StoryEditorOCM
Panorama3. večer ‘pričigina‘

Publika je plakala! Putopisac Buble ispričao kako mu je, kad je doveo nevjestu Kineskinju, reagirala baba na Trsteniku

Piše Mozaik SD
22. ožujka 2024. - 08:08

Treću večer splitskog "Pričigina" otvorile su putopiskinje i putopisci programom nazvanim “Ča je pusta Londra kontra Splita grada”.

Maja Klarić moderirala je priče, a prvu je pripovijedao Gordan Nuhanović, kroz doživljaje iz Nagorno Karabakha, samoproglašene republike iz vjekovnog armensko - azerbajdžanskog sukoba, gdje je naučio da i nije mudro držati se strogo osobnih principa.

Goran Blažević, koji najčešće putuje pješke, svoju je priču podijelio u tri dijela; počeo je sa susretom s dvoje putnika na devama pored Umaga još dok je bio dijete, a kad je čuo kako oni namjeravaju tako proputovati cijeli svijet, u tome je pronašao svoj san.

Kad je dobio priliku prijeći pustinju Rub‘ al Khali, drugu najveću na svijetu, san je počeo i ispunjavati: pustinju je prešao – na devi. Pred konac putovanja, u jednoj je oazi shvatio i vrijednost hlada, tek tamo je otkrio kako se mir, kad je čovjek usred vrele pustinje, a na dvjesto kilometara uokolo nema žive duše, može pronaći i u naizgled nevažnim stvarima kao što su hlad i tišina.

Kako izgledaju putovanja Europom u starom Jugu 45 ispričala je Jana Prević Finderle, koja je s roditeljima u tom legendarnom automobilu svojedobno došla i do španjolskog grada Santiago de Compostele, a kasnije s ocem i propješačila Camino de Santiago, odnosno Put Svetog Jakova, hodočašće dugačko otprilike osamsto kilometara.

image

Jana Prević Finderle i Vedran Buble

Jakov Prkić/Cropix

Fotograf i putopisac Saša Pjanić ispričao je dvije različite priče - jednu o možda i najljepšem doživljaju sa svojih brojnih putovanja, te drugu o noćnoj mori koju je doživio. U marokanskom dijelu Zapadne Sahare, u gradu Dakhli doživio je jedno od najljepših gostoprimstava u životu, a drugi dio priče bio je posvećen drami zbog probavnih smetnji usred Zapadne Sahare.

image

Goran Blažević, Jana Prević Finderle, Vedran Buble, Maja Klarić, Gordan Nuhanović, Saša Pjanić i Patricija Horvat

Jakov Prkić/Cropix

Vedran Buble, kao jedini Splićanin u grupi, ispričao je zašto se usprkos tome što je proputovao dobar dio poznatog svijeta, odlučio ipak na koncu živjeti baš u svom gradu. Novinarstvo ga je odvelo do Brazila, a nakon povratka, umoran od "clikbait novinarstva", shvatio je da cijelo vrijeme samo razmišlja o tome kako se vratiti u Južnu Ameriku.

Dao je otkaz, prodao automobil i narednih šest godina proputovao 65 zemalja svijeta. Korona ga je vratila kući, na putu prema Splitu u Amsterdamu je shvatio da djevojka, inače Kineskinja, koju je upoznao ranije u Japanu, bi mogla biti njegova - srodna duša. I bila je.

image
Jakov Prkić/Cropix

Na kraju, nakon svih država po kojima su putovali, studirali, magistrirali i doktorirali (preciznije Vedranova današnja supruga), bračno gnijezdo svili su u Splitu.

Posebno urnebesna epizoda bila je ona u kojoj je Buble ispričao kako je djevojku doveo na upoznavanje sa svojom bakom na Trsteniku. 92-godišnja baka ih je dočekala u dvoru i kad je vidjela buduću nevjestu, mrtva-hladna je unuku bubnila: "A i ti ga svugdi stavljaš!".

image
Jakov Prkić/Cropix

Kasnije su Vedranova baka i supruga razvile jako lijep odnos, kao i svi članovi međunarodne familije.

Usprkos "falingi" koju je napravio u Šangaju kad mu je, opuštenom nakon obroka u slijedovima, provirio dlakavi trbuh, a on se po njemu, iz čistog užitka trenutka, i malo pomazio...


Večerašnji, četvrti dan "Pričigina" započinje pričama hrvatskih storytellerica pod nazivom “Splitkarenje”. Jasmina Žiljak voditi će publiku u Domu mladih kroz priče Sandre Grgas, Sanje Grgine, Martine Hranj, Tine Primorac i Zlatke Rodin.

U drugom dijelu večeri, posljednjem koji će se prirediti u amfiteatru Doma mladih, Tanja Radmilo vodit će navijanje, kako je najavila program posvećen Hajduku pod nazivom “Cili Split poludi”.

Svoje priče o životu s klubom za kojeg se ne navija nego živi pripovijedat će Goran Antonijević, Đordana Barbarić, Sonja Dvornik, Magdalena Mrčela, Mate Prlić i Ljubo Pavasović Visković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 11:42