StoryEditorOCM
Zagoraza oproštaj

Drama u pripetavanju: alkarić Marko slavodobitnik 68. Vučkovićeve dječje alke

Piše hina
20. kolovoza 2023. - 23:59

Marko Vučković, alkarskog nadimka Veseli, slavodobitnik je najpoznatije dječje alke u Cetinskom kraju, u zaseoku Vučkovići u Brnazama, 68. po redu, i to nakon pripetavanja i osvojenih ukupno devet punata.

Vučkovići su, u spomen na pretke, koji su se istaknuli junaštvom i odvažnošću u presudnoj sinjskoj bitci s Osmanlijama 1715. godine, a po uzoru na "veliku" Sinjsku alku, 1955. godine osnovali svoju dječju alku. 

Alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda najstariji su mještani. U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića. Pravo sudjelovanja imaju samo djeca prezimena Vučković, a trče je dječaci do desete godine života.

Slavodobitniku Veselom bilo je ovo tako posljednje viteško nadmetanje zbog godina života. 

image
Nikola Vilic/ Cropix/Cropix

Vojvoda Tonći Vučković, alkarskog imena Kamazin, na koplje mu je privezao trobojnicu kao znamen pobjede, a u ime predsjednika Republike Zorana Milanovića, pokrovitelja ovog malog natjecanja pokraj Sinja, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić čestitala je najboljem.

Veseli je do devet punata došao nakon pripetavanja s alkarom Ivanom Vučkovićem, alkarskog imena Ohandza, koji je u pripetavanju pogodio "u jedan", a Veseli "u dva".

Od udruge Vučkovića dječja Alka, Viteškog alkarskog društva, grada Sinja i lokalnog umjetnika Andrije Vučkovića Maćija, slavodobitnik je primio raznovrsne darove, kao i njegov alkarski momak Josip Vučković, alkarski Šnicel.

"Povijest se ponavlja. Prije točno 34 godine i ja sam osvojio alku, a moj alkarski momak bio je otac njegova alkarskog momka Rine, nadimka Bicko. Presretni smo, tim više što je ovo mom Marku posljednja alka na kojoj može sudjelovati, a dosad nije imao trofeja", rekao je Markov otac Mile nakon pobjede.

image
Sasa Buric/Cropix

U petak i subotu održana je Bara i Čoja, a najuspješniji u oba dana bio je alkarić Tatalita, pravog imena Antun Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 19:38