StoryEditorOCM
DubrovnikKissing point

I Župa dubrovačka dobila svoje posebno mjesto za romantičan poljubac, a Dubrovnik ga još nema! Pitamo vas koja su mjesta u gradu idealna za ljubljenje?

Piše Anton Hauswitschka
21. svibnja 2024. - 21:13

U Župi dubrovačkoj, točnije u Srebrenom na rivi pažnju privlači jedna crvena klupa. To je naime idealno mjesto za romantičan poljubac u Župskoj vali, a župska Turistička zajednica najromantičniju klupu je i službeno obilježila natpisom ‘Kissing ponit # Srebreno’. Kako male stvari puno znače u turizmu, ovaj potez općinske TZ je za svaku pohvalu. 

image

Mjesto za ljubljenje na Proizdu u Vela Luci

Andjela Scepanovic/cropix/Cropix

U svijetu su mnoge turističke destinacije odavno obilježile svoje Kissing pointe ili Kissing spotove, a zadnjih godina to je trend i u Hrvatskoj. Najromantičnija mjesta za ljubljene imaju skoro svi gradovi i mjesta duž hrvatske obale. Vela Luka je svoj Kissing spot obilježila na otočiću Prozid mozaikom koji je napravila  Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke u suradnji s tamošnjom Turističkom zajednicom, Crikvenica i Zagreb imaju čak karte mjesta za romantične poljupce, a takva mjesta označena su i na Krku, u Pakracu, ....

image

Mjesto za ljubljenje u Delnicama

Matija Djanjesic/cropix/Cropix

 Mjesta za ljubljene nastala su kroz pokret ‘This is a Good Kiss Spot‘ koji je 2013. godine pokrenuo talijanski  umjetnički ‘Kolektiv 0707‘  označavajući takva mjesta naljepnicama na romantičnim lokacijama u blizini spomenika, mostova  i prirodnih ljepota, poput našeg najpoznatijeg nacionalnog parka Plitvička jezera koji svojim posjetiteljima nudi kartu Kissing pointa. 

Iako je Dubrovnik jedan od najaromatičnijih gradova na svijetu, još uvijek nema službeno Mjesto za ljubljene iako je gradska turistička zajednica  za Međunarodni dan poljupca velikim srcem označava jednu klupu na Porporeli, po mnogima najromantičnijem mjestu za ljubljene u gradu. Ipak ta klupa nije postala ‘službeni‘ Kissing point. Kako u Dubrovniku osim Porporele postoji jako puno romantičnih mjesta, vas pitamo koja bi vi  označili kao ‘Mjesta za ljubljenje‘.

Što donosi poljubac

 Dok se ljubimo lučimo mnoštvo hormona, koji nam popravljaju raspoloženje, kao što su adrenalin, serotonin i dopamin. Samo tijekom jednog poljupca sagore se u prosjeku dvije kalorije. U strastvenom poljupcu sudjeluje 36 mišića lica, a još jedno pozitivno djelovanje ljubljenja je što krvni tlak nakratko raste, puls se može čak udvostučiti, a tjelesna temperatura se povećava za čak 0,5 stupnjeva Celzijusa.

 

27. svibanj 2024 19:49