Doručak je važni dnevni obrok, prema mnogima i najvažniji, pa njegovo preskakanje nipošto nije dobro jer može usporiti metabolizam i voditi ka prejedanju tijekom kasnijih obroka.
Iz tih razloga važno je ne samo doručkovati, nego i paziti koje ćemo namirnice jesti.
Nutricionistica Pippa Campbell za Cosmopolitan je opisala što bismo trebali izbjegavati za doručak.
Bijeli tost: Bijeli kruh manje će vas duže držati sitima u usporedbi sa smeđim, jer je znatno siromašniji vlaknima.
Masni doručak: Umjesto prženih jaja i masne slanine, odaberite kuhana jaja i pečenu slaninu. Gljive dodajte za vlakna i zdrave masti. Izbjegavajte visokokalorične dodatke kao što je kečap.
Samo smoothie: Samo voćni smoothie može biti bogat šećerom. Dodajte lisnato povrće za manje šećera i više proteina. Budući da voće nema dovoljno proteina, razmotrite dodatak biljnog proteina u prahu za dulji osjećaj sitosti, napisala je Pippa Campbell za Cosmopolitan, uz napomenu da sve namirnice treba konzumirati umjereno, prenosi N1.
naranča je bolji izbor od soka
Pahuljice: Obratite pažnju na veličinu porcija i izbjegavajte one s visokim udjelom šećera.
Instant aromatizirane kaše: Ako koristite instant kaše, pazite na visok udio šećera i soli. Odaberite običnu kašu i dodajte voće za prirodnu slatkoću.
Kroasan s krem sirom: Kroasani su kalorični, a krem sir može biti bogat mastima i kalorijama. Radije birajte kruh od raži i smanjite unos krem sira.
Žitne pločica: Ove pločice često su pune šećera i imaju malo proteina. Radije odaberite zdraviju opciju s više proteina.
Kava sa sirupom: Dodavanje sirupa kavi može povećati unos šećera. Radije koristite prirodne okuse poput cimeta.
Gotovi sendviči za doručak: Često su puni masti, šećera i soli. Radije pripremite zdraviju opciju kod kuće.
Muffin s borovnicama: Borovnice obiluju antioksidansima i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali to ne znači da su muffini s borovnicama zdravi! Ovi slatkiši obično imaju malo borovnica, a puni su masti i kalorija.
Koncentrirani sok od naranče: Koncentrat sadrži manje hranjivih tvari od svježeg soka, a visok je i u fruktozi koja može izazvati nagli porast šećera u krvi. Radije jedite cijelu naranču nego koncentrirani sok, prenosi N1.
Poruke Pippa Campbell su jasne, birati prirodne, hranjive namirnice, s manjom koncentracijom šećera i soli, nutritivno bogate, koje su prošle što manju preradi. I najvažnije, ne preskakati doručak. Ali biti umjeren.