StoryEditorOCM
DubrovnikPrevaranti nikad ne spavaju

Dubrovčanima stižu lažni SMS-ovi ‘Hrvatske pošte‘ s porukom o paketima, evo što nikako ne biste smjeli napraviti ako dobijete ovu obavijest

Piše GB
15. siječnja 2024. - 17:46

Ponovno su zaredale lažne poruke o primitku poštanskih paketa. I na dubrovačkom području sve je više građana koji su posljednjih dana putem SMS-a primili obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija.

- Hrvatska pošta: Vaš paket je stigao u skladište, ali je zadržan zbog nejasne adrese i ne može biti isporučen. Molimo potvrdite adresu na poveznici u roku od 12 sat...Odgovorite s Y. Zatim zaustavite tekstualnu poruku i ponovno otvorite SMS aktivacijsku vezu ili kopirajte vezu u Safari i otvorite je) Sretne blagdane želi vam tim Hrvatske pošte!! - stoji u poruci sumnjiva sadržaja koja je jednoj našoj sugrađanki ovog vikenda stigla s neobične adrese josiahrh9bell@outlook.com.

image

Lažni SMS

Screenshot SD

- Često primam pakete poštom ili od dostavnih službi, pa sam odmah posumnjala da nešto s ovom porukom nije kako treba. Sve je neuvjerljivo, od e-maila pošiljatelja do sadržaja. I još čestitaju blagdane koji su bili prije dva tjedna. Nije mi palo na pamet otvoriti poveznicu, čitala sam da se tako može dogoditi krađa bankovnih podataka - kazala je Dubrovkinja kojoj je alarm zazvonio i kad je na kraju linka koji se nije ‘zaplavio‘ vidjela kinesku domenu cn., a pakete uvijek naručuje iz Hrvatske.

Da uokolo kruže lažne poruke potvrdili su i iz središnjice Hrvatske pošte:

- Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ako ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja. Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici ili korištenjem engleskog jezika, kao u ovom slučaju - izvijestili su prošlog tjedna iz Hrvatske pošte.

04. travanj 2024 12:00