StoryEditorOCM
Dalmacijaučit će i stranci

Završite Vojno pomorstvo, čeka vas posao u Ministarstvu: potpisan ugovor o novom studiju na splitskom Sveučilištu

28. travnja 2017. - 17:59
sveuciliste_krsticevic18-280417.JPG

Potpisivanjem Sporazuma o uvođenju studija "Vojno pomorstvo", rektor splitskog Sveučilišta dr. Šimun Anđelinović te ministar obrane Damir Krstičević budućim studentima omogućili su u petak da naredne akademske godine krenu s obrazovanjem za radna mjesta na konto kojih ih čeka posao u ministarstvima.

U dokumentu kojeg su ponosno pokazali generalima, admiralima i članovima Rektorskog zbora okupljenima u vijećnici Pomorskog fakulteta, stoji kako će program započeti s provedbom u akademskoj godini 2018/19, te da će upisivati kvotu od 30 studenata. Zašto baš taj broj, pojasnio je ponosno Krstičević:

- Imamo dva studijska programa i drago mi je da uvodimo treći. Planiramo da upišemo prve godine 20 kadeta koji su potrebni Ministarstvu obrane, te po pet kadeta koji bi mogli pronaći posao u ministarstvima Mora, prometa i infrastruktura te Unutarnjih poslova. Veliko je zanimanje i okolnih zemalja za ovaj program, pa ćemo i o tome voditi računa – najavio je potpredsjednik Vlade.

A kako bi se zadovoljile i potrebe susjednih nam država za kadetima i časnicima, rektor Anđelinović najavljuje da će narednih godina, taman kad program malo 'stasa', upisivati i inozemne studente.

- Želimo biti garant da će studij biti na svjetskoj razini i da ćemo već nakon druge godine upisivati strane studente. Uz dosadašnja dva, sada na Sveučilištu imamo tri studija koja se zajedno zovu Vojno pomorstvo, a osmišljena su da zadovolje kriterije i vojske i civilstva. Održavat će se na engleskom i na hrvatskom jeziku – najavio je rektor Anđelinović.

Jedno od prepoznatljivih vojnih lica koja su naglasila važnost novog programa bio je i načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, koji je istaknuo kako vidi puno potencija u vidu kvalitetnih kadrova što ih program može iznjedriti. Naglasio je i zadovoljstvo suradnjom između partnera projekta: 

- Postigli smo sinergiju između tri ministarstva, sveučilišta te fakulteta i vjerujem da je projekt Vojnog pomorstva odličan primjer kako bi trebali i u budućnosti surađivati jer zajedništvom možemo napraviti čuda, a pojedinačno nemamo dovoljno resursa – optimističan je bio Šundov, koji je iskoristio priliku da posebno pohvali trud što ga je Hrvatsko vojno učilište uložilo u ovaj projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:44