StoryEditorOCM
PanoramaZnati reći ne

Hoćeš mi biti kum? Koliko se vas grozi ovog pitanja iz potpuno krivih razloga, evo kako ljubazno odbiti

Piše Mozaik SD
5. svibnja 2024. - 17:21

Kažu kako nema veće časti nego kada vas netko zamoli da mu budete svjedokom na vjenčanju ili na krštenju djeteta. Bilo bi stoga nepristojno odbiti kumstvo, vjeruju mnogi. Više je razloga zbog kojih nam ne bi trebalo biti neugodno niti bi nam itko trebao zamjeriti odbijanje, piše Zadovoljna.

Mnogi će zbog osjećaja dužnosti pristati na tu ulogu, a zapravo to ne bi trebali napraviti. Ako ste svjesni da je poziv stigao iz "krivih" razloga - slobodno se zahvalite na časti.

image
/Shutterstock

I to uradite što prije, pogotovo u situacijama kada to od vas traže ljudi s kojima godinama niste u kontaktu ili osjećate da se njihova želja za kumstvom svodi samo na novac.

Najveći problemi su oni financijske prirode. Iako vaši prijatelji možda uopće od vas ne očekuju novac, darove ili "kuvertu", vi ćete svejedno osjećati obavezu i to će vam stvarati pritisak.

image
Ian West/Afp

Međutim, ako iskreno kažete da niste u financijskoj mogućnosti prihvatiti ponudu, a oni vam daju do znanja da novac uopće bitan, razmislite o tome da ih ipak ne odbijete.

Uloga kuma ili kume, zapamtite, bi trebala biti rezervirana za vama bliske ljude. Pravi prijatelji od vas neće očekivati raskošne darove, nije će im važno koliko ćete i hoćete li staviti novac u kuvertu, oni će vas tražiti da budete kuma iz pravih razloga – zato što vas vole i ne žele nikog drugog uz sebe u važnim trenucima života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 07:21