StoryEditorOCM
Dalmacijapretpremijera

Prvi smo ušli u novi neboder Splitske banke: s 12. kata pametne zgrade upravljat će se milijardama, ali prije svega - večeras velika fešta za Splićane!

2. prosinca 2016. - 09:07
banka00

Kakav pogled na Split! To je prvi dojam kad se uđe u nove urede Societe Generale (SG) Splitske banke na zadnjem, 12. katu, 50 metara visokog poslovnog tornja "West Gate" u Ulici Domovinskog rata, koji je projektirao arhitekt Otto Barić.

Od ponedjeljka 5. prosinca čak 600 djelatnika novčarske kuće s dosadašnjih šest lokacija po gradu počinje selidbu u novi neboder, a taj će posao trajati do kraja mjeseca i tijekom siječnja 2017. godine.

A u četvrtak, kad smo razgledali novo sjedište SG Splitske banke, užurbano su se obavljale pripreme za svečano otvorenje zakazano večeras u 20 sati pod nazivom "Splitska noć u 3 dimenzije". Marijo Grabovac, voditelj projekta izgradnje ispred SG Splitske banke, potvrdio nam je ključne informacije.

- Riječ je o pametnoj zgradi, izgrađenoj po najsuvremenijim standardima, s energetskim certifikatom razreda "A", što pruža tridesetak posto uštede u potrošnji struje.

Pet je podzemnih etaža s oko 200 parkirališnih mjesta, te prizemlje i 12 katova. Radovi su započeli 2. veljače prošle godine, glavni izvođač je zagrebačka tvrtka "Tehnika", a ukupno je u izgradnji angažirano tridesetak hrvatskih tvrtki - kazao nam je Grabovac.

Članovi Uprave donosit će ključne odluke iz prostorija na 12. katu, po katovima su pojedine službe, uredski prostori i dvorane za sastanke, a u prizemlju će biti otvorena i nova poslovnica SG Splitske banke. Na svakom katu na zidu ispred dizala su slike našega grada s različitim motivima, Prokurative, Tomića stine...

Zanimljivost je da se broj željenog kata za vožnju unosi na tipku prije ulaska u jedno od četiri dizala.

Izgradnja poslovnog tornja promijenila je vizuru grada, a značit će i novo poglavlje u razvoju Splitske banke, koja posluje od 1965. godine.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:48