StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON OČEVIDA U PODZEMLJU PLATA

Odvjetnici oštećenih: Sve ukazuje da je stanje prije tragedije bilo alarmantno i prava je sreća kako tad nije poginulo više ljudi!

Piše Ahmet Kalajdžić
8. svibnja 2024. - 16:33

Kako je i najavljeno, danas je uoči svibanjskog nastavka sudske kaznene rasprave optuženima za tragediju u podzemnoj strojarnici Hidroelektrane Dubrovnik obavljen očevid koji je bio zatvoren za javnost. Povodom tragedije koja se u podzemnoj strojarnici u utrobi Plata dogodila 10. siječnja 2019. godine očevid je obavljen bez nazočnosti novinara i roditelja, odnosno predstavnika javnosti, a razlog više takvoj odluci je i nesporna činjenica kako podzemna strojarnica HE Dubrovnik ima status strogo štićenog prostora te tu vrijede posebno stroga sigurnosna pravila. Zbog njih, ali i zbog razloga zaštite sigurnosti osoba koje tamo rade te sigurnosti samog prostora, iz očevida su bili isključeni novinari i javnost, a bilo je zabranjeno i fotografiranje u interijeru objekta.

image

Odvjetnik Hrvoje Tokić

Ahmet Kalajdžić/

Ipak, nakon očevida smo uspjeli kontaktirati odvjetnike Doris Koštu i Hrvoja Tokića koji zastupaju oštećene obitelji i zaposlenike HE Dubrovnik. Još pod dojmom prebučnog i klaustrofobičnog podzemlja Plata, izjavili su nam:

-Danas smo bili na očevidu bit kojeg je da se svim strankama u postupku i svima koji nisu bili u strojarnici približi oblik i sustav Hidroelektrane Dubrovnik kao i mjesta gdje su se dogodili sporni događaji. Tijekom puna četiri sata prošli smo i propješačili kroz cijeli taj prostor, vidjeli smo lokaciju gdje su poginuli mladi djelatnici i mjesto gdje su ostavili svoju odjeću. Vidjeli smo i mjesto gdje je počeo požar te gdje se sve proširio. Svi koji prvi put tamo uđu i sve pogledaju, uz klaustrofobični osjećaj u tunelu i strojarnici, vjerojatno slično zaključe što i ja: moliš Boga da se nešto ne dogodi!- rekao nam je odvjetnik Hrvoje Tokić, dok je njegova kolegica Doris Košta koja u sudskom kaznenom postupku na dubrovačkom Županijskom sudu također zastupa dio oštećenika, prenoseći svoje dojmove s očevida naglasila:

image

Hrvoje Tokić i Doris Košta

Bozo Radic/Cropix

-Ovaj je dan opravdao insistiranje obrane, odnosno nas punomoćnika oštećenika da se izađe odmah na očevid i da se vidi strojarnica koja se i prije trebala obići. Iako raspravom rukovodi sudac i na to ne možemo utjecati, mjesto za kojeg sam rekla da me osobno dojmilo više nego Auswitz i danas je bilo stravično! Ipak, za razliku od onog dana kad se dogodila tragedija i kad su radila oba agregata, danas je radio samo jedan. Evidentno je da, ako upadnete u to, da ste osuđeni na smrt! Znači, bio je intuitivni izbor: hoću li izgorit‘ ili ću se utopit‘?! Svi smo zamijetili kako danas ima tako mnogo oznaka o putu za evakuaciju, toliko vatrogasnih aparata i svega čega, definitivno, prije nije bilo. Sve to ukazuje kako je stanje prije tragičnog događaja bilo alarmantno i da nije bilo drugog izlaza nego da, ako se požar dogodi, da se dogode tragične posljedice! I mislim da je prava sreća što je živote izgubilo samo troje ljudi. Puno je i smrt samo jednog čovjeka, ali ih je moglo stradati mnogo, mnogo više! Evidentno je da postoji još odgovornih osoba jer konkretno, ta voda se u slučaju požara, pritiskanjem jednog botuna mogla zaustaviti i spriječiti bilo kakav dotok vode u tunel gdje su skočili i tad bi, sigurno, imali puno više šansi da prežive- ustvrdila je odvjetnica Košta.

28. svibanj 2024 23:02