StoryEditorOCM
DalmacijaCILO MISTO NA NOGAMA

Stanovnici Podprologa: ‘Vodoprivreda’ nezakonito odvozi kamen, a inspekcija šuti!

Piše PSD.
21. rujna 2012. - 21:48
Stanovnici Podprologa pokraj Vrgorca digli su se na noge zbog građevinskog otpada koji je ostao nakon probijanja tunela za odvodnju viška voda Podprolog-Dusina, izgrađenog još 1984. godine.

Prema tvrdnjama mještana, taj materijal, u dogovoru s tadašnjim izvođačima radova, ostavljen je na njihovim parcelama kako bi oni poslije njime mogli nasipati poljske putove. No, ovih dana Stanovnici su ostali šokirani kada se vrgoračka “Vodoprivreda” pojavila na deponiju s drobilicom.

- Tadašnje vodstvo sela i mještani dogovorili su s građevinarima da će im ustupiti svoju zemlju kako bi mogli deponirati građevinski materijal, a zauzvrat mi bismo time nasipali putove po selu i polju. Međutim, prije petnaestak dana tu su se pojavili građevinski strojevi “Vodoprivrede” i počeli drobiti kamen, te ga voziti po svojim gradilištima. Kada sam ih došao pitati što to rade, te da ću zvati Državni inspektorat, jedan od poslovođa s gradilišta me nazvao i ponudio 10-15 kamiona materijala za selo, samo da šutim. Nisam mogao doći sebi zbog toga, nego sam odmah pozvao komunalne redare i Državni inspektorat da iziđu na teren. Međutim, inspektori do danas nisu izišli na teren, a s tog mjesta se svaki dan odveze po pedesetak kamiona šljunka. Zamislite koji su to novci, ako svaki kamion dođe oko 500-600 kuna, a to traje već dva tjedna.

Pejaković ne odgovara

Da je to netko napravio od naših ljudi iz sela, sve inspekcije došle bi za jedan dan, no ovako nema nikoga. Očito da ista pravila ne vrijede za sve. No, ako uskoro inspektori ne iziđu na teren i ne zaustave ovaj kriminal, mi ćemo s traktorima blokirati gradilište jer možemo raditi što hoćemo na svojoj zemlji. Tužit ćemo ih zbog povrede privatnog vlasništva - kazao je Miro Jelavić, predsjednik Mjesnog odbora Podprolog i gradski vijećnik.

S druge strane, direktor “Vodoprivrede” Mate Jelavić kaže da se sve radi po zakonu.

- To je građevinski materijal i zemljište Hrvatskih voda od kojih smo mi dobili suglasnost za korištenje - istaknuo je Jelavić.

Međutim, voditelj ispostave Hrvatskih voda za vrgoračko-makarsko područje Ante Tolić ističe da nema zakonske osnove da njegova tvrtka izda dozvolu za te radove.

- Mi možemo dati zeleno svjetlo samo za radove u koritima rijeka ili na tunelima za odvodnju viška voda, no najbolje da sve pitate našu službu u Splitu - pojasnio je Tolić.

Nekoliko puta pokušali smo stupiti u kontakt s Brankom Pejakovićem, direktorom Hrvatskih voda VGO-a Split, te smo poslali i mail u vezi s ovim slučajem, no on se nije javljao do završetka ovog teksta.

- Direktor je bio u Zagrebu, a danas ima cijeli dan sastanke. Molim vas da imate razumijevanja, prenijela sam mu poruku da ste zvali i uputili mail. A što se tiče spomenutog slučaja, mislim da je u utorak došao u našu službu zahtjev za izdavanje suglasnosti za spomenute radove, a sada je to sve na njima - kazala nam je Pejakovićeva tajnica Tanja Mišetić.

Iz cijele ove priče jasno je da je zahtjev za suglasnost za radovima u Podprologu upućen nakon što se “Slobodna” počeli raspitivati o cijelom slučaju.

Piše i snimio Mate Primorac

Komunalni redari na terenu

Osim mještana Podprologa, prijavu Državnom inspektoratu uputilo je i Komunalno redarstvo, otkrio nam je komunalni redar Ante Markotić.

- Po pozivu stanovnika Podrologa izišli smo na teren i sastavili zapisnik, te na osnovi toga podnijeli prijavu nadležnom Državnom inspektoratu u Split, ali, koliko znam, do danas nitko nije izišao na gradilište - veli Markotić.

Inspektorat: Provjerit ćemo!

Iz Ureda za odnosu s javnošću Državnog inspektorata poručili su da će, ako je prijava podnesena, provesti inspekcijski nadzor radi provjere okolnosti koje se navode u prijave.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 05:42