More Ribolov

MORSKI KUHAR

Mirisna i okusima bogata komiška pogača, tradicionalni recept s otoka Visa

MORSKI KUHAR

NAMIRNICE:
1,5  dag kvasca
pothvat šećera
60 dag brašna
0,2 maslinova ulja
25 dag crvenog luka
30 dag rajčica
prstohvat origana
0,5 dag soli
papra po želji
8 fileta slanih srdela

PRIPREMA:
Kvasac pomiješamo sa šećerom, 2 žlice brašna i 1 dcl vode. Pokrijemo i ostavimo na toplom. Kad se kvasac podigne umiješamo ga s ostatkom brašna. Umijesimo tijesto , podijelimo na pola i ostavimo da se diže oko 20 min.

Na maslinvu ulju pržimo ceveni luk, zatim dodamo rajčicu izrezanu na kockice. Pirjamo 10 min. Svaku polovicu tijesta razvaljamo zasebno.
Jednom polovicom tijesta prekrijemo dno prikladne posude. Tijesto nabodemo vilicom i stavimo u ugrijanu pećnicu na temperaturu od 150°C.

Poslije 20 min na tijesto razmažemo umak od rajčica. Dodamo origano, sol, papar i ravnomjerno razdjelimo filete od slanih srdela.
Prekrijemo drugom polovicom tijesta i preklopimo krajeve. Vilicom nabodemo tijesto i pečemo u pećnici još 50 min.

Pečenu pogaču premažemo s malo maslinova ulja.

Naslovnica Ribolov