StoryEditorOCM
DubrovnikIZVANREDNA SITUACIJA

Vatra i dim, vatrogasci i vozila hitne pomoći na pisti dubrovačke zračne luke, evo što je posrijedi

Piše DV
25. ožujka 2024. - 11:29

Jutros je u Čilipima održana jutros vježba izvanrednog događaja na Zračnoj luci Ruđer Bošković. Cilj je bio provjera pripremljenosti i učinkovitosti u slučaju izvanrednog događaja na aerodromu (Emergency plan) koju zračna luka provodi najmanje jednom u dvije godine.

Vježba je provedena u suradnji interventnih službi i službi dubrovačke zračne luke, a scenarij je predvidio potragu za eksplozivnom napravom prilikom slijetanja ili polijetanja zrakoplova. Sukladno uredbi Europske unije i nacionalnom programu kontrole kvalitete zračnog prometa, scenarij izvanrednog događaja u nastavku vježbe prerastao je u zrakoplovnu nesreću. Preciznije, po dojavi o eksplozivnoj napravi, pokrenuta je potraga koja je rezultirala pronalaskom eksplozivne naprave na zrakoplovu, no ona je aktivirana prije završetka evakuacije putnika.

U akciji su uz Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe i Zračnu luku Ruđer Bošković, sudjelovali su i pripadnici MUP-a, Postaja aerodromske policije Dubrovnik, interventna policija i druge postrojbe. Sudjelovale su vatrogasne postrojbe županije, Grada Dubrovnika, Općina Konavle i Župa dubrovačka kao potpisnice sporazuma sa Zračnom lukom.

Obola vježbi dali su i Uprava Civilne zaštite, Zavod za hitnu medicinu DNŽ, Zavod za javno zdravstvo DNŽ i dvjestotinjak zaposlenika aerodroma.

26. travanj 2024 08:30