StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRupe u sustavu

Srpsko pravosuđe na muci, slijedi li dječaku ubojici odgojna ili kaznena mjera, otac bi mogao dobiti 12 godina zatvora

Piše dv
4. svibnja 2023. - 20:45

Slučaj beogradskog masovnog ubojice K.K. (13), koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio osam učenika i zaštitara te ranio još sedam osoba, šokirao je javnost brutalnošću i bešćutnošću, međutim iznenađenja traju i nakon osumnjičenikova uhićenja.

Naime budući da K.K. nije navršio četrnaest godina, na njega se ne primjenjuju odredbe Zakona o maloljetnicima i kaznenopravnoj zaštiti maloljetnika.

- Prema zakonskoj definiciji, radi se o djetetu i prema njemu se ne mogu primijeniti nikakve mjere prisile, kaže Nina Nicović, odvjetnica ovlaštena za rad s maloljetnicima, piše Danas.

Zakonom o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela maloljetna je osoba koja je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršila 14 godina, a nije navršila 18 godina.

Uhićeni učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ne spada u tu kategoriju, pa se na njega ne odnosi niti jedna odredba ovog zakona. To znači da mu se ne može izreći niti jedna zakonom predviđena mjera, od odgojnih naloga do kaznenih sankcija.

Kako prenosi RTS, pozivajući se na Tanjug, osumnjičeni dječak trenutno se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu. Kako je Tanjugu rekla Irena Borović, odvjetnica uhićenog dječaka, s njim je obavljen razgovor na konziliju liječnika, a daljnji pregledi bit će nastavljeni sljedećih dana.

otac bi mogao dobiti i 12 godina zatvora

Prema riječima Nine Nicović, dijete može biti smješteno u psihijatrijsku ustanovu samo uz suglasnost roditelja, a duljina boravka ovisi isključivo o daljnjem tijeku liječenja i procjeni liječnika koliko je pacijent opasan za sebe i okolinu.

– Ovakva situacija je bez presedana i dojam je da ne postoje ustaljene procedure za ovakve slučajeve. Ono što je u ovom trenutku ključno je temeljito ispitati sve faktore koji su doveli do ove tragedije. Bez detaljne analize, bojim se da se ovakve stvari mogu ponoviti, kaže Nicović.

image

Srpska policija privela je osumnjičenog dječaka, a pravosuđe je dobilo veliki problem

Oliver Bunić/AFP

Osim osumnjičenog dječaka, koji je na liječenju na Klinici za dječju neurologiju i psihijatriju, uhićen je i njegov otac kojem je određeno zadržavanje do 48 sati. Kako je priopćeno iz Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, on se sumnjiči da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Prema riječima dužnosnika, napadi su izvedeni pištoljima koji su bili u vlasništvu dječakova oca i za koje je imao zakonske dozvole. Ono što se istražuje jest je li ih držao u skladu sa zakonskim propisima. Za takvo počinjeno kazneno djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina, piše Danas.

Srpsko pravosuđe je u ozbiljnim problemima kako uskladiti nepostojanje zakonskih rješenja za okrutno djelo koje naprosto nije bilo predviđeno u slovu zakona. Tko je mogao pretpostaviti da bi jedan 13-godišnjak bio spreman napraviti nešto ovakvo?

image

Na dječaka se ne odnosi ni jedna odredba Zakona o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, za oca se istražuje je li držao oružje u skladu sa zakonskim propisima

Oliver Bunić/AFP
23. svibanj 2024 16:59