stdClass Object ( [id] => 505385 [title] => Snježana Kuzmanić: 'Karaman' je pod zaštitom Ministarstva kulture, trebaju biti i 'Bačvice' [alias] => snjezana-kuzmanic-karaman-je-pod-zastitom-ministarstva-kulture-trebaju-biti-i-bacvice [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljetna sezona 2017. u ljetnom kinu “Bačvice“ jedna je od najuspješnijih posljednjih godina, ako ne i najuspješnija. Na jednoj projekciji u prosjeku je bilo najmanje 70-100 gledatelja, čime je Ljetno kino konkuriralo popularnim multipleksima, nerijetko čak i radilo bolje.

Primjerice, premijerna projekcija “Dunkirka“ bila je popunjena gotovo kao jedna solidna večer FMFS-a, dobro su radili i crtići, a jako fino su se gledali ciklusi poput trilogije “Millennium“, “Horora utorkom“ i “Oskarovaca nedjeljom“. I sve to tijekom ljeta kad je grad kao nikad prije pucao od događanja. Tim tragom pitamo direktoricu “Ekrana“ Snježanu Kuzmanić kako je zadovoljna sezonom i koliko je dobra gledanost pokazatelj da definitivno mora zaštiti namjena korištenja prostora ljetnog kina “Bačvice“.

- Izuzetno smo zadovoljni sa sezonom koja je, eto, gotovo iza nas. Međutim, moram priznati da nije počela baš obećavajuće, što je u biti dobro jer nas je potaknulo na više akcije. Sami ste spomenuli posebne cikluse i revije koje smo se odlučili raditi i moramo priznati da su jako dobro prihvaćeni od publike. Iskreno rečeno, ne mogu zamisliti na ovoj lokaciji ništa drugo osim kina, tako da smo mi definitivno za zaštitu namjene korištenja ove lokacije. U biti, očekujemo i podržavamo svaku inicijativu koja će ići u smjeru zaštite namjene korištenja ovog prostora.

Uostalom, i kino “Karaman“ je pod zaštitom Ministarstva kulture, i to ne samo onom “uobičajenom“ kao kulturno dobro, već se štiti i izvorna kinematografska djelatnost koja se odvija u ovom kinu bez prestanka već 110 godina. Zato ne vidim razloga zašto se takva zaštita ne bi ponovila i primijenila i na Ljetnom kinu “Bačvice“. Prema dostupnim informacijama, ljetno kino je počelo s radom davne 1954. i radi evo već 63 godine, svake ljetne sezone. Iskreno se nadam takvom razvoju situacije.

Kako Bače stoje po tom pitanju? Mogu li splitski filmofili biti mirni?
- U programskom smislu, za nas je situacija od prošle godine puno povoljnija. Naime, digitalizacija u kinodjelatnosti dovela je do toga da su postupno nestajali filmovi na 35-mm vrpci, a mi nismo imali sredstava za nabavu digitalnog projektora za ljetno kino. Imali smo zaista nekoliko teških godina kada je bilo gotovo nemoguće napraviti program u trajanju od dva mjeseca jer naprosto nije bilo filmova koje smo mogli prikazivati s obzirom na našu tehničku (ne)opremljenost. Konačno smo prošle godine mogli odahnuti jer smo opremili kino digitalnim projektorom pa nam sada u kreiranju programa u ovom kinu na putu stoji samo nedostatak sredstava za nabavu posebnih filmskih naslova, a nipošto izostanak mašte ili kreativnosti.

Ruku na srce, za razliku od prošle godine, sada nije ni bilo previše popratnih događanja u kinu, poneki “stand up“ i “Aj Cha“ festival koji nisu izgledali toliko popunjenije od projekcija, dapače.
- Sada bih mogla ponoviti dio odgovora iz prethodnog pitanja, više nam ne trebaju posebni događaji, jer sada smo tehnički opremljeni pa bismo mogli bez problema raditi cijelu godinu u ljetnom kinu. U biti, jako je puno interesa i upita za različita događanja u tom prostoru i zato možemo birati i samim tim dopustiti samo ono najkvalitetnije ili, pak, ono s posebnim značajem. Ma kako ne dozvoliti glazbeni festival Dinu u čast? Osim toga, moram priznati kako imam i skriveni motiv, naime smatram kako je potrebno stvoriti i educirati građane kao potencijalnu publiku, a koja će se preko ovih navedenih sadržaja upoznati sa samim kinom, osjetiti energiju koju ono nosi, te jasno vratiti se, ali ovaj put na film.

Je li zadovoljavajuć kinoposjet rezultat strategije što ste ove godine s programom krenuli ranije, odmah nakon FMFS-a, čime se publika naviknula na kino?
- Na sam početak ljetne sezone utječe puno faktora, među njima je i jedan banalan, a to su vremenske prilike. Kako je ove godine ranije zatoplilo, tako smo i mi odlučili krenuti s radom ljetnog kina, i to već neposredno nakon FMFS-a. Ali, ipak, moram priznati da se kinopublika sporo zagrijava; do sada se uvijek pokazalo kako je prvih 10-ak dana slabija posjećenost. Zato smo zaključili što ranije počnemo s radom kina prije ćemo ostaviti loše dane iza nas i krenuti s dobrom posjetom te na kraju imati uspješnu sezonu.

Jesu li gledanosti kumovali i hvalevrijedni ciklusi, kao alternativa redovnom repertoaru u multipleksima?
- Uvjereni smo u to, naime kada pokušavate napraviti program u trajanju od dva i pol mjeseca, velik broj faktora morate uzeti u obzir. Program smo bazirali na redovnoj ponudi naših distributera, ali smo shvatili da moramo dati i nešto drugačije i nešto više. Tada naravno krećemo od želja, pa se redovito sudarimo s mogućnostima, i tek tada krene pravi posao. Kombinirate i pogađate, i nadate se što manjem broju pogrešaka. Na kraju ovog ljeta (ne)skromno priznajemo da smo u tome i uspjeli – pogrešaka gotovo i da nije bilo, a manja posjećenost na određene datume je uglavnom rezultat vanjskih, neotklonjivih faktora poput nevremena, utakmica i sličnog.

Mislite li da su Splićani napokon skužili posebnost kina “Bačvice“ koje za određene filmove (horore poput “Čudovišta“, “Dunkirk“, “La La Land“) pruža gotovo pa 4DX ugođaj zbog jedinstvene lokacije, u šumi, pored mora i ispod zvijezda?
- Mislim da naši dragi Splićani od davnih dana uživaju gledajući filmove u ovom prostoru, kako kažete u gotovo 4DX ugođaju, a možda ih ponekad treba malo više potaknuti. Moram priznati da nas posebno vesele roditelji s malom djecom koji su sve crtiće ovog i prošlog ljeta jako dobro posjetili. Valjda je poseban ugođaj taj otvoreni prostor, nebo, zvijezde i žamor koji dolazi iz okoline radi otvorenog prostora pa sam film na velikom zidu/ekranu pruža poseban doživljaj. Ali, kao što sam maločas spomenula, energija i ugođaj postoje, samo toga nažalost svi Splićani nisu svjesni, stoga je na nama da im kino približimo i poručimo da nije nužno sve u ovom gradu isključivo za strance, već i da postoje sadržaji koje domaći mogu i trebaju posjećivati za svoj gušt.

Što je s turistima? Idu li i oni na Bače?
- Ove godine su zaista bili aktivni u iskazivanju interesa za ovo kino, bilo je jako puno poziva, upita putem Facebooka i samih mailova, a na kraju i posjeta.  Tome je zasigurno pridonijela i engleska verzija naših web-stranica. Danas je mogućnost informiranja zainteresiranih putem weba ili putem Facebooka znatno olakšala svima nama posao. Moram spomenuti nove reklamne ormariće koje imamo na nekoliko atraktivnih lokacija po gradu. Prekrasno je vidjeti ljude kako zastajkuju ispred filmskih plakata i komentiraju ih.

Što nas još do kraja sezone čeka na Bačama? I dokad kino radi, tj. kad otvara “Karaman“?
- Na samom smo kraju ove sezone ljetnog kina, ali se isto nadamo da će nas još koji dan poslužiti i vrijeme pa da svi koji nisu stigli uživati na nekoj kinopredstavi to i naprave. U posljednjem tjednu rada kina svakako bih pozvala sve zainteresirane na projekciju “Modrog kaveza“ koji sama redateljica predstavlja kao dokumentarni film posvećen emotivnom i pustolovnom životu pomoraca i njihovih obitelji. Prije toga imamo i zanimljiv blockbuster “Čuvaj me s leđa“. Na samom kraju za sve one koji vole Stephena Kinga i horore, a takvih ima, prikazat ćemo “Ono“ (“It“), remake jednog od najboljih horora devedesetih koji se u velikome stilu vraća na filmska platna. Nakon toga nas čega bogata filmska jesen u “Karamanu“, pa pozivamo sve koji vole sedmu umjetnost i kino na puno dobrih filmova i nadamo se posebnih filmskih programa i događanja u novoj sezoni kina koje, eto, baš ove godine pred Božić slavi 110 godina od svoje prve filmske projekcije. Vidimo se u kinu!

Splićani se vole bojati na Bačama

Ciklus horora pokazuje da se ljudi vole bojati na Bačama?
- Da, zaista, izgleda da ima dosta publike koja gledanje horora na “Bačvicama“ jedva čeka, pa zašto ne? Možemo to razumjeti, a i sami ste spomenuli taj 4D ugođaj koji se posebno doživljava upravo kod tih horor/napetih scena, kada zapuše povjetarac baš u pravom trenutku… Posložilo se da je bilo nekoliko filmova koje nismo prikazivali tijekom godine u kinu “Karaman“, a bili su dostupni za prikazivanje, također smo imali i premijerni naslov i moramo priznati da se jedna izvrsna revija realizirala. Posebna lokacija za poseban filmski žanr pokazala se kao dobitna kombinacija.

Hoćete li ih uvesti kao tradiciju? I možete li poći u dalju prošlost i prikazati klasike poput “Stvora“ Johna Carpentera, za koje bi neki platili i 100 kuna za kartu bez razmišljanja?
- Možda se netko od vjernije publike sjeća da je već prije nekoliko godina revija horora bila prikazivana, pa u tom smislu već sada možemo i govoriti o tradiciji. Osim toga, zaista me razveselilo ovo pitanje za “Stvora“ koje pokazuje interes baš za filmom u kinu, odlično. Ali, ipak tu dolazimo do nekih problema vezanih uz samo realizaciju takvih ideja. Naime, postoje filmska prava koja nas koče u realiziranju takvih zamisli jer ona kao takva nosiocima istih omogućavaju da diktiraju cijene koje su, nažalost, često primjerenije za zapadne kinoprikazivače sa značajno većim budžetom od našeg, ali i cijenama ulaznica koje su nekoliko puta veće od naših. Na žalost, uvijek i svugdje dolazimo do ograničenja iz financijskih razloga.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJETNO KINO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-09-05 20:51:25 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-09-05 20:56:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-09-05 20:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3049 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/09\/05\/kuzmanic_ekran2-220817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/09\/05\/kuzmanic_ekran4-220817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/09\/05\/kuzmanic_ekran3-220817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/09\/05\/kuzmanic_ekran1-220817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/09\/05\/horori.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/05\/millennium.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/05\/oskarovci.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["kuzmanic_ekran2-220817.JPG","kuzmanic_ekran4-220817.JPG","kuzmanic_ekran3-220817.JPG","kuzmanic_ekran1-220817.JPG","horori","millennium","oskarovci"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1262x840"},{"size0":"559x840"},{"size0":"594x840"},{"size0":"594x840"},{"size0":"594x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 20 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 39007395 Threads: 3 Questions: 7141960429 Slow queries: 3316376 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609469364 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/snjezana-kuzmanic-karaman-je-pod-zastitom-ministarstva-kulture-trebaju-biti-i-bacvice-505385 [printLink] => /kultura/snjezana-kuzmanic-karaman-je-pod-zastitom-ministarstva-kulture-trebaju-biti-i-bacvice-505385?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 181927 [name] => snježanakuzmanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => snjezanakuzmanic [link] => /tag/snjezanakuzmanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJETNO KINO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Snježana Kuzmanić: 'Karaman' je pod zaštitom Ministarstva kulture, trebaju biti i 'Bačvice' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/kuzmanic_ekran2-220817.JPG [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => kuzmanic_ekran2-220817.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/kuzmanic_ekran2-220817.JPG [title] => kuzmanic_ekran2-220817.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/kuzmanic_ekran4-220817.JPG [title] => kuzmanic_ekran4-220817.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/kuzmanic_ekran3-220817.JPG [title] => kuzmanic_ekran3-220817.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/kuzmanic_ekran1-220817.JPG [title] => kuzmanic_ekran1-220817.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/horori.jpg [title] => horori ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/millennium.jpg [title] => millennium ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/05/oskarovci.jpg [title] => oskarovci ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljetna sezona 2017. u ljetnom kinu “Bačvice“ jedna je od najuspješnijih posljednjih godina, ako ne i najuspješnija. Na jednoj projekciji u prosjeku je bilo najmanje 70-100 gledatelja, čime je Ljetno kino konkuriralo popularnim multipleksima, nerijetko čak i radilo bolje.

Primjerice, premijerna projekcija “Dunkirka“ bila je popunjena gotovo kao jedna solidna večer FMFS-a, dobro su radili i crtići, a jako fino su se gledali ciklusi poput trilogije “Millennium“, “Horora utorkom“ i “Oskarovaca nedjeljom“. I sve to tijekom ljeta kad je grad kao nikad prije pucao od događanja. Tim tragom pitamo direktoricu “Ekrana“ Snježanu Kuzmanić kako je zadovoljna sezonom i koliko je dobra gledanost pokazatelj da definitivno mora zaštiti namjena korištenja prostora ljetnog kina “Bačvice“.

- Izuzetno smo zadovoljni sa sezonom koja je, eto, gotovo iza nas. Međutim, moram priznati da nije počela baš obećavajuće, što je u biti dobro jer nas je potaknulo na više akcije. Sami ste spomenuli posebne cikluse i revije koje smo se odlučili raditi i moramo priznati da su jako dobro prihvaćeni od publike. Iskreno rečeno, ne mogu zamisliti na ovoj lokaciji ništa drugo osim kina, tako da smo mi definitivno za zaštitu namjene korištenja ove lokacije. U biti, očekujemo i podržavamo svaku inicijativu koja će ići u smjeru zaštite namjene korištenja ovog prostora.

Uostalom, i kino “Karaman“ je pod zaštitom Ministarstva kulture, i to ne samo onom “uobičajenom“ kao kulturno dobro, već se štiti i izvorna kinematografska djelatnost koja se odvija u ovom kinu bez prestanka već 110 godina. Zato ne vidim razloga zašto se takva zaštita ne bi ponovila i primijenila i na Ljetnom kinu “Bačvice“. Prema dostupnim informacijama, ljetno kino je počelo s radom davne 1954. i radi evo već 63 godine, svake ljetne sezone. Iskreno se nadam takvom razvoju situacije.

Kako Bače stoje po tom pitanju? Mogu li splitski filmofili biti mirni?
- U programskom smislu, za nas je situacija od prošle godine puno povoljnija. Naime, digitalizacija u kinodjelatnosti dovela je do toga da su postupno nestajali filmovi na 35-mm vrpci, a mi nismo imali sredstava za nabavu digitalnog projektora za ljetno kino. Imali smo zaista nekoliko teških godina kada je bilo gotovo nemoguće napraviti program u trajanju od dva mjeseca jer naprosto nije bilo filmova koje smo mogli prikazivati s obzirom na našu tehničku (ne)opremljenost. Konačno smo prošle godine mogli odahnuti jer smo opremili kino digitalnim projektorom pa nam sada u kreiranju programa u ovom kinu na putu stoji samo nedostatak sredstava za nabavu posebnih filmskih naslova, a nipošto izostanak mašte ili kreativnosti.

Ruku na srce, za razliku od prošle godine, sada nije ni bilo previše popratnih događanja u kinu, poneki “stand up“ i “Aj Cha“ festival koji nisu izgledali toliko popunjenije od projekcija, dapače.
- Sada bih mogla ponoviti dio odgovora iz prethodnog pitanja, više nam ne trebaju posebni događaji, jer sada smo tehnički opremljeni pa bismo mogli bez problema raditi cijelu godinu u ljetnom kinu. U biti, jako je puno interesa i upita za različita događanja u tom prostoru i zato možemo birati i samim tim dopustiti samo ono najkvalitetnije ili, pak, ono s posebnim značajem. Ma kako ne dozvoliti glazbeni festival Dinu u čast? Osim toga, moram priznati kako imam i skriveni motiv, naime smatram kako je potrebno stvoriti i educirati građane kao potencijalnu publiku, a koja će se preko ovih navedenih sadržaja upoznati sa samim kinom, osjetiti energiju koju ono nosi, te jasno vratiti se, ali ovaj put na film.

Je li zadovoljavajuć kinoposjet rezultat strategije što ste ove godine s programom krenuli ranije, odmah nakon FMFS-a, čime se publika naviknula na kino?
- Na sam početak ljetne sezone utječe puno faktora, među njima je i jedan banalan, a to su vremenske prilike. Kako je ove godine ranije zatoplilo, tako smo i mi odlučili krenuti s radom ljetnog kina, i to već neposredno nakon FMFS-a. Ali, ipak, moram priznati da se kinopublika sporo zagrijava; do sada se uvijek pokazalo kako je prvih 10-ak dana slabija posjećenost. Zato smo zaključili što ranije počnemo s radom kina prije ćemo ostaviti loše dane iza nas i krenuti s dobrom posjetom te na kraju imati uspješnu sezonu.

Jesu li gledanosti kumovali i hvalevrijedni ciklusi, kao alternativa redovnom repertoaru u multipleksima?
- Uvjereni smo u to, naime kada pokušavate napraviti program u trajanju od dva i pol mjeseca, velik broj faktora morate uzeti u obzir. Program smo bazirali na redovnoj ponudi naših distributera, ali smo shvatili da moramo dati i nešto drugačije i nešto više. Tada naravno krećemo od želja, pa se redovito sudarimo s mogućnostima, i tek tada krene pravi posao. Kombinirate i pogađate, i nadate se što manjem broju pogrešaka. Na kraju ovog ljeta (ne)skromno priznajemo da smo u tome i uspjeli – pogrešaka gotovo i da nije bilo, a manja posjećenost na određene datume je uglavnom rezultat vanjskih, neotklonjivih faktora poput nevremena, utakmica i sličnog.

Mislite li da su Splićani napokon skužili posebnost kina “Bačvice“ koje za određene filmove (horore poput “Čudovišta“, “Dunkirk“, “La La Land“) pruža gotovo pa 4DX ugođaj zbog jedinstvene lokacije, u šumi, pored mora i ispod zvijezda?
- Mislim da naši dragi Splićani od davnih dana uživaju gledajući filmove u ovom prostoru, kako kažete u gotovo 4DX ugođaju, a možda ih ponekad treba malo više potaknuti. Moram priznati da nas posebno vesele roditelji s malom djecom koji su sve crtiće ovog i prošlog ljeta jako dobro posjetili. Valjda je poseban ugođaj taj otvoreni prostor, nebo, zvijezde i žamor koji dolazi iz okoline radi otvorenog prostora pa sam film na velikom zidu/ekranu pruža poseban doživljaj. Ali, kao što sam maločas spomenula, energija i ugođaj postoje, samo toga nažalost svi Splićani nisu svjesni, stoga je na nama da im kino približimo i poručimo da nije nužno sve u ovom gradu isključivo za strance, već i da postoje sadržaji koje domaći mogu i trebaju posjećivati za svoj gušt.

Što je s turistima? Idu li i oni na Bače?
- Ove godine su zaista bili aktivni u iskazivanju interesa za ovo kino, bilo je jako puno poziva, upita putem Facebooka i samih mailova, a na kraju i posjeta.  Tome je zasigurno pridonijela i engleska verzija naših web-stranica. Danas je mogućnost informiranja zainteresiranih putem weba ili putem Facebooka znatno olakšala svima nama posao. Moram spomenuti nove reklamne ormariće koje imamo na nekoliko atraktivnih lokacija po gradu. Prekrasno je vidjeti ljude kako zastajkuju ispred filmskih plakata i komentiraju ih.

Što nas još do kraja sezone čeka na Bačama? I dokad kino radi, tj. kad otvara “Karaman“?
- Na samom smo kraju ove sezone ljetnog kina, ali se isto nadamo da će nas još koji dan poslužiti i vrijeme pa da svi koji nisu stigli uživati na nekoj kinopredstavi to i naprave. U posljednjem tjednu rada kina svakako bih pozvala sve zainteresirane na projekciju “Modrog kaveza“ koji sama redateljica predstavlja kao dokumentarni film posvećen emotivnom i pustolovnom životu pomoraca i njihovih obitelji. Prije toga imamo i zanimljiv blockbuster “Čuvaj me s leđa“. Na samom kraju za sve one koji vole Stephena Kinga i horore, a takvih ima, prikazat ćemo “Ono“ (“It“), remake jednog od najboljih horora devedesetih koji se u velikome stilu vraća na filmska platna. Nakon toga nas čega bogata filmska jesen u “Karamanu“, pa pozivamo sve koji vole sedmu umjetnost i kino na puno dobrih filmova i nadamo se posebnih filmskih programa i događanja u novoj sezoni kina koje, eto, baš ove godine pred Božić slavi 110 godina od svoje prve filmske projekcije. Vidimo se u kinu!

Splićani se vole bojati na Bačama

Ciklus horora pokazuje da se ljudi vole bojati na Bačama?
- Da, zaista, izgleda da ima dosta publike koja gledanje horora na “Bačvicama“ jedva čeka, pa zašto ne? Možemo to razumjeti, a i sami ste spomenuli taj 4D ugođaj koji se posebno doživljava upravo kod tih horor/napetih scena, kada zapuše povjetarac baš u pravom trenutku… Posložilo se da je bilo nekoliko filmova koje nismo prikazivali tijekom godine u kinu “Karaman“, a bili su dostupni za prikazivanje, također smo imali i premijerni naslov i moramo priznati da se jedna izvrsna revija realizirala. Posebna lokacija za poseban filmski žanr pokazala se kao dobitna kombinacija.

Hoćete li ih uvesti kao tradiciju? I možete li poći u dalju prošlost i prikazati klasike poput “Stvora“ Johna Carpentera, za koje bi neki platili i 100 kuna za kartu bez razmišljanja?
- Možda se netko od vjernije publike sjeća da je već prije nekoliko godina revija horora bila prikazivana, pa u tom smislu već sada možemo i govoriti o tradiciji. Osim toga, zaista me razveselilo ovo pitanje za “Stvora“ koje pokazuje interes baš za filmom u kinu, odlično. Ali, ipak tu dolazimo do nekih problema vezanih uz samo realizaciju takvih ideja. Naime, postoje filmska prava koja nas koče u realiziranju takvih zamisli jer ona kao takva nosiocima istih omogućavaju da diktiraju cijene koje su, nažalost, često primjerenije za zapadne kinoprikazivače sa značajno većim budžetom od našeg, ali i cijenama ulaznica koje su nekoliko puta veće od naših. Na žalost, uvijek i svugdje dolazimo do ograničenja iz financijskih razloga.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
kuzmanic_ekran2-220817.JPG kuzmanic_ekran4-220817.JPG kuzmanic_ekran3-220817.JPG kuzmanic_ekran1-220817.JPG horori millennium oskarovci
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/snjezana-kuzmanic-karaman-je-pod-zastitom-ministarstva-kulture-trebaju-biti-i-bacvice-505385 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d6d98201ad036eac04f9f8cf6668925cdf15202a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Snje%C5%BEana+Kuzmani%C4%87%3A+%26%23039%3BKaraman%26%23039%3B+je+pod+za%C5%A1titom+Ministarstva+kulture%2C+trebaju+biti+i+%26%23039%3BBa%C4%8Dvice%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsnjezana-kuzmanic-karaman-je-pod-zastitom-ministarstva-kulture-trebaju-biti-i-bacvice-505385 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsnjezana-kuzmanic-karaman-je-pod-zastitom-ministarstva-kulture-trebaju-biti-i-bacvice-505385 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJETNO KINO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaLJETNO KINO

Snježana Kuzmanić: 'Karaman' je pod zaštitom Ministarstva kulture, trebaju biti i 'Bačvice'

5. rujna 2017. - 22:05
kuzmanic_ekran2-220817.JPG

Ljetna sezona 2017. u ljetnom kinu “Bačvice“ jedna je od najuspješnijih posljednjih godina, ako ne i najuspješnija. Na jednoj projekciji u prosjeku je bilo najmanje 70-100 gledatelja, čime je Ljetno kino konkuriralo popularnim multipleksima, nerijetko čak i radilo bolje.

Primjerice, premijerna projekcija “Dunkirka“ bila je popunjena gotovo kao jedna solidna večer FMFS-a, dobro su radili i crtići, a jako fino su se gledali ciklusi poput trilogije “Millennium“, “Horora utorkom“ i “Oskarovaca nedjeljom“. I sve to tijekom ljeta kad je grad kao nikad prije pucao od događanja. Tim tragom pitamo direktoricu “Ekrana“ Snježanu Kuzmanić kako je zadovoljna sezonom i koliko je dobra gledanost pokazatelj da definitivno mora zaštiti namjena korištenja prostora ljetnog kina “Bačvice“.

- Izu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 00:55