StoryEditorOCM
Dalmacijaidealan položaj

U rudnicima CEMEX-a gradit će se sunčeva elektrana

Piše PSD.
20. prosinca 2012. - 00:41
Predinvesticijska studija, pokrenuta u suradnji CEMEX-a Hrvatska i splitske tvrtke “Fractal”, pokazala je postojanje mogućnosti izgradnje sunčeve elektrane na rubnim dijelovima eksploatacijskog polja rudnika Sv. Jure i Sv. Kajo u Kaštel Sućurcu. Riječ je o projektu vrijednom 1.350.000 eura koji bi proizvodio jedan megawatt struje, kaže Goran Lončar, direktor strateškog planiranja u CEMEX-u Hrvatska.

Budući da bi sunčeva elektrana bila na tlu, projekt mora biti sastavni dio Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije i u tom dijelu CEMEX očekuje potporu Grada Kaštela. Ideja za izgradnju sunčeve elektrane nastala je u trenutku kad je u rudniku Sv. Jure i Sv. Kajo smanjena veličina eksploatacijskog polja, navodi Lončar. Zemljište je vlasništvo CEMEX-a, a napušteni rubni dijelovi ostali su neiskorišteni. Kako je riječ o idealno položenom, suncu izloženom ravnom platou površine oko četiri hektara, projekt je pokrenut.

Za početak, pokrenuta je izrada Predinvesticijske studije, pa 2010. prijavljena na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na osnovi kojega je dobiven dio sredstava za njezinu izradu. Izmjene plana U međuvremenu završena studija pokazala je da je na tom prostoru moguća izgradnja sunčeve elektrane kapaciteta pet megawatta.

Za usporedbu, potrebe tvornice Sv. Jure i Sv. Kajo iznose 32,5 megawatta. Kako Vlada RH subvencionira energiju koja se dobiva iz sunčeve elektrane, najisplativije je dobivene količine prodati HEP-u, kaže naš sugovornik. No, kako je jedan od prvih poteza ove Vlade bio smanjivanje ove subvencije, u CEMEX-u su promijenili strategiju i umjesto prvotno zamišljene sunčeve elektrane kapaciteta pet megawatta, u koju bi valjalo investirati 6,3 milijuna eura, odlučili su smanjiti kapacitet na jedan megawatt, investiciju vrijednu 1.350.000 eura.

“U očekivanju izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana, tražimo investitora ili suinvestitora”, naglašava Lončar. Od trenutka uvrštenja u županijski prostorni plan, za postupak ishođenja dokumentacije i izgradnju sunčeve elektrane potrebno je 18 mjeseci.

Jadranka MATIĆ

Fotonaponski paneli

Osim investicije u sunčevu elektranu, u CEMEX-u razmatraju i mogućnost instaliranja manjih jedinica fotonaponskih panela na krovovima svojih objekata unutar tvornica i rudnika. Za tu investiciju nisu potrebne izmjene prostornog plana, a izračun pokazuje mogućnost proizvodnje 1600 kilowatta struje koja bi također bila prodana u mrežu HEP-a.

Podrška Grada Kaštela

“Grad Kaštela podržava svaku inicijativu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pa će tako podržati i CEMEX-ov prijedlog gradnje sunčeve elektrane”, odgovor je na upit koji smo poslali gradskoj upravi u vezi s najavljenim CEMEX-ovim projektom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 18:27