stdClass Object ( [id] => 1338085 [title] => Redatelj filma ‘Lost Country‘: ‘Ono što se zbilo u bivšoj Jugoslaviji devedesetih bilo je najava 21. stoljeća u svijetu‘ [alias] => redatelj-filma-lost-country-ono-sto-se-zbilo-u-bivsoj-jugoslaviji-devedesetih-bilo-je-najava-21-stoljeca-u-svijetu [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon svjetske premijere u Cannesu i regionalne u Sarajevu, kucnuo je čas da se i u Hrvatskoj, na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, premijerno prikaže “Lost Country”, hvaljeni novi film srpskog redatelja s francuskom adresom Vladimira Perišića (“Obični ljudi”).

Snimljen i u hrvatskoj koprodukciji, “Lost Country” vraća gledatelja u Beograd devedesetih, točnije 1996. godine, u vrijeme studentskih prosvjeda protiv režima predsjednika Slobodana Miloševića.

Priča je fokusirana na tinejdžera čija je majka glasnogovornica Miloševićeve vlade, protiv koje njegovi prijatelji protestiraju, što ga čini razapetim između dviju strana.

Bili ste u Cannesu s “Običnim ljudima” i sada opet s “Lost Country”. Koliko vam laska biti na najjačem festivalu na svijetu?

– Volim Canneski festival. To je jedan praznik filma i festival koji je po mnogo čemu poseban i drukčiji od ostalih festivala, ali ne opterećujem se previše time da svaki film mora biti u Cannesu. To ponekad i nije dobro za film.

Odmak Alice Winocour

Na scenariju filma radili ste s poznatom francuskom scenaristicom (“Mustang”) i redateljicom Alice Winocour (“Proxima”, “Pariške uspomene”). Za što je Alice najzaslužnija u scenariju/filmu?

Alice mi pomaže da uzmem neki otklon od osobnog iskustva i da idem k nečem što je više fiktivno i romaneskno.

Teoretičar naracije Gerard Genette razlikuje tri vrste priče. Jedna od njih je kada pričate priču koju znate nekom tko je zna. To je moj slučaj kad film prikazujem srpskoj publici. A drugi je kada pričate priču koju znate nekome tko je ne zna, i to je slučaj kad je ovaj film prikazan, na primjer, francuskoj publici.

Alice je taj prvi pogled, prvi gledatelj kojem pričam priču koju ne zna. I koja mi pomaže da idem k nečem univerzalnijem, ali i da s terena politike ili povijesti idem više k terenu emocija.

Koliko je u Francuskoj lakše snimiti film nego u zemljama bivše Jugoslavije?

– Neusporedivo je lakše. Bar u usporedbi sa Srbijom. U Francuskoj se film financira šest mjeseci do godinu dana, a u Srbiji šest godina.

---

image

Mlađe generacije, naša budućnost, jedine su mjerodavne da nam kažu kako se danas osjećaju i kako gledaju na današnju politiku. I treba im dati prostora da slobodno govore i pažljivo ih slušati

Damir Krajač/Cropix
---

Možete li povući paralelu između Beograda i Pariza u kojem živite? Parižani su poznati po prosvjedima...

– U Francuskoj je ideja ljevice i Revolucije i dalje vrlo živa. I ta povijest koja ide od Francuske revolucije preko Pariške komune, Junskih dana, Popularnog fronta pa sve do Maja 68. meni je bliska. Zapravo, ponekad mi se čini da odlaskom u Francusku nisam izabrao geografski, već povijesni egzil.

I da je to bio moj način da se povežem s poviješću jugoslavenske revolucije i ljevice koja je ovdje nasilno prekinuta i odbačena krajem osamdesetih.

Energija pobune

Kako iz današnje perspektive gledate na društveno-političke (ne)prilike u Beogradu sredinom devedesetih? Što najprije vidite?

– Devedesete godine, i to ne samo u Beogradu, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, pamtim kao jednu dugu, krvavu i pijanu noć.

Sjećam se da sam sredinom devedesetih otkrio Jamesa Joycea i podcrtao rečenicu koju tada još nisam u potpunosti razumio, ali koja je mogla imenovati nešto što sam konfuzno osjećao u sebi: “Povijest je košmar iz kojeg se pokušavam probuditi.”

Jeste li i vi imali unutarnji sukob kao vaš glavni lik u filmu, tj. vodili neku vlastitu unutarnju revoluciju?

– Jesam. Ti studentski protesti 1996./1997. igrali su bitnu ulogu u mom životu. Njihov karnevalski duh i humor predstavljaju rijetku svijetlu točku u tim dominantno mračnim devedesetim godinama.

Osjećao sam potrebu da se ponovno povežem s tim karnevalskim duhom, koji je i jedna vrsta inverzije naglavačke prihvaćenih društvenih vrijednosti i autoriteta. Za mene osobno ti su protesti bili unutarnji okidač da sebe revolucioniziram.

Dakle, potreba da se vratim tome je i potreba da se ponovno povežem s tom energijom pobune koja je dovela do moje osobne, unutarnje revolucije.

”Kako vjerovati u revoluciju kada ona na kraju uvijek bude izdana?”, pita se u jednoj sceni profesor književnosti (Boris Isaković). Je li to ključno pitanje filma?

– Profesor književnosti citira stihove Williama Blakea. Blake pripada engleskom romantizmu. Postoji velika razlika između njemačkog i engleskog književnog romantizma.

Njemački je bio opsjednut idejom nacije i države.

Njemačka u tom trenutku nije bila potpuno formirana, a nacionalizmi ovih prostora koji su se od osamdesetih počeli vraćati i srušili su Jugoslaviju – a koji su, po mom uvjerenju, prije svega krenuli iz jedne kulturne kontrarevolucije – imaju veze s ideološkim elementom njemačkog romantizma.

Zato je meni bio interesantan engleski romantizam koji je nastao u trenutku kada je Engleska oformljena kao država, kada ne postoji to nacionalno pitanje, međutim postoji osjećaj izdaje i francuske i engleske revolucije.

Zato Blake otvara pitanje kako i dalje vjerovati u revoluciju ako je ona uvijek izdana.

Vidovitost Blakea, koja, naravno, nema veze s paranormalnim šarlatanstvom, jest sagledati ono što on zove “carstvo bijede” i “organizacija bijede”. Siromaštvo, organiziranu bijedu – kako materijalnu, tako i kulturnu, emocionalnu, duhovnu – koju revolucija nije uspjela revolucionizirati.

---

image

Plakat filma ‘Lost Country‘

---

Budući da se bavim filmom koji je vizualna umjetnost, koristim se njegovim sredstvima. Ta Blakeova ideja mi je vrlo bliska. I tražio sam način kako da ostanem vjeran toj revoluciji, iako je ona izdana, kroz svoju umjetnost koja treba učiniti vidljivim to carstvo bijede.

Epilog i prolog

Kakve je “Lost Country” izazvao reakcije u Beogradu kod onih koji su sudjelovali u događajima iz filma i općenito?

– Film još nije imao premijeru u Beogradu. Imat će je 24. studenoga na Festivalu autorskog filma.

Kako mlađe generacije Beograđana, poput generacije kojoj pripada glumac debitant Jovan Ginić, gledaju/reagiraju na današnju politiku?

– Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje jer je to pitanje za njih, a ne za mene. Kao što ne volim da netko govori u moje ime, tako izbjegavam govoriti u tuđe ime.

Te generacije, ta mladost koja je naša budućnost, jedine su mjerodavne da nam kažu kako se danas osjećaju i kako gledaju na današnju politiku. I treba im dati prostora da slobodno govore i pažljivo ih slušati.

Koliko se Beograd promijenio od 1996. do 2023.? Možete li možda povući neku paralelu?

– Mislim da se cijeli svijet, pa tako i Beograd, jako promijenio u ovih trideset i nešto godina. Prije svega, ušli smo u novo stoljeće za koje još ne znamo kako će zaista izgledati i što nosi sa sobom. Prije sam te devedesete u bivšoj Jugoslaviji vidio kao neku vrstu epiloga 20. stoljeća u kojem su postjugoslavenska društva, za razliku od ostatka svijeta, izabrala neku vrstu slijepog kolosijeka.

Danas te devedesete i ono što se događalo u bivšoj Jugoslaviji vidim kao prolog 21. stoljeća. Tu prije svega mislim na taj povratak ekstremno desničarskih ideologija koje smo ovdje vidjeli devedesetih, a koje se sada vraćaju i u Americi, Brazilu, Francuskoj, Španjolskoj...

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

Zanimljivo je da je glavni lik u jednoj sceni našminkan kao Joker, izgledajući više kao Joker u tumačenju Heatha Ledgera i Joaquina Phoenixa nego Jacka Nicholsona. Kao da s time jučerašnja zbivanja približavate današnjici sa sličnim prijetnjama demokraciji, jačanjem nacionalizma itd.?

– Mi smo u ovom filmu tražili znakove i indekse koji imaju neku vrstu ekvidistance u odnosu na 1996. i danas. Otud izbor, na primjer, te maske Jokera.

Joker je bio prisutan u mom i odrastanju moje generacije kroz film Tima Burtona. A onda je ponovo izašao Joker 2019. i bio prisutan u odrastanju Jovanove generacije. Htio sam film koji je točan u odnosu na 1996., ali koji je i danas aktualan.

Tako sam za scene u kojima se čuje radio B92 izabrao voditelja koji je čitao vijesti na B92 te 1996., ali koji je danas voditelj vijesti na N1. To je još jedan primjer tih znakova koji su ekvidistantni u odnosu na 1996. i danas. Ima ih još dosta u filmu...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vladimir Perišić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Vladimir Perišić 2 0 7812 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-08 07:58:56 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-15 18:16:53 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2023-11-11 16:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Snimljen i u hrvatskoj koprodukciji, Perišićev film vraća gledatelja u Beograd devedesetih, točnije u 1996., u vrijeme studentskih prosvjeda protiv režima Slobodana Miloševića. Priča je fokusirana na tinejdžera čija je majka glasnogovornica Milošević [metadata] => robots= author= title=Duga, krvava i pijana noć - tako doživljavam devedesete godine - ne samo u Beogradu, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji page_title=Duga, krvava i pijana noć - tako doživljavam devedesete godine - ne samo u Beogradu, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji [metakey] => Vladimir Perišić, Lost Country, zff [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26013969.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26013946.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26013966.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26015221.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vladimir Peri\u0161i\u0107 re\u010dirao je film Lost Country koji je nakon Cannesa prikazan i na Zagreb Film Festivalu<\/p>","

Mla\u0111e generacije, na\u0161a budu\u0107nost, jedine su mjerodavne da nam ka\u017eu kako se danas osje\u0107aju i kako gledaju na dana\u0161nju politiku. I treba im dati prostora da slobodno govore i pa\u017eljivo ih slu\u0161ati<\/p>","","

Plakat filma \u2018Lost Country\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26013969_1920.jpg":"1920x1080","k_26013969_1280.jpg":"1280x1280","k_26013969_1024.jpg":"1024x1024","k_26013969_640.jpg":"640x640","k_26013969_480.jpg":"480x480","k_26013969_340.jpg":"340x340","k_26013969_220.jpg":"220x220","o_26013969_1280.jpg":"1280x853","o_26013969_1024.jpg":"1024x682","o_26013969_640.jpg":"640x426","o_26013969_480.jpg":"480x320","o_26013969_340.jpg":"340x226","o_26013969_220.jpg":"220x146","h_26013969_1280.jpg":"1280x854","h_26013969_1024.jpg":"1024x683","h_26013969_640.jpg":"640x427","h_26013969_480.jpg":"480x320","h_26013969_340.jpg":"340x227","h_26013969_220.jpg":"220x147","pp_26013969_1280.jpg":"1280x1628","pp_26013969_1024.jpg":"1024x1303","pp_26013969_640.jpg":"640x814","pp_26013969_480.jpg":"480x611","pp_26013969_340.jpg":"340x432","pp_26013969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26013946_1920.jpg":"1920x1080","k_26013946_1280.jpg":"1280x1280","k_26013946_1024.jpg":"1024x1024","k_26013946_640.jpg":"640x640","k_26013946_480.jpg":"480x480","k_26013946_340.jpg":"340x340","k_26013946_220.jpg":"220x220","o_26013946_1280.jpg":"1280x853","o_26013946_1024.jpg":"1024x682","o_26013946_640.jpg":"640x426","o_26013946_480.jpg":"480x320","o_26013946_340.jpg":"340x226","o_26013946_220.jpg":"220x146","h_26013946_1280.jpg":"1280x854","h_26013946_1024.jpg":"1024x683","h_26013946_640.jpg":"640x427","h_26013946_480.jpg":"480x320","h_26013946_340.jpg":"340x227","h_26013946_220.jpg":"220x147","pp_26013946_1280.jpg":"1280x1628","pp_26013946_1024.jpg":"1024x1303","pp_26013946_640.jpg":"640x814","pp_26013946_480.jpg":"480x611","pp_26013946_340.jpg":"340x432","pp_26013946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26013966_1920.jpg":"1920x1080","k_26013966_1280.jpg":"1280x1280","k_26013966_1024.jpg":"1024x1024","k_26013966_640.jpg":"640x640","k_26013966_480.jpg":"480x480","k_26013966_340.jpg":"340x340","k_26013966_220.jpg":"220x220","o_26013966_1280.jpg":"1280x853","o_26013966_1024.jpg":"1024x682","o_26013966_640.jpg":"640x426","o_26013966_480.jpg":"480x320","o_26013966_340.jpg":"340x226","o_26013966_220.jpg":"220x146","h_26013966_1280.jpg":"1280x854","h_26013966_1024.jpg":"1024x683","h_26013966_640.jpg":"640x427","h_26013966_480.jpg":"480x320","h_26013966_340.jpg":"340x227","h_26013966_220.jpg":"220x147","pp_26013966_1280.jpg":"1280x1628","pp_26013966_1024.jpg":"1024x1303","pp_26013966_640.jpg":"640x814","pp_26013966_480.jpg":"480x611","pp_26013966_340.jpg":"340x432","pp_26013966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1370x1866","hd_26015221_1920.jpg":"1920x1080","k_26015221_1280.jpg":"1280x1280","k_26015221_1024.jpg":"1024x1024","k_26015221_640.jpg":"640x640","k_26015221_480.jpg":"480x480","k_26015221_340.jpg":"340x340","k_26015221_220.jpg":"220x220","o_26015221_1280.jpg":"1280x1743","o_26015221_1024.jpg":"1024x1394","o_26015221_640.jpg":"640x871","o_26015221_480.jpg":"480x653","o_26015221_340.jpg":"340x463","o_26015221_220.jpg":"220x299","h_26015221_1280.jpg":"1280x854","h_26015221_1024.jpg":"1024x683","h_26015221_640.jpg":"640x427","h_26015221_480.jpg":"480x320","h_26015221_340.jpg":"340x227","h_26015221_220.jpg":"220x147","pp_26015221_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015221_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015221_640.jpg":"640x814","pp_26015221_480.jpg":"480x611","pp_26015221_340.jpg":"340x432","pp_26015221_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4971415 Threads: 7 Questions: 179019931 Slow queries: 77335 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5212058 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/redatelj-filma-lost-country-ono-sto-se-zbilo-u-bivsoj-jugoslaviji-devedesetih-bilo-je-najava-21-stoljeca-u-svijetu-1338085 [printLink] => /kultura/film-tv/redatelj-filma-lost-country-ono-sto-se-zbilo-u-bivsoj-jugoslaviji-devedesetih-bilo-je-najava-21-stoljeca-u-svijetu-1338085?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 736326 [name] => Vladimir Perišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 19:53:03 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-perisic [link] => /tag/vladimir-perisic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736327 [name] => Lost Country [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 19:53:03 [main_article_id] => 0 [alias] => lost-country [link] => /tag/lost-country ) [2] => stdClass Object ( [id] => 133980 [name] => zff [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zff [link] => /tag/zff ) [3] => stdClass Object ( [id] => 263791 [name] => Zagreb Film Festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagreb-film-festival [link] => /tag/zagreb-film-festival ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vladimir Perišić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Redatelj filma ‘Lost Country‘: ‘Ono što se zbilo u bivšoj Jugoslaviji devedesetih bilo je najava 21. stoljeća u svijetu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26013969.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] =>

Vladimir Perišić rečirao je film Lost Country koji je nakon Cannesa prikazan i na Zagreb Film Festivalu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26013969.jpg [title] =>

Vladimir Perišić rečirao je film Lost Country koji je nakon Cannesa prikazan i na Zagreb Film Festivalu

Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26013946.jpg [title] =>

Mlađe generacije, naša budućnost, jedine su mjerodavne da nam kažu kako se danas osjećaju i kako gledaju na današnju politiku. I treba im dati prostora da slobodno govore i pažljivo ih slušati

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26013966.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26015221.jpg [title] =>

Plakat filma ‘Lost Country‘

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon svjetske premijere u Cannesu i regionalne u Sarajevu, kucnuo je čas da se i u Hrvatskoj, na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, premijerno prikaže “Lost Country”, hvaljeni novi film srpskog redatelja s francuskom adresom Vladimira Perišića (“Obični ljudi”).

Snimljen i u hrvatskoj koprodukciji, “Lost Country” vraća gledatelja u Beograd devedesetih, točnije 1996. godine, u vrijeme studentskih prosvjeda protiv režima predsjednika Slobodana Miloševića.

Priča je fokusirana na tinejdžera čija je majka glasnogovornica Miloševićeve vlade, protiv koje njegovi prijatelji protestiraju, što ga čini razapetim između dviju strana.

Bili ste u Cannesu s “Običnim ljudima” i sada opet s “Lost Country”. Koliko vam laska biti na najjačem festivalu na svijetu?

– Volim Canneski festival. To je jedan praznik filma i festival koji je po mnogo čemu poseban i drukčiji od ostalih festivala, ali ne opterećujem se previše time da svaki film mora biti u Cannesu. To ponekad i nije dobro za film.

Odmak Alice Winocour

Na scenariju filma radili ste s poznatom francuskom scenaristicom (“Mustang”) i redateljicom Alice Winocour (“Proxima”, “Pariške uspomene”). Za što je Alice najzaslužnija u scenariju/filmu?

Alice mi pomaže da uzmem neki otklon od osobnog iskustva i da idem k nečem što je više fiktivno i romaneskno.

Teoretičar naracije Gerard Genette razlikuje tri vrste priče. Jedna od njih je kada pričate priču koju znate nekom tko je zna. To je moj slučaj kad film prikazujem srpskoj publici. A drugi je kada pričate priču koju znate nekome tko je ne zna, i to je slučaj kad je ovaj film prikazan, na primjer, francuskoj publici.

Alice je taj prvi pogled, prvi gledatelj kojem pričam priču koju ne zna. I koja mi pomaže da idem k nečem univerzalnijem, ali i da s terena politike ili povijesti idem više k terenu emocija.

Koliko je u Francuskoj lakše snimiti film nego u zemljama bivše Jugoslavije?

– Neusporedivo je lakše. Bar u usporedbi sa Srbijom. U Francuskoj se film financira šest mjeseci do godinu dana, a u Srbiji šest godina.

---

image

Mlađe generacije, naša budućnost, jedine su mjerodavne da nam kažu kako se danas osjećaju i kako gledaju na današnju politiku. I treba im dati prostora da slobodno govore i pažljivo ih slušati

Damir Krajač/Cropix
---

Možete li povući paralelu između Beograda i Pariza u kojem živite? Parižani su poznati po prosvjedima...

– U Francuskoj je ideja ljevice i Revolucije i dalje vrlo živa. I ta povijest koja ide od Francuske revolucije preko Pariške komune, Junskih dana, Popularnog fronta pa sve do Maja 68. meni je bliska. Zapravo, ponekad mi se čini da odlaskom u Francusku nisam izabrao geografski, već povijesni egzil.

I da je to bio moj način da se povežem s poviješću jugoslavenske revolucije i ljevice koja je ovdje nasilno prekinuta i odbačena krajem osamdesetih.

Energija pobune

Kako iz današnje perspektive gledate na društveno-političke (ne)prilike u Beogradu sredinom devedesetih? Što najprije vidite?

– Devedesete godine, i to ne samo u Beogradu, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, pamtim kao jednu dugu, krvavu i pijanu noć.

Sjećam se da sam sredinom devedesetih otkrio Jamesa Joycea i podcrtao rečenicu koju tada još nisam u potpunosti razumio, ali koja je mogla imenovati nešto što sam konfuzno osjećao u sebi: “Povijest je košmar iz kojeg se pokušavam probuditi.”

Jeste li i vi imali unutarnji sukob kao vaš glavni lik u filmu, tj. vodili neku vlastitu unutarnju revoluciju?

– Jesam. Ti studentski protesti 1996./1997. igrali su bitnu ulogu u mom životu. Njihov karnevalski duh i humor predstavljaju rijetku svijetlu točku u tim dominantno mračnim devedesetim godinama.

Osjećao sam potrebu da se ponovno povežem s tim karnevalskim duhom, koji je i jedna vrsta inverzije naglavačke prihvaćenih društvenih vrijednosti i autoriteta. Za mene osobno ti su protesti bili unutarnji okidač da sebe revolucioniziram.

Dakle, potreba da se vratim tome je i potreba da se ponovno povežem s tom energijom pobune koja je dovela do moje osobne, unutarnje revolucije.

”Kako vjerovati u revoluciju kada ona na kraju uvijek bude izdana?”, pita se u jednoj sceni profesor književnosti (Boris Isaković). Je li to ključno pitanje filma?

– Profesor književnosti citira stihove Williama Blakea. Blake pripada engleskom romantizmu. Postoji velika razlika između njemačkog i engleskog književnog romantizma.

Njemački je bio opsjednut idejom nacije i države.

Njemačka u tom trenutku nije bila potpuno formirana, a nacionalizmi ovih prostora koji su se od osamdesetih počeli vraćati i srušili su Jugoslaviju – a koji su, po mom uvjerenju, prije svega krenuli iz jedne kulturne kontrarevolucije – imaju veze s ideološkim elementom njemačkog romantizma.

Zato je meni bio interesantan engleski romantizam koji je nastao u trenutku kada je Engleska oformljena kao država, kada ne postoji to nacionalno pitanje, međutim postoji osjećaj izdaje i francuske i engleske revolucije.

Zato Blake otvara pitanje kako i dalje vjerovati u revoluciju ako je ona uvijek izdana.

Vidovitost Blakea, koja, naravno, nema veze s paranormalnim šarlatanstvom, jest sagledati ono što on zove “carstvo bijede” i “organizacija bijede”. Siromaštvo, organiziranu bijedu – kako materijalnu, tako i kulturnu, emocionalnu, duhovnu – koju revolucija nije uspjela revolucionizirati.

---

image

Plakat filma ‘Lost Country‘

---

Budući da se bavim filmom koji je vizualna umjetnost, koristim se njegovim sredstvima. Ta Blakeova ideja mi je vrlo bliska. I tražio sam način kako da ostanem vjeran toj revoluciji, iako je ona izdana, kroz svoju umjetnost koja treba učiniti vidljivim to carstvo bijede.

Epilog i prolog

Kakve je “Lost Country” izazvao reakcije u Beogradu kod onih koji su sudjelovali u događajima iz filma i općenito?

– Film još nije imao premijeru u Beogradu. Imat će je 24. studenoga na Festivalu autorskog filma.

Kako mlađe generacije Beograđana, poput generacije kojoj pripada glumac debitant Jovan Ginić, gledaju/reagiraju na današnju politiku?

– Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje jer je to pitanje za njih, a ne za mene. Kao što ne volim da netko govori u moje ime, tako izbjegavam govoriti u tuđe ime.

Te generacije, ta mladost koja je naša budućnost, jedine su mjerodavne da nam kažu kako se danas osjećaju i kako gledaju na današnju politiku. I treba im dati prostora da slobodno govore i pažljivo ih slušati.

Koliko se Beograd promijenio od 1996. do 2023.? Možete li možda povući neku paralelu?

– Mislim da se cijeli svijet, pa tako i Beograd, jako promijenio u ovih trideset i nešto godina. Prije svega, ušli smo u novo stoljeće za koje još ne znamo kako će zaista izgledati i što nosi sa sobom. Prije sam te devedesete u bivšoj Jugoslaviji vidio kao neku vrstu epiloga 20. stoljeća u kojem su postjugoslavenska društva, za razliku od ostatka svijeta, izabrala neku vrstu slijepog kolosijeka.

Danas te devedesete i ono što se događalo u bivšoj Jugoslaviji vidim kao prolog 21. stoljeća. Tu prije svega mislim na taj povratak ekstremno desničarskih ideologija koje smo ovdje vidjeli devedesetih, a koje se sada vraćaju i u Americi, Brazilu, Francuskoj, Španjolskoj...

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

Zanimljivo je da je glavni lik u jednoj sceni našminkan kao Joker, izgledajući više kao Joker u tumačenju Heatha Ledgera i Joaquina Phoenixa nego Jacka Nicholsona. Kao da s time jučerašnja zbivanja približavate današnjici sa sličnim prijetnjama demokraciji, jačanjem nacionalizma itd.?

– Mi smo u ovom filmu tražili znakove i indekse koji imaju neku vrstu ekvidistance u odnosu na 1996. i danas. Otud izbor, na primjer, te maske Jokera.

Joker je bio prisutan u mom i odrastanju moje generacije kroz film Tima Burtona. A onda je ponovo izašao Joker 2019. i bio prisutan u odrastanju Jovanove generacije. Htio sam film koji je točan u odnosu na 1996., ali koji je i danas aktualan.

Tako sam za scene u kojima se čuje radio B92 izabrao voditelja koji je čitao vijesti na B92 te 1996., ali koji je danas voditelj vijesti na N1. To je još jedan primjer tih znakova koji su ekvidistantni u odnosu na 1996. i danas. Ima ih još dosta u filmu...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix
Damir Krajač/Cropix

Vladimir Perišić rečirao je film Lost Country koji je nakon Cannesa prikazan i na Zagreb Film Festivalu

Damir Krajač/Cropix

Mlađe generacije, naša budućnost, jedine su mjerodavne da nam kažu kako se danas osjećaju i kako gledaju na današnju politiku. I treba im dati prostora da slobodno govore i pažljivo ih slušati


Plakat filma ‘Lost Country‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/redatelj-filma-lost-country-ono-sto-se-zbilo-u-bivsoj-jugoslaviji-devedesetih-bilo-je-najava-21-stoljeca-u-svijetu-1338085 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d3632c05ad37119428318dc942cd3e39a3160143 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Redatelj+filma+%E2%80%98Lost+Country%E2%80%98%3A+%E2%80%98Ono+%C5%A1to+se+zbilo+u+biv%C5%A1oj+Jugoslaviji+devedesetih+bilo+je+najava+21.+stolje%C4%87a+u+svijetu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fredatelj-filma-lost-country-ono-sto-se-zbilo-u-bivsoj-jugoslaviji-devedesetih-bilo-je-najava-21-stoljeca-u-svijetu-1338085 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fredatelj-filma-lost-country-ono-sto-se-zbilo-u-bivsoj-jugoslaviji-devedesetih-bilo-je-najava-21-stoljeca-u-svijetu-1338085 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vladimir Perišić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TVVladimir Perišić

Redatelj filma ‘Lost Country‘: ‘Ono što se zbilo u bivšoj Jugoslaviji devedesetih bilo je najava 21. stoljeća u svijetu‘

Piše Marko Njegić
11. studenog 2023. - 17:58
Vladimir Perišić rečirao je film Lost Country koji je nakon Cannesa prikazan i na Zagreb Film FestivaluDamir Krajač/Cropix

Nakon svjetske premijere u Cannesu i regionalne u Sarajevu, kucnuo je čas da se i u Hrvatskoj, na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, premijerno prikaže “Lost Country”, hvaljeni novi film srpskog redatelja s francuskom adresom Vladimira Perišića (“Obični ljudi”).

Snimljen i u hrvatskoj koprodukciji, “Lost Country” vraća gledatelja u Beograd devedesetih, točnije 1996. godine, u vrijeme studentskih prosvjeda protiv režima predsjednika Slobodana Miloševića.

Priča je fokusirana na tinejdžera čija je majka glasnogovornica Miloševićeve vlade, protiv koje njegovi prijatelji protestiraju, što ga čini razapetim između dviju strana.

Bili ste u Cannesu s “Običnim ljudima” i sada opet s “Lost Country”. Koliko vam laska biti na najjačem festivalu na svijetu?

– Vo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 17:24