StoryEditorOCM
DubrovnikNostalgija ispričana snimkama tadašnjeg turista

Na današnji dan 1962. otvorena je Zračna luka Dubrovnik u Čilipima. Pogledajte snimku britanskog turista s još nedovršenog aerodroma!

Piše L. V.
16. svibnja 2024. - 13:32

Danas prima milijune putnika godišnje, rekonstruirana je, modernizirana, povezana sa svijetom brojnim letovima i kompanijama, a ima i novo ime - Zračna luka Ruđer Bošković. Kako pišu iz Muzeja i galerija Konavala, na današnji dan 1962. godine otvorena je Zračna luka Dubrovnik u Čilipima. Ne tako davno na otvorenoj taraci koja gleda na pistu svi oni koji su putovali ili nekoga čekali, mogli su popiti piće da prikrate vrijeme i od gusta gledati grdosije kako elegantno slijeću i uzlijeću s čilipske piste i ljepotane svih zrakoplovnih kompanija tadašnjeg vremena kako miruju na stajanci. Posebno je veselje to bilo za djecu, a galama nam nije nimalo smetala.

Prvi jumbo jetovi na ovim prostorima, putnici sa svih strana svijeta i stjuardese JAT-a iz cijele bivše države koje su slovile za najzgodnije i najbolje, gotovo manekenski, odjevene domaćice letova,... sve to činilo je ljepotu i nostalgiju malog ali moćnog dubrovačkog aerodroma. Sve dok ga nije uništilo divljaštvo susjeda koji i danas na svojim aerodromima imaju dijelove pokradene u dubrovačkoj zračnoj luci.

Ta su vremena srećom iza nas, ali lijepo je ponovo dodirnuti nostalgiju zlatnih godina kroz scene snimljene u samim počecima zračne luke. U amaterskom filmu britanskog turista o ljetovanju u Jugoslaviji „A Pocketful of Dinars – Holiday in Yugoslavia“ pogledajte kako je izgledao još nedovršeni aerodrom u Čilipima početkom 1962. godine.

Od 34. minute prikazuju se Dubrovnik i Zračna luka u Čilipima, a cijeli film možete pogledati OVDJE.

 

Izvor:Tarik Ffbikersar/grupa JAT and Airliners fans

24. svibanj 2024 05:14