StoryEditorOCM
Dalmacijaasda 2017.

Teško naoružanje u Spaladium areni: nebom zajedno prozviždali hrvatski mig 21 i američki F16, Kinezi snimali selfije uz moćni Black Hawk

26. travnja 2017. - 18:05
split_vojska6-260417

Tko kaže da oružje samo razdvaja ljude, a ne i spaja? Evo, na primjer, u danas su na vojnoj i zrakoplovnoj izložbi ASDA u Splitu američki vojnici drage volje pokazali svojim kineskim kolegama helikopter Black Hawk. Dapače, čim je vidio pripadnike Narodne armije, u susret im je pohitao američki časnik:

- Would you like to see the Black Hawk? - upitao ih je s upadljivim osmijehom na licu. Drage volje su Kinezi prihvatili poziv, fotografirali su letjelicu iz svih kutova, a zatim udarili i par selfija – u pravilu na iPhoneovima, samo da se zabilježi. Dok se, eto, na drugom kraju svijeta njihovi kolege gledaju skoro pa preko nišana, ovdje se skupa dive skupoj igrački.

Prethodno su im iznad glava zajedno prozviždali hrvatski mig 21 i američki F16, a još malo prije toga su im hrvatski i američki vojnici demonstrirali napad na sumnjivi brod na kojem su pronašli eksplozivnu napravu koju je na obali potom uništio hrvatski robot.

Sve to bila je uvertira u početak sajma oružja i vojne opreme koji se po četvrti put održava u Spaladium areni, pod pokroviteljstvom Vlade RH i u organizaciji američke tvrtke TNT Production. Ove godine je i više izlagača nego ikad prije, 63 domaća i 68 stranih.

Skup je pozdravila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, poručivši kako su u zabludi svi koji povećanje vojnih proračuna koje je trend u većini zemalja zadnjih godina pogrešno.

- Ako se vojni izdaci pravilno usmjere, mogu postati motor razvoja, prije svega razvoja novih visokih tehnologija – kazala je, dodavši kako, primjerice, da nije vojnih istraživanja ne bi bilo, primjerice, niti interneta.

Zadovoljstvo prikazanom vježbom i cijelim sajmom iskazao je i ministar obrane Damir Krstičević. Naglasio je kako je riječ o velikoj prilici za hrvatske proizvođače. Upitan je za bolnu ranu, nabavku novih aviona za hrvatsko ratno zrakoplovstvo:

- U fazi smo istraživanja kako to ostvariti. Moj je stav da Hrvatska tu sposobnost mora imati ako želi biti država i ako želimo da nas drugi smatraju državom. Hrvatska vojska nije ista ako ima ili ako nema tu sposobnost, najbolje smo to vidjeli u Domovinskom ratu. Tražimo kako odgovorno i održivo riješiti tu situaciju. Tu su predstavnici Izraela, Amerike, švedskog Gripena i korejske vojne industrije. Sagledavamo sve te opcije da bi izabrali onu koja je za našu Hrvatsku najbolja – poručio je Krstičević.

Da li je zajednički nalet miga i F16 u tom smislu znakovit, pokazat će vrijeme. Svoje adute svakako ima i Gripen, koji je instalirao i simulator vožnje svojeg borbenog aduta, pa ako želite malo provozati vojni lovac, makar i virtualno, pravac - Lora.

Osim avioindustrije koja je osobito prisutna na ovogodišnjem sajmu, dosta je velik naglasak na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, kao i na osobnom naoružanju. Tu je već dobro poznati hrvatski HS Produkt s moderniziranom verzijom jurišne puške VHS 2.

Zatekli smo se na njihovom štandu taman kada su je detaljno proučavali pripadnici francuske vojske, koja na nedavnom natječaju ipak nije izabrala ovu pušku za novo oružje svojih vojnika. No, kažu svi, da je već i ulazak u finale velik uspjeh.
U međuvremenu, VHS puška se naveliko rabi na ratištima Iraka i Sirije. No, kako napreduje opremanje Hrvatske vojske, nakon što je cijeli kontingent prije par godina preusmjeren pešmergama?

- Nemam nikakvih podataka o tome – kratko nam je odgovorio predstavnik tvornice i odjurio.

Zato se Đuro Đaković nada dobrom poslu u Kuvajtu, u kojem je pri kraju natječaj za nabavu oklopnih vozila, a ono koje se u Slavonskom Brodu proizvodi po licenci finske Patrije ima dobre izglede:

- Ovo oklopno vozilo u potpunosti se proizvodi u Hrvatskoj, a zajednički izlazak na treća tržišta bio je osnovni motiv kupovine vozila Patrija za potrebe HV-a. Pogoni Đure Đakovića su posljednjih godina modernizirani, i radimo s Patrijom na nizu drugih zajedničkih projekata, te istovremeno radimo i za Kongsberg čije vatrene stanice ugrađujemo na oklopna vozila – optimističan je predsjednik Uprave Đure Đakovića Bartol Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:19