StoryEditorOCM
Dalmacijadiskriminirani?

Splitski taksisti u prosvjednom karuselu: Ministre, zabranite aplikacije za vožnje!

1. prosinca 2016. - 15:25
split_prosvjed6-011216

Dva tjedna su prošla od početka rada taksi Cammea u Splitu, prilikom čega su gradski taksisti na nekoliko sati bili blokirali izlazak njihovih vozila na ulice.

S obzirom da se po njihovim riječima 'ništa konkretno nije poduzelo da se spriječi nelegalan rad konkurencije', a uoči sastanka u petak s ministrom prometa Olegom Butkovićem, u karuselu su bez zaustavljanja, ali uz zvuke sirene, obišli grad od Lovrinca do fontane na dnu Rive.

- Danas imamo situaciju da tko god ima osobni automobil, a želi vršiti prijevoz od točke A do točke B, može to raditi u slobodno vrijeme, nauštrb nas profesionalaca. Tu se radi jedna velika diskriminacija, samo zato jer se ne provodi odličan zakon o obavljanju taksi prijevoza, kojeg su od nas prepisale i susjedne zemlje.

Očekujemo ozbiljan pristup problemu, jer je i problem ozbiljan. Nadamo se da će ministar stati iza zakona koji je na snazi i slijepo ga odlučiti provoditi - kazao je Lovre Ćatipović, predsjednik strukovne udruge splitskih taksista, prema čijim saznanjima nitko iz Grada Splita neće biti prisutan na sastanku, jer im je iz Ministarstva prometa rečeno kako će se problem riješavati na nacionalnom nivou.

Sastanak se organizira na razini Sekcije auto taksi prijevoza Hrvatske obrtničke komore, pa očekuju i podršku njena čelnika Dragutina Ranogajca, a stižu predstavnici taksista iz cijele države. U četvrtak je u Splitu bio i Božo Miletić, predsjednik udruženja obrtnika taksi prijevoznika Dubrovnika.

- Veliki problem su prijevoznici koji koristeći razne platforme krše zakon, o čemu će uskoro posvjedočiti i sudske presude koje su počele pristizati u korist Zakona o cestovnom prijevozu na kojeg se mi cijelo vrijeme pozivamo.

Zakon je jasan kada su u pitanju transferi uz narudžbu i plaćanje vožnje, da ne pričamo o dozvolama koje su potrebne da bi se počelo s taksi prijevozom. Uber i Cammeo su nezakoniti, a od ministra ćemo tražiti tek da se poštuju važeći zakoni i da za svih vrijede ista pravila.

Mi nismo protiv konkurencije, dapače, mi je zagovaramo jer na taj način ćemo i sami svoju uslugu unaprijediti. Međutim da bi bili konkurencija moramo biti ravnopravni na tržištu – rekao je Miletić, koji je najavio i konkretan zahtjev.

- Tražit ćemo od ministra Butkovića da se od strane Ministarstva prometa pokrene optužni prijedlog s obzirom da je ono središnje državno tijelo u ovom slučaju, i slijedom toga da izrekne zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti Cammeu i Uberu, i onemogućiti korištenje aplikacije na području države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:29