stdClass Object ( [id] => 319627 [title] => Iskušali smo: evo naše top-liste jeftinih, ali dobrih vina [alias] => iskusali-smo-evo-nase-top-liste-jeftinih-ali-dobrih-vina [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vijest koju je objavio američki Wine Institute, da su Hrvati na čelu svjetskih vinopija, nije iznenadila samo poznavatelje prilika na svjetskoj vinskoj sceni, nego još više domaću javnost. Zna li se za barnumovske reklamne kampanje domaćih proizvođača konfekcijskog piva, tsunami malih (craft) pivara u distribuciji čak i u kvartovskim trafikama, sve one silne navijačke "kornere" i "ekipe sa zidića", pozicija Hrvata kao vinopija u samom vrhu svjetske rang-liste djeluje kao vic.

A nije. Istraživanje američkog instituta, naime, veli da su ispred Hrvatske samo dvije države: Vatikan i Andora. Zna li se pak da se u onoj prvoj vino troši i na misama, a da ona druga ima stanovnika manje od zagrebačke "mamutice" ili splitske "krstarice", u institutu opravdano Hrvate drže vinoljubnom nacijom broj jedan.

Što ti vinoljupci piju? Ako je suditi po dosadašnjim domaćim istraživanjima tržišta, zacijelo je i dalje na samome vrhu – graševina. I ona koja se pije kao gemišt, omiljeni ljetni "sokić" uz roštilj, ali i one top klase poput, recimo, šampionskih vina Peraka, Galića, Krauthakera...

Na popisu su sigurno i dalje visoko malvazije, ali i plavci kojima, čini se, sve više primat uzimaju vina "francuskih sorti" poput merlota, cabernet sauvignona, pinota noir, syraha... Razlog je jednostavan. I sam – kao strastveni ljubitelj velikih i moćnih plavaca – u ljetnim mjesecima radije posegnem za nečim lakšim, pa doista ni ne čudi da je na jadranskoj obali u stalnom porastu prodaja upravo takvih "lakših" i "pitkijih" crvenih vina.

Vrijednost za novac

Osim domaćih proizvođača – u Dalmaciji, Istri, Baranji... – i uvozna vina spomenutih sorti napunila su veći dio polica enoteka i dućana velikih lanaca. Je li to dobra ili loša vijest? Ako ste kupac, odnosno konzument, svakako dobra. Jer u nižem cjenovnom razredu uvozna su vina u pravilu superiornija domaćoj ponudi. Neka se moji prijatelji vinari ne naljute, ali u cjenovnom razredu do 40 kuna od domaćih vina mahom možete dobiti tek malvazije slabih godišta, tanke plavce, drugorazredne kupaže ili graševinu za gemište.

Više je razloga tome jer, naravno, visoke trošarine i razna davanja, te male količine, domaćim vinarima ne idu u prilog. Ni na globalnoj vinskoj sceni, ali i onoj Hrvatskoj, gdje je logična niša za kvalitetna ili kvalitetnija vina u višem cjenovnom rangu. Priča o domaćoj vinskoj sceni je kompleksna, no ona, u konačnici, ne zanima kupce. Njih zanima samo jedno – vrijednost za uloženi novac. Odnosno odgovor na veoma konkretno pitanje – kako kupiti razmjerno pristojno vino za ne baš puno novca.

Famozna oznaka "best buy" je, naravno, relativna. Vrijednost za novac je i kad ozbiljnu buteljku vina iz dobre berbe platite 150 kuna, ali također i kad za pristojno vino (dakle, ne ono iz kategorije šampiona) platite do 40 kuna. Naravno, riječ je o buteljkama koje idu u kategoriju vina "za svaki dan", odnosno vina koje zadovoljava ukuse vinske "mainstream" publike. One koja nije baš za patvorine i litrenke potencijalnih "glavopuca", ali si ne može, ili ne želi, priuštiti vina iz srednje ili gornje cjenovne klase. Posebno ne one domaće.

Liberalizacija uvoza i politika nabavljanja jeftinih trećerazrednih prehrambenih proizvoda koji su okupirali domaće trgovine samo se dijelom odražava na vinsku scenu. Jer, za razliku od većine jeftinih uvoznih namirnica, voća, mesa, mesnih prerađevina i povrća, koje su debelo inferiornije domaćim proizvodima, s vinom stvari stoje drugačije.

Naime, ponavljam, u šarenilu inozemne vinske ponude iz nižeg cjenovnog razreda nalazi se svašta: i trećerazrednih vina, promašenih patvorina, loših kupaža, ali i lijepi broj buteljki bitno bolje kvalitete od izravne domaće konkurencije. Stoga se vrijedi potruditi. Za one koji spadaju u kategoriju "mainstream" vinoljubaca evo stoga preporuke vina relativno solidne kvalitete s cijenom do 40 kuna iliti mali osobni izbor iz ponude trgovačkih lanaca ("Konzum", "Billa", "Victa", "InterSpaar", "Lidl"...).

KONZUM

La Cacciatora Syrah Terre Siciliane (2014.) – 29,99 kn
Tipičan sicilijanski syrah/shiraz koji dobro paše uz govedinu, janjetinu, malo začinjeniju hranu, ali i, kad je primjereno rashlađen, ljetni roštilj uz kobasice, hamburgere, ćevapčiće, carsko meso, svinjsku vratinu. Budući da mu je cijena "friendly", vrijedi ga koristiti i kao vino za kuhanje (kokot u vinu, pašticada, vinski gulaš).

Western Cellars California Colombard Chardonnay (2012.) – 29,99 kn
Pitak i primjereno rashlađen taman za ljetnu konzumaciju, ovaj kalifornijski chardonnay svakako vrijedi uloženog novca. U njemu se ćute odlike sorte s okusima jabuke i dinje.

Barone di Bernaj Nero D'Avola Terre Siciliane (2013.) – 39,90 kn
Voćnog okusa s malo karakterističnog papra i zemljanih tonova, vrijedi i odležavanja. Zanimljiv je kao zamjena za plavce uz mesna jela.

Domaine de la Baume Chardonnay Les Vignes de Madame (2014.) – 39,90
Veoma dobra kupnja koja daje više nego dobru vrijednost za uloženi novac. Ovaj suhi chardonnay s juga Francuske ugodno je voćast (jabuka) s malo hrasta i taman balansiranih kiselina koje naglašavaju pitkost odličnog ljetnog vina.

Vina San Juan La Mancha Merlot-Syrah-Tempranillo (2014.) – 34,99 kn
Pitka kupaža triju sorti čini ovo španjolsko vino korisnim u raznim gastronomskim prigodama jer paše i uz jača jela i uz lagane ugriske, plavu ribu, laganije toćeve...

BILLA

Echenor Malbec (2015) – 34,99 kn
Popularno argentinsko crveno vino iz Mendoze s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Idealno uz govedinu i začinjeniju hranu.

Santa Lucia Cabernet Sauvignon (Vale de Maule, Čile, 2015.) – 29,99 kn
Tipičan okus crnog bobičastog voća i malo mente, pitkost koja je naglašena uz jela od govedine, janjetine i malo žešću spizu, te veoma prihvatljiva cijena, glavni su aduti.

VICTA

Domain Boyar Merlot (2013.) – 31,99 kn
Okus crnog bobičastog voća i zaokruženog tijela. Ovaj bugarski merlot dobro paše uz jela od svinjetine, teletine, janjetine, divljač, ali i brudete.

Domain Boyar Chardonnay (2013.) – 25,99 kn
Okusi kruške i breskve od ovog bugarskog chardonnaya više nego povoljne cijene čine veoma prihvatljivu (naravno, primjereno rashlađenu) ljetnu kapljicu.

KAUFLAND

Don Ramiro Tempranillo – 9,99 kn
Na sniženju u pola cijene (puna cijena mu je, naime, također niskih 19,99) ovo španjolsko vino nije više "srednja žalost", nego isplativa investicija. Možete ga piti ako vam zahtjevi nisu preveliki, no svakako je isplativ za kuhanje i, kao meni, za pravljenje vlastitog balzamičnog octa.

LIDL

Chateau Les Reuilles Bordeaux (2012) – 34,99 kn
Ovo bordoško crveno vino ugodne voćnosti svakako je vrijednost za uloženi novac, a dobro se slaže uz jela od govedine/junetine, teletine, svinjetine, veliku divljač te lakše i mekane sireve.

Pierre Chavin Vallis Queyras Viognier (2013.) – 34,99 kn
Voćno bijelo vino sa srednjom mineralnošću, ugodnim taninima te naglašenom voćnom aromom i više šećera. Prija uz svinjetinu, divljač, začinjeniju hranu, piletinu...

Le Heron Cotes De Gascogne Gros Manseng-Colombard (2014.) – 29,99 kn
Solidno bijelo desertno vino s više no povoljnim odnosom cijene i kvalitete.

INTERSPAR

Fox Grove Shiraz Cabernet (2014.) – 29,99
Australska popularna kupaža syraha/shiraza i cabernet sauvignona s tipičnom aromom tamnog bobičastog voća i mrvu papra. Odlično ide uz govedinu.

Gallo Family Cabernet Sauvignon (2013.) – 34,99 kn
Iako spada u nižu ligu kalifornijskih cabernet sauvignona, ima razmjerno pristojno tijelo, ugodne tanine i prepoznatljiv okus s notama jabuke. Vrijednost za novac je neupitna.

Chemin des Papes Cotes Du Rhone (2014.) – 35,99 kn
Ova kupaža grenache noirea i syraha također može proći u kategoriju pristojnih vina s povoljnom cijenom, te uz gastronomsku preporuku: jela od govedine, divljač te zreliji sirevi.

Paggi del Sole Chianti (2014.) – 31,99 kn
Srednje jakog tijela s jabukom i jagodama na nosu te balansiranih kiselina, ovaj je chianti pitak i pristojan, no ne i nezaboravan nakon ispijenog gutljaja. Ipak, cijena je to što mu daje palac gore.

Casa Mia Nero d'Avola (2014.) – 25,99 kn
Cijena ovom sicilijanskom vinu "daje krila", što će reći da za taj novac ne možete kupiti ništa bolje. S tim na umu, ocjena je više no zadovoljavajuća za "vino za svaki dan".

Casa de Campo Central Valley Cabernet Carmenere (2014.) – 29,99 kn
Jeftin i pitak (no nipošto za zahtjevna nepca) cabernet.

Montalbiana Chianti (2014.) – 34,99 kn
Adut su mu mekani tanini i pitkost. Posebice paše uz govedinu, teletinu i piletinu. Budući da chianti nije baš vino za dugo čuvanje, berba iz 2014. je – taman.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponuda iz uvoza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-13 20:56:48 [created_by] => 3233 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-17 15:20:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-17 14:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 25 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/07/13/meri_vina_1a.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "meri_vina_1a" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x593" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4907360 Threads: 4 Questions: 174705335 Slow queries: 75432 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5099097 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/iskusali-smo-evo-nase-top-liste-jeftinih-ali-dobrih-vina-319627 [printLink] => /mozaik/hrana/iskusali-smo-evo-nase-top-liste-jeftinih-ali-dobrih-vina-319627?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 422488 [name] => vino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vino [link] => /tag/vino ) [1] => stdClass Object ( [id] => 249283 [name] => jeftinija vina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jeftinija-vina [link] => /tag/jeftinija-vina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponuda iz uvoza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iskušali smo: evo naše top-liste jeftinih, ali dobrih vina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3233 [name] => Zlatko Gall [username] => zlatko-gall [email] => zlatko-gall@sd.hr [password] => $2y$10$EiXjmFEsIGFcSb17ptz6wuhqoATMfXAHx0J40.OtSqWgiULDVINli [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zlatko-gall-3233 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1751 [gender] => m [description] => [image] => 1751.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1751.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/13/meri_vina_1a.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => meri_vina_1a [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/13/meri_vina_1a.jpg [title] => meri_vina_1a ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vijest koju je objavio američki Wine Institute, da su Hrvati na čelu svjetskih vinopija, nije iznenadila samo poznavatelje prilika na svjetskoj vinskoj sceni, nego još više domaću javnost. Zna li se za barnumovske reklamne kampanje domaćih proizvođača konfekcijskog piva, tsunami malih (craft) pivara u distribuciji čak i u kvartovskim trafikama, sve one silne navijačke "kornere" i "ekipe sa zidića", pozicija Hrvata kao vinopija u samom vrhu svjetske rang-liste djeluje kao vic.

A nije. Istraživanje američkog instituta, naime, veli da su ispred Hrvatske samo dvije države: Vatikan i Andora. Zna li se pak da se u onoj prvoj vino troši i na misama, a da ona druga ima stanovnika manje od zagrebačke "mamutice" ili splitske "krstarice", u institutu opravdano Hrvate drže vinoljubnom nacijom broj jedan.

Što ti vinoljupci piju? Ako je suditi po dosadašnjim domaćim istraživanjima tržišta, zacijelo je i dalje na samome vrhu – graševina. I ona koja se pije kao gemišt, omiljeni ljetni "sokić" uz roštilj, ali i one top klase poput, recimo, šampionskih vina Peraka, Galića, Krauthakera...

Na popisu su sigurno i dalje visoko malvazije, ali i plavci kojima, čini se, sve više primat uzimaju vina "francuskih sorti" poput merlota, cabernet sauvignona, pinota noir, syraha... Razlog je jednostavan. I sam – kao strastveni ljubitelj velikih i moćnih plavaca – u ljetnim mjesecima radije posegnem za nečim lakšim, pa doista ni ne čudi da je na jadranskoj obali u stalnom porastu prodaja upravo takvih "lakših" i "pitkijih" crvenih vina.

Vrijednost za novac

Osim domaćih proizvođača – u Dalmaciji, Istri, Baranji... – i uvozna vina spomenutih sorti napunila su veći dio polica enoteka i dućana velikih lanaca. Je li to dobra ili loša vijest? Ako ste kupac, odnosno konzument, svakako dobra. Jer u nižem cjenovnom razredu uvozna su vina u pravilu superiornija domaćoj ponudi. Neka se moji prijatelji vinari ne naljute, ali u cjenovnom razredu do 40 kuna od domaćih vina mahom možete dobiti tek malvazije slabih godišta, tanke plavce, drugorazredne kupaže ili graševinu za gemište.

Više je razloga tome jer, naravno, visoke trošarine i razna davanja, te male količine, domaćim vinarima ne idu u prilog. Ni na globalnoj vinskoj sceni, ali i onoj Hrvatskoj, gdje je logična niša za kvalitetna ili kvalitetnija vina u višem cjenovnom rangu. Priča o domaćoj vinskoj sceni je kompleksna, no ona, u konačnici, ne zanima kupce. Njih zanima samo jedno – vrijednost za uloženi novac. Odnosno odgovor na veoma konkretno pitanje – kako kupiti razmjerno pristojno vino za ne baš puno novca.

Famozna oznaka "best buy" je, naravno, relativna. Vrijednost za novac je i kad ozbiljnu buteljku vina iz dobre berbe platite 150 kuna, ali također i kad za pristojno vino (dakle, ne ono iz kategorije šampiona) platite do 40 kuna. Naravno, riječ je o buteljkama koje idu u kategoriju vina "za svaki dan", odnosno vina koje zadovoljava ukuse vinske "mainstream" publike. One koja nije baš za patvorine i litrenke potencijalnih "glavopuca", ali si ne može, ili ne želi, priuštiti vina iz srednje ili gornje cjenovne klase. Posebno ne one domaće.

Liberalizacija uvoza i politika nabavljanja jeftinih trećerazrednih prehrambenih proizvoda koji su okupirali domaće trgovine samo se dijelom odražava na vinsku scenu. Jer, za razliku od većine jeftinih uvoznih namirnica, voća, mesa, mesnih prerađevina i povrća, koje su debelo inferiornije domaćim proizvodima, s vinom stvari stoje drugačije.

Naime, ponavljam, u šarenilu inozemne vinske ponude iz nižeg cjenovnog razreda nalazi se svašta: i trećerazrednih vina, promašenih patvorina, loših kupaža, ali i lijepi broj buteljki bitno bolje kvalitete od izravne domaće konkurencije. Stoga se vrijedi potruditi. Za one koji spadaju u kategoriju "mainstream" vinoljubaca evo stoga preporuke vina relativno solidne kvalitete s cijenom do 40 kuna iliti mali osobni izbor iz ponude trgovačkih lanaca ("Konzum", "Billa", "Victa", "InterSpaar", "Lidl"...).

KONZUM

La Cacciatora Syrah Terre Siciliane (2014.) – 29,99 kn
Tipičan sicilijanski syrah/shiraz koji dobro paše uz govedinu, janjetinu, malo začinjeniju hranu, ali i, kad je primjereno rashlađen, ljetni roštilj uz kobasice, hamburgere, ćevapčiće, carsko meso, svinjsku vratinu. Budući da mu je cijena "friendly", vrijedi ga koristiti i kao vino za kuhanje (kokot u vinu, pašticada, vinski gulaš).

Western Cellars California Colombard Chardonnay (2012.) – 29,99 kn
Pitak i primjereno rashlađen taman za ljetnu konzumaciju, ovaj kalifornijski chardonnay svakako vrijedi uloženog novca. U njemu se ćute odlike sorte s okusima jabuke i dinje.

Barone di Bernaj Nero D'Avola Terre Siciliane (2013.) – 39,90 kn
Voćnog okusa s malo karakterističnog papra i zemljanih tonova, vrijedi i odležavanja. Zanimljiv je kao zamjena za plavce uz mesna jela.

Domaine de la Baume Chardonnay Les Vignes de Madame (2014.) – 39,90
Veoma dobra kupnja koja daje više nego dobru vrijednost za uloženi novac. Ovaj suhi chardonnay s juga Francuske ugodno je voćast (jabuka) s malo hrasta i taman balansiranih kiselina koje naglašavaju pitkost odličnog ljetnog vina.

Vina San Juan La Mancha Merlot-Syrah-Tempranillo (2014.) – 34,99 kn
Pitka kupaža triju sorti čini ovo španjolsko vino korisnim u raznim gastronomskim prigodama jer paše i uz jača jela i uz lagane ugriske, plavu ribu, laganije toćeve...

BILLA

Echenor Malbec (2015) – 34,99 kn
Popularno argentinsko crveno vino iz Mendoze s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Idealno uz govedinu i začinjeniju hranu.

Santa Lucia Cabernet Sauvignon (Vale de Maule, Čile, 2015.) – 29,99 kn
Tipičan okus crnog bobičastog voća i malo mente, pitkost koja je naglašena uz jela od govedine, janjetine i malo žešću spizu, te veoma prihvatljiva cijena, glavni su aduti.

VICTA

Domain Boyar Merlot (2013.) – 31,99 kn
Okus crnog bobičastog voća i zaokruženog tijela. Ovaj bugarski merlot dobro paše uz jela od svinjetine, teletine, janjetine, divljač, ali i brudete.

Domain Boyar Chardonnay (2013.) – 25,99 kn
Okusi kruške i breskve od ovog bugarskog chardonnaya više nego povoljne cijene čine veoma prihvatljivu (naravno, primjereno rashlađenu) ljetnu kapljicu.

KAUFLAND

Don Ramiro Tempranillo – 9,99 kn
Na sniženju u pola cijene (puna cijena mu je, naime, također niskih 19,99) ovo španjolsko vino nije više "srednja žalost", nego isplativa investicija. Možete ga piti ako vam zahtjevi nisu preveliki, no svakako je isplativ za kuhanje i, kao meni, za pravljenje vlastitog balzamičnog octa.

LIDL

Chateau Les Reuilles Bordeaux (2012) – 34,99 kn
Ovo bordoško crveno vino ugodne voćnosti svakako je vrijednost za uloženi novac, a dobro se slaže uz jela od govedine/junetine, teletine, svinjetine, veliku divljač te lakše i mekane sireve.

Pierre Chavin Vallis Queyras Viognier (2013.) – 34,99 kn
Voćno bijelo vino sa srednjom mineralnošću, ugodnim taninima te naglašenom voćnom aromom i više šećera. Prija uz svinjetinu, divljač, začinjeniju hranu, piletinu...

Le Heron Cotes De Gascogne Gros Manseng-Colombard (2014.) – 29,99 kn
Solidno bijelo desertno vino s više no povoljnim odnosom cijene i kvalitete.

INTERSPAR

Fox Grove Shiraz Cabernet (2014.) – 29,99
Australska popularna kupaža syraha/shiraza i cabernet sauvignona s tipičnom aromom tamnog bobičastog voća i mrvu papra. Odlično ide uz govedinu.

Gallo Family Cabernet Sauvignon (2013.) – 34,99 kn
Iako spada u nižu ligu kalifornijskih cabernet sauvignona, ima razmjerno pristojno tijelo, ugodne tanine i prepoznatljiv okus s notama jabuke. Vrijednost za novac je neupitna.

Chemin des Papes Cotes Du Rhone (2014.) – 35,99 kn
Ova kupaža grenache noirea i syraha također može proći u kategoriju pristojnih vina s povoljnom cijenom, te uz gastronomsku preporuku: jela od govedine, divljač te zreliji sirevi.

Paggi del Sole Chianti (2014.) – 31,99 kn
Srednje jakog tijela s jabukom i jagodama na nosu te balansiranih kiselina, ovaj je chianti pitak i pristojan, no ne i nezaboravan nakon ispijenog gutljaja. Ipak, cijena je to što mu daje palac gore.

Casa Mia Nero d'Avola (2014.) – 25,99 kn
Cijena ovom sicilijanskom vinu "daje krila", što će reći da za taj novac ne možete kupiti ništa bolje. S tim na umu, ocjena je više no zadovoljavajuća za "vino za svaki dan".

Casa de Campo Central Valley Cabernet Carmenere (2014.) – 29,99 kn
Jeftin i pitak (no nipošto za zahtjevna nepca) cabernet.

Montalbiana Chianti (2014.) – 34,99 kn
Adut su mu mekani tanini i pitkost. Posebice paše uz govedinu, teletinu i piletinu. Budući da chianti nije baš vino za dugo čuvanje, berba iz 2014. je – taman.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
meri_vina_1a
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/iskusali-smo-evo-nase-top-liste-jeftinih-ali-dobrih-vina-319627 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6534b72da07d9f18ff54b824f284702c496c1da1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Isku%C5%A1ali+smo%3A+evo+na%C5%A1e+top-liste+jeftinih%2C+ali+dobrih+vina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fiskusali-smo-evo-nase-top-liste-jeftinih-ali-dobrih-vina-319627 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fiskusali-smo-evo-nase-top-liste-jeftinih-ali-dobrih-vina-319627 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponuda iz uvoza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hranaponuda iz uvoza

Iskušali smo: evo naše top-liste jeftinih, ali dobrih vina

17. srpnja 2016. - 16:44
meri_vina_1a

Vijest koju je objavio američki Wine Institute, da su Hrvati na čelu svjetskih vinopija, nije iznenadila samo poznavatelje prilika na svjetskoj vinskoj sceni, nego još više domaću javnost. Zna li se za barnumovske reklamne kampanje domaćih proizvođača konfekcijskog piva, tsunami malih (craft) pivara u distribuciji čak i u kvartovskim trafikama, sve one silne navijačke "kornere" i "ekipe sa zidića", pozicija Hrvata kao vinopija u samom vrhu svjetske rang-liste djeluje kao vic.

A nije. Istraživanje američkog instituta, naime, veli da su ispred Hrvatske samo dvije države: Vatikan i Andora. Zna li se pak da se u onoj prvoj vino troši i na misama, a da ona druga ima stanovnika manje od zagrebačke "mamutice" ili splitske "krstarice", u institutu opravdano Hrvate drže vinoljubnom nac...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:37