StoryEditorOCM
Dalmacijatematska sjednica GV-a

U Banovini burna rasprava o nedavnim požarima: prijeti li nam još uvijek Karepovac i je li Marjan adekvatno zaštićen od požara?

Piše Nikolina Lulić, Gabrijela Radanović
1. kolovoza 2017. - 20:15
grad_sjednica21-010817.JPG

18:15 - Započela je treća točka pod nazivom "Prijedlog odluke o dopunama Odluke o komunalnom redu. - Pred vama je prijedlog izmjene i dopune komunalnog reda, kako bi ta služba bila efikasnija radi poboljšanja kvalitete života. No ovdje smo se fokusirali na sprječavanje divljih deponija, jer bi ovaj požar bio lakše savladan da se to prije uredilo.

S ovom odredbom ulazimo u područje privatnih površina, upravo udaramo na taj segment da vlasnik površine ne može raditi što hoće, no, moramo napomenuti da nećemo dopustiti samovolju komunalnog redara.

Locirali smo pet divljih deponija na kojima se nalazi preko 27 tisuća metara kubnih raznovrsnog otpada, uključujući i opasni i procjena je da ćemo morati uložiti preko 50 milijuna kuna u sanaciju – na samom uvodu je kazao gradonačelnik. Predsjednik Gradskog vijeća, Jure Šundov se uključio u raspravu.

- Upoznat sam s pravilnikom o komunalnom redu iz vremena kada sam bio zamjenik gradonačelnika i jasno je da se dosta građana na taj pravilnik pozivaju kada im ide u korist, no, ne i onda kada se to na njih odnosi. Građani bi se trebali posvetiti i pročitati taj pravilnik.

Osim toga, naša služba se sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu trebala uskladiti s komunalnim pravilnikom, kojim se susjedno zemljište ne bi više moglo ugrožavati. To su mjere koje su već u zakonu, samo ih mi trebamo primijeniti na lokalnoj razini – kazao je Jure Šundov u ime HGS-a.

Replicirao je vijećnik stranke Pametno, Renato Ćupić.

- Mjeru o agrotehničkim mjerilima već imamo u gradu. Poljoprivredni redar je ovlašten narediti izvršenje tih mjera na trošak vlasnika poljoprivrednog zemljišta. Mislim da sve komunalne mjere već postoje, a ne provode se – kazao je Ćupić.

- Prvo ide upozorenje vlasniku, pa mišljenje ovlaštene osobe, pa onda donošenje rješenja o uklanjanju. Mislim da redoslijed i nije najbolje postavljen – poentirao je Ante Zoričić.

- Mislim da je redoslijed napisan logično, ako se vlasnici ne drže toga, onda se odmah ide na rješenje – kazao je Špiro Cokarić.

- Ne vidim ovdje mjere koje pojašnjavaju tko će nadzirati komunalne redare da oni ovo nadziru. Svjesni smo da su trebali to već raditi i naplaćivati kazne. Pronašla sam i odluku Gradskog vijeća da se određenim ovlaštenim osobama unutar Javne vatrogasne postrojbe o nadzoru nedostataka, tako da je očito postojao sustav koji njen funkcionirao. Zato me zanima postoje li detaljni izvještaij ovlaštenih za obavljanje te kontrole – uključila se u raspravu vijećnica Vidan.

- Imamo odjel za preventivno operativne poslove Javne vatrogasne postrojbe no oni ne mogu raditi upravni postupak i mi ih ovom odlukom pridružujemo komunalnim redarima – odgovorio je Cokarić.

- No i dalje ostaje primjedba tko će nadzirati komunalne redare - napominje vijećnica Kristina Vidan, na što joj je predsjednik Gradskog vijeća odgovorio da je cilj ove rasprave da se to usustavi.

- Dajte nalog ljudima neka pročešljaju gradom, po meni prvo čitanje nije potrebno – kazao je Tonči Blažević.

- Budući da je sjednica sazvana izvan redovitih pravila, mi smo zato odlučili dati Vam vremena da odlučite u dva čitanja, jer ova rasprava ipak zadire u slobode privatnog vlasništva. Građani su bili dužni održavati parcele na rubnim dijelovima, no sada će biti dužni održavati parcele na cijeloj površini. To je ono što se ovom odredbom nadopunjuje. Tko bude kršio to pravilo plaćat će kazne – pojasnio je Krstulović Opara.

- Pozdravljam ovu dopunu i mislim da bi ovo ujedno trebalo biti posljednje čitanje ove dopune. U gradu postoje neuredne površine i u kotarevima u blizini centra grada. No, svako malo se vratimo na to da komunalni redari ne rade svoj posao. Iz jednog primjera je dokaz da ne rade, dakle, šest kazni je napisano neodgovornim vlasnicima ljubimaca, a pogotovo što se tiče ovog problema neodržavanja površina, za koje nije napisana niti jedna kazna - kazala je Marijana Puljak.

Na to se uključio i njezin stranački kolega Renato Čupić.

- Komunalni redari se boje napisati kaznu to je problem kojim se trebamo pozabaviti - kazao je Čupić.

Pročelnik Cokarić mu je odgovorio kako se zaboravlja ključna stvar, a to je da se odluka o komunalnom redu uglavnom odnosi na javne površine i na površine u kontaktu s javnom površinom.

- U ovoj odluci su bile zanemarene privatne površine, zato mi sada uvodimo jednu bitnu stvar i dajemo ovlasti komunalnom redaru na zemljištu koje nije javno. I ne mogu se složiti da ne rade ništa, rade svoj posao i njih 15 su svaki dan na terenu.

Raspravi se priključio i nezavisni vijećnik Ivica Grubišić.

- U svakom slučaju će trebati pojačati broj redara. No, problem je što neke parcele imaju preko 20 vlasnika, kome će se onda poslati kazna? - upitao je Grubišić.

- Svjesni smo tih poteškoća, međutim to nas neće pokolebati, ako treba svih 20 vlasnika ćemo kazniti, pa će susjed ponukan sličnim scenarijom postupiti kako treba. Ne možemo zbog lošeg stanja u vlasničkim knjigama odustati od ovakve odluke – odgovorio je gradonačelnik, te na samom kraju zaključio raspravu:

- Zahvaljujem na svim doprinosima u ovoj raspravi, no postoji samo jedna dvojba - pristupamo li glasovanju ili idemo na drugo čitanje – upitao je Krstulović Opara.

Stavljeno je na glasanje donošenje odluke na drugom čitanju, kako je najavljeno u dnevnom redu. S 26 vijećnika za, šest protiv i dva suzdržana izglasano je drugo čitanje Prijedloga odluke o dopunama Odluke o komunalnom redu, koje će se sa svim dopunama i prijedlozima vijećnika izglasati na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Na samom kraju Gradskog vijeća, predsjednik Jure Šundov je najavio kako bi rasprava o proračunu trebala biti zakazana u prvom tjednu rujna.

17:20 - Jednoglasno je usvojen prijedlog Petra Škorića po kojem se gradonačelnik zadužuje da će osnovati stručnu skupinu koja će do kraja godine pripremiti mjere prevencije i ostale aktivnosti koje će se naći u akcijskom planu zaštite od požara.

Osim toga, prihvaćen je i prijedlog Mostovog Ante Čikotića o tome da se donesu posebne mjere zaštite od požara za Park šume Marjan i cijeli marjanski poluotok koje se odnose na uklanjanje postojećih nedostataka, privođenje svrsi postojeće hidrantske mreže i postavljanje te mreže tako gdje je nema. Rok za privođenje funkcije tih mjera je 90 dana.

Započela je i druga točka Gradskog vijeća, pod nazivom "Usmena informacija u svezi ostvarivanja prava na naknadu štete fizičkih i pravnih osoba pogođenih požarom na području Grada Splita".

- Na području istočnih gradskih kotareva smo održali sastanak kako bi tajnike i predsjednike obučili za prijavu štete, kako građani ne bi trebali dolaziti u Banovinu. Kotarevi su otvorili svoja vrata i vikendima, kako bi što prije prikupili potrebne podatke – između ostalog je kazao pročelnik Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje.

Danas sam dobio upit od obitelji kojoj je izgorjela fasada i procjenjuju štetu na 20 tisuća eura. Kada će njima doći procijeniti štetu i ljudima omogućiti što hitnija sanacija? – upitao je Ante Zoričić.

- Stručna povjerenstva još nisu počela izlaziti na teren, no, bilo kakva fotografija i zapis je važan za procjenu štete – kazao je pročelnik Filip Butorović.

- Nećemo javno govoriti ime te obitelji, ali možete kasnije doći do nas da se pobrinemo da što prije dođe do sanacije štete na kući te obitelji - odgovorio je gradonačelnik.

- Mislim da se ne trebamo fokusirati na prava koji se tiču samo poljoprivrednika, nego da potaknemo građane da se udruže i posvete stvaranju novih kultura, da se posade masline, rogač i ostalo, kako bi mogli dobiti bespovratna sredstva. Mislim da ćemo im moći zaista pomoći – kazao je Ante Čikotić.

Jednoglasno je zaključena druga točka od strane svih 33 vijećnika.

17:00 - Karepovac nije toliko opasan koliko se to prikazuje, jer može gorjeti samo suha rijetka trava i smeće na niti dnevnoj bazi, jer se otpad gotovo svaki sat zatrpava. Plinovi se kontroliraju redovito, a kada bi se dogodila eksplozija, to nije ni približno katastrofalno koliko se to prikazuje. Više je smeća izgorjelo u kontejnerima nego što je na Karepovcu kada je poažr prešao preko njega - kazao je Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Grada Splita.

- Prema zakonu o pristupu informacija dobili smo stanje pristupa hidrantskim mrežama u gradu, tako i u plućima grada Park – šumi Marjan. Zajedno moramo napraviti akcijski plan za hidrantsku mrežu koja nije u funkciji, te da se napravi nova, za dio koji nije obuhvaćen, pogotovo na Marjanu. Ovo je naš doprinos raspravi i mislim da bi trebali prihvatiti taj prijedlog, uz rok od 90 dana da se takvo nešto organizira – kazao je Ante Čikotić, predsjednik kluba vijećnika MOST-a.

Upozorio ga je predsjednik Gradskog vijeća kako ovo nije rasprava o Marjanu već Izvješće o požaru, ali kako je to konstruktivan pijedlog, glasat će se o njemu kasnije.

- Vodovod i kanalizacija je svojim sredstvima izgradilo vodovodni sustav Marjana u koji je 2005. uloženo osam milijuna kuna. Trebalo bi završiti protupožarnu hidrantsku mrežu Marjana u koju bi trebalo uložiti oko 10 milijuna kuna, za osam ipo kilometara nove hidrantske mreže. Uvjete tlaka koji se traže za gašenje mi nemamo. Jedinice lokalne samouprave vode računa o hidrantima, no, zakon je tu ne definiran i to je najveći problem. ViK ne prima naknadu od nikoga za održavanje oko 1800 hidranata u Splitu – pojasnio je Drago Davidović, čelnik ViK-a.

Čikotić mu je odgovorio kako nije uredu što nitko ne preuzima odgovornost.

- 400 prsluka, 200 kapa i 200 rukavica uloženo u Civilnu zaštitu koja uopće ne postoji i koja nije ustrojena za ovo. Trebalo bi to promijeniti, jer na nekim područjima gdje je i ove godine gorjelo, svake godine gori – uključio se u raspravu MOST-ovac Ante Bradarić -Šljujo.

- Treba intenzivno raditi na čišćenju šumskih puteva, požarnih puteva, usuglasiti se sa strategijom Hrvatskih šuma. Osim što bi trebalo očistiti postojeće poljoprivredne površine i moramo nekako utjecati na održavanje nepristupačnih površina, pomoći ljudima da pristupe takvim zemljištima i obrade ih, zasade maslinik ili nešto slično - smatra Branimir Urlić iz stranke Pametno.

- Ako na svojoj parceli posiječete jedan bor, izašlo bi pet novinskih naslova kako neko sječe bor, mislim da je važno da ljudi održavaju svoje površine. Napravljen je i EU projekt "Feniks" u kojem će sudjelovati i djeca, a radi se upravo o sadnji kultura, ali je važno da se odredi strategija – uključio se u raspravu HDZ-ov, Krešimir Budiša.

Posebno je emotivan bio i vijećnik Ante Zoričić (PG-NG).

- Nitko od predstavnika struke nije bio kritičan ni samokritičan, jedino je gradonačelnik rekao da Split nije bio spreman. Shvatili smo da Marjan nema adekvatnu zaštitu, da građani imaju pravo na opremu da brane kućni prag, kada nema ljudi za to, a neko im treba osigurati opremu. Bit je pogodio gospodin Pauk, jer je postavio pitanje - što mi kao Gradski vijećnici možemo napraviti da se stanje popravi.

On nije radio samopromociju kao neki među nama. Zato i ja postavljam pitanje zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe da kaže što možemo napraviti. Gradonačelniče, ja sam ponosan na Vaše postupanje i zato vas pitam čime Vi niste bili zadovoljni – kazao je Ante Zoričić.

Odgovorio mu je zapovjednik Kovačević.

- Postoji sustav, dokumenti i procjena ugroženosti, da bi se poštivala procjena ugroženosti i za to nam treba više ljudi. Međutim, koliko god bio dosadan, za ovakve situacije nikada nećemo biti spremni. Sustavi se trebaju mijenjati, operativni dio funkcionira, mi smo po građanima i po medijima trebali napraviti više, a mi nismo mogli napraviti više.

Ne trebate se miješati u struku i ne može se Civilna zaštita organizirati da gasi požar, jer je potrebna posebna obuka, liječnički pregled... Svaki građanin je dužan da pomogne u svojim mogućnostima. Grad se je do sada puno spori s vatrogasnom zajednicom, zato vi kao Gradsko vijeće nemojte gledati novce kada dođe nekakav prijedlog pred vas, zakonom nekakve stvari moramo imati- kazao je Ivan Kovačević.

- Jeste li svjesni da će političari biti na vašoj strani do prve jesenje kiše. Vatrogasci su obezvrijeđeni. Ja vas držim krivima zbog jedne stvari, kada je država poslala Franu Lučića na sud, niste stali iza njega. On sada mora dati državi preko 250 tisuća kuna i tako će on platiti opremu vatrogascima – odgovorio je Zoričić.

- Mene su sve službe koje sam zvao na dan požara su mi rekli da se obratim Civilnoj zaštiti. Kada sam išao provjeriti broj, stranica grada nije ažurirana, ovo je sitnica koja dovoljno govori – uključio se Josip Markotić (MOST), na što mu je pročelnik Butorović odgovorio kako je tražio na krivom mjestu.

Rasprava je završena, gradonačelnik je dao posljednji osvrt.

- Zahvaljujem se zbog ozbiljnosti pristupa ovoj temi svim vijećnicima koji su ovdje prisutni. Vaš doprinos na prvoj točci bit će sastavni dio zapisnika. Akcijski plan bit će moguće napraviti tek kada hitne javne službe budu napravile svoja izvješća, ova rasprava, dok smo još svježih impresija, je doprinos da zajedno s ostalim službama dođemo do kvalitetne platforme.

Da jeo nakon 2013. godine kada je požar bio zaustavljen kod raketne baze bila ovakva tematska sjednica, ne bi se puno toga dogodilo. Sve službe su iznijele samo činjenice, vjerujte, sve ono što je bitno je izneseno u ovim dokumentima. Tražena je odgovornost i sankcije, molio bi da se vijećnici suzdrže takvih paušalnih optužbi. Budite odgovorni i recite od koga i temeljem kojih argumenata tražite odgovornost, nemojte da nas nose emocije.

Hrvatske šume nam tek moraju dati prijedlog sanacije opožarenih područja, onog trenutka kada ga dobijem, vi ćete to također imati. Tek po završetku požarne sezone načinit će se izvješće i to je temeljni dokument za izradu akcijskog plana. Grad kao institucija nije najbolje dočekao ovaj požar, ali zato građani jesu i ja im se svima zahvaljujem.

Civilna zaštita mora pronaći svoje pojačanje upravo kroz DVD-ove, a na nama je da dobrovoljna društva više ojačamo. Što se tiče Marjana, zahvaljujući stručnim službama, nikada se na Marjanu nikada ništa nije dogodilo, a bilo je dosta intervencija.

Što se tiče kazna zbog neodržavanja površina nikome nije naplaćena, ali su izdana brojna upozorenja i upravo ćemo u trećoj točci pokušati napraviti izmjene kako bi utjecali i na održavanje privatnih površina. Koordinacija je bila na trenutke dramatična, na trenutke otežana, ali su službe odradile ovo sjajno – zaključio je Opara.

- Izvješće je primljeno na znanje s 27 podignutih ruku te 7 uzdržanih – kazao je Jure Šundov, predsjednik Gradskog vijeća, koji je napomenuo kako u pravilniku piše riječ "uzdržani"

14:30 - Nezavisni Ivica Grubišić Gire u nastavku rasprave pitao je Kristinu Vidan iz stranke Pametno hoće li na sljedećoj sjednici podržati proračun s obzirom na to da će u njega biti uvrštene i neke mjere koje su oni predložili.

- Odluku o tome hoćemo li ili ne podržati proračun donijet ćemo nakon temeljite i cjelovite analize - odgovorila mu je ona.

Nakon 15-minutne pauze nastavljena je sjednica Gradskog vijeća gdje je Natalija Tafra Bazina iz stranke Pametno izrazila je svoje zaprepaštenje kako se mogla dogoditi situacija da na Karepovcu nije bilo niti jednog vatrogasca, s obzirom što taj deponij predstavlja za zdravlje ljudi.

Također je zamjerila i nepravodobno izvještavanje javnosti u slučaju prekoračenja dopuštenih vrijednosti plinova za vrijeme požara koji je prošao preko odlagališta.

Splićanima prijete kazne za zapuštene okućnice: 'uzgajate' li oko kuće opasnost od požara, oplest će vas po džepu!

Škorić joj je replicirao da je javnost bila pravodobno obaviještena o svim informacijama, na što mu je ona odgovorila da ljudi nisu znali da su prekoračene vrijednosti koncentracije plinova, već samo upute građanima da ne izlaze iz kuća,da spuste rolete i slične savjete.

Tonči Blažević (HSLS) koji se također javio za raspravu, kazao je kako nismo bili spremni zbog novca koji nam fali.

- Mi nismo bogato društvo. Zakazala je dijelom zato vatrogasna zajednica. Moje je mišljenje da je operativno odrađeno koliko se moglo. Lokalna i mjesna samouprava nije učinila dovoljno na prevenciji jer nema novaca. Nitko nema odgovor na pitanje kako sanirati područje. U razgovoru s Hrvatskim šumama moglo bi se dogovoriti da ovom području posveti više pažnje - smatra Blažević.

Ante Bradarić Šljujo (MOST) ne slaže se da nema novaca jer tvrdi da ga ima samo se s njim ne raspolaže kako treba. Sani Mardešić izrazio je svoju zabrinutost zbog neispravne hidrantske mreže oko Marjana te navodi kako ima informacije da dio šume nije obuhvaćen protupožarnom zaštitom. Također smatra da su opasne i neobrađeni dijelovi na južnim padinama.

- Što da se Marjan zapali?

Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šume Marjan pitao je odakle mu ti podaci.

- Imamo operativno-preventivni plan gdje je navedeno kako se čuva šuma. Nije točno da se ne čuvaju južne padine, problem je samo što su one u privatnom vlasništvu pa nisu u planu gospodarenja. Što se tiče hidrantske mreže, ona je zadovoljavajuća, tlak je u njoj oko dva bara, mada je zakonska obveza pet bara. No, Javna ustanova nema ništa s tim, to je u nadležnosti Vodovoda i kanalizacije - kazao je Koharević.

Renato Čupić (Pametno) kazao je dalje u raspravi kako sustav postoji, ali ne funkcionira.

- Osjetljiv sam na Karepovac, nemojte omalovažavati tu temu, treba se točno znati koliko ga je ljudi gasilo. Ja sam čuo osam i tim ljudima treba dignuti spomenik. Karepovac nije smio ostati bez vatrogasaca! - ustvrdio je Čupić. Kovačević je odgovorio kako po pitanju zaštite od požara nije područje koje se posebno tretira.

12:55 - Joško Markić (SDP) je u raspravi istaknuo kako nigdje u izvješću nije naveden stupanj požara

- Zanima me je li proglašena velika nesreća ili ne. Ne znamo je li donesena odluka o evakuaciji, ne spominje se anganžman grupa koje su gasile poput Torcide i pripadnika Četvre gardijske brigade. Samoorganizacija građana se ovdje pokazala puno bolja od sustava i treba ih se spomenuti u izvješću. Neka izvješća o kvaliteti zraka i vode u morala biti medijima ranije upućena - smatra Markić.

Jasna Ninčević, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, izvijesila je kako su u vremenu od 16. do 20. srpnja na Karepovcu bile vrijednosti lebdećih čestica koje su bile iznad dopuštenih vrijednosti ali srećim u njima nije bilo zabilježena povećana koncentracija metala.

Također je rekla kako su došli rezultati analize vode, koji su pokazali da u vodi nema dioksina.

Ante Čikotić (MOST) tvrdi kako Zavod ne raspolaže adekvatnom opremom za mjerenje kvalitete zraka.

- Nije baš situacija najbajnija. Plinovi koje mjerite nisu u srži produkti izgaranja, ali je potrebna cjelovita informacija o kvaliteti zraka na tom području. Ovo nije kritika, već želimo ojačati institucije. Nadam se da ćemo dobiti rezultate tih mjerenja što prije, nakon što se završi natječaj - kazao je.

- Najbolje smo opremljen laboratorij od svih Zavoda.

Miroslav Delić, direktor "Čistoće" izvijestio je vijećnike da se mjerenja na Karepovcu provode već tri godine.

- Mi smo osim mjerenja Zavoda, angažirali smo dan poslije JVP da nam izmjere eksplozivne plinove i ti su rezultati bili negativni.Od ovlaštene tvrtke smo tražili mjerenje plinskih bunara. Rezultati za svih 18 po pitanju eksplozivnosti su negativni. U ovom  trenutku imamo ponudu da mjerimo 10-ak različitih spojeva nastalih nakon požara, koji će se slati na analizu u inozemstvo - najavio je Delić.

O stanju u KBC-u Split iz vrijeme požara izvijestio je zamjenik ravnatelja dr. Julije Meštrović kazavši da je 39 bilo ozlijeđenih, od čega 24 na hitnom kirurškom prijemu.

- Samo je jedan bio s lomom potkooljenice, ostali su imali lakše ozljede. Od toga je bilo 12 vatrogasaca, a ostalo su bili građani - rekao je.

Goran Kotur (SDP) smatra da neće biti dobro ako pogriješimo odmah na početku planiranja.

- U roku od mjesec dana trebamo barem okvirni plan za više ljudi i opreme i raditi na preventivi. Meni su iz prošlog sustava u dobrom sjećanju ostale akcije Ništa nas ne smije iznenaditi (NNNI) - smatra Kotur.

Replicirao mu je Tomislav Prljević (HDZ) kazavši kako je sezona spremna sa svim planovima aktivnosti.

- Ono o čemu raspravljamo već postoji i dio je sustava. Prečesto se koristimo nepotrebnom argumentacijom - veli Prljević.

Martin Mladen Pauk (MOST) kazao je da su vijećnici od 9 sati "palamudili i mlatili praznu slamu".

- Čuo sam toliko puta riječ sustav, ajmo ga nać uzet palice i namlatit ga. Nismo čuli niti jedan konkretan prijedlog. Bilo bi pošteno da Grad izdvoji određenu količinu novca za nabavu opreme - brentače, čizme...

Koliko brentača ima na raspolaganju JVP? Postoji li mogućnost da Grad potpiše ugovor s privatnicima koji imaju kamione i cisterne za dopremu vode? - pitao je Kovačevića.

- Sustav vatrogastva postoji. Bili smo spremni za realne situacije. Imamo duplo više naprtnjača nego vatrogasaca. Što se tiče kamiona i cisterni, to nam je nuđeno za vrijeme požara. No ne možemo ih korisititi za gašenje nego van požarišta za nadopunu naših vozila. sada to nije realno da ih kupimo, jer ih ima dovoljno - pojasnio je zapovjednik splitskog JVP-a.

11:58 - U ime kluba vijećnika SDP-a za raspravu se javila Aida Batarelo.

- Na svu sreću, ovaj požar je prošao bez ljudskih žrtava, ali nam je i pokazano da nam je potreban aktivan plan borbe protiv požara. U razdoblju od 2010. do 2016. godina utrošeno je 145 milijuna kuna, od čega Grad namiruje 42 milijuna - kazala je.

Replicirao je Tonči Blažević (HSLS) pitavši je zna li da je Gradu došla ovrha od 9 milijuna kuna od vatrogasne zajednice?

I Škorić joj je replicirao kazavši da je sva pitanja trebala postaviti sebi jer se radi o zatečenom stanju iz njezinog mandata.

- Da se požar nije dogodio sada, ne bi o tome sada razgovarali - odgovorila mu je Batarelo.

U ime kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić u raspravi se zahvalio svima koji su sudjelovali i novoj gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom.

- Na rubnom dijelu je najslabije održavanje vegetacije, najmanji broj hidranata i napregnuti sustav koji na svu sreću nije pukao. Svi segmenti su odradili svoj posao. Ovo je vrijeme kada su vatrogasci svaki dan na požarištima i ono što su tražili pojedini vijećnici po pitanju raščlambi, ne mogu sada raditi. Ovo nije vrijeme za politiziranje. Stvari u nekim segmentima nisu uspostavljene kako treba - istaknuo je.

Replicirao mu je Čikotić kazavši kako je sada situacija u državi da postoji vertikala vlasti te da se nada da će on kao saborski zastupnik iskoristiti tu situaciju.

- Pratit ćemo vas i čestitat ćemo vam ako u tome uspijete.

- Zahvaljujem na sugestijama i volio bih da bude mali više optimizma, a manje skepse. I vi ste bili u vertikali vlasti, doduše neuspješno, ali hajdemo skupa izgrađivati bolji sustav,
Tonči Blažević replicirao je Škoriću predloživši da se prije sezona požara bolje pripremimo.

- Imamo preventivu, ali nemamo odgovornost - zaključio je.

11:20 - Na izlaganje Puljak replicirao je Duje Sučić (HDZ) istaknuvši kako biu bio minimum korektnosti da se na početku zahvalila gradonačelniku i njegovom zamjeniku.

Odgovorila mu je Puljak da se ispričava te da se zahvaljuje gradonačelniku i zamjeniku, ali da se pozivaju dijelom i na odgovornost jer smo se doveli da se grad ovako ugrozi.

Ivica Grubišić Gire pitao je Puljak je li zaključke pisala prije ili poslije požara.

- Samo vi i oni oko vas nisu nikad zadovoljni s ničim. Maltretirate nas jeftinim politikanstvom, podijelili ste par bočica vode. Dok smo mi gasili, vi ste kupili jeftine poene.

- Nemam potrebu ništa odgovoriti, gospodin Gire govori sam za sebe - kazala je.

Petar Škorić u ime kluba vijećnika HDZ-a kazao je kako ispada da svijet treba pokrenuti ispočetka prema onome što i kako govori Marijana Puljak.

- Ušli ste u stručnu ekspertizu, ali tu je Ivan Kovačević, a ne vijećnici. Ne mogu se izvlačiti zaključke zbog objava na Facebooku kako je sustav funkcionirao. Umjesto da pozdravite angažman gradonačelnika, vi politizirate.

- Nama ne odgovara način pripreme sjednice jer nema akcijskog plana. U materijalima je trebalo biti sve ono što je govorio gospodin Kovačević. Tematska sjednica nije dobro pripremljena. To smo s nestrpljenjem očekivali, a to je izostalo - kazala je.

Replicirao joj je Božo Zadro (HDZ) kazavši kako nije istina da su Karepovac gasili samo djelatnici Čistoće, nego i vatrogasci, pripadnici MUP-a, veterani 4. Gardijske brigade, Torcide...

- U izvještaju Čistoće to ne piše - odgovorila mu je.

Ivana Ninčević Lesandrić u ime MOST-a u raspravi je dalje istaknula kako je pohvalno da Grad nije bio spreman.

- Ono što mene zanima su detalji kojih nema. Kriv je sustav koji je zakazao i odgovarajuće osobe koje su donosile te odluke. Očekujem tu odgovornost i sankcije. Moramo znati sve što se događalo tih dana. Nas zanima koji su to sati kada je krizni stožer civilne zaštite stavljen u pripravnost? Gdje su za to vrijeme bili članovi stožera i što su radili. Zanima nas komunikacija Hrvatskih šuma, Grada Splita i vatrogasaca, dalje zanima me krizni stožer - kada gdje i tko ga formira...Nisu se odradile predradnje - uređenje pristupnih puteva, rukovanje s hidrantima...- zanimalo je vijećnicu.

Ivan Kovačević pojasnio joj je kako je ovaj požar specifičan.

- Niste pozvani da ocjenjujete stručnost i odgovornost. Zna se procedura donošenja odluka. Ne možemo graditi sustav samo na ovom požaru, jer niti jedan sustav na njega ne može biti spreman. Ne znam odakle vam podatak da su Hrvatske šume prve dojavile požar - odgovorio je Kovačević vijećnici Ninčević Lesandrić.

Po pitanju funkcioniranja Civilne zaštite vijećnicima se obratio Filip Butorović, pročelnik Službe za mjesnu samoupravu.

- Grad nema specijalističku postrojbu za gašenje požara pri Civilnoj zaštiti već postrojbe opće namjene uz povjerenika u kotarevima koji su nužna pomoć lokalnom stanovništvu, spona između njih i Stožera. Grad ima 1800 pripadnika Civilne zaštite, odnosno trenutno raspolaže s 1183 ljudi - kazao je Butorović.

- Ne može se dogoditi da su ljudi ostali bez svojih domova, a zvali su vatrogasce. A to je i bio glavni zadatak vatrogasaca - obratila se Kovačeviću.

- Realnost ovog požara je da nas nije bilo kad nas je netko zvao. To nije nikakvo pravdanje. Da nas je bilo puta tri sve bi vatrogasce poslao u Žrnovnicu, nemoguće je obraniti 1000 kuća - pojasnio je Kovačević.

Vijećnici Ninčević replicirao je i Petar Škorić po pitanju njezinog prozivanja na krive odluke.

Ante Čikotić (MOST) ispravio je svoju kolegicu rekavši da je 20 milijuna kuna iz EU fondova namijenjeno za poljoprivredu.

10:27 - U raspravi koja je uslijedila nakon izviješća, prva se u ime kluba vijećnika Pametno za riječ javila Marijana Puljak.

- Razočarali smo se jer nema akcijskog plana kada smo vidjeli materijale. Dobili smo izviješće o gašenju koje treba primiti k znanju. Tu nedostaje niz detalja o kronologiji događanja... koje je prvo vozilo izašlo na teren, kada je prvi kanader počeo gasiti, nemamo procjenu požara, tko je donosio odluke da se diže vojska, tko je donio odluku o Karepovcu koju je na kraju branilo samo deset radnika Čistoće? Sam grad je ostao bez vatrogasnih vozila. Nismo vidjeli zaključke stožera Civilne zaštite. Stanje na terenu prema subjektivnoj procjeni bilo je kaotično, nije se znalo tko upravlja krizom, tko donosi odluke. Informacije nisu došle do građana što učiniti kada se požar približi njihovim kućama. Da je bila potrebna evakuacija Splita nije bilo cesta da se izađe iz grada! Pitanje je je li se sve moglo spriječiti u samom početku? Pitam gradonačelnika je li spreman za novu nesreću jer se najavljuju velike vrućine? Ima li detaljan plan Civilne zaštite? Predlažem da sa sjednice izađemo s akcijskim planom kojeg predlažemo - kazala je Puljak.

10:17 - Nakon obraćanja gradonačelnika, izviješće o požaru vijećnicima je dao zamjenik gradonačelnika Nino Vela, inače načelnik Stožera civilne zaštite Grada Splita.

- Ono što nas ne ubije, to nas ojača - istaknuo je Vela nakon opsežnog izviješća o aktivnostima svih sudionika u požaru.

Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Grada Splita potom se obratio vijećnicima kojima je upriličena power point prezentacija o tijeku postupanja vatrogasaca.

- Kanaderi su taj dan radili i na Zadarskom području i na Hvaru, ali na našem području nisu uspjeli do 15 sati, ali su brzo odustali. Borili smo se od početka sa spašavanjem kuća. Imali smo velikih problema s prelokacijom snaga zbog zagušenih ulica. U Francuskoj ovakav požar gasi 1000 vatrogasca, ali ga ne mogu zaustaviti zbog brzine širenja od 2 kilometra na sat - preko četiri kilometra u 40 minuta. U 19.30 požar je već došao do Dračevca. Bilo je angažirano preko 760 vatrogasaca s 124 vozila, a imali smo pomoć i cisterni gradskih poduzeća i HGSS-a koji su nam od početka bili na raspolaganju - istaknuo je Kovačević.

9:53 - Na početku tematske sjednice Gradskog vijeća o nedavnom požaru 17. srpnja koji je zahvatio istočne dijelove grada, predsjednik ovog predstavničkog tijela Jure Šundov dao je upute vijećnicima, koji su jednoglasno usvojili dnevni red.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je već iza 11 sati tog dana uočena potreba za daljnjim koordiniranjem situacije. 

- Grad i službe su se dobro nosili s katastrofom, no valja istaknuti da nije bilo niti jedne ljudske žrtve. Imamo samo jednu obitelj iz Donjeg Sitnog kojoj plaćamo najam, koja je žrtva požara. Štete ćemo zbirno imati u rujnu - kazao je Krstulović Opara.

Istaknuo je kako je u Splitu opožareno oko 3000 hektara, a do sada je prijavljeno ukupno 829 šteta, od čega se 80 posto odnosi na poljoprivredna dobra i šume, a preostalih 20 na nekretnine i pokretnine.

- Divlji deponiji su ubrzavali požar i morat ćemo promijeniti naš odnos prema okolišu i promjena Odluke o komunalnom redu upravo ide u tom smjeru, odnosno da se pokuša ukazati vlasnicima parcela da se o njima moraju brinuti - podvukao je poteštat i zahvalio gradskim poduzećima na angažmanu za vrijeme požara.

Na kraju je kazao kako je siguran da će rasprava doprinijeti da se u proračunu za ovu godinu nađu sredstva kojim će se pojačati broj vatrogasaca i opreme, aktivirati ideja razvijanja centra zapad vatrogasne brigade u Vili Dalmaciji...

Priopćenje stranke Pametno: Ni A od Akcijskog plana

Obzirom na razmjere požara, u stranci Pametno, s nestrpljenjem su očekivali ovu sjednicu koja je najavljivana kao sjednica s temom: Akcijski plan sanacije opožarenog područja, utvrđivanje i postupak aplikacije za naknadu štete i mjere protupožarne prevencije. 

Međutim, nakon pregleda pristiglih materijala, zaključuju kako od Akcijskog plana nema niti A. 

- Dobili smo Izvješće sudionika u gašenju požara koje nam se predlaže, ne niti na usvajanje, nego da ga primimo na znanje. U tom izvješću nedostaje cijeli niz detaljnih informacija u kronologiji događanja što upućuje na to da se ponovo želi preskočiti pitanje odgovornosti za to što na vrijeme nije dana prava ocjena požara, nije ga se označilo najvećim stupnjem i uključilo sve raspoložive snage u njegovo gašenje. Dobili smo izvješće u kojem se samo navodi broj sastanaka Stožera, posjeti Premijera i Predsjednice, broj potrošenih crijeva, a čak ni ne znamo koliki je bio ukupan broj vatrogasaca koji su sudjelovali u akciji, koje su sve snage sudjelovale, iz kojih krajeva RH, kada su se uključili i koliko kanadera, tko je donosio odluke u kojim trenucima. Nemamo ni zaključke Stožera Civilne zaštite s njihovom ocjenom akcije – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća grada Splita i dodaje:

- Tematska sjednica je sazvana kako bi čestitali jedni drugima što pukom srećom nije bilo ljudskih žrtava i još veće materijalne štete.

Pametno stoga predlaže konkretan akcijski plan za kojeg će tražiti da se njegovo izvršenje prati najmanje kvartalno ili i češće, a u njemu će tražiti prvo da se dostave sva detaljna izvješća, svih službi koje su sudjelovale u gašenju požara i:

- Sva mjerenja Nastavnog Zavoda za Javno zdravstvo, plinova i analiza tla, 
- Izvješće o svim poduzetim mjerama na gašenju požara na Karepovcu,
- Izvješće o stanju hidrantske mreže na području cijelog grada, pogotovo mjesta pod požarom i plan nadogradnje i izgradnje nove mreže, posebnu pažnju obratiti na Marjan,
- Provjeriti ispravnost sustava za automatsku dojavu požara na Marjanu,
- Izvješće komunalnog redarstva o poduzetim akcijama kontrole otvorenih prostora i zapuštenih površina po svim gradskim kotarevima i mjesnim odborima,
- Sustav Civilne zaštite izgraditi do kraja, educirati članove u gradskim kotarevima i mjesnim odborima, upoznati građane sa sustavom Civilne zaštite, 
- Hitno sanirati Karepovac, 
- Na Karepovcu uspostaviti mjernu postaju za mjerenje svih plinova od interesa za zdravlje građana, 
- Donijeti plan rješavanja financijskih problema s JVP i Vatrogasnom zajednicom grada uz plan modernizacije opreme istih,
- Reaktivirati Vijeća za prevenciju po gradskim kotarevima u svrhu edukacije građana te
- Ispuniti sve zahtjeve građana s prosvjeda Split gori! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:18