stdClass Object ( [id] => 463758 [title] => Ako želite da vam dijete ne bude alergično na kikiriki, počnite mu ga davati još kada je dojenče! [alias] => ako-zelite-da-vam-dijete-ne-bude-alergicno-na-kikiriki-pocnite-mu-ga-davati-jos-kada-je-dojence [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kikiriki se opet vratio na jelovnik, a zdravstveni stručnjaci su sastavili nove smjernice za roditelje sa savjetima o tome koliko rano i koliko često smiju svojoj djeci davati ove grickalice, počevši već od dojenačke dobi, a sve u cilju da im pomognu izbjeći za život opasnu alergiju na kikiriki.

Nove smjernice izdao je Američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) prošlog četvrtka, uz preporuku da se bebama daje kašasta hrana ili 'finger food' koja sadrži kikiriki u prahu ili ekstrakt kikirikija prije nego što navrše šest mjeseci, pa i ranije, ako je dijete sklono alergijama i ako im liječnici kažu da je to sigurno.

Naravno, nikada djeci ne smijete dati cijeli kikiriki ili njegove komadiće, jer im u tom slučaju prijeti opasnost od gušenja.

Ako se široko implementiraju, nove smjernice imaju mogućnost dramatično smanjiti broj djece koja razviju jedan od najčešćih i smrtonosnih alergija na hranu, rekao je dr.Anthony Fauci, direktor instituta koji je novi pristup nazvao "igra se mijenja."

Hoće li nove smjernice značiti kraj i zabranu sendviča s maslacem od kikirikija koji je tako čest u školskim kantinama?

„Ako možemo suditi na temelju prakse tijekom razdoblja od nekoliko godina, ja bih se iznenadio da ne doživimo dramatičan pad učestalosti alergija na kikiriki“, kazao je dr. Fauci.

Naime, alergije na kikiriki odgovorne su za više smrti od ekstremnog oblika alergije od bilo koje druge vrste hrane. Iako su smrtni slučajevi iznimno rijetki, djeca koja razviju alergiju na kikiriki obično je ne prerastu i moraju biti na oprezu i izbjegavati kikiriki do kraja života.

„Imate potencijal da zaustavite nešto u samom početku, i prije nego što se razvije“, kaže dr.Matthew Greenhawt, predsjednik američkog savjeta za alergiju, astmu i imunologiju (American College of Allergy, Asthma and Immunology’s food allergy committee), i jedan od autora novih smjernica.

Čini se da postoji razdoblje u kojem se može postići da tijelo počne tolerirati neku hranu umjesto da na nju reagira, pa ako u tom razdoblju unošenjem malih količina uspijete dovesti tjelesne mehanizme u stanje da ili ne reagiraju ili reagiraju vrlo blago, u mnogo ste manjem riziku da razvijete alergiju na tu hranu“, rekao je dr. Greenhawt.

Smjernice, objavljene u časopisu Annals of Allergy, Asthmu and Immunology i nekoliko drugih časopisa, predstavljaju potpuno novi paket savjeta danih od Američkog pedijatrijskog društva koje je 2000. godine roditeljima savjetovalo da potpuno uskrate kikiriki djeci s visokim rizikom za alergiju dok ne navrše tri godine.

Unatoč tim preporukama, učestalost alergija na kikiriki je sve više rasla. Deset godina kasnije, oko 2 posto djece u SAD-u je imalo alergiju, u odnosu na manje od pola do 1 posto u 1999. godini, a društvo je zbog toga počelo povlačiti svoje savjete, jer su vidjeli da ne daju rezultat.

Nove smjernice proizišle su iz nekoliko istraživanja provedenih u posljednjih nekoliko godina koja su ispitivala kako funkcionira savjet o zabrani kikirikija u djetinjstvu, što je dugo standardna praksa u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u.

Jedan izvještaj, objavljen 2008. godine, o znanstvenoj studiji provedenoj među židovskom djecom u Izraelu koja vrlo rijetko pate od alergija na kikiriki zvuči pomalo kao anegdota. Dr. Gideon Lack, glavni autor studije i profesor pedijatrijske alergije na Kraljevskom koledžu u Londonu, uspoređivao je mogući rizik alergije na kikiriki kod židovske djece u Izraelu i židovske djece u Velikoj Britaniji i utvrdio je da djeca u Velikoj Britaniji imaju deseterostruko veći rizik, s tim da se taj nesrazmjer ne može pripisati razlikama u genetskom nasljeđu, socio-ekonomskim uvjetima ili sklonosti da se razviju i druge alergije.

Jedna od glavnih razlika između tih dviju populacija počinje u djetinjstvu. Naime, izraelska djeca jedu hranu koja sadrži kikiriki, često u obliku Bamba, popularnog maslaca od kikirikija dodanog kukuruznom snacku koji ima konzistenciju sira, ali je 50 posto kikiriki, prema navodima proizvođača, Osem Group. Je li moguće da rano izlaganje kikirikiju zapravo štiti izraelsku djecu od alergija?

Dr. Lack i kolege znanstvenici testirali su ovu hipotezu u velikom kliničkom ispitivanju u Engleskoj. U studiju su uključili stotine djece u dobi od 4 do 11 mjeseci, za koje se smatralo da imaju visok rizik od razvoja alergije na kikiriki, jer su već razvila ekcem ili alergiju na jaja. Nakon provedenih testova na koži dojenčadi, testirali su i one koji su već imali alergiju na kikiriki, te nasumično odabrali i djecu koja su se redovito hranila proizvodima koji su sadržavali kikiriki.

Odmah se pokazalo da je samo 1,9 posto od 530 alergiji sklone djece koja su hranjena kikirikijem razvilo alergiju, u usporedbi s 13,7 posto djece kojima je uskraćen kikiriki. U drugoj skupini u kojoj je bilo 98 beba koje su bile osjetljive na kikiriki na početku studije,10 posto onih koji su dobili kikiriki postale su alergične, u usporedbi s 35 posto onih kojima je uskraćen kikiriki. Ovo otkriće, objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine 2015. godine, poljuljalo je temelje ranijih preporuka za alergije na hranu, rekao je dr. Greenhawt.

Nove smjernice podijelile su djecu na temelju rizika. Tako su u manjem riziku dojenčad koja nemaju ekcem ili alergiju na jaja i kojoj je davana kruta hrana koja sadrži kikiriki oko šestog mjeseca kod kuće od roditelja. Tu su i djeca koja imaju blagi oblik ekcema.

Stoga bi dojenčadi koja su u visokom riziku, a to su ona koja imaju ozbiljniji oblik ekcema ili alergiju na jaja trebalo uvoditi hranu koja sadrži kikiriki između 4 i 6 mjeseca života, odmah nakon što im se počne dodavati druga čvrsta hrana, te na temelju liječničke ocjene o sigurnosti.

Ako je kod vašeg djeteta utvrđen visok rizik od alergije, smjernice preporučuju da potražite mišljenje specijalista za alergiju koji može obaviti testiranje na alergiju i na temelju toga uvesti hranu sa sadržajem kikirikija u liječničkoj ordinaciji, rekao je dr. Greenhawt. Čak i ako alergijski testovi pokažu osjetljivost na kikiriki, beba nije nužno alergična i može imati koristi od prehrane hranom koja sadrži kikiriki, dodao je. Djeca s jakom reakcijom na kožnom testu možda su već razvila alergiju, no liječnik će odlučiti je li nužno potpuno izbjegavanje kikirikija.

Jedan od načina da se dojenčadi sigurno uvede kikiriki u prehranu je dodavanje nekoliko žličica glatkog kikiriki maslaca s nekoliko žličica tople vode izmiješanih u glatku kašicu ili pire, predlaže dr. J. Andrew Bird, specijalist za dječje alergije sa UT Southwestern Medical Center and Children’s Medical Center u Dallasu, koji je napisao zanimljiv rad na tu temu.

Hrana koja sadrži kikiriki ne bi trebala biti prva čvrsta hrana koju dojenčad jede, rekao je dr. Greenhawt. Također je važno nastaviti s dojenjem, te dodavati hranu koja sadrži kikiriki redovito, a to znači tri puta tjedno, tijekom djetinjstva.
Priznao je također da nove preporuke mogu izazvati otpor, jer ne znači da će one za sve biti korisne i još je uvijek mnogo nepoznanica.

No, njihov je potencijal golem. "To neće izravno spriječiti svaki slučaj alergije na kikiriki, ali broj bi se mogao drastično smanjiti, za nekoliko desetaka tisuća slučajeva, istaknuo je on, te dodao:
“U najboljem slučaju, svaki alergičar u SAD-u mogao bi biti slučaj alergije na kikiriki, a već time imamo manji problem“.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTAN NAPUTAK DOKTORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-01-16 21:15:31 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-01-19 13:49:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-01-19 14:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3463 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/kikiriki 1.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/01\/16\/kikiriki 2.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["kikiriki 1.JPG","kikiriki 2.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"840x840"},{"size0":"1260x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38972935 Threads: 5 Questions: 7139568779 Slow queries: 3315749 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609403440 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/ako-zelite-da-vam-dijete-ne-bude-alergicno-na-kikiriki-pocnite-mu-ga-davati-jos-kada-je-dojence-463758 [printLink] => /mozaik/zdravlje/ako-zelite-da-vam-dijete-ne-bude-alergicno-na-kikiriki-pocnite-mu-ga-davati-jos-kada-je-dojence-463758?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 374019 [name] => liječnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecnici [link] => /tag/lijecnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423499 [name] => alergije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alergije [link] => /tag/alergije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 219259 [name] => kikiriki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kikiriki [link] => /tag/kikiriki ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTAN NAPUTAK DOKTORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako želite da vam dijete ne bude alergično na kikiriki, počnite mu ga davati još kada je dojenče! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/kikiriki 1.JPG [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => kikiriki 1.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/kikiriki 1.JPG [title] => kikiriki 1.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/16/kikiriki 2.JPG [title] => kikiriki 2.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kikiriki se opet vratio na jelovnik, a zdravstveni stručnjaci su sastavili nove smjernice za roditelje sa savjetima o tome koliko rano i koliko često smiju svojoj djeci davati ove grickalice, počevši već od dojenačke dobi, a sve u cilju da im pomognu izbjeći za život opasnu alergiju na kikiriki.

Nove smjernice izdao je Američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) prošlog četvrtka, uz preporuku da se bebama daje kašasta hrana ili 'finger food' koja sadrži kikiriki u prahu ili ekstrakt kikirikija prije nego što navrše šest mjeseci, pa i ranije, ako je dijete sklono alergijama i ako im liječnici kažu da je to sigurno.

Naravno, nikada djeci ne smijete dati cijeli kikiriki ili njegove komadiće, jer im u tom slučaju prijeti opasnost od gušenja.

Ako se široko implementiraju, nove smjernice imaju mogućnost dramatično smanjiti broj djece koja razviju jedan od najčešćih i smrtonosnih alergija na hranu, rekao je dr.Anthony Fauci, direktor instituta koji je novi pristup nazvao "igra se mijenja."

Hoće li nove smjernice značiti kraj i zabranu sendviča s maslacem od kikirikija koji je tako čest u školskim kantinama?

„Ako možemo suditi na temelju prakse tijekom razdoblja od nekoliko godina, ja bih se iznenadio da ne doživimo dramatičan pad učestalosti alergija na kikiriki“, kazao je dr. Fauci.

Naime, alergije na kikiriki odgovorne su za više smrti od ekstremnog oblika alergije od bilo koje druge vrste hrane. Iako su smrtni slučajevi iznimno rijetki, djeca koja razviju alergiju na kikiriki obično je ne prerastu i moraju biti na oprezu i izbjegavati kikiriki do kraja života.

„Imate potencijal da zaustavite nešto u samom početku, i prije nego što se razvije“, kaže dr.Matthew Greenhawt, predsjednik američkog savjeta za alergiju, astmu i imunologiju (American College of Allergy, Asthma and Immunology’s food allergy committee), i jedan od autora novih smjernica.

Čini se da postoji razdoblje u kojem se može postići da tijelo počne tolerirati neku hranu umjesto da na nju reagira, pa ako u tom razdoblju unošenjem malih količina uspijete dovesti tjelesne mehanizme u stanje da ili ne reagiraju ili reagiraju vrlo blago, u mnogo ste manjem riziku da razvijete alergiju na tu hranu“, rekao je dr. Greenhawt.

Smjernice, objavljene u časopisu Annals of Allergy, Asthmu and Immunology i nekoliko drugih časopisa, predstavljaju potpuno novi paket savjeta danih od Američkog pedijatrijskog društva koje je 2000. godine roditeljima savjetovalo da potpuno uskrate kikiriki djeci s visokim rizikom za alergiju dok ne navrše tri godine.

Unatoč tim preporukama, učestalost alergija na kikiriki je sve više rasla. Deset godina kasnije, oko 2 posto djece u SAD-u je imalo alergiju, u odnosu na manje od pola do 1 posto u 1999. godini, a društvo je zbog toga počelo povlačiti svoje savjete, jer su vidjeli da ne daju rezultat.

Nove smjernice proizišle su iz nekoliko istraživanja provedenih u posljednjih nekoliko godina koja su ispitivala kako funkcionira savjet o zabrani kikirikija u djetinjstvu, što je dugo standardna praksa u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u.

Jedan izvještaj, objavljen 2008. godine, o znanstvenoj studiji provedenoj među židovskom djecom u Izraelu koja vrlo rijetko pate od alergija na kikiriki zvuči pomalo kao anegdota. Dr. Gideon Lack, glavni autor studije i profesor pedijatrijske alergije na Kraljevskom koledžu u Londonu, uspoređivao je mogući rizik alergije na kikiriki kod židovske djece u Izraelu i židovske djece u Velikoj Britaniji i utvrdio je da djeca u Velikoj Britaniji imaju deseterostruko veći rizik, s tim da se taj nesrazmjer ne može pripisati razlikama u genetskom nasljeđu, socio-ekonomskim uvjetima ili sklonosti da se razviju i druge alergije.

Jedna od glavnih razlika između tih dviju populacija počinje u djetinjstvu. Naime, izraelska djeca jedu hranu koja sadrži kikiriki, često u obliku Bamba, popularnog maslaca od kikirikija dodanog kukuruznom snacku koji ima konzistenciju sira, ali je 50 posto kikiriki, prema navodima proizvođača, Osem Group. Je li moguće da rano izlaganje kikirikiju zapravo štiti izraelsku djecu od alergija?

Dr. Lack i kolege znanstvenici testirali su ovu hipotezu u velikom kliničkom ispitivanju u Engleskoj. U studiju su uključili stotine djece u dobi od 4 do 11 mjeseci, za koje se smatralo da imaju visok rizik od razvoja alergije na kikiriki, jer su već razvila ekcem ili alergiju na jaja. Nakon provedenih testova na koži dojenčadi, testirali su i one koji su već imali alergiju na kikiriki, te nasumično odabrali i djecu koja su se redovito hranila proizvodima koji su sadržavali kikiriki.

Odmah se pokazalo da je samo 1,9 posto od 530 alergiji sklone djece koja su hranjena kikirikijem razvilo alergiju, u usporedbi s 13,7 posto djece kojima je uskraćen kikiriki. U drugoj skupini u kojoj je bilo 98 beba koje su bile osjetljive na kikiriki na početku studije,10 posto onih koji su dobili kikiriki postale su alergične, u usporedbi s 35 posto onih kojima je uskraćen kikiriki. Ovo otkriće, objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine 2015. godine, poljuljalo je temelje ranijih preporuka za alergije na hranu, rekao je dr. Greenhawt.

Nove smjernice podijelile su djecu na temelju rizika. Tako su u manjem riziku dojenčad koja nemaju ekcem ili alergiju na jaja i kojoj je davana kruta hrana koja sadrži kikiriki oko šestog mjeseca kod kuće od roditelja. Tu su i djeca koja imaju blagi oblik ekcema.

Stoga bi dojenčadi koja su u visokom riziku, a to su ona koja imaju ozbiljniji oblik ekcema ili alergiju na jaja trebalo uvoditi hranu koja sadrži kikiriki između 4 i 6 mjeseca života, odmah nakon što im se počne dodavati druga čvrsta hrana, te na temelju liječničke ocjene o sigurnosti.

Ako je kod vašeg djeteta utvrđen visok rizik od alergije, smjernice preporučuju da potražite mišljenje specijalista za alergiju koji može obaviti testiranje na alergiju i na temelju toga uvesti hranu sa sadržajem kikirikija u liječničkoj ordinaciji, rekao je dr. Greenhawt. Čak i ako alergijski testovi pokažu osjetljivost na kikiriki, beba nije nužno alergična i može imati koristi od prehrane hranom koja sadrži kikiriki, dodao je. Djeca s jakom reakcijom na kožnom testu možda su već razvila alergiju, no liječnik će odlučiti je li nužno potpuno izbjegavanje kikirikija.

Jedan od načina da se dojenčadi sigurno uvede kikiriki u prehranu je dodavanje nekoliko žličica glatkog kikiriki maslaca s nekoliko žličica tople vode izmiješanih u glatku kašicu ili pire, predlaže dr. J. Andrew Bird, specijalist za dječje alergije sa UT Southwestern Medical Center and Children’s Medical Center u Dallasu, koji je napisao zanimljiv rad na tu temu.

Hrana koja sadrži kikiriki ne bi trebala biti prva čvrsta hrana koju dojenčad jede, rekao je dr. Greenhawt. Također je važno nastaviti s dojenjem, te dodavati hranu koja sadrži kikiriki redovito, a to znači tri puta tjedno, tijekom djetinjstva.
Priznao je također da nove preporuke mogu izazvati otpor, jer ne znači da će one za sve biti korisne i još je uvijek mnogo nepoznanica.

No, njihov je potencijal golem. "To neće izravno spriječiti svaki slučaj alergije na kikiriki, ali broj bi se mogao drastično smanjiti, za nekoliko desetaka tisuća slučajeva, istaknuo je on, te dodao:
“U najboljem slučaju, svaki alergičar u SAD-u mogao bi biti slučaj alergije na kikiriki, a već time imamo manji problem“.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
kikiriki 1.JPG kikiriki 2.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/ako-zelite-da-vam-dijete-ne-bude-alergicno-na-kikiriki-pocnite-mu-ga-davati-jos-kada-je-dojence-463758 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e597d77bf0225de49ac0ad5a7efa6116f16d2812 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+%C5%BEelite+da+vam+dijete+ne+bude+alergi%C4%8Dno+na+kikiriki%2C+po%C4%8Dnite+mu+ga+davati+jo%C5%A1+kada+je+dojen%C4%8De%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fako-zelite-da-vam-dijete-ne-bude-alergicno-na-kikiriki-pocnite-mu-ga-davati-jos-kada-je-dojence-463758 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fako-zelite-da-vam-dijete-ne-bude-alergicno-na-kikiriki-pocnite-mu-ga-davati-jos-kada-je-dojence-463758 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTAN NAPUTAK DOKTORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeŠOKANTAN NAPUTAK DOKTORA

Ako želite da vam dijete ne bude alergično na kikiriki, počnite mu ga davati još kada je dojenče!

19. siječnja 2017. - 15:45
kikiriki 1.JPG

Kikiriki se opet vratio na jelovnik, a zdravstveni stručnjaci su sastavili nove smjernice za roditelje sa savjetima o tome koliko rano i koliko često smiju svojoj djeci davati ove grickalice, počevši već od dojenačke dobi, a sve u cilju da im pomognu izbjeći za život opasnu alergiju na kikiriki.

Nove smjernice izdao je Američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) prošlog četvrtka, uz preporuku da se bebama daje kašasta hrana ili 'finger food' koja sadrži kikiriki u prahu ili ekstrakt kikirikija prije nego što navrše šest mjeseci, pa i ranije, ako je dijete sklono alergijama i ako im liječnici kažu da je to sigurno.

Naravno, nikada djeci ne smijete dati cijeli kikiriki ili njegove komadiće, jer im u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 15:20