StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA EPIDEMIJA

Pojavila se ozbiljna bolest, smrtnost je i do 90 posto, a lijeka još nema: dolazi do fotofobije, mogu se razviti delirij, stupor i koma...

Piše dv
20. rujna 2022. - 16:11

Ministarstvo zdravlja Ugande objavilo je da imaju epidemijuiznimno opasnog virusa ebole u toj zemlji. Umro je jedan čovjek, tri godne nakon posljednjeg zabilježenog smrtnog slučaja, donosi Slobodna Dalmacija.

– Uganda potvrđuje epidemiju bolesti ebola virusa u okrugu Mubende. Potvrđeni slučaj je 24-godišnji muškarac… koji je imao simptome te bolesti i zatim umro – navelo je ministarstvo na svom službenom Twitter računu.

Taj slučaj izazvan je rijetkim sojem virusa ebole koji dolazi iz Sudana i nije registriran u Ugandi od 2012. godine, javilo je odjeljenje Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku.

SZO za Afriku je najavila da će poslati tim i opremu da pomogne u istragama i odgovoru.

Ovo je ekstremno smrtonosni virus, koji je najviše prisutan u Africi. Prvi put identificiran je 1976. tijekom epidemije u Kongu i Sudanu i vjeruje se da potječe od primata. Prenosi se bliskim kontaktom. Ovisno od varijante, virus može imati vrlo visoku stopu smrtnosti, koja varira od 25 do 90%.

Od 1976. do 2013. WHO je zabilježio 24 šira javljanja bolesti s gotovo 2387 slučajeva na zapadu Afrike (1590 mrtvih). Tijekom epidemije na zapadu Afrike od 2013. do 2016. oboljelo je 28.646 osoba, od kojih su 11.323 umrle. Oboljeli imaju povraćanje, mučninu i strašne proljeve, pada im krvni tlak i naposljetku umiru.

Marburški i Ebola virus su filovirusi koji uzrokuju krvarenje, višestruko zatajenje organa i visoku smrtnost.

Do epidemija je u prošlosti dolazilo rijetko i sporadično. U većini slučajeva postojalo je izlaganje nehumanim primatima iz subsaharske Afrike ili na Filipinima; međutim, prijenosnik i rezervoar nisu poznati. Prijenos s čovjeka na čovjeka se zbiva dodirom kože i sluznica sa zaraženom osobom ili drugim primatom. Pretpostavlja se i prijenos aerosolom, navodi Medicinski priručnik.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Nakon inkubacije od 5 do 10 dana, nastaje vrućica, mijalgija i glavobolja, često uz trbušne (mučnina, povraćanje, bol, proljev) i simptome gornjeg dišnog sustava (kašalj, bol u prsima, faringitis). Također dolazi do fotofobije, crvenila spojnice oka, žutice i limfadenopatije.

Mogu se razviti delirij, stupor i koma, ukazujući na zahvaćanje CNS–a. Hemoragični simptomi započinju u prvih nekoliko dana. Oporavak je dugotrajan i može se zakomplicirati recidivirajućim hepatitisom, uveitisom, transverzalnim mijelitisom i orhitisom. Smrtnost iznosi od 25 do 90% (veća je kod Ebole nego kod Marburga).

Na infekciju Marburškim ili Ebola virusom se posumnja u bolesnika sa sklonošću krvarenju, vrućicom i putovanjem u endemska područja ili izloženošću primatima u tim područjima.

Liječenje i prevencija

Ne postoji učinkovito cjepivo niti liječenje, premda se trenutno radi na razvoju cjepiva. Liječenje je potporno i obuhvaća minimalno invazivne postupke te nadomještanje potrošenih faktora koagulacije.

28. travanj 2024 01:11