StoryEditorOCM
VaterpoloOČEKIVANO FINALE

Jugaši znaju termine finala prvenstva Hrvatske protiv velikog rivala, a čekaju potvrdu gdje će igrati Final 4 Eurocupa, Kržić: Trebalo bi se igrati u ...

Piše Tonči Vlašić
2. svibnja 2024. - 13:21
Slika iz Budimpešte 2016. godine za vrijeme polufinala završnog turnira Eurolige 2016. godine. Sportski direktor Ognjen Kržić, iza njega tadašnji predsjednik Lukša Jakobušić i današnji Tomislav Dumančić. ‘Ludi‘ od sreće, kao da ne vjeruju da Jug CO ruši u tom trenutku aktualnog prvaka Europe, PRO Recca te ide u finale u kojem će biti bolji od Olympiacosa i četvrti put osvojiti naslov prvaka EuropeTonči Vlašić/

Prva utakmica finala je u petak, 10. svibnja, u Splitu. Zatim, druga utakmica, budući mi igramo na Final 4 Eurocupa 17. i 18. svibnja, igrala bi se u Gružu u petak, 24. svibnja. Treća je u Splitu, u utorak, 28. svibnja, a eventualna četvrta u Gružu u petak, 31. svibnja. Termin eventualne pete utakmice finala, majstorice, je srijeda, 5. lipnja – izdiktirao je kalendar do kraja sezone jugov sportski direktor Ognjen Kržić.

Splitski Jadran je dobio majstoricu, treću utakmicu polufinala prvenstva Hrvatske protiv Mladosti u svom Poljudu s 12:7, te je s 2:1 u pobjedama izborio finale, a što je Jug Adriatic osiguranju uspjelo u dva koraka protiv Primorja Erste banka. Kako je Jadran vlasnik jedinice u doigravanju za prvaka, domaćin je u prvoj i trećoj, te eventualnoj petoj utakmici finala protiv sastava Vjeka Kobešćaka.

Inače, treći put u povijesti i u nizu Jadranaši i Jugaši su suparnici u finalu prvenstva Hrvatske. U sezoni 2021./22. Jugaši su osvojili naslov. Prošle sezone, 2022./23., Jadran je po prvi put u svojoj povijesti postao prvak Hrvatske, a što je Jug Adriatic osiguranje uspio 17 puta i po tome je najuspješniji klub u povijesti natjecanja kojeg su još osvajali jedanaest puta vaterpolisti HAVK Mladost, dva puta riječko Primorje, te jednom POŠK pod imenom Splitska banka.

- Što se tiče Final 4 Eurocupa, kako sad stvari stoje domaćin završnog turnira trebala bi biti Rijeka, Primorje na svojoj Kandtridi, ali još nemamo potvrdu – dodao je Kržić.

U polufinalu Final 4 Eurocupa Jugaše čeka prvog dana, u petak, 17. svibnja, španjolski Astrapool CN Sabadell, dok su u drugom polufinalu suparnici njemački Spandau 04 i Primorje EB. Dan poslije se igraju utakmice za treće i prvo mjesto.

Jugaši su, dakle, u igri za još dva trofeja. Osvojili su jedan ove sezone, i to Kup Hrvatske. I Jadran je bogatiji za jedan trofej. Osvajač je domaćeg Superkupa. Jugaši su osvojili Kup Hrvatske pobjedom u finalu protiv splitskog Jadrana, koji im je uzvratio kad se odlučivalo o osvajaču Superkupa. 

image

Jerko Marinić Kragić (Jadran Split) pogađa peterac protiv Jug Adriatic osiguranja u utakmici za hrvatski Superkup, koja je odigrana u Zagrebu

image

Kraj finala Kupa Hrvatske 2023./24. u zadarskom Višnjiku - Jugaši su dobili splitski Jadran, te osvojili trofej

Zvonko Pavic/
30. svibanj 2024 14:23