StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOREČ ZAVIJEN U CRNO

Učenici plaču, profesori se slomili nakon povratka iz Praga: ‘Ako želite izaći iz škole, slobodni ste...‘

Piše barbara ban/JL
3. travnja 2023. - 13:34

Velika tuga danas u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču nakon strašne tragedije ovog vikenda kada je u noći s petka na subotu 17-godišnji učenik te škole Iz Umaga poginuo u Pragu na školskom putovanju uslijed pada s petog kata.

Nastava je danas ujutro počela uobičajeno, no svi su učenici mogli po potrebi izaći na hodnik ili ispred škole gdje su svom preminulom kolegi zapalili svijeće i donijeli cvijeće. Posebno je bilo teško prva dva sata, kada su se profesori koji su bili na putovanju te učenici, morali suočiti sa svojim kolegama i drugim učenicima. Do onda su se držali hrabro, kao i nakon nesretnog događaja u noćnom klubu gdje su bili svi zajedno te kobne večeri kada je mladić iz nepoznatih razloga pao s terase kluba. No, na početku nastave nisu više mogli suspregnuti svoje emocije. Teško je to i za očekivati nakon ovakvog događaja koji se u ovoj školi nikad prije nije dogodio.

- Danas u školi nema one forme nastave koja je uobičajena. Ova tri dana učenici kada osjete potrebu da izađu van i da se obrate nekome i da traže podršku kolega, nastavnika, psihologa, mogu u svakom trenutku izaći van. Iako su i učenici i profesori koji su bili na izletu pod velikim stresom, skoro svi su došli u školi danas. Tu i tamo je koja iznimka, uglavnom došli su skoro svi. Biti sam doma i to proživljavati ili biti u okolini koja te podržava su dvije različite situacije. Jedni drugima smo podrška i to tako mora biti, veli nam vidno potreseni ravnatelj škole Krešimir Bronić.

image
Goran Sebelic/Cropix

Zbog svega što proživljavaju sutra im dolazi tim za krizne situacije, odnosno psiholozi koji bi trebali pomoći kako učenicima, tako i profesorima, javlja Jutarnji list.

- Čim smo saznali za događaj, još u subotu, kontaktirali smo voditeljicu tima za krizne situacije u Istarskoj županiji i dogovorili smo način rada za ova tri dana, ako bude potrebno i dulje, dakle za vrijeme proljetnih praznika. Tim nam je za danas poslao upute kako da se nastavnici u školi i razredima ponašaju i kako da komuniciraju i kako da pomognu učenicima koji osjećaju potrebu za time. Mislim da je bolje da su danas učenici u školi da u direktnom socijalnom kontaktu budu podrška jedni drugima i da budu sa svojim vršnjacima. Bolje nego da su doma ni da svoja razmišljanja prenose putem društvenih mreža, dodaje ravnatelj škole.

image
Goran Sebelic/Cropix

U školu će doći tim od devet psihologa u utorak u 9 sati ujutro i najprije će održati grupne razgovore u razredima koji su bili na putovanju. A potom će uslijediti individualni razgovori s učenicima koji iskažu potrebu za time.

- Sutra će se dakle tim obratiti samo učenicima koji su bili na putovanju, a po potrebi od 11 sati nadalje će moći s njima razgovarati i ostali učenici koji osjećaju za to potrebu. Sutra poslijepodne će biti roditeljski sastanci i za roditelje učenika koji su bili na putovanju. U srijedu nakon nastave imamo nastavničko vijeće na kojem će biti tim za podršku pa će dati podršku našim nastavnicima. Danas je kod nas bila i županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Smoljan koja nam je dala podršku te je došla izraziti sućut nastavnicima i učenicima škole. Također, rekla nam da ako još nešto trebamo, da su spremni pomoći, kazao nam je ravnatelj koji se ikad u svojoj karijeri nije susreo s ovakvim tragičnim događajem. Veli da u školi radi od 1987. godine.

- Dakle, u ovoj školi sam 36 godina, bilo je smrtnih slučajeva učenika, ali nikad se eto nije dogodilo na nekoj izvanučioničkoj nastavi, odnosno za vrijeme nastave u bilo kojem obliku. kazao je za Jutarnji list ravnatelj koji je danas ujutro dobio i izvješće o događaju iz Praga

- Način i metode izvršenja su još uvijek predmet istrage. Isključuje se krivnja bilo koje druge osobe. Ne znam kada će se tijelo učenika vratiti u Hrvatsku. Još se moraju obaviti neke pretrage kako bi se mogla dobiti smrtovnica. To bi trebalo biti danas okom današnjeg dana. Što se tiče dana žalosti u školi, dali smo učenicima u sklopu svih ovih aktivnosti, da samo predlože što žele. Nisu još rekli što žele, zaključio je ravnatelj.

image
Goran Sebelic/Cropix
27. travanj 2024 07:45