StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO KAŽE AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA?

Dubrovački taksisti prerano su se obradovali: Evo što državna institucija kaže o ograničenju vožnji do Pila

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
12. ožujka 2024. - 12:55

Na temu ograničenja broja taksi vozila koja će moći prometovati oko povijesne jezgre idućeg ljeta, poslali smo upit Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja može li se najava ove odluke smatrati diskriminacijom na tržištu. Iz Agencije su nam detaljno pojasnili problematiku:

- S aspekta prava tržišnog natjecanja, ograničenje broja taxi vozila ne mora biti ograničavajuće ako osigura konkurenciju među taksistima koji će moći obavljati tu djelatnost - istaknula je Vjekoslava Belovari, voditeljica Odjela za komunikacije Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

- Dubrovačka povijesna jezgra je zaštićeno područje i logično je da grad mora voditi računa da je preveliki promet ne ugrožava - nastavila je.

- Pritom, Grad Dubrovnik mora voditi računa i o interesima potrošača, odnosno konkurenciji u cijenama koje se mogu postići samo ako dozvole daju konkurentima, a ne samo Udruženju dubrovačkih taksista.

- Pitanje ograničenja broja dozvola za pružanje autotaksi usluge uređeno je Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, koji u članku 47. stavku 5. propisuje da jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Zagreb ne može ograničiti broj izdanih dozvola na svom području.

- U odnosu na navod iz upita kako je svrha i cilj ograničenje broja pružatelja usluga autotaksi prijevoza, rasterećenje prometa oko povijesne jezgre Grada Dubrovnika, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ističe kako je djelokrug jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Dubrovnika uređen Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Tim zakonom propisano je kako su općina, grad i županija samostalne u odlučivanju u poslovima iz svoga samoupravnog djelokruga u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i ovim Zakonom. Veliki gradovi (koji imaju više od 35.000 stanovnika) u svom samoupravnom djelokrugu obavljaju poslove lokalnog značaja, kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana i to osobito poslove koji se između ostalog odnose na: uređenje naselja i stanovanje, prostorno i urbanističko planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša, promet na svom području održavanje javnih cesta te ostale poslove sukladno posebnim zakonima.

- Slijedom navedenog, riječ je o području koje je uređeno posebnim propisima, čija primjena i tumačenje nije u nadležnosti AZTN-a.

- S aspekta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, AZTN ne daje  odgovore na upite je li neko buduće postupanje bilo kojeg poduzetnika, u ovom slučaju Grada Dubrovnika kao jedinice lokalne samouprave sukladno propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, budući da AZTN ne raspolaže svim podacima potrebnim za donošenje odluke, u konkretnom slučaju nacrtom odluke ili odlukom kojom se uređuje predmetno pitanje - zaključila je Belovari u dodatnom pojašnjenju.

26. travanj 2024 10:35