StoryEditorOCM
DubrovnikU PETAK U LAZARETIMA

U Dubrovniku se održava 10. CERN-ov „Međunarodni znanstveni dan za male istraživače"

Piše dv
13. ožujka 2024. - 09:52
U Dubrovniku se u petak, 15. ožujka po deseti put održava ”Međunarodni znanstveni dan za male istraživače

U Dubrovniku se u petak, 15. ožujka po deseti put održava „Međunarodni znanstveni dan za male istraživače - International Masterclasses“, jedinstveni program CERN-a kojeg u Dubrovniku provodi Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković i voditeljica projekta dr. sc. Marlena Ćukteraš, uz suradnju sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu i Splitu, i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Masterclass svake godine okuplja preko 15000 učenika iz cijelog svijeta ujedinjenih u projektu potrage za Higgsovim bozonom. Program za učenike, osim u Klasičnoj gimnaziji, organiziran je na RIT Croatia i Sveučilištu Dubrovnik koji su ustupili svoje prostorije i laboratorije za predavanja i analizu eksperimenata.

Javna tribina pod nazivom „Izazovi znanosti“ kojom završava ovaj program i ove će se godine u suradnji s Dubrovačkom baštinom održati u 18.30 u 3. lađi Lazareta. Na tribini će sudjelovati popularni znanstvenici: prof. Vuko Brigljević, prof. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, prof. Toni Šćulac sa splitskog PMF-a, prof. Nikola Godinović sa FESB-a i prof. Mirko Planinić, dekan zagrebačkog PMF-a te učenici srednjih škola i njihovi profesori. Tribina je otvorena za sve građane i svi ljubitelji znanosti pozvani su da se pridruže raspravi te iskoriste priliku da razmijene svoje ideje s istaknutim hrvatskim fizičarima.

Organizacija 10. Masterclassa u Dubrovniku održava se pod pokroviteljstvom zaklade Kaboga Stiftung i gospara Iva Felnera, koji su i ovaj put prepoznali značaj ovakvih događanja za mlade.

26. travanj 2024 23:46