StoryEditorOCM
Panoramaumjesto stetoskopa

Na Medicinskom fakultetu navečer otkrili smo kako splitske liječnice liječe sebe! Klavir je svirao... evo sjajne priče

Piše Milena Budimir
18. svibnja 2024. - 23:30

Kada reporter/ka sjedne pred prazan list, prva joj je muka kojom rečenicom priču započeti. Druga muka, malo manja, je hoće li dovoljno vjerno prenijeti sve ono što je vidjela, čula i doživjela, hoće li ono što je nju zabavilo - zabaviti čitatelja, hoće li ono što ju je taklo - dodirnuti (tanane) žice onog koji čita...

Treća je muka manje bitna, ona se zove: novinski rok. Kada sve tri muke spojite u jednu, vraćate se automatikom na prvu. Prvu rečenicu.

U ovoj priči prve rečenice neće ni biti, jer je tu večer otvorio - prvi ples.

Da, dobro ste pročitali.

Novinarka i fotoreporter su plesali, dok nam je Zbor Splitskih liječnica pjevao, a maestro Blaženko Juračić prebirao po pianinu. I, da, za to ćemo dobiti plaću.

Zbor koji već pet godina okuplja liječnice medicine i dentalne medicine javnost i ne poznaje toliko dobro. Mi smo ih baš stoga "uhvatili na djelu", u velikoj dvorani Medicinskog fakulteta, gdje svaku srijedu održavaju probe. Nije bilo potrebe za probijanjem leda, jer, kako vam već rekosmo - pjesmom se razbija svaka trema.

image

Zbor splitskih liječnica na probi na Medicinskom fakultetu

Joško Šupić/Cropix

Noge same uhvate ritam dok se "donesite sol, najbolje vino za ovaj stol, donesite smijeh, hiljadu pjesama bar, donesite sebe meni na dar" širi u višeglasju prostorom. Pjesma je dar. I mi smo ga dobili. Zajedno sa dvadesetak osmijeha.

Kako žene koje rade jedan od najstresnijih i najzahtjevnijih i najodgovornijih poslova na svijetu - nađu vremena za predah? Za sebe? Za radost?

- Ostavljate se stetoskopa i hvatate se mikrofona - naša (neuspjela) šala ostaje nekako visjeti u zraku. Pogledi ponekad kažu više od riječi...

- Liječnice liječe sebe - tako će dr. Renata Kasum.

- Dobrim raspoloženjem napunimo baterije - odmah će i dr. Anka Koštić Mešin.

‘Širom držim otvorene oči‘

I tu već teže hvatamo imena i glasove, ali uživamo u načinu na koji se dvadesetak žena odnosi prema "jedinom", već spomenutom maestru, koji ih je, priznaše nam, davno već očarao osmijehom. A one njega - kolačima. Da, vidjeli smo kutiju, kao, nehajno odloženu u blizini...

image
Joško Šupić/Cropix

- Odlične su! Ne može se to sakriti, dobile su me na višeglasje, na rad, jako su vrijedne - sve nam opisno-motivacijske ocjene daje maestro, pa će onako, a kao da i ne bi:

- Širom držim otvorene oči, premda ponekad znaju "falšat"!

- Zašto gledaš u mene dok govoriš o falšavanju - odmah će, u glavu, dr. Ines Grgić.

I onda se, opet, borimo smijehom govoreći o ovom kreativnom ispušnom ventilu. Probe srijedom, priznaše nam "žene u bijelom", razlome im radni tjedan na pola, pa ostave za sobom težak početak, a imaju snage za suprostaviti se - vjerojatno težem - kraju "sedmice".

image
Joško Šupić/Cropix

Velika je poveznica između medicine i umjetnosti. Medicina i jest umjetnost liječenja, a umjetnost pak liječi ionako, pa sad vi vidite gdje smo. Na pola puta. Kako je uopće moguće izabrati iz ta dva svijeta?

I Nikica Kalogjera je bio kirurg

- Iz umjetnosti ste se ubacile u rudarenje - tako ćemo mi, a one nam odgovaraju i kako je dr. Nikica Kalogjera bio liječnik i to vrhunski kirurg, a mi ga pamtimo po glazbi.

- Glazba liječi - ponoviti će dr. Lucija Škojo Hrabar, dok mi pazimo kako pravilno zapisati suprugovo prezime, da ne bi bilo zafrkancije poslije.

Dok se njišemo uz taktove "Sanjaj me", doznajemo kako su u Zboru čak tri psihijatrice, pet stomatologinja, dvije ginekologinje i pedijatrice, fizijatrice, radiologinje, specijalistice obiteljske medicine, jedna sveučilišna profesorica koja je doktorica (znanosti), ali nije doktorica (medicine).

image
Joško Šupić/Cropix

Zanimljivo, niti jedna otorinolaringologinja među njima!

Ali je zato tu umirovljenica, dr. Lahorka Pejković, koja će, sad smo totalno u šoku, nakon ove probe - na drugu probu!

Dodana vrijednost

- Da, kada završi vježba ovdje odlazim na vježbu moje klape "Kolura" - tako će dr. Lahorka, koja je po završetku karijere otvorila svoj svijet svemu što je čini sretnom. Mlada penzićka - tako je od milja zovu kolegice, zna znanje.

Među pjevačicama i četiri studentice, još koji semestar i biti će im "prave" kolegice, prijateljice već jesu. Ema Vukadin, Sara Bulić, Paula Čičmir i Katarina Čavka, radosno se pridružiše pjesmi, svjesne svega onog što smo vam već napisali. A sada ćemo napisati i ovo:

- Žene unose život u sve što rade. Sve je to jednostavno dodana vrijednost - to je kazao maestro Juračić, pa nek ostane zabilježeno. Dodatna vrijednost! Život!

image
Joško Šupić/Cropix

‘Pomislila sam: I mi to možemo...‘

Puna života i energije, a nazivaju je i Lavicom, bila je i dr. Danijela Rašić, osnivačica Zbora Splitskih liječnica. I još uvijek je puna energije, da ne bi nešto krivo pohvatali!

- Slušala sam naše kolege, Zbor liječnika, kako pjevaju "Aleluju", pa sam pomislila: I mi to možemo - priznaje nam, uhvatila se potom telefona i mejlova i okupila jezgru, sve poslije složilo se prirodno i samo. Danas je u zboru tridesetak članica, njih 25 je (vrlo) aktivnih.

image

Osnivačica zbora, dr. Danijela Rašić

Joško Šupić/Cropix

Predsjednica dr. Merica Domjanović Vasiljević ponosno nam nabraja nastupe, redovno uveličavaju svojim glasovima svečane promocije novih kolega, odazivaju se svakoj humanitarnoj akciji, na Božićnim koncertima "rasturaju", a što će tek biti u lipnju?

- O, da, 12. lipnja u Hrvatskom domu imamo rođendanski, cijelovečernji koncert, s gostima naravno. Naziv je prigodan, poput prve nam pjesme: Kuća puna naroda - radujemo se skupa s njima i već se vidimo u prvome redu.

image

Predsjednica zbora Merica Domjanović Vasiljević

Joško Šupić/Cropix

Liječnice, a pjevačice, oživljavaju i održavaju hrvatsku nam baštinu, njegujući i revitalizirajući starohrvatske napjeve, ali i tradicije i običaje, sjetite se onih kolača s početka teksta...

Sad, kako se bližimo kraju, pomalo i sjetno promišljamo o radosti i sreći onih pacijenata čije liječnice pjevuše dok rade. Donose im dodanu vrijednost, jel tako? Da, žene uistinu unose život u sve ono što rade.

A sad, hajdemo zajedno:

- Ko brod u boci putujem, a neću stići nikamo, jer predobro se poznajem, da bez tebe bih mogao...

Predobro.

image

Zbor splitskih liječnica na probi na Medicinskom fakultetu

Joško Šupić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 05:28