ​​još tri mjeseca ili se opet vraćate na terapiju. Melanom je gadan, gadan rak", prenosi njegove riječi BBC News NI.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 08:09