StoryEditorOCM
Dalmacijakapitalni projekt

Splitska trajektna luka će se konačno rasteretiti: kamioni sele u Stinice!

20. rujna 2017. - 19:59
luka_split7-200917.JPG

Izmještanjem kamionskog prijevoza u luku Stinice uvelike će se rasteretiti splitska trajektna luka, kroz koju je samo lani prošlo 760 tisuća kamiona. O tom je projektu u Lučkoj upravi Split govorila Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica za more, koja je u srijedu, u pratnji pomoćnika ministra Anđelka Petrinića, stigla u dvodnevni radni posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– U Lučkoj upravi Split razgovarali smo o realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata koji će rasteretiti splitsku luku, kao i o ribarskim projektima – lukama Brižine i Komiža.

Novi terminal

U planu je i nastavak projekta koji je započeo izgradnjom novog terminala, a na koji će se nadovezati novi putnički terminal koji uključuje osmišljavanje prostora bivšeg "Dalmacijavina" s parkirališnim dijelom, za što se s Gradom Splitom radi na izmjeni GUP-a i donošenju prostornoplanske dokumentacije – kazala je Markovčić Kostelac.

Dobru vijest donijela je i studentima Pomorskog fakulteta, koji će ubuduće praksu moći obavljati i u Hrvatskom registru brodova, gdje će ih, uz konkretan rad i stjecanje novih vještina, detaljno pratiti i stručni mentori.

Rezultat je to sporazuma između Sveučilišta u Splitu, Pomorskog fakulteta i Hrvatskog registra brodova koji će na ovaj način omogućiti kontinuirano obrazovanje budućih pomoraca. Uz državnu tajnicu za more, potpisivanju su nazočili rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović, Damir Roje iz HRB-a te dekan Nikola Račić.

Obrazovanje pomoraca

– Za nas je izuzetno važna visoka razina obrazovanja pomorskog sektora i pomoraca, što ih čini konkurentnijima na zahtjevnom svjetskom tržištu. Brod budućnosti izgledat će potpuno drukčije nego što je danas. Govorimo o automatiziranim brodovima, što ne znači gubitak radnih mjesta, nego nove kompetencije. Stoga moramo inzistirati upravo na visokoj razini obrazovanja i podizanju boljih uvjeta rada za pomorce. Vlada i resorno ministarstvo kontinuirano rade na tome, od stipendiranja učenika i studenata, sufinanciranja ukrcaja vježbenika na brodove hrvatskih brodara i poslodavaca, kampanja za motiviranje budućih pomoraca, posebice strojarskih zanimanja...

- Kako bi pomorsko zanimanje bilo što privlačnije, dajemo benefite i kroz porezni sustav i sustav socijalne reforme. Upravo su u tijeku prijedlozi Ministarstva za oslobađanje pomoraca od poreza, a signali iz Ministarstva financija su pozitivni – kazala je državna tajnica, pohvalivši splitski fakultet na iskoracima koje poduzima u obrazovanju pomorskih kadrova.

Dekan je dodao kako neprestano raste interes za pomorskom strukom, no kapaciteti fakulteta su ograničeni.

– Zato nam dolaze sve bolji studenti pri upisu, što nam podiže kvalitetu, koja nas na koncu vodi ka putu gospodarskog razvoja – rekao je dekan Račić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:32