StoryEditorOCM
Spiza plusočaravajuća boja

Divite se ovom cvijetu, a ne znate da se od njega za 10 minuta može napraviti ljekovit, osvježavajuć i ukusan napitak

Piše Tea Sumić Miletić
19. svibnja 2024. - 11:46

Sigurno ste nebrojeno puta prošli pored prekrasne rascvjetale bugenvilije, a vjerojatno ste barem jednom zastali i divili se njenom raskošnom purpurnom cvatu. Zapravo, tehnički gledano, divili ste se jarko obojenom lišću koje raste oko sićušnog bijelog cvijeća biljke latinskog naziva Bougainvillea spectabilis, ali nemojmo sitničariti.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Ono što nam je bitno za ovu priču je da vam je bugenvilija u vrtu ili da je barem u vrtu s nekim s kim ste "u dobre" pa ga možete zamoliti da vam ubere nekoliko grančica. Trebat će vam za osvježavajući napitak očaravajuće boje. Neki ga nazivaju liminadom od bugenvilije, a vi ga zovite kako god vam se sviđa - sigurni smo da će svi kojima ga poslužite ostati u čudu i moliti vas za recept.

image
Frederic Tournay/Biosphoto Via Afp

Ako se pitate kakvog je okusa, imajte na umu da će zbog dodatka soka od limuna imati okus po tom voću, ali će se osjećati i suptilan cvjetni, slatkasti okus s blagim notama gorčine. S obzirom na to da su za gorčinu zaslužni bijeli cvjetići, isplati se uložiti malo truda pa ih ukloniti prije pripreme napitka.

image
Frederic Tournay/Biosphoto Via Afp

Imajte na umu da Bougainvillea spectabilis, premda se smatra jestivom biljkom, osjetljivim osobama poput male djece, bolesnika i trudnica ipak nije preporučljiva jer im može uzrokovati blage probavne smetnje. U nekim djelovima svijeta, primjerice Meksiku, čaj od bugenvilije jedan je od uobičajenih napitaka tijekom sezone prehlade i gripe jer olakšava neke od tegoba s kojima se suočavaju zaraženi, osobito kašalj.

image
Frederic Tournay/Biosphoto Via Afp

Ljekovitost bugenvilije priznala je i moderna znanost. Jedan od znanstvenih radova na temu te biljke navodi kako se pokazalo da ima antikancerogena, antidijabetička, antihepatotoksična, protuupalna, antihiperlipidemička, antimikrobna, antioksidativna i antiulkusna svojstva, za što su zaslužni alkaloidi, eterična ulja, flavonoidi, kvercetin i drugi vrijedni spojevi koje ova biljka sadrži.

Napitak od bugenvilije

Sastojci:

10-15 cvjetova bugenvilije (samo ljubičasti dio)
2 litre vode
4 sočna limuna
zaslađivač po želji i ukusu
puno leda

Priprema:

Opretite cvjetove pa ih stavite u čajnik i prelijte prokuhanom vodom. Pustite da odstoje pet minuta pa procijedite čaj. U veliki stakleni vrč stavite puno leda pa ulijte čaj od bugenvilije, dodajte zaslađivač po želji i iscijeđeni sok od limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 19:55