stdClass Object ( [id] => 163786 [title] => IN MEMORIAM Charlie Chaplin - kroničar gorko-slatkog života [alias] => in-memoriam-charlie-chaplin-kronicar-gorko-slatkog-zivota [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Za likove Bertoluccijevih “Sanjara“ (2003.), Thea (Louis Garrel), njegovu sestru Isabelle (Eva Green) i Matthewa (Michael Pitt), postojale su samo dvije stvari u životu – seks i film. Seks su prakticirali (u troje), istodobno sanjajući celuloidne snove i u javi razglabajući o onome što su vidjeli iz prvih redova pariške kinoteke. Nakon redateljskog velikana Sama Fullera, glumačke dive Grete Garbo... na red je došla i vječna pitalica o kraljevima komedije - Charlie Chaplin ili Buster Keaton.
Matthew je dao svoj glas Keatonu, Theo je preferirao Chaplina. Isabelle se nije izjasnila, ali nešto nam govori da bi se priklonila bratu. Jer, čak je i sam Keaton - njegov dugogodišnji rival (i dobar prijatelj) s kojim je nastupio u “Svjetlima pozornice“ (1952.), krasnoj posveti nijemoj komediji - nazvao Charlieja “najvećim komičarem nijemog filma“. A Marlon Brando, uz Sophiju Loren, zvijezda njegove “Grofice iz Hong Konga“ (1967.), smatrao ga je “najtalentiranijim čovjekom kojeg je film uspio iznjedriti“, pa makar se na snimanju nisu slagali.

Doista, Chaplin je bio multitalent nevjerojatne kreativne energije i “glavna točka“ praskozorja kinematografije. Glumac, redatelj, producent, scenarist i skladatelj čije su partiture u nijemoj eri govorile umjesto riječi, podjednako vješto dočaravajući humornu dinamiku i svirajući akorde iskreno emotivna patosa kao, recimo, u “Mališanu“ (1921.), “filmu koji će vas nasmijati, a možda i rasplakati“. Bio je genijalni imitator i (panto)mimičar, sposoban u svakome trenutku dočarati široku lepezu emocija, fantastičan u burleski/slapsticku, majstor gega i vizualne komedije za koju sve što mu je trebalo jest “park, policajac i lijepa djevojka“. No, to što je radnju jednog od svojih najboljih ostvarenja - “Cirkus“ (1928.), za kojeg je primio specijalnog Oscara za versatilnost i genijalnost u pisanju, glumi, režiji i produkciji - stavio u cirkus, ne znači da je Chaplin bio obični “klaun“, premda se ispod njegova osmijeha dala nazrijeti tuga. Napokon, komedija je najbolja kad je na rubu (melo)drame i tragedije. Zato je Charlie mogao paralelno nasmijavati i rasplakati publiku, ali i uputiti društvenu kritiku.

Znao je reći kako “isti tren kad kupiš kartu za kino u drugom si svijetu“. Pa ipak, taj svijet, koliko god kinematografski magičan bio u onom opće prihvaćenom smislu poimanja te magičnosti, nije se puno razlikovao od ovog našeg. “Život je tragedija kad ga se gleda u krupnome planu, ali komedija u totalu“, jednom je rekao. Kao kroničar gorko-slatkog života vječito na strani maloga čovjeka, Chaplin je, naime, bio svjestan “siromaštva, nezaposlenosti, političke netolerancije, ekonomske nejednakosti i tiranije strojeva“, svega onoga što je i danas na snazi, pa su njegovi najbolji filmovi, bilo komične romanse u pantomimi “totala“ (“Svjetla velegrada“, 1931.), socijalno intonirane satire u “krupnome planu“ (“Zlatna groznica“, 1925., “Moderna vremena“, 1932.) ili direktne kritike politike (“Veliki diktator“, 1940.), temeljeći humor na suprotnostima bogatih i siromašnih, malih i velikih, govorili upravo o tome – tami iza “svjetala velegrada“, svijetu punom kaosa u kojemu pozitivan pogled na život može održati ljudski duh.

Taj neslomljivi ljudski duh utjelovio je njegov arhetipski lik – Skitnica. Bi li Charlie bio potpuna katastrofa da nije smislio Skitnicu, kako se naglas pitao njegov sjajni tumač Robert Downey Jr. u “biopicu“ “Chaplin“ (1992.) Richarda Attenborougha, teško je reći, jer odlučio je postati vrhunski komičar otkako je, kao dijete prikovano za krevet zbog ozbiljne bolesti, gledao majku kako glumi sve ono što se vani događalo i umirao od smijeha.
“Nisam imao neku konkretnu ideju. U trenutku kad sam se odjenuo, odjeća i šminka načinile su me osobom kakva je on bio. Počeo sam ga upoznavati i kad sam se popeo na pozornicu, Skitnica je bio rođen“, izjavio je Chaplin o svome alter-egu koji je bio gentleman, pjesnik, akrobat, žongler, sanjar i usamljenik u jednome, uvijek pun nade za romansu i avanturu. Trade-mark obleka “čovjeka s velikim stopalima i brkovima“ u kojoj se prvi put pojavio u “Trkama dječjih automobila u mjestu Venice“ (1914.), dok je sa “Skitnicom“ (1915.) načinio prepoznatljivom, ukazivala je na spomenutu oprečnost malih i velikih, bogatih i siromašnih (pa i njegove radne etike – snimao bi filmove bez zgotovljena scenarija, spontano, u hodu, a opet ponavljao kadrove do iznemoglosti sve dok nije bio sto posto zadovoljan).

U onom prašnjavom gospodskom odijelu doimao se poput propala aristokrata na samoj granici sa sirotinjom. Hlače su mu bile prevelike, jednako kao i cipele, kaput preuzak, a šešir premali. Dodajte tome tanke brkove veličine četkice za zube koji su bili znak taštine, štap debljine palca kao simbol stoičkog ponosa, te pingvinoliki hod i eto prve filmske ikone. Ako smijeh, kako je netko rekao, treba stvoriti jamice u obrazima, a ne podizati obrve, Chaplin je sa Skitnicom stvorio jamice u obrazima milijuna gledatelja i vratio boju u njihove živote, iako su mu filmovi bili crno-bijeli. Ostavio je snažan utjecaj na Amerikance tijekom velikih svjetskih ratova i vremena depresije, nasmijavajući ljude unatoč vlastitim problemima. Publika i pljesak, sve je to bilo za Chaplina i godilo mu još otkako se u dobi od pet godina popeo na pozornicu i zapjevao umjesto majke kojoj je pukao glas. Gledatelji su željeli “smiješnog tipa“, kao što je to vikao dupkom ispunjeni auditorij u šatoru njegova “Cirkusa“.

Charliejeva popularnost nije pala ni pojavom zvučnog filma kojeg je on isprve ignorirao uvjeren da će “govor pokvariti ljepotu kinematografije“. Komedija se s vremenom mijenjala, na scenu su stupale nove nade, ali Charlie Chaplin je ostao jedan i jedini, što je očito i 35 godina nakon njegove smrti, kad je preminuo tiho, u snu, kao u nekom svom nijemom klasiku. Je li umro sa smješkom, nije poznato. Poznato je samo da je ostavio vječni smješak na našem na licu i pokoju suzu koja poput točke pada na kraj ovoga teksta.

MARKO NJEGIĆ

Kratka biografija

Zanimljivo, velikan filma rođen je četiri dana prije Hitlera kojeg je ismijavao u “Velikom diktatoru“ - 16. travnja 1889. u Londonu kao Charles Spencer Chaplin. Imao je teško djetinjstvo koje je dobrim dijelom proveo na ulici i u popravilištima. Majka mu je bila shizofreničarka. Otac, pak, umro od alkohola. Pa ipak, zarana je pokazivao talent - počeo je pjevati prije nego je naučio govoriti, a plesati takoreći kad je počeo hodati. Od sedamnaeste do dvadeset i četvrte godine bio je član vodviljske grupe. Charliejev je dar zapazio utjecajni hollywoodski producent Mack Sennett kojemu se posebice dopala njegova “točka pijanca“. Ostalo je, kako se kaže, povijest. 

Kontroverzan život

“Ti si čudan svat“, rekao je Chaplinu njegov prijatelj Douglas Fairbanks s kojim je formirao studio United Artists. I stvarno, Charliejev život bio je pun skandala i kontroverzi. Ženio se četiri puta i ima(o) ukupno 11 djece, a pratnje su mu bile nerijetko dvostruko mlađe od njega, poput 16-godišnje Mildred Harris koju je Fairbanks nazvao “intelektualnim divom koji još siše svoj palac“. Tijekom Prvog svjetskog rata njegova je lojalnost Engleskoj bila dovedena u pitanje, iako se prijavio za vojsku, ali su ga odbili zbog fizičke konstitucije. Kako nikad nije uzeo američko državljanstvo, i tu je njegov patriotizam doveden u pitanje. Također, sumnjičio ga je FBI radi navodne komunističke propagande i napada na kapitalizam u svojim filmovima pa mu je početkom 50-ih zabranjen povratak u Ameriku. Iako je izjavio da se ne bi više vratio u SAD ni da je predsjednik Isus Krist, ipak je došao skupiti Oscara za životno djelo 1972. godine. 

Antologijski prizori

Chaplinovi filmovi imali su scene vrhunske komedije. Ako ostavimo sa strane “Velikog diktatora“, kao opće mjesto žanra, briljantan je bio prizor tučnjave s grmaljem u “Mališanu“ u kojem se njegov Skitnica služio ciglama. U “Zlatnoj groznici“ skuhao je svoju čizmu s takvim gurmanskim izrazom lica kao da je akter HTV-ova serijala “U istom loncu“, te potom (po)jeo vezice cipele poput špageta. Nešto slično je ponovio u “Svjetlima velegrada“ samo se ovaj put u njegove špagete zaplela ukrasna vrpca. Međutim, u tom se filmu više pamti suludi boksački meč, kao i trenutak kada proguta zviždaljku koja svirne svaki put kad on zaštuca. Tu je i vrsni prizor iz “Cirkusa“ u kojem se s policajcem nadmudruje u kući ogledala. 

Dijelio sobu sa Stanom Laurelom

HITLER Bio je svjestan Charliejeve popularnosti i pustio “chaplinovske“ brčiće kako bi se svidio javnosti; Chaplin je izjavio kako bi dao sve da je mogao vidjeti njegovu reakciju na “Velikog diktatora“.
PRIZNANJA Primio je vitešku čast, specijalnog Oscara, kao i nagrade festivala u Cannesu i Veneciji za životno djelo.
CIMER Dijelio je sobu Stanom Laurelom u kojoj se nije smjelo kuhati pa je svirao violinu dok je ovaj spremao ručak.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 16. TRAVNJA NAVRŠAVA SE 123. GODIŠNJICA ROĐENJA LEGENDARNOG FILMAŠA I KOMIČARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-04-13 20:09:03 [created_by] => 25831 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-04-13 23:42:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-04-14 10:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6863 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/04/13/SCENA/chaplin-charlie-gold-rush_1_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x525" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 20 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4966118 Threads: 3 Questions: 178616107 Slow queries: 77097 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5201311 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/in-memoriam-charlie-chaplin-kronicar-gorko-slatkog-zivota-163786 [printLink] => /kultura/in-memoriam-charlie-chaplin-kronicar-gorko-slatkog-zivota-163786?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 161399 [name] => marlonbrando [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marlonbrando [link] => /tag/marlonbrando ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232356 [name] => stanwinston [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanwinston [link] => /tag/stanwinston ) [2] => stdClass Object ( [id] => 189029 [name] => charliechaplin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => charliechaplin [link] => /tag/charliechaplin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 16. TRAVNJA NAVRŠAVA SE 123. GODIŠNJICA ROĐENJA LEGENDARNOG FILMAŠA I KOMIČARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => IN MEMORIAM Charlie Chaplin - kroničar gorko-slatkog života [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-13-56-40-25831 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/13/SCENA/chaplin-charlie-gold-rush_1_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/13/SCENA/chaplin-charlie-gold-rush_1_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Za likove Bertoluccijevih “Sanjara“ (2003.), Thea (Louis Garrel), njegovu sestru Isabelle (Eva Green) i Matthewa (Michael Pitt), postojale su samo dvije stvari u životu – seks i film. Seks su prakticirali (u troje), istodobno sanjajući celuloidne snove i u javi razglabajući o onome što su vidjeli iz prvih redova pariške kinoteke. Nakon redateljskog velikana Sama Fullera, glumačke dive Grete Garbo... na red je došla i vječna pitalica o kraljevima komedije - Charlie Chaplin ili Buster Keaton.
Matthew je dao svoj glas Keatonu, Theo je preferirao Chaplina. Isabelle se nije izjasnila, ali nešto nam govori da bi se priklonila bratu. Jer, čak je i sam Keaton - njegov dugogodišnji rival (i dobar prijatelj) s kojim je nastupio u “Svjetlima pozornice“ (1952.), krasnoj posveti nijemoj komediji - nazvao Charlieja “najvećim komičarem nijemog filma“. A Marlon Brando, uz Sophiju Loren, zvijezda njegove “Grofice iz Hong Konga“ (1967.), smatrao ga je “najtalentiranijim čovjekom kojeg je film uspio iznjedriti“, pa makar se na snimanju nisu slagali.

Doista, Chaplin je bio multitalent nevjerojatne kreativne energije i “glavna točka“ praskozorja kinematografije. Glumac, redatelj, producent, scenarist i skladatelj čije su partiture u nijemoj eri govorile umjesto riječi, podjednako vješto dočaravajući humornu dinamiku i svirajući akorde iskreno emotivna patosa kao, recimo, u “Mališanu“ (1921.), “filmu koji će vas nasmijati, a možda i rasplakati“. Bio je genijalni imitator i (panto)mimičar, sposoban u svakome trenutku dočarati široku lepezu emocija, fantastičan u burleski/slapsticku, majstor gega i vizualne komedije za koju sve što mu je trebalo jest “park, policajac i lijepa djevojka“. No, to što je radnju jednog od svojih najboljih ostvarenja - “Cirkus“ (1928.), za kojeg je primio specijalnog Oscara za versatilnost i genijalnost u pisanju, glumi, režiji i produkciji - stavio u cirkus, ne znači da je Chaplin bio obični “klaun“, premda se ispod njegova osmijeha dala nazrijeti tuga. Napokon, komedija je najbolja kad je na rubu (melo)drame i tragedije. Zato je Charlie mogao paralelno nasmijavati i rasplakati publiku, ali i uputiti društvenu kritiku.

Znao je reći kako “isti tren kad kupiš kartu za kino u drugom si svijetu“. Pa ipak, taj svijet, koliko god kinematografski magičan bio u onom opće prihvaćenom smislu poimanja te magičnosti, nije se puno razlikovao od ovog našeg. “Život je tragedija kad ga se gleda u krupnome planu, ali komedija u totalu“, jednom je rekao. Kao kroničar gorko-slatkog života vječito na strani maloga čovjeka, Chaplin je, naime, bio svjestan “siromaštva, nezaposlenosti, političke netolerancije, ekonomske nejednakosti i tiranije strojeva“, svega onoga što je i danas na snazi, pa su njegovi najbolji filmovi, bilo komične romanse u pantomimi “totala“ (“Svjetla velegrada“, 1931.), socijalno intonirane satire u “krupnome planu“ (“Zlatna groznica“, 1925., “Moderna vremena“, 1932.) ili direktne kritike politike (“Veliki diktator“, 1940.), temeljeći humor na suprotnostima bogatih i siromašnih, malih i velikih, govorili upravo o tome – tami iza “svjetala velegrada“, svijetu punom kaosa u kojemu pozitivan pogled na život može održati ljudski duh.

Taj neslomljivi ljudski duh utjelovio je njegov arhetipski lik – Skitnica. Bi li Charlie bio potpuna katastrofa da nije smislio Skitnicu, kako se naglas pitao njegov sjajni tumač Robert Downey Jr. u “biopicu“ “Chaplin“ (1992.) Richarda Attenborougha, teško je reći, jer odlučio je postati vrhunski komičar otkako je, kao dijete prikovano za krevet zbog ozbiljne bolesti, gledao majku kako glumi sve ono što se vani događalo i umirao od smijeha.
“Nisam imao neku konkretnu ideju. U trenutku kad sam se odjenuo, odjeća i šminka načinile su me osobom kakva je on bio. Počeo sam ga upoznavati i kad sam se popeo na pozornicu, Skitnica je bio rođen“, izjavio je Chaplin o svome alter-egu koji je bio gentleman, pjesnik, akrobat, žongler, sanjar i usamljenik u jednome, uvijek pun nade za romansu i avanturu. Trade-mark obleka “čovjeka s velikim stopalima i brkovima“ u kojoj se prvi put pojavio u “Trkama dječjih automobila u mjestu Venice“ (1914.), dok je sa “Skitnicom“ (1915.) načinio prepoznatljivom, ukazivala je na spomenutu oprečnost malih i velikih, bogatih i siromašnih (pa i njegove radne etike – snimao bi filmove bez zgotovljena scenarija, spontano, u hodu, a opet ponavljao kadrove do iznemoglosti sve dok nije bio sto posto zadovoljan).

U onom prašnjavom gospodskom odijelu doimao se poput propala aristokrata na samoj granici sa sirotinjom. Hlače su mu bile prevelike, jednako kao i cipele, kaput preuzak, a šešir premali. Dodajte tome tanke brkove veličine četkice za zube koji su bili znak taštine, štap debljine palca kao simbol stoičkog ponosa, te pingvinoliki hod i eto prve filmske ikone. Ako smijeh, kako je netko rekao, treba stvoriti jamice u obrazima, a ne podizati obrve, Chaplin je sa Skitnicom stvorio jamice u obrazima milijuna gledatelja i vratio boju u njihove živote, iako su mu filmovi bili crno-bijeli. Ostavio je snažan utjecaj na Amerikance tijekom velikih svjetskih ratova i vremena depresije, nasmijavajući ljude unatoč vlastitim problemima. Publika i pljesak, sve je to bilo za Chaplina i godilo mu još otkako se u dobi od pet godina popeo na pozornicu i zapjevao umjesto majke kojoj je pukao glas. Gledatelji su željeli “smiješnog tipa“, kao što je to vikao dupkom ispunjeni auditorij u šatoru njegova “Cirkusa“.

Charliejeva popularnost nije pala ni pojavom zvučnog filma kojeg je on isprve ignorirao uvjeren da će “govor pokvariti ljepotu kinematografije“. Komedija se s vremenom mijenjala, na scenu su stupale nove nade, ali Charlie Chaplin je ostao jedan i jedini, što je očito i 35 godina nakon njegove smrti, kad je preminuo tiho, u snu, kao u nekom svom nijemom klasiku. Je li umro sa smješkom, nije poznato. Poznato je samo da je ostavio vječni smješak na našem na licu i pokoju suzu koja poput točke pada na kraj ovoga teksta.

MARKO NJEGIĆ

Kratka biografija

Zanimljivo, velikan filma rođen je četiri dana prije Hitlera kojeg je ismijavao u “Velikom diktatoru“ - 16. travnja 1889. u Londonu kao Charles Spencer Chaplin. Imao je teško djetinjstvo koje je dobrim dijelom proveo na ulici i u popravilištima. Majka mu je bila shizofreničarka. Otac, pak, umro od alkohola. Pa ipak, zarana je pokazivao talent - počeo je pjevati prije nego je naučio govoriti, a plesati takoreći kad je počeo hodati. Od sedamnaeste do dvadeset i četvrte godine bio je član vodviljske grupe. Charliejev je dar zapazio utjecajni hollywoodski producent Mack Sennett kojemu se posebice dopala njegova “točka pijanca“. Ostalo je, kako se kaže, povijest. 

Kontroverzan život

“Ti si čudan svat“, rekao je Chaplinu njegov prijatelj Douglas Fairbanks s kojim je formirao studio United Artists. I stvarno, Charliejev život bio je pun skandala i kontroverzi. Ženio se četiri puta i ima(o) ukupno 11 djece, a pratnje su mu bile nerijetko dvostruko mlađe od njega, poput 16-godišnje Mildred Harris koju je Fairbanks nazvao “intelektualnim divom koji još siše svoj palac“. Tijekom Prvog svjetskog rata njegova je lojalnost Engleskoj bila dovedena u pitanje, iako se prijavio za vojsku, ali su ga odbili zbog fizičke konstitucije. Kako nikad nije uzeo američko državljanstvo, i tu je njegov patriotizam doveden u pitanje. Također, sumnjičio ga je FBI radi navodne komunističke propagande i napada na kapitalizam u svojim filmovima pa mu je početkom 50-ih zabranjen povratak u Ameriku. Iako je izjavio da se ne bi više vratio u SAD ni da je predsjednik Isus Krist, ipak je došao skupiti Oscara za životno djelo 1972. godine. 

Antologijski prizori

Chaplinovi filmovi imali su scene vrhunske komedije. Ako ostavimo sa strane “Velikog diktatora“, kao opće mjesto žanra, briljantan je bio prizor tučnjave s grmaljem u “Mališanu“ u kojem se njegov Skitnica služio ciglama. U “Zlatnoj groznici“ skuhao je svoju čizmu s takvim gurmanskim izrazom lica kao da je akter HTV-ova serijala “U istom loncu“, te potom (po)jeo vezice cipele poput špageta. Nešto slično je ponovio u “Svjetlima velegrada“ samo se ovaj put u njegove špagete zaplela ukrasna vrpca. Međutim, u tom se filmu više pamti suludi boksački meč, kao i trenutak kada proguta zviždaljku koja svirne svaki put kad on zaštuca. Tu je i vrsni prizor iz “Cirkusa“ u kojem se s policajcem nadmudruje u kući ogledala. 

Dijelio sobu sa Stanom Laurelom

HITLER Bio je svjestan Charliejeve popularnosti i pustio “chaplinovske“ brčiće kako bi se svidio javnosti; Chaplin je izjavio kako bi dao sve da je mogao vidjeti njegovu reakciju na “Velikog diktatora“.
PRIZNANJA Primio je vitešku čast, specijalnog Oscara, kao i nagrade festivala u Cannesu i Veneciji za životno djelo.
CIMER Dijelio je sobu Stanom Laurelom u kojoj se nije smjelo kuhati pa je svirao violinu dok je ovaj spremao ručak.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/in-memoriam-charlie-chaplin-kronicar-gorko-slatkog-zivota-163786 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cb2484059d9a3b8820e47d9a45c8450ca82cea3e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=IN+MEMORIAM+Charlie+Chaplin+-+kroni%C4%8Dar+gorko-slatkog+%C5%BEivota&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fin-memoriam-charlie-chaplin-kronicar-gorko-slatkog-zivota-163786 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fin-memoriam-charlie-chaplin-kronicar-gorko-slatkog-zivota-163786 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 16. TRAVNJA NAVRŠAVA SE 123. GODIŠNJICA ROĐENJA LEGENDARNOG FILMAŠA I KOMIČARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kultura16. TRAVNJA NAVRŠAVA SE 123. GODIŠNJICA ROĐENJA LEGENDARNOG FILMAŠA I KOMIČARA

IN MEMORIAM Charlie Chaplin - kroničar gorko-slatkog života

Piše PSD.
14. travnja 2012. - 12:43
Za likove Bertoluccijevih “Sanjara“ (2003.), Thea (Louis Garrel), njegovu sestru Isabelle (Eva Green) i Matthewa (Michael Pitt), postojale su samo dvije stvari u životu – seks i film. Seks su prakticirali (u troje), istodobno sanjajući celuloidne snove i u javi razglabajući o onome što su vidjeli iz prvih redova pariške kinoteke. Nakon redateljskog velikana Sama Fullera, glumačke dive Grete Garbo... na red je došla i vječna pitalica o kraljevima komedije - Charlie Chaplin ili Buster Keaton.
Matthew je dao svoj glas Keatonu, Theo je preferirao Chaplina. Isabelle se nije izjasnila, ali nešto nam govori da bi se priklonila bratu. Jer, čak je i sam Keaton - njegov dugogodišnji rival (i dobar prijatelj) s kojim je nastupio u “Svjetlima pozornice“ (1952.), krasnoj posveti nijemo...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 15:56