StoryEditorOCM
Dalmacija'bogat i kvalitetan program'

'Ove godine će sve biti drukčije nego do sada': počeo je Advent u Splitu, otvaranje pratili i strani novinari

3. prosinca 2017. - 11:57

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu uz fontanu ispred crkve svetog Frane ove subote navečer započeo je Advent u Splitu. Svijeću su upalili generalni vikar Miroslav Vidović uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i njegovu obitelj, te Alijanu Vukšić, direktoricu Turističke zajednice grada Splita.

- Počelo je vrijeme došašća, pripreme za iskorak i promjene, iskorak da budemo bolji. Vjernici se pripremaju za susret sa spasiteljem, a svi ostali ljudi dobre volje pripremaju se za bolje društvo, suživot, što želimo sebi i najbližima. Advent u Splitu će ove godine biti drukčiji nego do sada. Odvijat će se u Đardinu, Rivi, Pjaci, na brojnim dijelovima grada, a dogodine ćemo nadam se proširiti ga sve do rubnih dijelova grada - najavio je gradonačelnik.

Uoči paljenja svijeće prethodila je molitva i kratka propovijed. Generalni vikar Miroslav Vidović naglasio je kako je lijepo što advent u gradu nije samo božićni sajam i vrijeme kuhanog vina, te fritula nego vrijeme u kojem smo našli njegov izvor - u rođenju Isusa Krista.

- Simbolično smo to označili paljenjem prve adventske svijeće kojom najavljujemo dolazak Isusa Krista kako u naše domove tako i u naš grad. Stoga se nadam se će adventske svečanosti u našem gradu uistinu biti blagoslovljene - poručio je vikar.

Poslije paljenja svijeće gradonačelnik, Alijana Vukšić i savjetnik Ivica Grubišić Gire prošetali su Rivom i poslušali koncert duhovne glazbe Cro Patrie.

Blagdanski program u gradu održava se i u Đardinu gdje je predvečer započela 'Božićna čarolija' paljenjem ukrasa s raznim likovima, vilenjacima, gljivama, snjegovićem, kuglicama za bor, saonicama i drugim što je oduševilo najmlađe posjetitelje.

Nastupile su Srdelice, te pjevačica Domenica Žuvela.

Alijana Vukšić iz TZ Split dodala je kako je adventska manifestacija zamišljena da razonodi sve uzraste. Za djecu je osmišljen bogat program u Đardinu s brojnim radionicama, nastupima dječjih zborova, predstavama, a za one malo starije tu su splitski trgovi koji će u bladganskom ruhu ponuditi kvalitetan program.

- Danas su nas posjetili i strani novinari koji će ovu božićnu bajku iz Splita prenijeti dalje u svijet. Naš grad kao šampion turizma uistinu ima što ponuditi i turistima i građanima grada - kazala je.

Na prvoj adventskoj noći na Rivi gostovao je Goran Karan, kao i HDD band. Blagdanski ugođaj u gradu potrajat će sve do 16. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:45