StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU improviziranom kostimu:

Ukrajinac dva i pol sata u ledenoj vodi plivao uz obalu opkoljenog Mariupolja: ‘Zubi su mi cvokotali. Sakrio sam se iza jedne od boca da me nitko ne vidi...‘

Piše PSD
10. travnja 2022. - 15:48

Dmitrij Jurin bio je kod kuće 16. ožujka kad je ruska bomba pala na dramsko kazalište u Mariupolju. Njegov stan u Prospektu Mira bio je nekoliko stotina metara dalje. Kazalište je postalo sklonište za zračne napade. Unutra su bile stotine žena i djece, piše Guardian.

- Bilo je strašno, ogromna eksplozija. Čuo sam plač i vriskove. Vidio sam tijela i komadiće tijela. Izvukao sam jednu ženu, pa djevojčicu, pa dječaka. Svi su bili ozlijeđeni. Dječakove noge se nisu micale. Vrištao je. Ruke su mi se tresle. Bio sam sav u krvi - opisuje Jurin.

U njegovoj blizini na tlu je nepomično ležala žena. Članovi obitelji očajnički su je pokušavali reanimirati.

- Pokušavali su je vratiti. Pored nje je stajalo dijete i govorilo: 'Mama, nemoj spavati'. Žena je bila mrtva - prisjeća se Ukrajinac stravičnog prizora.

​Jurin se nakon toga vratio u garažu u kojoj se skrivao s majkom Nadeždom, zapalio cigaretu i progutao tablete. Odlučio je da se mora izvući iz Mariupolja. Grad je, nakon dva tjedna invazije, bio odsječen sa svih strana.

Jurin je do sigurnosti odlučio - otplivati.

image

Obala u Mariupolju

Aleksey Filippov/AFP

Kao strastven ribar, proveo je sate na Azovskom moru. Pronašao je svoje staro ribarsko odijelo, uzeo dvije vreće za smeće koje je zavezao oko svojih čarapa, nešto uzice i četiri plastične boce od pet litara.

Odjeven u ovaj improvizirani kostim, Jurin je krenuo pješice prema plaži.

Bila je rana večer. Prošao je pokraj razrušenih stambenih blokova.

- Nekoliko ljudi tražilo je vodu. Netko me zamolio za cigarete. Inače je grad bio pust. Krenuo sam poznatim putem do obale. Bilo je hladno - rekao je.

image

Muškarac u razrušenom Mariupolju

Ilya Pitalev/AFP/ilustracija
Ušao je u more i stao plivati paralelno s obalom, prema zapadu. Voda se smrzavala.

- Zubi su mi cvokotali. Sakrio sam se iza jedne od boca da me nitko ne vidi - opisao je on.

Plivao je dva i pol sata. Ruta duga 2,5 milje odvela ga je pokraj ruskog položaja kod Rybatske i do sela Melekine, koje je prije rata bilo ljetovalište. Teturajući je izašao iz ledene vode. Pronašao je stariji par koji ga je primio, dao mu čašicu votke i zdjelu boršča.

Selo je bilo pod ruskom kontrolom. Uz pomoć susjeda, Jurin se uspio ukrcati u kombi koji je krenuo prema luci Berdjansk, koju su također okupirale ruske snage. Rekao je da su ga ruski vojnici na kontrolnom punktu ignorirali.

- Imali su 17 ili 18 godina - prisjetio se. Iz Berdjanska je uspio prijeći na teritorij pod upravom Ukrajine.

- Hvala Bogu što tako dobro poznajem obalni pojas oko Mariupolja. To me spasilo - rekao je Jurin za Guardian.

01. lipanj 2024 01:13