stdClass Object ( [id] => 1350346 [title] => Zašto mornarski kruh ima devet kora? U Splitu otvorena zanimljiva izložba, razgovarali smo s autoricama [alias] => zasto-mornarski-kruh-ima-devet-kora-u-splitu-otvorena-zanimljiva-izlozba-razgovarali-smo-s-autoricama [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Etnografskom muzeju u Splitu otvorena je izložba “Tuć’ more”, autorica Ivane Vuković, više kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petre Blažević, kustosice Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more. Niz intervjua s pomorcima raznih činova i s raznih tipova trgovačkih brodova pokazao se kao značajan dio provedenog kvalitativnog istraživanja.

---

---

Kazivanja članova posada imala su, naime, dvostruku svrhu: poslužila su kao vrelo za istraživačka pitanja te su u određenoj mjeri odredila strukturu teksta.

Glasovima pomoraca koji su s kustosicama srdačno podijelili svoja iskustva plovidbe pridruženi su glasovi koje se nastojalo dati i pojedincima kojih više nema, interpretirani kroz odabranu arhivsku građu od devetnaestog stoljeća naovamo.

Prilagođenost prostoru

Okosnice kao što su izmještenost pomoraca u geografskom smislu, ali i u kontekstu obiteljskog života, ritam dugačkog niza rastanaka i sastanaka kao norme življenja, opasnosti i ljepote plovidbe, utjecaji ove profesije na zdravlje, kao i fenomen suvremene masovne trgovine i pratećeg onečišćenja okoliša ne samo da su usidrene prikupljenom građom, već u snažnoj mjeri one zrcale i stručne, ali i osobne preokupacije autorica.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Izložba je postavljena u prizemlju muzeja podijeljenom u pet zasebnih prostorija, čiji je tlocrt diktirao tematski raspored izložbe.

– Prilagođavajući se arhitektonskim datostima, prva je prostorija određena za temu “Broditi morem”, koja interpretira iskustvo plovidbe profesionalnih pomoraca, ali i onih koji na put kreću potaknuti ugodom i posjećivanjem stranih krajeva, primjerice na luksuznim parobrodima s početka dvadesetog stoljeća, ali i onih koji koji su trbuhom za kruhom napustili rodne krajeve tražeći egzistenciju u dalekim prekomorskim zemljama, kao što su iseljenici Dalmacije s kraja devetnaestog i prve polovine dvadesetog stoljeća. Putovanju morem iz puke potrebe svjedočimo, nažalost, i danas: Mediteran je jedna od globalno najopasnijih pomorskih migrantskih ruta kojom se samo u ovoj godini oko 140 tisuća ljudi pokušalo domoći obala Europe – ukazuju autorice.

Druga prostorija “Ne spi se pomorcu u tešku pogibju” kroz različite medije razmatra četiri iskustva brodoloma.

– Fotografskim okom zabilježeno je potonuće parobroda “Galatea” na staroj šibenskoj rivi 1908. godine, dok nam kopija zavjetne slike svjedoči o sretnom ishodu “Giovanne Marie”, trgovačkog jedrenjaka u srazu s olujom 1851. uz jugozapadnu obalu Španjolske. Svoje iskustvo preživljavanja strašnog brodoloma jedrenjaka “Formica” 1886. godine pored obala Sardinije tekstom je zabilježila sedamnaestogodišnja djevojka Giuseppina Rodinis Radošić. U okviru ove teme predstavljen je i pojas za spašavanje kao predmet zahvaljujući kojem se spasio jedini preživjeli član posade motornog broda “Tisa”, koji je doživio brodolom 1965. godine blizu Krete – tumače.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Prostorija “Dom daleko od doma” naglašava zadanost i predodređenost dana koje pomorci provode u plovidbi, kao i strogo hijerarhijski organiziranu posadu. Mnogi su faktori koje ovo zvanje čine iznimno stresnim, stoga brodarske kompanije, kao i pomorci, pokušavaju na razne načine potaknuti opuštanje. Od fizičke aktivnosti preko zajedničkih prostora opremljenih televizorima i internetom do individualnih hobija i posebno važnog – ljudske potrebe za dijeljenjem, za druženjem.

Srce doma daleko od doma jest nevelika brodska kabina kao jedino mjesto na brodu gdje pomorci ostvaruju potpunu intimu. Stvarni tlocrt jedne časničke kabine prenesen je u mjerilu 1:1 na pod izložbene prostorije kako bi se posjetiteljima približile specifičnosti uvjeta boravka u takvom okruženju.

– U dvorani “More kao opasnost” posjetitelji otkrivaju o zahtjevnom radnom vremenu pomoraca i često intenzivnom tempu obavljanja posla koje prati visoka radna odgovornost, što uzrokuje ekstremni umor te poremećaj ritma budnosti i spavanja. Nagomilani stres katkad je pogoršan i neskladnim međuljudskim odnosima na brodu, od kojih se nema kamo pobjeći.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Intenzivan tempo

I bez doticaja sa smrtonosnim zaraznim bolestima koje pomorcima prijete, osobito u tropskim krajevima, dovoljno je faktora koji mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje i podložnost akutnim i kroničnim bolestima, kao i neravnotežu psihičkog zdravlja. Sve te okolnosti odvijaju se paralelno s ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi, što su sve okolnosti koje su nepomorcima teško pojmljive.

U posljednjoj prostoriji “Od mora opasnosti do mora u opasnosti” autorice su naglasile činjenicu da se danas trguje više nego ikada. Oko 90 posto dobara koje svakodnevno koristimo do nas je došlo morima, na oko 50 tisuća trgovačkih brodova koliko ih neprekidno svijetom plovi, preko leđa milijun i pol pomoraca koliko ih danas ima. More je prenapregnuto, ne samo količinom prometa, nego i teretom izgubljenim u pomorskim nesrećama – kontejneri, nafta i kemikalije nerijetko završavaju u moru.

More se bori i s ribolovnim alatom koji zbog nezakonitog ribolova neprekidno dospijeva u njega, a čestice plastike pronađene su i na najdubljim morskim dnima. Izloženim vrećama odjeće i plastičnog smeća skupljenog sa splitskih plaža autorice nastoje potaknuti preispitivanje naših svakodnevnih konzumerističkih navika, osobito kod najmlađih posjetitelja.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Plastika

U ovome trenutku svijetom plovi oko 50 tisuća trgovačkih brodova, koji godišnje prevezu oko deset milijardi tona robe: hranu, gorivo, lijekove, vojnu opremu, ali i bezbrojne svakodnevne potrepštine prisutne u većini domova zapadnog svijeta.

Prije sedamdeset godina brodski je kontejner prvi put prenio robu morskim putem. Standardizirani kontejneri ulaze u široku primjenu 1970-ih. Danas, pak, najveći kontejnerski brod može smjestiti ukupno 24.346 (!) kontejnera.

Teret izgubljen u pomorskim nesrećama završi u moru. More upija kemikalije koje svakodnevno koristimo pri održavanju higijene tijela i kućanstva. Procjenjuje se da svake minute u oceanu dospije jedan kontejner plastike, a plastični otpad najčešći je oblik smeća u svjetskim morima. Najčešće zagađuje urbanizirana/naseljena priobalna područja, no u konačnici dospijeva u svaki kutak Zemlje. Čestice plastike nađene su i na udaljenom Arktiku i Antarktici.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Pod utjecajem temperature i UV zračenja, plastika se raspada na mikroplastiku (čestice veličine do pet milimetara) koja završava kako u morima i morskim organizmima, tako i na kopnu i u atmosferi. Mikroskopske čestice plastike nađene su u ljudskoj krvi, kao i majčinu mlijeku te posteljici.

SOS

Biti u blizini mora znači biti u blizini opasnosti. To nam potvrđuju i olupine brojnih teretnih i putničkih brodova koji još od antičkih vremena završavaju na dnu Jadrana i Mediterana uopće. No sila kojom more privlači i izaziva pomorce na odmjeravanje snaga kudikamo je veća od straha. Uz imanentnu opasnost, rizik i stres, dugotrajni rad na moru na razne se načine odražava na život pomorca. Nerijetko ga mijenja iz temelja. Pomorac je, za razliku od većine nas, dugo vremena odvojen od doma i obitelji, društveno izoliran, katkad osamljen.

Salon i kabina

Društveni život na brodu u najvećoj se mjeri odvija u brodskom salonu. Ondje igraju na karte ili pikado, opuštaju se uz glazbu, gledaju televiziju ili igraju playstation.

Otkako je ograničena konzumacija alkohola, fešte su skromnije, no ipak se nađe povod za slavlje. Zajednički obrok – roštilj koji sami pripreme povezuje, podsjeća na dom. U kabinama pomoraca često se nađu detalji doneseni iz domova na kopnu, oni kao da smanjuju kilometre udaljenosti. Kabina je “kao naš dom. Tu se tribaš izolirat, znaš ono, zatvoriš vrata posli posla i ne moraš nikog vidit ni čut.”

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Izložbu “Tuć’ more” prati publikacija na 140 stranica. Naspram predmeta i glavnih poruka prenesenih muzeografskim pomagalima stavljenim u fokus posjetiteljeva iskustva, za čitatelja kataloga izložbeni je narativ produbljen opsežnijim promišljanjima i analizama. Grafički dizajn publikacije potpisuje Nikola Križanac, dok su autorice likovnog postava izložbe Volga Lopušinsky-Zoković, Vana Ribarović, Ivana Vuković i Petra Blažević. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice Ivana Vuković i Petra Blažević pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘tuć more‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice Ivana Vuković i Petra Blažević pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more ‘tuć more‘ 2 0 8417 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-19 21:09:30 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-25 20:27:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-25 20:27:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice Ivana Vuković i Petra Blažević pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more [metadata] => robots= author= title=Zašto mornarski kruh ima devet kora? U Splitu otvorena zanimljiva izložba, razgovarali smo s autoricama page_title=Zašto mornarski kruh ima devet kora? U Splitu otvorena zanimljiva izložba, razgovarali smo s autoricama [metakey] => Etnografski muzej Split, tuć more, pomorci, izložba, Ivana Vuković, Petra Blažević [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26234232.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26234251.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26234252.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26234239.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26234242.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26234247.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26234249.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Autorice Ivana Vukovi\u0107, vi\u0161a kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petra Bla\u017eevi\u0107, kustosica Hrvatskog pomorskog muzeja Split
\n\u00a0<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1353","hd_26234232_1920.jpg":"1920x1080","k_26234232_1280.jpg":"1280x1280","k_26234232_1024.jpg":"1024x1024","k_26234232_640.jpg":"640x640","k_26234232_480.jpg":"480x480","k_26234232_340.jpg":"340x340","k_26234232_220.jpg":"220x220","o_26234232_1280.jpg":"1280x902","o_26234232_1024.jpg":"1024x721","o_26234232_640.jpg":"640x451","o_26234232_480.jpg":"480x338","o_26234232_340.jpg":"340x239","o_26234232_220.jpg":"220x155","h_26234232_1280.jpg":"1280x854","h_26234232_1024.jpg":"1024x683","h_26234232_640.jpg":"640x427","h_26234232_480.jpg":"480x320","h_26234232_340.jpg":"340x227","h_26234232_220.jpg":"220x147","pp_26234232_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234232_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234232_640.jpg":"640x814","pp_26234232_480.jpg":"480x611","pp_26234232_340.jpg":"340x432","pp_26234232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26234251_1920.jpg":"1920x1080","k_26234251_1280.jpg":"1280x1280","k_26234251_1024.jpg":"1024x1024","k_26234251_640.jpg":"640x640","k_26234251_480.jpg":"480x480","k_26234251_340.jpg":"340x340","k_26234251_220.jpg":"220x220","o_26234251_1280.jpg":"1280x853","o_26234251_1024.jpg":"1024x682","o_26234251_640.jpg":"640x426","o_26234251_480.jpg":"480x320","o_26234251_340.jpg":"340x226","o_26234251_220.jpg":"220x146","h_26234251_1280.jpg":"1280x854","h_26234251_1024.jpg":"1024x683","h_26234251_640.jpg":"640x427","h_26234251_480.jpg":"480x320","h_26234251_340.jpg":"340x227","h_26234251_220.jpg":"220x147","pp_26234251_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234251_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234251_640.jpg":"640x814","pp_26234251_480.jpg":"480x611","pp_26234251_340.jpg":"340x432","pp_26234251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2649","hd_26234252_1920.jpg":"1920x1080","k_26234252_1280.jpg":"1280x1280","k_26234252_1024.jpg":"1024x1024","k_26234252_640.jpg":"640x640","k_26234252_480.jpg":"480x480","k_26234252_340.jpg":"340x340","k_26234252_220.jpg":"220x220","o_26234252_1280.jpg":"1280x1766","o_26234252_1024.jpg":"1024x1412","o_26234252_640.jpg":"640x883","o_26234252_480.jpg":"480x662","o_26234252_340.jpg":"340x469","o_26234252_220.jpg":"220x303","h_26234252_1280.jpg":"1280x854","h_26234252_1024.jpg":"1024x683","h_26234252_640.jpg":"640x427","h_26234252_480.jpg":"480x320","h_26234252_340.jpg":"340x227","h_26234252_220.jpg":"220x147","pp_26234252_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234252_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234252_640.jpg":"640x814","pp_26234252_480.jpg":"480x611","pp_26234252_340.jpg":"340x432","pp_26234252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26234239_1920.jpg":"1920x1080","k_26234239_1280.jpg":"1280x1280","k_26234239_1024.jpg":"1024x1024","k_26234239_640.jpg":"640x640","k_26234239_480.jpg":"480x480","k_26234239_340.jpg":"340x340","k_26234239_220.jpg":"220x220","o_26234239_1280.jpg":"1280x1920","o_26234239_1024.jpg":"1024x1536","o_26234239_640.jpg":"640x960","o_26234239_480.jpg":"480x720","o_26234239_340.jpg":"340x510","o_26234239_220.jpg":"220x330","h_26234239_1280.jpg":"1280x854","h_26234239_1024.jpg":"1024x683","h_26234239_640.jpg":"640x427","h_26234239_480.jpg":"480x320","h_26234239_340.jpg":"340x227","h_26234239_220.jpg":"220x147","pp_26234239_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234239_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234239_640.jpg":"640x814","pp_26234239_480.jpg":"480x611","pp_26234239_340.jpg":"340x432","pp_26234239_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26234242_1920.jpg":"1920x1080","k_26234242_1280.jpg":"1280x1280","k_26234242_1024.jpg":"1024x1024","k_26234242_640.jpg":"640x640","k_26234242_480.jpg":"480x480","k_26234242_340.jpg":"340x340","k_26234242_220.jpg":"220x220","o_26234242_1280.jpg":"1280x853","o_26234242_1024.jpg":"1024x682","o_26234242_640.jpg":"640x426","o_26234242_480.jpg":"480x320","o_26234242_340.jpg":"340x226","o_26234242_220.jpg":"220x146","h_26234242_1280.jpg":"1280x854","h_26234242_1024.jpg":"1024x683","h_26234242_640.jpg":"640x427","h_26234242_480.jpg":"480x320","h_26234242_340.jpg":"340x227","h_26234242_220.jpg":"220x147","pp_26234242_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234242_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234242_640.jpg":"640x814","pp_26234242_480.jpg":"480x611","pp_26234242_340.jpg":"340x432","pp_26234242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26234247_1920.jpg":"1920x1080","k_26234247_1280.jpg":"1280x1280","k_26234247_1024.jpg":"1024x1024","k_26234247_640.jpg":"640x640","k_26234247_480.jpg":"480x480","k_26234247_340.jpg":"340x340","k_26234247_220.jpg":"220x220","o_26234247_1280.jpg":"1280x853","o_26234247_1024.jpg":"1024x682","o_26234247_640.jpg":"640x426","o_26234247_480.jpg":"480x320","o_26234247_340.jpg":"340x226","o_26234247_220.jpg":"220x146","h_26234247_1280.jpg":"1280x854","h_26234247_1024.jpg":"1024x683","h_26234247_640.jpg":"640x427","h_26234247_480.jpg":"480x320","h_26234247_340.jpg":"340x227","h_26234247_220.jpg":"220x147","pp_26234247_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234247_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234247_640.jpg":"640x814","pp_26234247_480.jpg":"480x611","pp_26234247_340.jpg":"340x432","pp_26234247_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26234249_1920.jpg":"1920x1080","k_26234249_1280.jpg":"1280x1280","k_26234249_1024.jpg":"1024x1024","k_26234249_640.jpg":"640x640","k_26234249_480.jpg":"480x480","k_26234249_340.jpg":"340x340","k_26234249_220.jpg":"220x220","o_26234249_1280.jpg":"1280x853","o_26234249_1024.jpg":"1024x682","o_26234249_640.jpg":"640x426","o_26234249_480.jpg":"480x320","o_26234249_340.jpg":"340x226","o_26234249_220.jpg":"220x146","h_26234249_1280.jpg":"1280x854","h_26234249_1024.jpg":"1024x683","h_26234249_640.jpg":"640x427","h_26234249_480.jpg":"480x320","h_26234249_340.jpg":"340x227","h_26234249_220.jpg":"220x147","pp_26234249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26234249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26234249_640.jpg":"640x814","pp_26234249_480.jpg":"480x611","pp_26234249_340.jpg":"340x432","pp_26234249_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38882948 Threads: 6 Questions: 7132404876 Slow queries: 3313505 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609227942 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/zasto-mornarski-kruh-ima-devet-kora-u-splitu-otvorena-zanimljiva-izlozba-razgovarali-smo-s-autoricama-1350346 [printLink] => /kultura/ostalo/zasto-mornarski-kruh-ima-devet-kora-u-splitu-otvorena-zanimljiva-izlozba-razgovarali-smo-s-autoricama-1350346?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605504 [name] => Etnografski muzej Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-06 12:28:14 [main_article_id] => 0 [alias] => etnografski-muzej-split [link] => /tag/etnografski-muzej-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 741421 [name] => tuć more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 12:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => tuc-more [link] => /tag/tuc-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 412988 [name] => pomorci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorci [link] => /tag/pomorci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 299363 [name] => izložba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba [link] => /tag/izlozba ) [4] => stdClass Object ( [id] => 510691 [name] => Ivana Vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-vukovic [link] => /tag/ivana-vukovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 741422 [name] => Petra Blažević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 12:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => petra-blazevic [link] => /tag/petra-blazevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice Ivana Vuković i Petra Blažević pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘tuć more‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto mornarski kruh ima devet kora? U Splitu otvorena zanimljiva izložba, razgovarali smo s autoricama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234232.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Autorice Ivana Vuković, viša kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petra Blažević, kustosica Hrvatskog pomorskog muzeja Split
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234232.jpg [title] =>

Autorice Ivana Vuković, viša kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petra Blažević, kustosica Hrvatskog pomorskog muzeja Split
 

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234251.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234252.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234239.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234242.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234247.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26234249.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Etnografskom muzeju u Splitu otvorena je izložba “Tuć’ more”, autorica Ivane Vuković, više kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petre Blažević, kustosice Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more. Niz intervjua s pomorcima raznih činova i s raznih tipova trgovačkih brodova pokazao se kao značajan dio provedenog kvalitativnog istraživanja.

---

---

Kazivanja članova posada imala su, naime, dvostruku svrhu: poslužila su kao vrelo za istraživačka pitanja te su u određenoj mjeri odredila strukturu teksta.

Glasovima pomoraca koji su s kustosicama srdačno podijelili svoja iskustva plovidbe pridruženi su glasovi koje se nastojalo dati i pojedincima kojih više nema, interpretirani kroz odabranu arhivsku građu od devetnaestog stoljeća naovamo.

Prilagođenost prostoru

Okosnice kao što su izmještenost pomoraca u geografskom smislu, ali i u kontekstu obiteljskog života, ritam dugačkog niza rastanaka i sastanaka kao norme življenja, opasnosti i ljepote plovidbe, utjecaji ove profesije na zdravlje, kao i fenomen suvremene masovne trgovine i pratećeg onečišćenja okoliša ne samo da su usidrene prikupljenom građom, već u snažnoj mjeri one zrcale i stručne, ali i osobne preokupacije autorica.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Izložba je postavljena u prizemlju muzeja podijeljenom u pet zasebnih prostorija, čiji je tlocrt diktirao tematski raspored izložbe.

– Prilagođavajući se arhitektonskim datostima, prva je prostorija određena za temu “Broditi morem”, koja interpretira iskustvo plovidbe profesionalnih pomoraca, ali i onih koji na put kreću potaknuti ugodom i posjećivanjem stranih krajeva, primjerice na luksuznim parobrodima s početka dvadesetog stoljeća, ali i onih koji koji su trbuhom za kruhom napustili rodne krajeve tražeći egzistenciju u dalekim prekomorskim zemljama, kao što su iseljenici Dalmacije s kraja devetnaestog i prve polovine dvadesetog stoljeća. Putovanju morem iz puke potrebe svjedočimo, nažalost, i danas: Mediteran je jedna od globalno najopasnijih pomorskih migrantskih ruta kojom se samo u ovoj godini oko 140 tisuća ljudi pokušalo domoći obala Europe – ukazuju autorice.

Druga prostorija “Ne spi se pomorcu u tešku pogibju” kroz različite medije razmatra četiri iskustva brodoloma.

– Fotografskim okom zabilježeno je potonuće parobroda “Galatea” na staroj šibenskoj rivi 1908. godine, dok nam kopija zavjetne slike svjedoči o sretnom ishodu “Giovanne Marie”, trgovačkog jedrenjaka u srazu s olujom 1851. uz jugozapadnu obalu Španjolske. Svoje iskustvo preživljavanja strašnog brodoloma jedrenjaka “Formica” 1886. godine pored obala Sardinije tekstom je zabilježila sedamnaestogodišnja djevojka Giuseppina Rodinis Radošić. U okviru ove teme predstavljen je i pojas za spašavanje kao predmet zahvaljujući kojem se spasio jedini preživjeli član posade motornog broda “Tisa”, koji je doživio brodolom 1965. godine blizu Krete – tumače.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Prostorija “Dom daleko od doma” naglašava zadanost i predodređenost dana koje pomorci provode u plovidbi, kao i strogo hijerarhijski organiziranu posadu. Mnogi su faktori koje ovo zvanje čine iznimno stresnim, stoga brodarske kompanije, kao i pomorci, pokušavaju na razne načine potaknuti opuštanje. Od fizičke aktivnosti preko zajedničkih prostora opremljenih televizorima i internetom do individualnih hobija i posebno važnog – ljudske potrebe za dijeljenjem, za druženjem.

Srce doma daleko od doma jest nevelika brodska kabina kao jedino mjesto na brodu gdje pomorci ostvaruju potpunu intimu. Stvarni tlocrt jedne časničke kabine prenesen je u mjerilu 1:1 na pod izložbene prostorije kako bi se posjetiteljima približile specifičnosti uvjeta boravka u takvom okruženju.

– U dvorani “More kao opasnost” posjetitelji otkrivaju o zahtjevnom radnom vremenu pomoraca i često intenzivnom tempu obavljanja posla koje prati visoka radna odgovornost, što uzrokuje ekstremni umor te poremećaj ritma budnosti i spavanja. Nagomilani stres katkad je pogoršan i neskladnim međuljudskim odnosima na brodu, od kojih se nema kamo pobjeći.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Intenzivan tempo

I bez doticaja sa smrtonosnim zaraznim bolestima koje pomorcima prijete, osobito u tropskim krajevima, dovoljno je faktora koji mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje i podložnost akutnim i kroničnim bolestima, kao i neravnotežu psihičkog zdravlja. Sve te okolnosti odvijaju se paralelno s ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi, što su sve okolnosti koje su nepomorcima teško pojmljive.

U posljednjoj prostoriji “Od mora opasnosti do mora u opasnosti” autorice su naglasile činjenicu da se danas trguje više nego ikada. Oko 90 posto dobara koje svakodnevno koristimo do nas je došlo morima, na oko 50 tisuća trgovačkih brodova koliko ih neprekidno svijetom plovi, preko leđa milijun i pol pomoraca koliko ih danas ima. More je prenapregnuto, ne samo količinom prometa, nego i teretom izgubljenim u pomorskim nesrećama – kontejneri, nafta i kemikalije nerijetko završavaju u moru.

More se bori i s ribolovnim alatom koji zbog nezakonitog ribolova neprekidno dospijeva u njega, a čestice plastike pronađene su i na najdubljim morskim dnima. Izloženim vrećama odjeće i plastičnog smeća skupljenog sa splitskih plaža autorice nastoje potaknuti preispitivanje naših svakodnevnih konzumerističkih navika, osobito kod najmlađih posjetitelja.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Plastika

U ovome trenutku svijetom plovi oko 50 tisuća trgovačkih brodova, koji godišnje prevezu oko deset milijardi tona robe: hranu, gorivo, lijekove, vojnu opremu, ali i bezbrojne svakodnevne potrepštine prisutne u većini domova zapadnog svijeta.

Prije sedamdeset godina brodski je kontejner prvi put prenio robu morskim putem. Standardizirani kontejneri ulaze u široku primjenu 1970-ih. Danas, pak, najveći kontejnerski brod može smjestiti ukupno 24.346 (!) kontejnera.

Teret izgubljen u pomorskim nesrećama završi u moru. More upija kemikalije koje svakodnevno koristimo pri održavanju higijene tijela i kućanstva. Procjenjuje se da svake minute u oceanu dospije jedan kontejner plastike, a plastični otpad najčešći je oblik smeća u svjetskim morima. Najčešće zagađuje urbanizirana/naseljena priobalna područja, no u konačnici dospijeva u svaki kutak Zemlje. Čestice plastike nađene su i na udaljenom Arktiku i Antarktici.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Pod utjecajem temperature i UV zračenja, plastika se raspada na mikroplastiku (čestice veličine do pet milimetara) koja završava kako u morima i morskim organizmima, tako i na kopnu i u atmosferi. Mikroskopske čestice plastike nađene su u ljudskoj krvi, kao i majčinu mlijeku te posteljici.

SOS

Biti u blizini mora znači biti u blizini opasnosti. To nam potvrđuju i olupine brojnih teretnih i putničkih brodova koji još od antičkih vremena završavaju na dnu Jadrana i Mediterana uopće. No sila kojom more privlači i izaziva pomorce na odmjeravanje snaga kudikamo je veća od straha. Uz imanentnu opasnost, rizik i stres, dugotrajni rad na moru na razne se načine odražava na život pomorca. Nerijetko ga mijenja iz temelja. Pomorac je, za razliku od većine nas, dugo vremena odvojen od doma i obitelji, društveno izoliran, katkad osamljen.

Salon i kabina

Društveni život na brodu u najvećoj se mjeri odvija u brodskom salonu. Ondje igraju na karte ili pikado, opuštaju se uz glazbu, gledaju televiziju ili igraju playstation.

Otkako je ograničena konzumacija alkohola, fešte su skromnije, no ipak se nađe povod za slavlje. Zajednički obrok – roštilj koji sami pripreme povezuje, podsjeća na dom. U kabinama pomoraca često se nađu detalji doneseni iz domova na kopnu, oni kao da smanjuju kilometre udaljenosti. Kabina je “kao naš dom. Tu se tribaš izolirat, znaš ono, zatvoriš vrata posli posla i ne moraš nikog vidit ni čut.”

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Izložbu “Tuć’ more” prati publikacija na 140 stranica. Naspram predmeta i glavnih poruka prenesenih muzeografskim pomagalima stavljenim u fokus posjetiteljeva iskustva, za čitatelja kataloga izložbeni je narativ produbljen opsežnijim promišljanjima i analizama. Grafički dizajn publikacije potpisuje Nikola Križanac, dok su autorice likovnog postava izložbe Volga Lopušinsky-Zoković, Vana Ribarović, Ivana Vuković i Petra Blažević. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Autorice Ivana Vuković, viša kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petra Blažević, kustosica Hrvatskog pomorskog muzeja Split
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/zasto-mornarski-kruh-ima-devet-kora-u-splitu-otvorena-zanimljiva-izlozba-razgovarali-smo-s-autoricama-1350346 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=66779803ca167eb009b030085115b99f4ad1333a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+mornarski+kruh+ima+devet+kora%3F+U+Splitu+otvorena+zanimljiva+izlo%C5%BEba%2C+razgovarali+smo+s+autoricama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fzasto-mornarski-kruh-ima-devet-kora-u-splitu-otvorena-zanimljiva-izlozba-razgovarali-smo-s-autoricama-1350346 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fzasto-mornarski-kruh-ima-devet-kora-u-splitu-otvorena-zanimljiva-izlozba-razgovarali-smo-s-autoricama-1350346 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice Ivana Vuković i Petra Blažević pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘tuć more‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Ostalo‘tuć more‘

Zašto mornarski kruh ima devet kora? U Splitu otvorena zanimljiva izložba, razgovarali smo s autoricama

25. prosinca 2023. - 21:27
Autorice Ivana Vuković, viša kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petra Blažević, kustosica Hrvatskog pomorskog muzeja Split  Saša Burić/Cropix

U Etnografskom muzeju u Splitu otvorena je izložba “Tuć’ more”, autorica Ivane Vuković, više kustosice Etnografskog muzeja Split, i Petre Blažević, kustosice Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Odmaknuvši se od vremenskih sinteza i predstavljanja znamenitih pomorskih pothvata, kroz osobni pristup i tumačenje pojedinačnih povijesti autorice pokušavaju približiti svakidašnjicu onih koji tuku more. Niz intervjua s pomorcima raznih činova i s raznih tipova trgovačkih brodova pokazao se kao značajan dio provedenog kvalitativnog istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 14:21